Skocz do zawartości
IGNORED

VA Mozart - jaki wzmacniacz

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jeden raz już Forum wsparło mnie w moich rozterkach. Mam nadzieje, ze kolejny raz będzie podobnie - proszę. Mam jak w temacie kolumny VA Mozart (różane, wcześniejsze). Kable AQ Bedrock. Ciągnie to Gain Clon i co dziwne nie jest źle. Jednak wiadomo... Czas na zakup wzmacniacza. Słucham sporo progresywnej muzyki rockowe, jazzu, klasyki - czyli w zasadzie szeroko. Pokój 25m. Słucham raczej cicho - to ważne. Szukam wzmacniacza dynamicznego, z dobrym dołem, kontrolowanym. Pięknie byłoby gdyby cała reszta też była dobrej jakości (środek, góra, scena itd.). Budżet 3-5k. Na forum wpisy konfiguracji najczęściej odnoszą sie do VA Mozart Grand... Proszę o jakies propozycje ukierunkowujące...

https://www.audiostereo.pl/topic/42301-va-mozart-jaki-wzmacniacz/

Dzieki. Zwrócę uwagę na ten wzmacniacz - szczerze przyznam, ze nie brałem go pod uwagę (nie znałem go!). Może ktoś jeszcze coś zaproponuje? O Naimie sporo odnalazłem na forum - opisy brzmią zachęcająco! VA jednak są kolumnami o niższej niż 8omów - nie będzie to dla Naima problemem? A Baltlab albo Creek?

-->maciek1

Znam możliwości gainclona w wersji max i wydaje mi się, że będzie Ci ciężko znaleźć tranzystor w założonym budżecie, który da Ci wymierną poprawę.

Co od Mozartów - na pewno potrzebują wzmocnienia i źródła po ostrzejszej i jaśniejszej stronie brzmienia. Wszystkie tzw. "muzykalne" odpadają na starcie. Baltlaba można spróbować.

> Szukam wzmacniacza dynamicznego, z dobrym dołem, kontrolowanym.

Sprawdź Naima lub Krella 300i/300iL/400xi.

Baltlab i Creek mają wiele zalet, ale niestety nie należą do najbardziej dynamicznych i wydajnych prądowo wzmacniaczy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No właśnie, tak to jest z tym Clonem:))) Niby takie nic a cieszy. Z drugiej strony chciałoby sie przesiąść wreszcie na coś konkretnego. Oczywiście wszystkie zasugerowane wzmaki postaram sie przetestowac. Jestem ze Sląska, wiec dostępność wzmacniaczy nie bedzie taka trudna. Wielkie dzieki wszystkim. Przyznam ze zaintrygował mnie ten Naim... Kiedyś, w połowie lat 90-tych zafascynował mnie cd tej firmy Ta szuflada! Później jakoś zniknął z pola moich zainteresowań, chyba niesłusznie. Jedyny kontakt z firmą zachowałem poprzez samplery...

Oj, Krell'e zaczynają wyraźnie mnie kusić:) Ponownie, gdyż już kiedyś spoglądałem w tym kierunku. Ale nie zamykam sie i na inne propozycje. Po prostu trzeba bedzie cierpliwie posłuchac... i spokojnie przemyśleć koncepcję... Dzięki!

Grałem przez rok na 300i, więc trochę go poznanłem. Pomimo, że starszy od kolejnych integr Krella, to zrobiony na lepszych komponentach. Sprzedałem tylko dlatego, że wcześniej miałem lampę, a stara miłość nie rdzewieje. No i lampa znowu u mnie świeci.

Jeśli chodzi o Naima 5i, o którym kolega 4photo wspomniał na początku, to sprzedałem tak szybko, jak kupiłem. To subiektywna ocena, więc proszę nie mieć urazy. W kazdym razie z duetu podstawowych Naimów, to cd 5i zdecydowanie lepszy od siostry, integry.

U mnie VA Bach ,napędza Roksan Caspian. Zawsze bedę go polecał, bo w swojej cenie plasuje się na czele stawki. Moja opinia jest w stosownej zakładce. Mogę również przesłać skany testów w/w zacnego gościa. Ale jak zawsze polecam odsłuch, bo każdy ,jak wiemy "słyszy inaczej"

Pzdr.

