Skocz do zawartości
IGNORED

Beresford DAC - jakie wrażenia?

kjeld

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku DAC war było około miesiąca temu kilka wypowiedzi użytkowników tego ustrojstwa.

Przeważały opinie, że potrzebuje długiego wygrzania.

Ciekaw jestem wrażeń po dłuższym użytkowaniu.

Dziękuję bardzo z góry za wszelkie wypowiedzi posiadaczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/42041-beresford-dac-jakie-wra%C5%BCenia/

Mam ten DAC już ponad miesiąc. Słucham na zasilaczu impulsowym o wydajności 2,5A, nie testowałem jeszcze z akumulatorem, ale zapewne będzie dużo lepiej.

Wrażenia dźwiękowe są jak najbardziej pozytywne, przydałoby się zrobić mały test porównawczy z innymi źródłami. Szczególnie chętnie skonfrontował bym ten DAC z tak chwalonym benchmarkiem. Mogę jeszcze powiedzieć, że jak ktoś jest przyzwyczajony do maniery grania Non Over Sampling DAC'ów to ten DAC wyda się mu trochę za mało barwny.

ojej, no bajka jest po prostu i tyle, co się mamy rozpisywać.

porównywałem do mojej wcześniejszej PCMki 2702E/AD8066 z modami, Prodigy 7.1, no nie ma o czym mówić. Lepszego źródła nie słyszałem, choć generalnie przez łapy przeleciało mi tylko kilka dźwiękówek i kompaktów.

gra bardzo przyjemnie w każdym paśmie, nieco wygładza dźwięk, przez co da się słuchać nawet mp3. Wzmak słuchawkowy jest rewelacyjny. Coś jeszcze?

Bardzo przyjemny w odbiorze przetwornik, brzmieniowo podobny do MHZS-a. Zwolenników rozkładania dzwięku na czynniki pierwsze nie zadowoli. A uniwersalność nie spotykana w żadnym zewnętrznym przetworniku.

Miałem okazje porównywać Beresforda tylko do poprzedniej wersji Dac-a p. Stelmacha. W tym przypadku brzmieniowo bardziej odpowiadał mi Beresford. Większa spójność, melodyjność. Wszystko zależy od preferencji słuchacza, były osoby, którym Stelmach sie podobał, innym zupełnie nie odpowiada. Beresford również może nie odpowiadać osobom, lubiacym chirurgiczne brzmienie.

Wykorzystuję Beresforda w systemie opartym o źródło, jakim jest Squeezebox Duet Music System. Sam Duet gra przyzwoicie, ale z Bersfordem poprawa każdego aspektu brzmienia odrazu jest słyszalna. Ten Dac jest znakomitym sposobem na poprawę brzmienia dla osób wykorzystujących komputer jako źródło i w dodatku słuchających w formacie mp3. Mało która karta dzwiękowa przyniesie takie rezultaty jak Beresford, jeżeli nawet to kilkakrotnie droższer od Beresforda.

Witam,

jestem nowy na forum i chciałbym dodać kilka słów od siebie na temat Beresforda. Otóż w pełni popieram słowo marca. U mnie gra on ze zwykła kartą SB Surround 5.1, z której dźwięk był po prostu beznadziejny. Po wpięciu tego DAC’a spokojnie mogę słuchać muzyki z komputera i nie ma nic co by mnie drażniło podczas odsłuchu (pomijam tu wady wynikające z samego formatu oraz odgłosy jakie wydaje PC). Brzmienie bym ocenił jako zrównoważone, o obniżonej ilości detali oraz akceptowalnej jak dla mnie stereofonii. Wszystko to w porównaniu z posiadanym CD które gra po prostu lepiej ;). Fajnie, że wbudowano wzmak słuchawkowy, choć dajmy na to taki Holdegron, bije go pod każdym względem. Warto też zwrócić uwagę, że są dwa wyjścia analogowe - jedno klasyczne a drugie z regulowanym stopniem wyjścia (czy jak to się tam nazywa). Pełnię szczęścia gwarantuje ilość wejść cyfrowych - dwa optyczne i dwa coaxialne. Podsumowując - Beresford to kapitalna propozycja dla posiadaczy kilku źródeł takich jak komp, zwykłe DVD czy cokolwiek co jest „mediamarketowym hi-endem”. Natomiast dla posiadaczy czegoś więcej a pragnących zmian, konieczny jest odsłuch przed zakupem. Jeśli chodzi o samą funkcjonalność - złoty medal ;)

Pozdrawiam serdecznie

Chachu

aha - potwierdzam sprawę wygrzewania. DAC potrzebuję kilka dni grania aby pokazać swój potencjał. Dodam jeszcze że sprzedawca oferował mi upgrade i podobno wtedy to już jest totalny obłęd ;-). Niestety szczegółów upgrade'u nie znam ale jeśli mnie pamięć nie myli chodziło głownie o zasilanie.

Witam

Po opiniach na forum nabylem ten dac, od Stanleya Beresforda (235dolarow, przesylka 5 dni, wliczajac weekend). Gral non stop przez 3 dni i... troche przereklamowany, gra prawie identycznie jak moj dvd samsung, swego czasu bardzo chcwalony. minimalnie mniejsza dynamika, ale to chyba w zwiazku nizszym poziomem glosnosci. roznice na granicy percepcji.

Do komputera to i owszem, moze byc, wyjsciem optycznym, gra duzo lepiej niz standardowe wyjscie, jako sluchawkowy tez, choc brzmienie z nada (wzmacniacza mnie lepiej odpowiada, sluchawki to technicsy za 170 zl, pare lat temu :)).

