Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe. Pomoc w wyborze ! do 7000zł

Piotrek1975

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich na forum !

Prosze o pomoc przy wyborze zestawu kina domowego.

Pomieszczenie 35 m kw. Preferencje muzyczne; house & pop music

Kino/Muzyka 50/50

Budżet do 7000zł

Nie jestem audiofilem ale dobry dzwięk mile widziany.

Mała możliwość odsłuchu ze wzgledu na brak czasu.

Moje typy:

Zestwy głośników 5.1

1. Wharfedele Diamond 9

2. Dali Concept 6

3. Jamo Seria E

4. JBL Northridge Cine Pack

Amplitunery:

1. Cambridge Azur 540R V3 ( nie wiem czy jest dobry w kd?)

2. Onkyo TX SR 605 (wiele pochlebnych recenzji na forach)

3. Harman Kardon 247

Najbardziej skłaniam się ku połączeniu:

Onkyo - Wharefedale

Cambridge - Wharefedale

Ciężko będzie jadnak odsłuchać zestawy w tym połączeniu.

Wiem że w kinie najlepszy jast: Harman - JBL

Proszę o porady i wszelkie sugestie na temat tego sprzętu. Najbardziej interesują mnie opinie na temat głośników Wharfedale i Dali Concept.

Dziękuję i Pozdrawiam!

Piotrek1975

a te stereotypy ze w kinie najlepszy harman to bez komentarza pozostawiam !

denon ,yamaha to dwie firmy ktore bija sie w kinie od lat :)

a te smieszne onkyo czy harmany rodem z ameryki niech ustapia im w koncu pole do dalszej walki:)

marcin1982, 17 Kwi 2008, 16:34

>jestem zwolennikiem yamahy i bede sie upierał ze dzwiek w kinie ma nie do podrobienia

>ja polecam rxv 3800 lub rxv 2700 do tego dvd s2700 tez yamaha

Co daje droga Yamaha 3800 względem tańszego modelu 1800 ? (dodam tylko że wg. pomiarów moc mają niemal identyczną)

marcin1982, 17 Kwi 2008, 16:36

>a te stereotypy ze w kinie najlepszy harman to bez komentarza pozostawiam !

>denon ,yamaha to dwie firmy ktore bija sie w kinie od lat :)

>a te smieszne onkyo czy harmany rodem z ameryki niech ustapia im w koncu pole do dalszej walki:)

Yamaha nie ustępuje Harmanowi w kinie. Problem w tym, że wielu użytkowników słucha na amplitunerze także muzyki a to jest wąskie gardło Yamahy. Stąd popularność Harmana i Onkyo.

Te współczesne budżetowe yamahy są bardzo kiepskie, nijak się mają do np. topowej yamahy DSP-A1, którą miałem wiele lat i do której i tak nie tęsknię teraz posiadając taniutkiego harmana 245. Wielokrotnie również słyszałem Z9 i stwierdzam, że jest beznadziejna jako wzmacniacz, topowe onkyo ją ZABIJA.

yamaha powinna oferować same procesory z preampem, żeby klient mógł sobie wybrać jakiś sensowny wzmacniacz. W zasadzie jedyne za czym trochę tęsknię to tryby Church Tokyo i Freiburg Cathedral, którymi czasem (bardzo subtelnie) dodawałem sobie pogłosu w muzyce organowej (puszczanej z niezależnego systemu stereo na wzmacniaczach lampowych i kolumnach wstęgowych) co dawało naprawdę szokująco realistyczny efekt, zwłaszcza, że organy na wstęgach i tak już powalały same w sobie :)

Zadałem to samo pytanie na kilku forach. I co forum to inne preferencje. Ale przenajmniej świat nie jest szary. Kino/Muzyka 50/50 . Amplituner do ok.2000zł ( HK , Onkyo , Denon ,Cambridge ),

(Zestaw 5.1 !!! JBL, Dali, Jamo, Koda, Tonsil do ok.4000zł), DVD z SACD ????

Prosze o dalsze porady i doświadczenia z różnymi zestawami.

Dziekuję za pomoc i pozdrawiam.

Onkyo TX-SR805 lub Marantz SR7001 z zestawem kolumn ProTonsil Siesta - sprawdzą się zarówno w kinie jak i w stereo.

Odradzam przereklamowane Jble z serii E i ES - do słuchania muzyki raczej się nie nadają, a w ich wysokiej cenie (szczególnie ES) chyba wszystko gra lepiej.

ja bym proponowal posluchac kazdych koledze a nie czytac jakies bzdury wypisywane np o JBL-ach. Kazdy system gra na swoj sposob i kazdemu odpowiada inne brzmienie...

Pan Wojtek wyrazil sie bardzo mądrze :)

zwazywszy na szczegół jakie to dzisiaj modne tematy na temat jbl onkyo i harman :)

a gdzie tonsil ?:) musze przyznac ze mam centralke tonsila sieste koszt 600 zl a dlaczego?akurat polska centralka? bo taki jbl za 2000 tys zlotych nie dorasta jej do pięt

Po wstępnych analizach postanowiłem umówić się na odsłuch. Będzie to mój pierwszy odsłuch i po waszych podpowiedziach wymyśliłem zestaw:

Onkyo TX-SR 705 + Onkyo DV-SP 504

Zestaw 5.1 Koda: K5200F , K5200S , K5200C , SW5200

Zapytam też sprzedawcę jaki on zaproponowałby zestaw jako inną opcję.

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z takim zestawieniem ???

Wczoraj miałem okazje odsłuchac amplitunery Onkyo 605, HK 247 z kolumnami JBL E80, JBL ES80, Wharfedale 9,5.

Wszystkie zestawienia według mnie wypadły podobnie ze wskazaniem na HK 247 i E80. Może dlatego że nie jestem audiofilem. Odsłuch miał miejsce w supermarkecie więc nie należy traktować go zbyt poważnie. Szkoda że E80 sa juz wyprzedawane i zastapiły je ES80 bo według mnie dużej róznicy nie ma ale E80 wypadają lepiej cenowo. Nie mieli jeszcze HK255 na sklepie i ciekaw jestem jak wypadnie w porównaiu z HK247 i Onkyo 605 lub 705.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.