Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na ścianę

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum, ciekawe czy ktokolwiek mnie jeszcze pamięta ;-)

Różne życiowe meandry pozbawiły mnie na jakiś czas możliwości ekscytowania się tematem audio, a ostatnio również miejsca na postawienie moich kolumn Anthony Gallo. Dlatego muszę zrobić małą reorganizację w sprzęcie, bo odcięcie od muzyki w domu powoduje głębokie urazy w mojej delikatnej psychice ;-)

Koncepcja jest taka - schować lampę (MingDa MC-3008AB) do szafy, razem z gramofonem i kolumnami, przytargać do pokoju amplituner (Yamaha RX-V1700), podłączyć do niego C.E.C.'a i całą resztę zabawek (konsola, TV, etc.) i puścić sygnał na...

No właśnie - nie mam miejsca na ustawienie kolumn podłogowych ani nawet podstawek, jedyna szansa w naściennych. Czy znacie sensowne kolumny (oczywiście mówimy o stereo), które można zamontować na ścianie w 24-metrowym pokoju i które zagrają w takim zestawieniu? Dopuszczam wspomaganie za pomocą subwoofera, budżet na całość < 8000 plnów.

Wszelkie propozycje nawiązujące (choćby luźno ;-))do powyższych kryteriów będą bardzo mile widziane. Propozycję reorganizacji przestrzeni w celu ustawienia podłogówek proszę odpuścić, wystarczająco mocno cierpię patrząc na łapiące kurz kartony z zaj...stymi Gallo.

Serdecznie pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/42287-kolumny-na-%C5%9Bcian%C4%99/

JBL Studio L820

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może zwykłe podstawkowce na odpowiednich uchwytach? Ja kupę czasu jechałem na takiej konfiguracji. Najpierw powiesiłem na ścianie Paradigmy Studio 20v3, potem 40v4. Dopiero od wczoraj gram jak biały człowiek, z kolumnami na standach... :)

Sugeruję takie rozwiązanie, bo jakość dźwięku moim zdaniem będzie lepsza, niż z kolumn naściennych (kilku takich modeli pobieżnie słuchałem i nie było to miłe doznanie)...

A mogą być wpuszczane w ścianę, czy muszą być "na" ścianę ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ze względu na wygodę montażu byłoby lepiej gdyby były naścienne, ale jeśli jest coś wybitnie godnego uwagi montowane w ścianę, jestem skłonny rozważyć taki wariant. Co konkretnego chodzi Ci po głowie?

Ze względu na wygodę montażu byłoby lepiej gdyby były naścienne, ale jeśli jest coś wybitnie godnego uwagi montowane w ścianę, jestem skłonny rozważyć taki wariant. Co konkretnie chodzi Ci po głowie?

Pytam bo wysokiej klasy głośników do zabudowy jest całkiem sporo na rynku - możesz sobie nawet Nautilusy kupić:

Ukryta Zawartość

albo Thiele jakieś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Naściennych wbrew pozorom też, np. Martin Logan Vignette, B&W FPM Series, Magnepan MMGW, itd.

Gdybym miał kierować się wyłącznie prestiżem marki nie byłoby problemu, ale ja chciałbym poznać opinię ludzi, którzy słyszeli jak grają te cuda. Z moich dotychczasowych, nielicznych doświadczeń z tego typu sprzętem, czasem szkoda kasy na logo, bo po prostu nie brzmią.

Nie oczekuję jakości równorzędnej z Gallo, bardziej stawiam na uniwersalność (podłączenie do CD, DVD i konsoli). Chciałbym wycisnąć dzięki nim wszystko co się da z Yamahy RX-V1700.

Z naściennymi statami to bym uważał. Zbyt duży kompromis (mała membrana, brak przestrzeni z tyłu).

B&W FPM4 lub ewentualnie FPM5 wyglądają całkiem sensownie. Ktoś to słyszał?

JBLi nie lubię, a i do Paradigmów mam ostrożne podejście, te których dotychczas słuchałem to "krew z uszu".

Jeżeli już to bym brał FPM6 - tylko 1cm głębsze, a głośniki jednak 135mm, a nie 110mm. Ze 110mm nie ma żadnego grania - nawet jak masz suba, to dźwięk jest bardzo cherlawy.

Ale cena powala - wychodzi 8200 za parę (bez suba)... Pytanie czy jakość dźwięku będzie adekwatna do wydanych pieniędzy.

Teraz mi przyszło do głowy, że niegłupie byłoby zastosowanie satelitek Anthony Gallo (A'Diva Ti albo Due) - na przyszłość byłyby jak znalazł do zestawu 5.1.

Chodzi ci o te kulki ?

Kiedyś tego słuchałem i grało to fatalnie.

Natomiast wracając do tych naściennych B&W - prawdopodobnie nie znajdziesz naściennej kolumny która jakością dźwięku dorówna porównywalnym cenowo konstrukcjom wolnostojącym. Niestety masz tu pewien nietypowy problem, i musisz przygotować się, że za jego rozwiązanie będziesz musiał zapłacić extra.

Elberoth, 6 Maj 2008, 12:49

>

>Natomiast wracając do tych naściennych B&W - prawdopodobnie nie znajdziesz naściennej kolumny która

>jakością dźwięku dorówna porównywalnym cenowo konstrukcjom wolnostojącym. Niestety masz tu pewien

>nietypowy problem, i musisz przygotować się, że za jego rozwiązanie będziesz musiał zapłacić extra.

Pełna zgoda, pytanie czy różnica w cenie między FPM4 i FPM6 jest rekompensowana faktycznie dużo lepszym dźwiękiem. Chętnie sam bym to sprawdził, ale mam dziwne przeczucie że AudioKlan nie ma tych modeli w demo...

