Skocz do zawartości
IGNORED

Beresford DAC - jakie wrażenia?

kjeld

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko odnoście tego DACa. Czy jak podłączymy do niego słuchawki to dźwięk jest automatycznie wyciszany na wyjściach analogowych (jak to ma miejsce w wieżach stereo)? I drugie pytanko (może trochę nie na temat, ale co się szkodzi przy okazji zapytać ;) ): czy sygnał z wyjścia spdif w karcie dźwiękowej (ASUS Xonar D2) będzie identyczny jak z jej wyjścia analogowego (chodzi mi o to, czy też będzie zmodyfikowany np. przez equalizer z poziomu driverów karty lub ustawienie poziomu głośności w mikserze windowsa)?

Arabek, 18 Sty 2009, 11:05

>Stanley Beresford poleca uzywanie mocniejszego zasilacza do tego DACa. 13.5V (nie wiecej niz 14V)

>zamiast 12 i np. 3A.

>post #272

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>np takiego

Ukryta Zawartość

na dniach będę miał ten zasilacz, więc napiszę jakie zmiany wprowadził u mnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja juz mam :)

Niestety nie mam talentu pisarskiego. Nie mam tez wystarczajacego osluchania zeby moja opinia byla miarodajna. MOIM zdaniem pojawilo sie wiecej szczegolow. Sluchajac muzyki odnosze wrazenie jakby muzycy wkladali wiecej serce w wykonanie.

Mam pytanie, czy ktoś podłączał już Beresforda do akumulatora? Albo może chociaż mierzył, jaki to pobiera prąd? Bo jeśli trzeba by przed każdym odsłuchem ładować aku przez noc, to by było niemiło :)

Ale podejrzewam, że nie ciągnie bardzo dużo i jakiś żelowy 12V / 12 mAh na parę płytek by wystarczył. Tylko czy gra jest warta świeczki?..

• 1 miesiąc później...

Tak wygląda wnętrze najnowszego DAC TC-7520 z USB :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MacP, 28 Sty 2009, 16:50

>Mam pytanie, czy ktoś podłączał już Beresforda do akumulatora? Albo może chociaż mierzył, jaki to

>pobiera prąd? Bo jeśli trzeba by przed każdym odsłuchem ładować aku przez noc, to by było niemiło :)

>

>Ale podejrzewam, że nie ciągnie bardzo dużo i jakiś żelowy 12V / 12 mAh na parę płytek by

>wystarczył. Tylko czy gra jest warta świeczki?..

Max 250-300mA, ale w audio wiadomo, że trzeba mieć z zapasem. Podobno dobrze to gra z akumulatorem i wypróbowanie nic nie zaszkodzi ;)

Co do nowego TC-7520

zupełnie nowy wzmacniacz słuchawkowy i jest w stanie spokojnie rywalizować ze stacjonarnymi wzmacniaczami. Dalej, rozdzielona część analogowa z cyfrową, zupełnie nowa sekcja analogowa , przekaźniki (najlepsze rozwiązanie) zamiast mutingu na tranzystorach, poprawione zasilanie i wbudowany bardzo dobrej jakości układ obsługi USB.

No i jak widać wbudowane podstawki na wzmacniacze operacyjne w sekcji analogowej i słuchawkowej. Jak ktoś lubi eksperymenty to może sobie potestować

mogę polecić grado_fan'a - uczciwy dość, miałem wypożyczony dac słuchałem sobie przez kilka dni na spokojnie, jednak nie spełnił on moich oczekiwań, po odesłaniu pieniążki wróciły na moje konto, dobry kontakt telefoniczny z człowiekiem, więc jak ktoś się ma ochotę sam przekonać, to myślę że ryzyka nie ma

Nieco wyżej miałeś link do nowej wersji. Jeszcze raz podaje, co byś nie szukał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wpisu @getz wynika że Tajwański oryginał TCC-7510 jest jednak lepszy od (niemodowanego) Beresforda :

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie to, o to kto jest pierwszym rzeczywistym projektantem tego DACa warto byłoby się zapytać bezpośrednio poprzez email u źródła czyli ludzi z firmy technolink ,pora wreszcie raz na zawsze skończyć z tymi domysłami :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@getz to fajny gość, ale od strony technicznej nie należy go brać na 100% poważnie. LM386D odpowiadały w Beresie TC-7510 za wyjście słuchawkowe, line-out to chyba JRC4558. NE5532 nie ma się co podniecać jeśli nie wiadomo jakiej są produkcji. JRC są kiepskie, Texasa takie sobie, Signetics ponoć świetne, ale to już vintage. Zostaje podmiana na coś lepszego jeśli komuś NE5532 nie pasuje.

