Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil upadnie

tkirmuc

Rekomendowane odpowiedzi

no kółeczko wzajemnej adoracji z wpół adminem na czele, proszę podać jakieś modele kolumn co w cenie do 2k pobija siesty...? no chyba ze nie mnieliscie stycznosci z tymi kolumnami to podziekowac Wam na wstepie i na koncu...

darkul, jak tam Twoje kity sie rozchodza za 4k zl? bo kurcze tak szybko ze nic o nich nie slyszalem...

• Redaktorzy

Nie wiem co masz na myśli pisząc o czole póładmina, ale twoje żądanie jest trudne do spełnienia natychmiast, żeby je spełnić porządnie należy bowiem zorganizować forumowy odsłuch, i po prostu przekonać się samemu. Inaczej będzie to tylko gadanina. Mogę postarać się o jakieś kolumny w tej klasie cenowej, ktoś załatwi te Siesty? Może ktoś ma u siebie w domu cosik kosztującego podobnie, AA albo ESA Vivace, ale przydałoby się też coś z zagranicznej konkurencji, nie pamiętam cenników ale może KEF, Tannoy, Canton, Celestion itp.

wy se gadajcie , a ja czekam no Omegi ( czekam ponad 3 lata swoją drogą )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>Nie wiem co masz na myśli pisząc o czole póładmina, ale twoje żądanie jest trudne do spełnienia natychmiast, żeby je spełnić porządnie należy bowiem zorganizować forumowy odsłuch, i po prostu przekonać się samemu.

aha, skoro brak dla Ciebie porownania, to i Tonsile nie takie dobre jak gadają?

brat posiada satelitki siest, więc mam dość dobra styczność z tym brzmieniem, ale ostrzegam, niewygrzane kolumny brzmią technicznie nie przyjemnie, potrzebują czasu....

ps. Canton to jak kojarze z regóły chodzi w dużo wyższej cenie, no ale może nie słuchałem tych tańszych modeli, choc te wyższe modele (ergo 607..?) mogły by konkurować, ale nie wróże im wygranej...

>Nie wiem co masz na myśli pisząc o czole póładmina

poprostu wg. mnie nie nadajesz się na to stanowisko po tym jak doszło do czystek na forum a nastepnie przeprosin od Pana Welca, między innymi mojej osoby...

oczywiście, że jestem zainteresowany, ale dużych siest na stanie nie mam... jak ktoś skołuje, chętnie pojadę posłuchać i samemu ocenić...

noi trzeba by dobrego wzmacniacza, max przeźroczystego aby uwidocznić różnicę...

>p.f.

Kity są dostępne , ale nie u nas. Nie po 4kZł tylko 649 i 2199 EURO.

Trzeba poszukać.

Reklamy nie robię , samo się obroni.

Niektórzy to ścierpieć nie mogą że ktoś może a oni nie.

Taki narodowy fundamentalizm.

Nie kumam Cię Darkul, zrobiłeś tyle osób w ch... swoim pseudo hiendem a wypowiadasz się na takie tematy. Oczywiście świat dzieki temu nabiera kolorytu... jak koło gospodyń wiejskich.

nikt nie zamierza składać tutaj gotowego zestawu na stałe do odsłuchu, tylko na czas testów by zwiększyć wpływ kolumn na brzmienie, ale widze coś logiczne myślenie nie zaskakuje Ci...

pozatym w tym znaczeniu nie używa się wyrazów fundamentalizm tylko mentalność polonisto ;)

>Seba

Kto ty jesteś ?

Guru ?

Pseudo inkwizytor ?

Producent sznurka ?

No kto ?

Nickiem , i nic ponadto.

Żeby rzucać kamyczkiem trzeba być samym kryształowym.

Monthy Python wiecznie żywy, co ?

Też mógłbym się poużalać na nie jednego jegomościa , tylko ani tu czas ani miejsce.

>Sebciu

Nawet nie wypisuj słowa high-end skoro go nie rozumiesz.

Jest tylko kilka firm na świecie które robią urządzenia o których można takie określenie zastosować.

Co tez nie koniecznie musi świadczyć o ich walorach fonicznych.

darkul, 12 Maj 2008, 11:02

>O jakiej alternatywie mowa ?

>

>Jeżeli słaby [ a jeden z topowych Tonsilów ]np.gwizdek Tonsila kosztuje ok.50 Zł to za ok.100 mam

>np.Ushera który go rozgniata.

>Tak samo z np.basem 30 cm Tonsila, porównywalna cena 30 cm Peerlesa SLS12 a jakość drastyczna na

>korzyść tego drugiego.

>Oczywiście jest to kwestia podejścia.

>Jeden woli dołożyć TROCHĘ i mieć z głowy a drugi całe życie udoskonalać...

No to teraz wpadłeś.

1. Nigdzie nie pisałem o wysokotonówkach, one są faktycznie takie sobie. Ale i tak sorry, bo 100 PLN to jest równo dwa razy więcej niż 50 PLN. Poza tym za chińską podróbkę to i tak dużo te 100 PLN, z niewiele więcej mozna mieć niezłe tweetery Vify, np. XT19.