Cały czas słucham na LE110 (7 szt.), a teraz jest nowszy model GLE401.

Kolumienki są ekstra wykonane, obudowa zamknięta, 6 cali midbas i bardzo dobry tweeter 28mm, wiesza się na ścianie na 1 kołku bardzo łatwo, brzmieniowo są bardzo udane i dobrze się integrują z subami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audience 42W powinien wysterowac, to najprostsza seria, zreszta wycofywana wkrotce z produkcji.

Nastepca Audience - seria Excite zaprojektowana SPECJALNIE pod katem amerykanskich posiadaczy amplitunerow =latwa do wysterowania= nie ma niestety modelu wiszacego.

Olo78, 6 Maj 2008, 14:21

>Podejrzanie tanie te Cantony ;-)

>

>A słyszałeś może model Ergo 601? Wygląda na bardziej "plaskaty" od GLE401.

Fakt, zwłaszcza gdy kupisz wysyłkowo z Niemiec ;)

Ergo 601 nie słyszałem. Ale słyszałem różne inne kolumny naścienne b&w, thiel, jbl, klipsch, vienna acoustics, acoustic energy, definitive technology, bose, infinity, polk audio... Jestem bardzo zadowolony z cantonów, grają czystym, nasyconym i spójnym dźwiękiem (nawet bardzo głośno), nic się nie narzuca w przekazie i zapominam, że wogóle w pokoju są głośniki.

Nie słyszałem natomiast Dali Inkon on-wall z tych łatwo dostępnych w Polsce, ale sądząc po brzmieniu dużych ikonów ten hybrydowy tweeter mi zupełnie nie pasuje...

americano

Dziękuję Ci za opinię, jest dla mnie bardzo cenna, tym bardziej że korzystasz z tego sprzętu na codzień. Martwi mnie tylko jedno - ja te głośniki chcę zastosować w 24-metrowym pokoju, nie do końca zamkniętym, boję się że nie dadzą rady w takim metrażu.

Według Horna, cena tych głośników to 495 zł/sztuka. Ergo ponad 2x więcej (1 095 zł/sztuka). Wymiary podobne, ale przetworniki zupełnie inne, może ktoś ma porównanie między rodzinami GLE i Ergo, nie koniecznie w wersji "plaskatej"?

W ergo 601 midbas jest 18cm a nie 16cm jak w moich LE110 i spodziewam się, że są jeszcze lepsze, więc nie ma się czego obawiać. Oczywiście musi być subwoofer ponieważ z obudowy zamkniętej nie schodzi on nisko, jest natomiast szybki i czytelny.

Oto wrażenia z dzisiejszych odsłuchów, w skondensowanej formie, bo zdaję sobie sprawę że temat jest mocno niszowy. Kolejność od najgorszych do najlepszych, wszystkie odsłuchy na zestawie Yamaha RX-V1700 + S1700:

Canton CD250 - dźwięk zupełnie nieprzyciągający, ostra góra, matowe na średnicy, wyłączyłem po 10 minutach.

JBL Studio L820 - jak to JBL'e, strasznie dużo góry, dźwięk efektowny choć nieco męczący, generalnie i tak dużo lepiej niż się spodziewałem, a stosunek jakości do ceny wręcz rewelacyjny.

Tannoy Arena HighLine 500 - spore rozczarowanie, kosztuje prawie 3x więcej niż JBL a dźwięk mocno taki sobie, ostry, problemy z separacją instrumentów w gęstszych aranżacjach, średnica bardzo poprawna, ale jak za ponad 4000 zł za parę to za mało.

Dali Suite R0.7 - może dlatego że słuchałem ich zaraz po JBL'ach, ale w tej kategorii sprzętu (pamiętajmy, że cały czas chodzi o "plaskate" kolumny na ścianę), był to miód na moje uszy. Spokojna a przy tym wystarczająco detaliczna góra, poprawna średnica, no i stosunek jakości do ceny znakomity.

B&W FPM4 - obiektywnie z tego towarzystwa najlepszy dźwięk, najbardziej selektywne, detaliczne, ale również najdroższe, no i niestety nie moja szkoła dźwięku, dość ostra góra.

Z subwooferów bardzo spodobał mi się Klipsch RSW-10d - zamknięta obudowa, szybki i głęboko schodzący bas oraz dużo możliwości regulacji.

Tym magicznym sposobem, o ile coś się jeszcze nie wydarzy, wejdę w posiadanie Dali R0.8 (to samo co R0.7, tylko większe, więc powinno być jeszcze lepiej) w komplecie z owym Klipschem. Całość wyniesie mnie mniej niż same B&W FPM4, mimo że sub do najtańszych nie należy.

Olo, a może spróbuj zaszaleć z Vienna Acoustics? Pamiętam, że kiedyś posiadałeś Bachy i dość miło je wspominałeś. A Vienna posiada w ofercie świetnie grającą, aluminiową serię głośników, która może spełnić twoje wymagania. Model Webern lub trochę mniejsze kolumienki Berg, do tego fenomenalnie sprawdzający się w stereo sub Subson i może być bardzo dobrze. Fajnie grają, jak wszystkie pozostałe Vienny są znakomicie wykonane, design też nie w kij dmuchał.

HarpiaAcoustics Atlas ,zadzwoń pogadaj z Konstruktorem.

Cena trochę przekracza Twój budżet ....ale kto wie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kyuss3

Kopę lat, miło Cię widzieć :-)

Myślałem o Viennach, ale jakby nie patrzeć, zestawienie z nich kompletu 2+1 to koszt rzędu 10k, trochę za dużo jak na zestaw "przetrwania". Poza tym z tego co się orientuję nie mają maskownic a ja mam 2 ciekawskie kocury ;-) Ale jeszcze pomyślę, znasz może ceny VA?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.