Skocz do zawartości
IGNORED

Jak nagrywać płyty Burrrn'em z cd-text?

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeczytałem niemal wszystko co wyszukiwarka mi znalazła pod pojęciem burrrn, na stronie oficjalnej burrna i innych skąd go można zassać i nigdzie nie ma nic na temat nagrywania CD-Text'u. Mam plik ape i cue odpalam Burrrn, wrzucam cue i mam ładną listę utworów z tytułami, zaznaczam po prawej opcje CD-Text a po nagraniu puste tagi.

P.S.

Co daje zaznaczenie opcji ReplayGain? Jakoś znacząco zmienia dźwięk? W ustawieniach jest że wyostrza dźwięk, ale to raczej mi się nie przyda przy dążeniu do jak najwierniejszej kopii do orginału.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

CD-Text widoczny jest tylko w stacjonarnym odtwarzaczu CD,czytającym CD-Text,żaden odtwarzacz programowy na PC nie czyta CD-Text-u z płyty audio.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

dokladnie:) co do opcji replaygain to cos jak ingerencja w brziemie utworu, mozesz je jeszcze bardziej "wyczyscic". Jednak opcji nie polecam, bo w wiekszosci wypadkow dzwiek nabiera zbytniej ostrosci. Mowiac krotko sprawdza sie tylko do slabej jakosci nagran.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>CD-Text widoczny jest tylko w stacjonarnym odtwarzaczu CD,czytającym CD-Text,żaden odtwarzacz

>programowy na PC nie czyta CD-Text-u z płyty audio.

Zaciekawiło mnie dlaczego właściwie tak jest. Jeśli wiecie to powiedzcie, bo nie widze przeszkód technicznychżeby czytał. I to jeszcze ŻADEN nie czyta ?

Problem leży własnie w kwestii technicznej i użytego softu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Polecam źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wybacz że daje linki, ale dość pisania by było;) jakbyś był na bakier z angielskim, polecam tłumacza internetowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

profee, 30 Kwi 2008, 18:04

>>CD-Text widoczny jest tylko w stacjonarnym odtwarzaczu CD,czytającym CD-Text,żaden odtwarzacz

>>programowy na PC nie czyta CD-Text-u z płyty audio.

>

>Zaciekawiło mnie dlaczego właściwie tak jest. Jeśli wiecie to powiedzcie, bo nie widze przeszkód

>technicznychżeby czytał. I to jeszcze ŻADEN nie czyta ?

jak to nie? na 100% CD-TEXT czyta EAC i Feurio (innego softu nie stosuję więc się nie wypowiem)

>DawidM, 27 Kwi 2008, 18:26

>dokladnie:) co do opcji replaygain to cos jak ingerencja w brziemie utworu, mozesz je jeszcze

>bardziej "wyczyscic". Jednak opcji nie polecam, bo w wiekszosci wypadkow dzwiek nabiera zbytniej

>ostrosci. Mowiac krotko sprawdza sie tylko do slabej jakosci nagran.

Alez nic podobnego, funkcja ReplayGain, jak mozna zreszta domyslic po nazwie sluzy tylko i wylacznie do wyrownywania glosnosci miedzy sciezkami. Przydaje sie przy odtwarzaniu z komputera, jesli w playliscie mamy wicej niz jeden album, bo wtedy wyrownywane sa roznice glosnosci pomiedzy albumami lub pojedynczymi utworami (w zaleznosci od ustawienia). Nie jest to absolutnie zaden poprawiacz dzwieku, a juz na pewno nie wplywa na jego 'ostrosc'

pozdr

phonik, 1 Maj 2008, 00:26

>>DawidM, 27 Kwi 2008, 18:26

>>dokladnie:) co do opcji replaygain to cos jak ingerencja w brziemie utworu, mozesz je jeszcze

>>bardziej "wyczyscic". Jednak opcji nie polecam, bo w wiekszosci wypadkow dzwiek nabiera zbytniej

>>ostrosci. Mowiac krotko sprawdza sie tylko do slabej jakosci nagran.

>

>Alez nic podobnego, funkcja ReplayGain, jak mozna zreszta domyslic po nazwie sluzy tylko i wylacznie

>do wyrownywania glosnosci miedzy sciezkami. Przydaje sie przy odtwarzaniu z komputera, jesli w

>playliscie mamy wicej niz jeden album, bo wtedy wyrownywane sa roznice glosnosci pomiedzy albumami

>lub pojedynczymi utworami (w zaleznosci od ustawienia). Nie jest to absolutnie zaden poprawiacz

>dzwieku, a juz na pewno nie wplywa na jego 'ostrosc'

>

>pozdr

Ależ wpływa, usawiłem sobie na poziomie medium, przy zgrywaniu płyty Air-Moon Safari, po czym nagrałem płyte jeszcze raz bez tej opcji i dzwięk był mniej ostry, być może wyrównywanie dźwięku w tym programie także wpływa na jego własności harmoniczne.

pozdr

Ps. Jeśli już chcesz wyrównywać głośność to lepiej się do tego nada np. audacity.

O CD-Tekst zapytałem bo nagrywam płytki Burrrnem i odtwarzam w foobar2000 który nie wyświetla tagów, ale dzisiaj przypadkiem u kolegi zobaczyłem że winamp (jakiś nowszy) pokazuje artystę i tytuł. :-)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.