Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciówki- na chłopski umysł:)

Cocine

Rekomendowane odpowiedzi

-> Cocine

"Te nazywane mianem the best wykonane są z czystego przewodnika, posiadają przeróżne wymyślne rodzaje geometrii, przekroje, sposoby izolacji i tłumienia wszelkich drgań itd."

No. Tylko że tak nie bardzo. Widoczny na zdjęciu velum jest zaliczany do "najlepszych" i jakoś w nim tej staranności wcale nie widać.

-> Zydelek

"Usłyszeć znaczy uwierzyć!!!"

Może jacyś nowsi forumowicze nie znają lub nie pamiętają tego wątku, dlatego warto im pokazać i przypomnieć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zed, mimo, że ciągnie jakieś druty w garażu i je później próbuje sprzedawać, nie odważył się ich "na ślepo" porównać.

post-2580-100004426 1209240428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

clo2, 26 Kwi 2008, 21:41

>>DawideM, 26 Kwi 2008, 21:32

>>Kable mają taki wpływ jak powodzie w Ameryce Południowej na umierających z braku wody w innych

>>zakątkach globu.

>

>No w końcu jakiś rozsądny;)

>Podobnie jak napisałeś jest też pewnie z innymi sprawami:

>- rodzaj stosowanych lamp nie ma wpływu na dźwięk w sprzęcie lampowym

>- na finalny dźwięk nie ma np też wpływu to, kto wyprodukował kondensatory użyte w budowie sprzętu

>(byle pojemność była ta sama). To samo z rezystorami. Ten wpływ to chyba kolejne rozpowszechnione

>Voodoo;)

>- nie ma wpływu to, jakie potencjometry są użyte w sprzęcie

>itd, itd...

>

>A na koniec na finalny dźwięk nie ma wpływu to czy ten reprodukowany jest np na zestawie

>Unitra+Altusy czy też na sprzęcie Krella z kolumnami za kilkanaście kzł.

>A wszystko to nie ma znaczenia dla ... osoby niesłyszącej.

>

>pozdrowienia

Podobnie jak napisałem nie jest z "innymi sprawami" i wiesz o tym dobrze.

Jeśli twierdzisz, że jakaś Audionova,czy Siltech uzbroi system w nowe walory to udowodnij mi, a ja powiem Tobie - "masz racje", chyba nie wymagam zbyt wiele?

Słyszałem wiele, i wiele pewnie nie usłysze, ale dlaczego nikt nie wytłumaczy tak banalnej - wydawałoby się - sprawy?

Dodam,że Unitra nie produkowała nic co mogłbyś posłuchać,skoro i jej sie przyczepiłeś.

nedj

"Uważam się za szczęściarza, gdyż nie słyszę różnic między kablami sieciowymi, interkonektami cyfrowymi i płytami cd (oryginał vs. dobrze wykonana kopia/format bezstratny). Nie wykluczam dodatkowo odtwarzaczy dvd i komputerów jako źródła dobrego dźwięku."

Ja bym na Twoim miejscu taki szczęśliwy nie był i nie zabierał głosu w takich tematach jak ten.

Dlaczego?

Bo wg Ciebie jestem głuchy?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

osobiście słyszę niemalże każdy element przelutowany w układzie, bezproblemu odróżnię kondensatory we wrażliwych miejscach, marki tych kondensatorów, usunięcie choćby jednego z kilku filtrujących jest zauważalne, ale czasem trzeba sie mocniej skupić, pomijam aspekt opampów, lamp itd... słuchać wszystko i to bardzo,

ostatnio podmieniałem kable IC na różne, standardowe dodawane do sprzętu (ale nie hinszczyzna), jakies prolinka, Alpharda, Klotza czy inne (tak do 10zl/metr) i powiem, że mam poblem z tym czy jest wogóle jakas różnica...

miedzy tanimi kondami budrzetowymi bezproblemu slysze roznice gdy jest nawet 50gr/szt. ;))

a gdy czytam ze inni slysza sieciowki (te bez magnesów itp) to pewnie uslysza zdjęcie koszulki z kondensatora ;D

i dodam, że te elementy układów maja swoje stałe wpływy na brzmienie... dziwi mnie to, gdy ktoś mowi ze jakiś kabel zawsze ma inny wpływ na brzmienie, inaczej gra... :/ coś jest nie tak...

proponuje nowy dział na forum, AudioVooDoo zaraz obok Bocznicy... ;))

ps. po moich testach nadal nie neguje kupna lepszej jakosci interkonektow! ale sieciowki...

