Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz pasywny

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zbudować preamp pasywny (selektor źródeł + regulacja głośności. Może mi ktoś wytłumaczyć czym oprócz kosztu wykonania różni się regulacja głośności oparta na potencjometrze od drabinki rezystorowej?

https://www.audiostereo.pl/topic/42154-przedwzmacniacz-pasywny/

Potencjometr - jego rezystancja jest niezbyt liniowa (w sensie U=I*R), ślizgacz potrafi kiepsko kontaktować generując szumy i trzaski, trudno jest dostać dobrą współbieżność kanałów stereo. W przypadku regulacji zbalansowanej trudno jest dostać potka 4-kanałowego, Alps RK50 jest trochę drogi.

Drabinka - same zalety poza tym że są tylko 24 położenia regulacji głośności.

Jest jeszcze rozwiązanie pośrednie typu Shunt regulator, gdzie dzielnik składa się w połowie z rezystora, a w połowie z potecnjometru. Sygnał wchodzi przez rezystor stały, np 2-3k, dalej jest potencjometr którego suwak jest połączony z masą. Sygnał bierzesz z punktu wspólnego tak utworzonego dzielnika.

buble_corp, 30 Kwi 2008, 17:57

>Wadą regulatorów shunt jest zmienne obciążenie wyjścia źródła, co w może wpływać na pasmo

>przenoszenia.

Przy odpowiednim doborze R szeregowego i małej pojemności połączeń pasmo będzie ograniczone do 300-400kHz od góry.

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

solidne wykonanie, dobre rezystory ale cena 500zł jest zbyt wysoka...

gdzie można kupić takie 24-pozycyjne przełączniki po rozsądnej cenie?

Molibden zgadzam się z Twoją opinią o pre pasywnym, dlatego planuje zbudować pasywke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przedostatni wpis, pwit1

Ukryta Zawartość

>> dst89, 30 Kwi 2008, 18:25

Po pierwsze - czy preamp ma być zbalansowany czy nie (jakie jest wejście końcówki - RCA czy XLR)?

Po drugie - warto wiedzieć jaka jest moc maksymalna i wzmocnienie napięciowe posiadanej końcówki - tak żeby zrobić wstępną atenuację z tych 2V RMS wyjścia CD do poziomu na granicy przesterowania końcówki. W ten sposób cały zakres drabinki będzie do wykorzystania jak również ryzyko przesteru i zniszczenia gwizdka znacznie zmaleje.

1. Wejścia RCA

2. Aktualnie przedwzmacniacz pracowałby ze stopniem końcowym Yamahy AX-890. Ale byłoby to rozwiązanie tymczasowe; w przyszłości końcówkę wymieniłbym na clone AudioAnalogue Donizetti

Ukryta Zawartość

lub 2 takie końcówki jeżeli zdecydowałbym się na kolumny półaktywne.

Ukryta Zawartość

Tu jest kalkulator do obliczania wartości rezystorów do przełacznika wielopozycyjnego .

Ukryta Zawartość

Zrobiłem kiedyś naprawde wypasiony przełącznik 24 pozycyjny z 4 sekcjami na kanał . Rezystory metalizowane 1% . No i ... nie usłyszałem róznicy miedzy potkiem z Wolumenu za 5 PLN i tym przełacznikiem . Do tego trzaski porzy przełaczaniu tak donośne ,że mogą uszkodzic tweeter w kolumnie głosnikowej .

No ale i tak będę robił takie wynalazki bo to tak audiofilsko wygląda :-)

post-3970-100004039 1209589669_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>> arturp, 30 Kwi 2008, 23:07

"Do tego trzaski porzy przełaczaniu tak donośne ,że mogą uszkodzic tweeter w

kolumnie głosnikowej ."

Do takich regulatorów powinno się stosować przełączniki ze stykami zwieranymi przy przełączaniu.

Udało mi się już znaleść przełącznik w dobrej cenie, lecz mam problem z programem do obliczania wartości rezystorów:

Nie wiem czy w polu dB Step lepiej przyjąć stałą wartość np 3 czy pozostawić tak jak na rysunku poniżej?

Jak dobrać wartość Desired impedance?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam,

mam male pytanie dotyczace placette do forumowiczow majacych pojecie na temat elektroniki ;).

Pasywka placette jest zalecana do koncowek mocy o impedancji wejscia 100kOhm i wiecej. Jeden z recenzentow twierdzi , ze przy imput impedance 20kOhm moga byc problemy.

Moj problem jest nastepujacy, ja zamierzam uzyc placette do sterowania monoblokami wavaca 805 md. Wavaci maja, kazdy z osobna, potencjometr na wejsciu. Na stronie wavaca imput impedance podana jest jako 10 kOhm! czyli bardo malo. Czy ma znaczenie, przy mierzeniu impedancji jak ustawione sa potencjometry? Czy impedancja niezalezy od tego czy monobloki sa na maxa rozkrecone badz przyciszone. Placette juz do mnie jedzie, wiec tak czy siak sprobuje tego zestawienia.

Drugie pytanie, IC o niskiej pojemnosci, gdyz takie sa polecane przez producenta. Jakies typy?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Pawel

Jeżeli będziesz stosował Placette to potencjometry należy odkęęcić na maksimum. Nie zmienia to jednak imp. wejściowej monobloków (istotnie - nie powinno).Idelanie gdybyś je odlutował a między wejście a masę wstawił rezystory 100k lub trochę mniej (do 47k, taki standard imp. wejściowej).

Mniejsza impedancja wejściowa oznacza że wypadkowa wszystkich erzystancji wejściowych, pasywki i kńcówek mocy będzie miejsza a sygnał nieco bardziej tłumiony. Powinno to jednak wystarczyć do pełnego wysterowania monobloków. zakres regulacji będzie jednak kilka dB przesunięty w stronę mniejsztych poziomów. Anyway, powinno mieć to drugorzędne znaczenie.

IC o niskiej pojemności - krótki i ew. bez ekranu, jeśli nie będzie brumieć. Ale niska impedancja wejściowa wzmacniacza i regulatora powoduje, że pojemność może mieć mniejsze znaczenie, bo stała RC takiego filtra dolnoprzepustowego złożonego z Placette i IC będzie na tyle mała, ze znajdzie się daleko poza zakresem akustycznym (>>100kHz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.