Skocz do zawartości
IGNORED

Żywotność CDR ?

Bastian

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ciekawy temat, już gdzieś poruszałem ten wątek, bo spotykam się z problemem od ok. 3-4 lat. Były takie płyty jak BTC, tanie - kiedyś za 5 zł, gdy Verbatim był po 7 zł, już żadna mi nie działa.

2. CD-Ry się najprawdopodobniej utleniają, i to od zewnętrznej krawędzi. Świadczy o tym fakt, że często pierwsze ścieżki są OK, a zakłócenia pojawiają się pod koniec płyty.

3. Jest na to sposób i nazywa się EAC, jeśli płyta nie jest jeszcze zupełnie utleniona, to może sobie poradzić. A nawet jeżeli będą błędy, ale zależy nam na płycie, to można je usunąć ręcznie jeśli są słyszalne.

4. Drugi sposób. Prewencja. Robię kopie niektórych płyt, pakuję do *.flac i wypalam na DVD, które pakuję do cake'a nieprzepuszczającego światła.

5. Trzeci sposób. Kupuję oryginały. Sposób najdroższy i najskuteczniejszy.

>Ostatnio spotykam się z problemem z CDR-ami nagranymi kilka lat temu.

Mogę polecić Verbatim SuperAzo Crystal. Używam od kilku lat, do tej pory nie było problemu. Z innymi firmami bywa różnie, np. TDK z zapisanym filmem potrafi nie dać się odczytać po roku.

SuperAzo jest pokryta warstwą mocnej folii ochronnej, co zabezpiecza mechanicznie przed zarysowaniem, przed przenikaniem farby z pisaka (przenikanie farby nadruku bywa problemem również przy płytach tłoczonych) i przed utlenianiem, jak sądzę.

Polecam spróbować zarysować czymś ostrym zwykłą płytę i dla porównania SuperAzo. A potem obie przełamać :)

Z doswiadczenia polecam Tdk, Maxell i Emtec. Verabtimy sa dobre ale czule na zarysowania. Tak jak kolega mowil wczesniej nie nagrywac plyt z max. predkoscia. Ja zawsze wybieram dla danych predkosc 32X, dla muzyki audio 12/16X, dla filmow na dvd 4/6X.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

-> kolmen

"Dyski umierają.

Nie tylko w czasie pracy.

Dane na dysku bezpiecznie schowanym w szafie też potrafią zniknąć."

Dlatego należy korzystać z backup'ów, obojętnie, czy RAID, czy też robionych ręcznie.

Prawdopodobieństwo, że oba dyski trzymane "na półce" równocześnie padną, jest bardzo małe.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie nagrywam na cdr z kilku powodów.Po pierwsze trwałość,po drugie szkoda lasera odtwarzacza.Płytki wypalane mają duże odchyłki ze względu na drgania przenoszone na wypalarkę z samego komputera(każdy drży),póżniej nasz odtwarzacz musi śledzić te "pokrzywione " ścieżki:).Po trzecie estetyka płytek nagranych niezbyt mi odpowiada-dla mnie szata graficzna,książeczka itp. też się liczy.Jeżeli chodzi o względy moralne (kradzież itp)to jakoś nie ma to dla mnie większego znaczenia,uważam ,że płytki powinny być poprostu tańsze(do 20zł)a kwestia trwałości cdr nie byłaby brana pod uwagę.

DawidM, 16 Kwi 2008, 08:22

>Z doswiadczenia polecam Tdk, Maxell i Emtec. Verabtimy sa dobre ale czule na zarysowania. Tak jak

>kolega mowil wczesniej nie nagrywac plyt z max. predkoscia. Ja zawsze wybieram dla danych predkosc

>32X, dla muzyki audio 12/16X, dla filmow na dvd 4/6X.

Akurat o emtecu pisałem wyżej, te płyty nie nadają się absolutnie do niczego. Esperanza, płyty "tesco" czy inne dziadostwo jest nieporównywalnie bardziej wytrzymale. Zarówno mechanicznie jak i czasowo.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja kupuje Emtec'i vinyl look i black carbon i sa dobrymi plytami, duzo lepiej znosza czas. Natomiast jesli chodzi o dvd to maxell jest naprawde wg. na 1 miejscu. Co chodzi o cdr to Tdk na 1 miejscu(spoooro lepsze niz przereklamowane Verbaitmy(ktore tez sa bardzo dobre-ale jednak gorsze).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

P.s. Ja robię tak: nagrywam CDr z muzą (nawet z mp3) w celu osłuchania i sprawdzenia czy warto zaopatrzyć się w oryginał, czyli na dobrą sprawę CDr leży u mnie góra miesiąc - później w piec.

Jednak filmy na DVD-r to już inna sprawa :/

>opteron

>płyty "tesco" czy inne dziadostwo jest nieporównywalnie bardziej wytrzymale. Zarówno mechanicznie jak i czasowo.

oj nie wiem czy to takie dobre płyty np. X-disc wystarczy kilka razy delikatnie wygiąć i zostają dwa krążki w dłoniach; TX coś tam.. raz nagrasz ale już nie odtworzysz, podobna sytuacja dotyczy Hawk i innych temu podobnych

TDK - coś nagrałem ale po 2 latach niestety nie da się odczytać

esperanza - po 3 latach zaczęło sie utleniać więc odczyt niemożliwy

O dziwo verbatim trzyma się dzielenie pomimo kilku lat.