Coz, pozostal jeszcze nos dac Petera Daniela ;) A moze sie jeszcze wygrzeje?

Ciezkie to zycie.

maciejno, 5 Maj 2008, 13:17

>Witam

>Po opiniach na forum nabylem ten dac, od Stanleya Beresforda (235dolarow, przesylka 5 dni, wliczajac

>weekend). Gral non stop przez 3 dni i... troche przereklamowany, gra prawie identycznie jak moj dvd

>samsung, swego czasu bardzo chcwalony. minimalnie mniejsza dynamika, ale to chyba w zwiazku nizszym

>poziomem glosnosci. roznice na granicy percepcji.

>Do komputera to i owszem, moze byc, wyjsciem optycznym, gra duzo lepiej niz standardowe wyjscie,

>jako sluchawkowy tez, choc brzmienie z nada (wzmacniacza mnie lepiej odpowiada, sluchawki to

>technicsy za 170 zl, pare lat temu :)).

>

>Coz, pozostal jeszcze nos dac Petera Daniela ;) A moze sie jeszcze wygrzeje?

>Ciezkie to zycie.

Patrząc na pozostałe elementy Twojego systemu, Beresford raczej nie spełni Twoich oczekiwań. Co prawda po kilkutygodniowym graniu (3 dni to za krótki okres) pewne aspekty brzmienia ulegną poprawie, ale to nie ta szkoła grania. Polecałbym Ci raczej Zhaolu (chyba tak się to pisze), bardzo dynamiczny, przejrzysty. Osobiście takie brzmienie mi nie odpowiada i spośród tych dwóch tanich Dac-ów Beresford o wiele bardziej spełnił moje preferencję brzmieniowe.

Witam

maciejano napisał, że dźwięk po podpięciu Beresforda do Samsunga się nie poprawił, umnie było to samo. Ja podłączyłem w/w przetwornik do Samsunga 950 kablem cyfrowym Supra, i się okazało, że z warstwy CD dźwięk niewiele się różnił, a z warstwy SACD dźwięk z odtwarzacza był nawet lepszy. Aktualnie mam podłączony do odtwarzacza przetwornik czeskiej firmy Cesea, i tu poprawa dźwięku jest ewidentna(z tym, że Cesea jest znacznie droższa od Beresforda), szczególnie bas, przestrzeń i klarowność się poprawiły. Tak że ja uważam, że Beresford w porównaniu z innymi (droższymi)przetwornikami dość znacznie przegrywa.

Beresforda sprzedałem bratowi, u niego jest podłączony do tunera TV satelitarnej, i tam poprawa brzmienia jest już znaczna

A niby przesiadają się na ten DAC posiadacze Ikemi, Benchmarka DAC 1.....podobne teksty były o Zhaolu....taki Zhaolu jest naprawdę bardzo dobry, ale daaaaaleko mu do Linna chociażby....z Beresfordem pewno jest tak samo......

zyzio

>/../taki Zhaolu jest naprawdę bardzo dobry, ale daaaaaleko mu do Linna chociażby....

Zyzio, a mógłbyś wytłumaczyć tą dalekość do Linna? Tak z ciekawości pytam...

I w ogóle słuchał Ty tego Linna?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Szkopuł w tym,że Beresford nie ma reclockingu i przez to jest bardzo wrażliwy na transport. Sądzę,że stąd te różnice. Jak ktoś podpiął do porządnego CD z dobrym zegarem to go Beresford zachwycił. Oczywiście to nie hi-end, ale jest zaskakująco dobry

buble_corp, słychać poprawę na tym zasilaczu 2.5A w stosunku do fabrycznego 1.7A ?

Sporo ludzi z dobrym sprzętem ciepło się o tym DACu wypowiada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio

=>gagacek

>Przeca mam Majika nowego, lepszego od Ikemi

No dobra, ale co z tą dalekością?

:))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

-> bartezzz

Nie mam porównania, bo fabryczny zasilacz był uszkodzony i musiałem się swoim własnym ratować.

Może dzisiaj przetestuję wreszcie z akumulatorem jak to gra. Dam znać.

a ja cały czas zachodę w głowę, czy moja dźwiękówka M-Audio Transit (24/96) jest odpowiednim źródłem. Jest sens pakować się w coś bardziej wyrafinowanego do kompa, tylko dla cyfry? Przejrzałem wiele tematów o Beresfordzie i spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni piszą, że transport ma ogromne znaczenie, inni że nie ma różnic oO

Co o tym myślicie?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ostatnimi czasy odsłuchiwałem mojego pc z DAC CEC DX51 oraz lampowym DAC Phoenix.

Przy uzyciu zintegrowanego coaxiala na płycie Asus P5B dzwięk jest gorszy niż przy uzyciu coaxa z karty RME 96/8 lub AES/EBU z Lynx Two. Różnica dotyczy rozdzielczości dzwięku oraz skrajów pasma (zwłaszcza basu).

Dlatego też uważam że gdy pc ma być tylko transportem dla zewnętrznego DAC-a, warto do peceta włozyć (chocby tanią) kartę dzwiękową z dobrym coaxialem.

Beresford-a należałoby porównywać do przetworników zewnętrznych z przedziału cenowego do 2000 zł. Podłączony do mojej lampy PL na KT88 nie wiele ustępował staruszkowi Sony CDP-X707 ES, którego zaliczyć trzeba do udanych konstrukcji. Beresford po dobrym wygrzaniu jest urządzeniem bardzo muzykalnym. Źródła bardzo przejżyste typu Samsung 745, 950, Nad-y w pierwszym momencie mogą wydawać się "lepsze", wystarczy jednak posłuchać dłużej Beresforda, ażeby docenić jego klasę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.