Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886 PA100 - zamówienie na PCB

WarrioR

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw konfiguracja.

PA100, dwa oddzielne zasilacze na trafach Breve 300VA. Zasilanie po wyprostowaniu +-36.5V. W zasilaczach po 4 kondensatory Nichicon 6800uF/63V - LQ(M), na płytkach Gold Tune, Silver Mica, Wima na nogach LM'ów. Rezystory Beyshlag, a rezy 3W nie pamiętam.

Wejściowy SCR 2,2uF.

Wczoraj podłączyłem wzmaka do Dynaudio w studio nagrań. Jako źródło stół mixerski Amek Jimi Hendrix (a pierwotnie CD lub sesja z z Logica MACa). Model kolum podam potem.

Było za cicho. Wzmak nie miał wystarczającej głośności, na maxa rozkręcony jednak się nie ksztusił i nie wzbudzał. Ale przede wszystkim miał bardzo słyszalnie obciętą górę. Środek i dół pasma był niezły, kontrola i dynamika też, ale szczegółowość była słaba.

Porównywane było to z Pioneerem Reference... model sprawdzę później.

Nie słychać tych problemów z moimi MITE - są ciemne i mało szczegółowe, ale dla porównania GC Neodoma miał przy moim PA100, na moich paczkach, wyraźnie szlachetniejszą górę i był świeższy i bardziej szczegółowy.

Jakieś konkluzje, propozycje, aby wzmaka poprawić?

Może bufor wejściowy, albo preamp?

www.myspace.com/loszmi

• 2 miesiące później...

emasik,

No tak, nawet znacznie lepsze. Obydwa mają Pdmax 125W, rezystancja termiczna 0,8 dla 4780 i 1 dla 3886. Podkładka mika 0,5, czyli 1,3 do 1,5 dla jednego układu. Ale to radiator ma decydujące znaczenie, jego rezystancja termiczna, przecież układy i tak będą na jednym radiatorze.

Policzyłem sobie przykład dla 1 pracującego 3886 na 4 OM przy napięciu 25V to samo dla 1 pracującego 4780 wykorzystującego 2 kanały. Widać jakie straty powoduje prąd spoczynkowy, to na marginesie.

Możesz zobaczyć, że rezystancja termiczna radiatora ma decydujące znaczenie, dla 4 3886 ma być max. 10,49 /4=2,6 C/W, dla 2 4780 max. 4,7 / 2 = 2,35 C/W. to dla 25%.

Jeśli jednak zmienimy warunki pracy na dużo mniej korzystne (rys2) to lepiej stosować 3886. W tym przypadku wystarczy o połowę "gorszy" radiator. Wszystko zależy od projektu.

Warto zastanowić się nad rozwiązaniem które już pokazałem – połączeniem kilku mniejszych płytek za pomocą grubej srebrzanki. Do pewnego stopnia rozwiązuje to problem grubości ścieżek prądowych i łączenia masy w gwiazdę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak już trawić, to wszystkie 6 ;) ja tam swoje sam trawiłem i do PA100 i do PA150.

w bardzo prosty sposób PA100 przerobiłem na wersję symetryczną i trafia do niej sygnał + oraz - prosto z przerobionego marantza cd53 z symetrycznym stopniem analogowym na lampach. cały tor jest symetryczny, bez najmniejszego opampa po drodze i gra to pięknie

Ja pisałem wcześniej, mi zależy na pociągnięciu Dynaudio. Pa 150 może da radę. Symetryczność wejścia też wymagana, ale wtedy lepiej już 4xLM dać na stronę ;-) (PA200?)

www.myspace.com/loszmi

• 3 miesiące później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

To dziwne, wydaje się że dobrze podłączyłeś.. Co było oznaką "pocenia się"?

Zasilacz powinien wyglądać jak ten poniżej (pozwoliłem sobie wkleić fragment schematu veterana):

post-4699-100005384%201221583218.jpg

Jaki sens ma używanie dwóch mostków do zasilacza symetrycznego? Przecież to samo można uzyskać za pomocą 4 diod tracąc mniej napięcia.

Jaki sens ma używanie dwóch mostków do zasilacza symetrycznego? Przecież to samo można uzyskać za pomocą 4 diod tracąc mniej napięcia.

Pozwolę sobie wkleić bardzo stary post kol. Jar1 na ten temat:

Napisano 18.07.2004 - 18:46

Akurat podwójny mostek ma uzasadnienie. Duża część zakłóceń, które degradują dźwięk przenosi się przewodami masy. Niestety zasilacze (transformatory) nie są doskonałe i mają dość spore pasożytnicze pojemności między uzwojeniami. Jeśli masa nie jest galwanicznie separowana od uzwojenia trafa, to poprzez te pojemności dostają się sysfy do masy sygnałowej. Stąd też bardzo często potencjał zmienny na masie ( w stosunku do uziemienia). Jeśli wtedy łączymy ze soba różne urządzenia, to na ogół maja one zupełnie inne potencjały na masie. W ten sposób płyną różne prady błądzące i układ sprzega się poprzez masę, zasilanie i tranformatory. Dlatego tak ważna jest jakość transformatorów..chodzi o to, aby te pojemnośći były jak najmniejsze i jak najbardziej symetryczne. Jednym ze sposobów lepszej separacji masy audio od wpływu trafa jest, jak mi się wydaje, stosowanie podwójnego mostka.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Dzięki za wyjaśnienie. Jakie diody warto zastosować w mostkach?

Szybkie soft recovery np kultowe MUR860, ale dobre są też BYW29-200. Jeśli napięcie pozwala- schottky.

• 2 tygodnie później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Czy LM3886 w aplikacji kitu AVT może pracować ze wzmocnieniem wynoszącym 4 razy? Nie będzie ryzyka wzbudzenia na wysokich częstotliwościach?

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2180.pdf

Czy LM3886 w aplikacji kitu AVT może pracować ze wzmocnieniem wynoszącym 4 razy? Nie będzie ryzyka wzbudzenia na wysokich częstotliwościach?

Ukryta Zawartość

Tak ,może .

Zwiększając wzmocnienie , obniżasz górne pasmo wzmacniacza w dół .

Ukryta Zawartość

Krotnośc wzmocnienia zależy wprost od napięcia transformatora?

Czytałem że LM3886 z kitu AVT wymaga niskich napięć dla wysterowywania niskich impedancji - na przykład spadków impedancji do 2om. Wtedy jego maksymalna moc będzie ograniczona znacznie poniżej tej podanej w AVT. Może wyciagnie jakieś 25-30W na 8 omach.

Czy w takim przypadku wzmacniacz ma szersze pasmo przenoszenia i czy można to uznać za korzystne ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.