Benq - ostatnio tylko takie nagrywam i działają prawidłowo, co będzie za kilka miesięcy? czas pokaże.

Verbatimy czy Sony, TDK czy MAXELLE,itd. to nie ma większego znaczenia

to są nazwy handlowe, trzeba sprawdzać producenta: dobre są IMO, Mitsubishi Chemical i Taiyo Yuden.

Ostatnie Verbatimy jakie kupiłem to był jakiś indyjski shit, (kiedyś były z Mitsubishi)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Hmmm, ja mam kilka CD-r (zarówno muza jak i programy) i działają, a mają już skończone 12 lat.

Może kiedyś robili lepsze te CDr -y ? A nie oby taniej i więcej...

>> Ryszard1

ceny... flash... kilkanaście zł...

Owszem, to już nieźle, ale to nadal kilkunasto-krotnie drożej od CD-R.

I nadal nie da się tego odtworzyć na odtwarzaczu CD, poza pewnymi wyjątkami, ale to raczej z półki lo-fi / low-end.

Moim zdaniem pamięci flash (pendrive) są baaardzo dobre, ale raczej do innych celów.

Janusz z Torunia

Mam sporo CD-r Audio Philipsa ,Verbatim ,TDK. Niektóre maja po 7 lat nie ma problemu z odczytem do dzis i musze szczerze przyznać że najmniej kapryśne na Miusicalu Fidelity A2 były Philipsy (odtwarzacz najszybciej je wczytywał i odnajdował przerwy pomiedzy utworami).Nagrywałem je z predkoscią x1 max x4. Najwiekszą porazką był dla mnie CD-R Audio HI Space Carbonsound 80.

Ta płytka o CZARNYM spodzie po 3 latach okropnie trzeszczy zreszta wiele osób pisało o podobnych objawach z tym kolorem nosnika.

A propos trwałości 100, 200, 300-letniej. Pomyślcie proszę, jaka może być trwałość i pewność zachowania pierwotnej struktury zapisu płyty opartej o nośnik organiczny? Jakie są cechy czegokolwiek opartego na związkach organicznych. Koniec wywodu.

Mało kto o tym wiem, ale do przechowywania danych, znacznie lepszym rozwiązaniem jest używanie płyt RW! Zupełnie inny nośnik i większe bezpieczeństwo. O DVD-RAM nie wspomnę, bo to pozostał produkt niszowy.

Ostatnio przegrywałem znajomemu materiał z kilkunastoletnich taśm DAT. Zero problemów. A podobno taśmy magnetyczne są do bani ;-)

Korzystając z dużego zainteresowania tematem (i obecności Piotrka608 ;-) chciałem wywołać temat jak zależy jakość wypalonej płyty od jakości nagrywarki.

Pytanie na ile można nieciekawą sytuację z kopiami poprawić stosując przykładowo taką nagrywarkę (w zasadzie dedykowaną wypalaniu płyt audio) bardzo uznanej firmy Plextor:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywarka wykorzystuje technologię opracowaną przez firmę Yamaha specjalnie do wypalania audio. Sprzęt jest też bardzo dobrze przystosowany do współpracy z chyba najlepszym programem do tego celu - Exact Audio Copy. jakie są Wasze doświadczenia, spostrzeżenia ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem fanem Yamahy, w każdym wydaniu, również wypalarkowym.

Użytkuję Yamaha CRW-F1E, polecam ! Stary to już sprzęt ale ma od zawsze zaimplementowane technologie, którymi się szczyci się Plextor

masterofdeath6, 16 Kwi 2008, 09:55

>P.s. Ja robię tak: nagrywam CDr z muzą (nawet z mp3) w celu osłuchania i sprawdzenia czy warto

>zaopatrzyć się w oryginał, czyli na dobrą sprawę CDr leży u mnie góra miesiąc - później w piec.

>Jednak filmy na DVD-r to już inna sprawa :/

Szczesciarz z Ciebie, ja niestety nie kupie wiekoszosci tego co bym chcial orginalnego w Polsce, co prawda niektore rzeczy moge kupic na allegro lub plays.pl Z tym ze to maly wycinek tego co bym chcial. Dlatego pozostaja mi cdr-y, jesli chodzi o filmy, to tu w wiekszosci przypadkow podrobka jest dosc kiepsko zgrywana i dlatego wole orinaly, chociaz jak sie odbrze poczyta i wyszuka to na torrentach mozna cos dobrze zgranego znalezc.

A tak przy okazji.

Ja od razu wiem czy wypalona płyta jest OK czy nie. Mianowicie mój Technics nie przyjmuje kiepskich nośników. Ostatnio z 50 TDK do kosza od razu poszło 26....

Ale chłam teraz robią...

• Redaktorzy

Cyfryzacja nas wykończy. Z cywilizacji średniowiecza i wieków późniejszych zostały książki na papierze ze szmat, oraz pergamin. Drzewna celuloza wytrzymuje poniżej stu lat, możemy więc zapomnieć o starych księgozbiorach z dorobkiem XX wieku. To samo będzie z muzyką. Wiecie, co po nas zostanie? Winyle.

>Redakcja, 16 Kwi 2008, 22:07

dlatego musimy robić wiele kopii...

Pamiętajmy, że nasi przodkowie też robili kopie.... akt chrztu z danej parafii był replikowany w parę innych miejsc. Śmiem twierdzić, że kościół ma najlepsze backup'y !!!

Bez znaczenia na jakim nośniku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.