Jeśli chodzi o kondensator filtrujący - w filtrze LPF to oczywiste, w zasilaniu bywa, że też będzie wyraźne (zależy który, gdzie, typ, wartość), co do sieciówek - tam ta oczywista oczywistość jest raczej wykładniczo zbieżna do zera.

Bo ten kondensator to na pomiarach bez problemu widać, jak się nieraz nawet o 25% zmienia wartość THD (względna, nie absolutna, no bo przecież nie skacze z takich wartości, to są setne, tysięczne części %).

Panowie, czy nie moglibyście uszanować woli Ojca Założyciela niniejszego wątku i odnosić się swoimi wpisami do tematu, do meritum. Jak ktoś po prostu nie słyszy kabli sieciowych - niech tutaj nie pisze, niech sobie daruje. Kilka (naście) wątków już jest na Forum, gdzie można było poszaleć w stylu "sieciówki są nic nie warte, nie grają itp". Czy nie można by jednak spróbować trzymać się meritum?????

• Redaktorzy

Panowie, poprosiłem moderatorów o wycięcie stąd paru szczególnie agresywnych wpisów, proszę łaskawie nie urządzać sobie z cudzego wątku ringu bokserskiego. Note bene, tytuł wątku nie wydaje mi się szczęśliwy, bo na chłopski rozum to we wzmacniaczu siedzi krasnoludek i ręcznie wzmacnia sygnał.

Redakcja, 27 Kwi 2008, 10:03

>Panowie, poprosiłem moderatorów o wycięcie stąd paru szczególnie agresywnych wpisów,

Kim są moderatorzy? Jakieś fajne chłopaki? Ze szpadlami?

A to przykład pozostawionego śmiecia!!!

Teo, 25 Kwi 2008, 21:52>

>Wszyscy po prostu wiedzą, że wątek założyłeś wyłącznie po to, by próbować wcisnąć komuś kable

>własnej "produkcji". Zydelek, krętaczu żałosny - myślisz, że kogoś tu jeszcze nabierzesz?

Żądam bana dla Teo za obrażanie mnie.

LOL. A nie ma racji?

nedj, 26 Kwi 2008, 23:46

>"Dlaczego?

>Bo wg Ciebie jestem głuchy?"

Nie znam Ciebie ani Twojego słuchu, poziomu sprzętu na którym grasz ani też pomieszczenia w którym słuchasz, ale skoro piszesz w "o mnie" to co zacytowałem to jakaś przyczyna tego stanu być musi.

"jakaś przyczyna tego stanu być musi"

Wydaje mi się, że przyczyną jest fakt, że w odróżnieniu do "złotouchych" nie robię nigdy z "gęby cholewy". Znam ograniczenia ludzkich (swoich) zmysłów i podchodzę do tematu "słyszenia" bardzo ostrożnie (skrzywienie zawodowe). Innymi słowy: nigdy nie mówię i nie piszę, że "słyszę", jeśli tego faktu nie jestem w stanie, przynajmniej sobie, w ślepym teście udowodnić.

Niektórzy tak mają, że słyszą dopiero jak widzą. A jak nie widzą to nie słyszą. Dziwna to przypadłość, ale należy przyjąć ją tylko do wiadomości i się z nią pogodzić ;).

Być może z wątku jeszcze coś będzie by można było ustalić to co w temacie.

Wygoniłem chłopaków do piaskownicy. Niech bawią się na swoim podwórku. Do tego grona dodałem "nieudolną" sprzątaczkę czyli redakcję.

Zapraszam do dyskusji osoby zrównoważone i bez uprzedzeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.