Skocz do zawartości
IGNORED

Jak przegrać muzykę z MD na komputer?

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje zgrać drogą cyfrową muzykę z MiniDisc'a na komputer, najlepiej w pliki wav. Mój stacjonarny MD deck ma wyjścia cyfrowe. Znalazłem taki sprzęt Net MD, ale okazuje się, że można zgrywać tylko w drugą stronę, czyli komputer -> MD. Ma ktoś może jakiś pomysł?

Obawiam sie ze moze byc pewien problem, ale warto popytac tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

swego czasu bylem tam stalym bywalcem

Pozdrawiam serdecznie kaszanka7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Zdaje się, że jedynym sposobem przegrania cyfrowo materiału z MD na komputer jest użycie ostatniego przenośnego nagrywacza Sony MZ-RH1. Wszystkie poporzednie urządzenia mają ograniczenia w tym względzie.

Kopalnią wiedzy na temat tego świetnego ale zapomnianego formatu jest:

www.minidisc.org.

-> Zloty

"Mój stacjonarny MD deck ma wyjścia cyfrowe."

No to jeszcze potrzebujesz tylko komputer z kartą dźwiękową wyposażoną w wejście cyfrowe.

Chyba że Twój problem polega na działaniu mechanizmów zabezpieczających przed kopiowaniem w MD...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> nedj

Mam laptop, wiec pewnie musiałbym dokupić kartę dźwiękową z wejściem cyfrowym. Czy to by wystarczyło? Znacie może jakąś godną polecenia, tylko do tego celu?

Ciekawe swoją drogą jak by to było z tymi zabezpieczeniami "Serial Copy Management System".

-> tkirmuc

MZ-RH-1 faktycznie jako pierwszy ma możliwość upload-owania plików na komputer, przynajmniej tak stoi w opisie. Tylko cena jest dosyc wysoka, bo uzywany kosztuje okolo 800zl :( (Taniej by wyszlo kupic plyty cd z tym materialem, ktory mam na minidisc-ach :) ).

-> Zloty

"pewnie musiałbym dokupić kartę dźwiękową z wejściem cyfrowym"

Tak, to by było chyba najlepsze rozwiązanie. Omija się w ten sposób konwersję D/A i A/D.

Niestety, MD ma system zabezpieczeń, który powoduje, że jest możliwe zrobienie kopii cyfrowej tylko pierwszego stopnia. Czyli jeśli masz na MD zgrany cyfrowo np. zapis z CD, to jest ryzyko, że nie da się tego minidisc'a już dalej zgrać cyfrowo.

"Ciekawe swoją drogą jak by to było z tymi zabezpieczeniami "Serial Copy Management System" "

Doświadczyłem działania tego systemu w momencie cyfrowego kopiowania MD na nagrywarkę stacjonarną CD. Jak by było z kartą dźwiękową w roli rejestratora - tego nie wiem.

Ja z braku innej alternatywy (nie mam wyjścia cyfrowego w MD) jesteś zmuszony zgrywać dyskietki z przejściem przez DAC i ADC.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 2 miesiące później...

Faktycznie Sony MZ-RH1 radzi sobie idealnie z przegrywaniem utworów znajdujących się na MD na pliki WAV. Wystarczy tylko ściągnąć darmowe oprogramowanie SonicStage 4.3. Można przegrywać wszystkie rodzaje utworów, nawet te nagrane cyfrowo. Nie ma żadnych ograniczeń typu SCMS.

Płyta 80 minut kopiuje się około 9 minut.

don genaro:

>z tanich kart z wejsciem cyfrowym Behrlinger 2000 do wyhaczenia juz za 400pln na allegro. jest to

>karta zew na Usb

Urządzeń z wejściem cyfrowym na USB jest więcej, bywają też tańsze. Przykład: M-audio Transit, podobnie wyposażony Edirol, lub po prostu Audigy NX (o tej karcie wiadomo, że nie wymusza resamplingu). Pytanie jednak, czy standard USB zapewnia transfer bit-perfect?

Co do zgrywania MD: bardzo prostym i w 100% skutecznym rozwiązaniem byłoby pożyczenie od kogoś np. odtwarzacza mp3 iRiver serii H100. Ustrojstwo ma wejście cyfrowe, jest w stanie nagrać sygnał z tego wejścia do pliku wav i jest przy tym bit-perfect (to akurat sprawdziłem osobiście ;)). Akceptuje bodajże do 16 bit / 48 kHz.

Zapewne istnieją inne urządzenia potrafiące to samo, ale tu już nie podpowiem - nie chcę strzelać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.