Co do porównania z Benchmarkiem - ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby komuś podobał się Beresford TC-7520 bardziej, zwłaszcza po wyjściu słuchawkowym.

• 1 miesiąc później...

A jesli mozna wiedziec dlaczego nie spełnił oczekiwań ? Sam planuje kupno takiego Beresforda, chce podłączyć to toslinkiem do Prodigy HD2 i dalej do Yamahy RX797 i Siest podłogowych.

Akurat trafiłem ;)

Mikonen, gra cały system, od źródła po kolumny/słuchawki, a nie pojedynczy element.

To co świetnie sprawdza się zamulonym systemie, absolutnie nie będzie antidotum na ostry,suchy i chłodny. Jeszcze trzeba dołożyć akustykę pomieszczenia,dlatego trzeba w miarę możliwości sprawdzać u siebie. Jak poniżej:

Ukryta Zawartość

Akurat Prodigy HD2 jest dobrym transportem cyfrowym i już w zasadzie pewniakiem z Beresfordem. Wiele osób ma taką konfigurację. DACa nie da się oceniać w oderwaniu od transportu,bo jakość sygnału cyfrowego (wbrew pozorom ścieżkami i kablem nie idą zera i jedynki ;) ) ma znaczny wpływ na finalny dźwięk zewnętrznych przetworników,bo DACi ten sygnał przetwarzają

Ukryta Zawartość

A jeszcze pytanko jak wygląda sprawa z zasilaczem do tego urządzenia :)

Czy np taki zasilacz by się sprawdził:

Ukryta Zawartość

Mam też transformator 50W na wyjściu ma ~17,5V wdg miernika (sam transformator) czy dało by się dobrać elementy żeby zbudować z niego taki zasilacz ? Na nalepce ma "TS50/1A" :)

Ukryta Zawartość

Dałoby się. Weź cztery diody BYV27-200, zrób z nich mostek Graetza, za nim elektrolit 1000-3900uF na 35V i stabilizator 7815 na 1-2A. Od wejścia i wyjścia stabilizatora do masy daj po kondensatorze 100nF ceramicznym, taka pastylka pomarańczowa. Na wyjściu nie dawaj elektrolitu.

Mostek Graetza mam (zintegrowany, pojedyncza kość z 4 wyprowadzeniami jest na 4A chyba) mam też 2 elektrolity 4700uF. Stabilizator ma 3 nóżki czyli do wejścia i masy (środek) daje w szereg po jednym 100nF ? Ten stabilizator widze jest na 15V ?

marcinw899, 19 Sty 2009, 18:55

>niestety gosciu sie nie odzywa w sprawie tego skanu :/

Wyniki tego testu są następujące :

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Proszę o poradę czy lepiej zamówić z Chin ZERO DAC (koszt z przesyłką to będzie około 550zł) czy kupic od grado Beresford TC-7510 ? cena 660 zł. Wiadomo mniejsze ryzyko jeżeli chodzi o Beresforda, natomiast jak to się ma do jakości ?

Pozdrawiam!

• 2 miesiące później...

Ktoś wyżej pytał o współpracę z Linuksem.

Z moich doświadczeń wynika, że pod Linuksem działa każdy odbiornik na USB. Po prostu do tych kości jest zawsze ładnie opisany protokół, który na dodatek jest bardzo podobny dla różnych kości.

Nie działa często regulacja głośności na mikserze alsy. Zawsze jest max, ale to nie problem.

• 1 miesiąc później...

Witam! Mam zapytanie dotyczące tego DAC-a a nie chcę mnożyć wątków. Potrzebuję go do ewentualnej poprawy dźwięku w zestawie hifi i przede wszystkim do słuchawek. Czy warto brać niemodyfikowany DAC Beresford TC-7510 MK6/4 czy też lepiej TC-7520? Nie korzystam z USB, nie podpinam laptopa, słucham tylko płyt z stacjonarnego odtwarzacza CD i radia. Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.