Skocz do zawartości
IGNORED

Japońskie vinyle najlepsze!?

fonomasterek

Rekomendowane odpowiedzi

Prócz kupienia osobiście bezpośrednio z Japonii tylko raz sprowadziłem płytę (przez ebay), w bardzo dobrym stanie bez zastrzeżeń.

Najczęściej sprowadzam z Francji i na około 20-30 płyt miałem jedną wpadkę - płyta była trochę zwichrowana czyli musiała leżeć na słońcu. Generalnie okładki często mają widoczne ślady używania (np. rozklejone, zadarte) ale płyty praktycznie zawsze nie są porysowane. Na dwóch - trzech zdarzyły się zabrudzenia, niestety nie zawsze do całkowitego wyczyszczenia.

U nas bardzo rzadko kupuję i dotąd nie mam złego doświadczenia.

• 1 rok później...

Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tu: Czy znacie i możecie polecić dobry internetowy sklep gdzie jest duży wybór japonskich vinyli i można płacić przez PayPal? Miejsca, gdzie mozna kupić używane tez mogą być.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Mowiac o jakosci plyt winylowych trzeba odroznic scisle techniczna strone (jakosc vinylu, jakosc tloczenia itp) od 'nagrania'. Japonczycy dawno temu opanowali produkcje drobnoziarnistego vinylu (patrz Toshiba) i jak dotychczas nikomu nie udalo sie im dorownac. Natomiast od strony nagran problem jest taki, ze do produkcji plyt z europejskich czy amerykanskich nagran Japonczycy nie dostaja na ogol tej samej tloczeniowej master. Nie zapominajcie, ze to wszystko jest analog, kopia jest gorsza od 'orginalu' z ktorego jest kopiowana. Co wiecej, traci na jakosci z czasem skladowania. Glownej master nie uzywa sie oprocz sporzadzenia master kopii. Dopiero z tych kopi kopiuje sie cala reszte pierwszego obiegu. Japonczycy nieraz dostaja drugi obieg. Czasami firma nagraniowa chcaca zrobic 'super' winyla uzyje pierwszej master copy.

Tym nie mniej na dluzsza mete odsluchowo porzadne japonskie tloczenia sa nie do pobicia. Te plyty zachowuja jakosc tloczenia znacznie dluzej niz inne. Mam ze sto amerykanskich plyt i w dziki zachwyt nie wpadam. Z analogu w USA najbardziej mi sie podobaly tasmowe nagrania quadro. U nich to sego czasu nawet bylo popularne.

pozdrawiam,

Zapytam jeszcze raz:

Czy znacie i możecie polecić dobry internetowy sklep gdzie jest duży wybór japonskich vinyli i można płacić przez PayPal? Miejsca, gdzie mozna kupić używane tez mogą być.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Witam

Coś w japończykach musi być...

Ostatnio udało mi się zakupić winyl "Audio Symphony No.2" tłoczone w Japonii a dystrybuowane przez Audio-Technica.

Nie uważam się za audiofila,mój sprzęt jest "mocno" średniawy,trzymam dystans od audio voodoo ale dźwięk

wydobyty z winyla POWALIŁ MNIE NA KOLANA !!!

Nie wspominając jak jest wydana płyta...tylko szacunek.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MUSIC NON STOP

• 2 miesiące później...
Gość Darek1890

(Konto usunięte)

Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tu: Czy znacie i możecie polecić dobry internetowy sklep gdzie jest duży wybór japonskich vinyli i można płacić przez PayPal? Miejsca, gdzie mozna kupić używane tez mogą być.

Podaj co cie interesuje. Mam znajomych w Japonii.

Pozdrawiam

Na Ebayu jest sporo sprzedawców z Japonii. Ceny powiedzmy przyzwoite, generalnie w opcji kup teraz. Stany płyt zazwyczaj idealne. Pierwszy z brzegu który przychodzi mi do głowy to rontokyo, ale wpisz w wyszukiwarkę Japan to coś znajdziesz.

Dzieki Darku za odpowiedź, ale ja szukam miejsc gdzie mozna coś kupić, na razie nie potrzebuje pomocy w posredniczeniu.

Gość Darek1890

(Konto usunięte)

Darku, Ty na tym zarabiasz ? czy czysto koleżeńsko proponujesz ?

pozdrawiam

Trudno jest powiedziec o zarabianiu. Gdy wysylaja mi wiecej plyt mam tansze koszta przesylki, a sprowadzam dla siebie nieraz kilka pozycji ktore jest ciezko znalezc nawet na ebay czy innych serwisach. Caly czas szukam orginalnych wydan KITARO ale musza byc z OBI. Nawet w Japoni bez posrednikow sa bardzo drogie. Wiec sytuacja wyglada obecnie tak: gdy kupuje dla siebie 2 LP to dokupuje jeszcze 2-3 zeby koszta przesylki byly nizsze i nastepnie odsprzedaje nieraz nawet po kosztach zakupu. Obecnie mam kilka LP do odsprzedania. ABBA,Santana,Alkatrazz,Beatles,Mick Jagger,Sreve Nicks (Fleetwood Mac),David Bowie,TOTO,Chicago,Rainbow,Van Halen,Paul Young,Accept,Robert Plant. W przyszlym miesiacu otwieram sklep z plytami, wtedy napewno bede mogl powiedziec o zarabianiu.Juz mam ponad 1000 pozycji vinyle i CD. A z Japonii naprawde moge sprowadzic plyty nie liczac na jakies zarobki. Czasami nie kupuje plyty bo koszta przesylki sa wysokie i sie nie oplaca. Czasami mialem propozycje abym sprowadzal ale ceny jakie oferowano byly nizsze jak w Japonii. tak wiec jesli jest ktos zainteresowany to prosze o kontakt na PRV. Plyty to moja pasja.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.