Ty masz się chyba uczyć qman!:)

Caspian tak, ale źródełko powinno być w tym przypadku chyba zwiewne i szybkie:) Ale bez wątpienia caspian zasługuje na vieny lub odwrotnie. to niewiarygodne jak nisko i rytmicznie ciagnie caspian a vieny jako jedne z niewielu są w stanie to fajnie oddać i nadażyć za tym wzmacniaczem!:)

>qman> wysłałem Ci mailik na priva z prośbą o skany. Dzięki za propozycje! Pozdrawiam. PS. Dzięki dla wszystkich za sugestie - chyba czeka mnie naprawdę gorące lato, a myślałem tylko o wiośnie:)

Nie słuchałem Roksana w swoim systemie, ale z opisów wynika, że z VA może być ok. Nie chcę sugerować "na siłę" Krella, bo nie mam żadnego powodu. Myślę, że trzeba wypożyczyć kilka wzmacniaczy i wybrać ten, który trafi w gusta Maćka. Słuchaj więc i kieruj się tylko swoimi preferencjami. Wszyscy jesteśmy obarczenie subiektywnymi wrażeniami. Życzę dobrego wyboru.

Jezeli wchodzi w gre second hand zainteresuj się Primare A20 MKIII widzialem go ostatnio w ogloszeniach na hifi.pl za 1900 PLN. To smieszna kwota za ten wzmacniacz. Primare z Vienna zawsze dobrze wypadal.

Second też wchodzi w grę, jednak chciałbym zachować spokój, co nie jest jak wiemy łatwe i wybrać już wzmacniacz, który oznaczę jak plus minus docelowy:) Stąd spoglądanie w kierunku Krell'a lub Roksana... Ale czas i życie pokażą. DZieki w każdym razie za sugestię.

Moim zdaniem Krell szybko zacznie Cię denerwować jeżeli podoba Ci się granie VA Mozart. Znam dwie osoby, które w stosunkowo krótkim czasie wymieniły Krele na cieplej i muzykalniej brzmiące urządzenia.

Jeszcze na chwilkę podniosę watek. Gdzie w naszym kraju odnajdę dystrybutora Krell"a i Roksana? Naim jest do nabycia a te dwa nie za bardzo... A może lepiej kupić za granicą? Dzięki wszystkim za rady!

Ostatnio za 1000 Funciaków był prawie nowy zestaw pre plus dwa monobloki Roksan Caspian M series - na eBuy UK.

Sam pre kosztuje chyba ponad 1000 funciaków za nowy nowy. W polsce to raczej rzadkość. Nowe to chyba Decibel.

Witaj

Mozarty to fajne kolumy, ale mają swój charakter: są gęste,nasycone, miękkie, homogeniczne (szczególnie ich starsza wersja). Aby więc system zagrał w zrównoważony sposób, wzmak i reszta toru powinny być przejrzyste, szybkie, szczególowe, jasne.

Zaproponowane Krelle 400 i 300iL to moę być to. Z 300i - nie wiem, on gra cieplej i muzykalniej niż nowsze modele, z Mozartami moę byc za ciemno.

Primare z serii 20 odpadają - to bardzo dobre wzmaki ale VA potrzebują chyba lepszego towarzystwa. Szukałbym rzczej czegoś z serii 30, wzmak nieco chłodny, ale z Mozartami powinno być super.

I naszł mnie jeszcze jedna, dość oryginalna myśl: wzmacniacz cyfrowy (w klasie D)... Gdzbyś nagiał w górę trochę budżet i dobrze poszykał, to może uda się upolować Soneetera, Cary, Rotela, Belcanto...

Pozdrawiam Stempur

... jest Roksan Caspian...:) Na razie tyle:) Od wczoraj znowu mogę słuchać od początku płyt! Na razie zbieram cichutko szczękę z podłogi - McLaughlin z orkiestrą - Thieves and Poets - czarujące. Dziękuję wszystkim za rady, qman za kontakt a obsłudze Nautiliusa z Krakowa za fachowość i elegancję!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.