2. Tonsil vs. Pererless SLS 12. Przyznaję się bez bicia, 12stki nie znam, ale już 10tka jest głośnikiem którego bym do kolumn NIE WŁOŻYŁ, nawet do tanich. Posiada ten sam magnes co SLS8, a do tego większą i cięższą membrnę, a SLS8 to jest to co "na styk" można dać do kolumn, jeśli zrobisz OZ i odpowiednio nisko odetniesz (a co z tym idzie dasz odpowiednio dużą średniotonówkę, która pociągnie mocno w dół) to będzie nadążał, ale co się napociłem, żeby wyciągnąć z niego przyzwoitą szybkość to już sam wiem. SLS12 niby ma trochę większy magnes, ale w porównaniu do membrany to jest jeszcze mniejszy niż w SLS10. To są typowo subwooferowe głośniki, SLS8 (czyli ten, który ma największy magnes w porównaniu do membbrany) trzeba ciąć przy 200 Hz, inaczej zacznie mulić. Tonsile, są normalnymi wooferami, które dociągają do zncznie wyższych wartości, można ciąć w przedziale 500-1000 Hz a czasem nawet jeszcze wyżej.

Uprzedzając zarzuty, że krytykuję SLSy - nie krytykuję, mówię tylko że SLS 10 i SLS12 to są typowo subwooferowe głośniki, w których od tego jak wysoko można je puścić ważniejsze jest jak nisko zejdą i porównywanie ich do Tonsili jest jak porównywanie świąt Bożego Narodzenia do świąt Wielkiej Nocy. Wiadomo, ze Peerless zejdzie niżej, ale gratuluję samopoczucia jeśli ktoś taką wielką krowę chce pakować do kolumn. A jak chcesz kupić typowy duży woofer, który oferuje zarówno niskie zejście jak i możliwosć sklejenia tego ze środkiem to możesz wybierać w Vifach, Scan Seakach , Seasasach i Focalach, tyle ze za "trochę" inne pienidze. Nop, ale może znów powiesz, ze 100% to jest tylko "trochę" wyższa cena i że to jest żadna różnica. Jeżeli na takich kalkulacjach oparte są twoje opinie to od razu powiedz, że oprócz Scana, Avccutona, Seasa Excel, Etona i Focala to dziadostwo. A jeśli o samochody to też powinno się produkować tylko Maybachy, Porsche i Hummery, bo reszta to syf i wymięka w takim porównniu. A jak kogos nie stać to trudno, niech jeździ rowerem. Kwestia podejści co nie? Tyle że takie podejscie jest kompletnie nieżyciowe.

No sorry bardzo ale...

Peerles 8" wciąga nosem 30 Tonsila.

To jest zupełnie inna klasa dźwięku.

Skoro twierdzisz że podróbka Ushera jest kiepska to naprawdę nie mamy o czym dyskutować.

Prawda o tym co dany głośnik jest wart wychodzi w aplikacji systemu aktywnego.

Wszystko wtedy wiadomo.

Szkoda czasu na kocopały....

Miłych lepianek i innych takich po 100, 300 i więcej Zł.

Najpierw proponuję zaopatrzyć się w dobry system a dopiero wtedy dyskutować o tym czy Tonsil może być konkurentem dla np.Peerlesa czy innej cholery.

Jakoś nie widać głośników rodzimego producenta w poważnych zestawach głośnikowych?

>Szkoda czasu na kocopały....

>Miłych lepianek i innych takich po 100, 300 i więcej Zł.

papa, nasz kochany forumowy hochsztaplerze

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

wiesz, Darkul, napewno jestem tym komu nikt nie zarzucił nigdy oszustwa czy zagarniecia mienia:) pochwalisz się czymś takim?:) Aby nie było to na PW wysłałem Ci kim jestem, co byś nie sądził, że się chowam za klawiaturą. Przepraszam za odejscie od tematu autora i kolegów. Po prostu wkurza mnie taka bufonada.

Może już dajmy spokój? Proponuję niech każdy ochłonie, wypije kieliszek wina/kufel browca (niepotrzebne skreślić) i wieczorem sobie posłucha ulubionej muzyki na swoim (=najlepszym na świecie) sprzęcie.

A ja czekam na Audio Show 2008 i zamierzam przemęczyć wszystkie kolumny jakie się wystawią.

A potem dam się zamknąć w wariatkowie, w pokoju pt. "audiofile" :-)

darkul, 10 Maj 2008, 18:17

>Upadnie bo musi.

>Prze kilkadziesiąt lat nie zrobili nic godnego uwagi , co najwyżej zmieniali tzw.sreberka ,resory z

>gumowych na gówniane piankowe. Ludzi z wiedzą już dawno tam nie ma , a ci co coś mogli to zaraz

>wywalili za zbyt wygórowane ambicje.

>Obecnie przeciętny Usher czy Peerles rozjeżdża wypociny Tonsila i to w tej samej cenie , lub

>porównywalnej.

>Nie ma co płakać po tym nieszczęściu .... szkoda czasu.

Nie wiesz czasem, co to za głośnik na zdjęciu poniżej? Widać jakiś relikt przeszłości. Blaszany kosz, piankowe zawieszenie, gówniana papierowa membrana.

Ogólnie badziewie...

Gratuluje drakul. Widać, że wiesz, o czym piszesz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz lepiej, dlaczego głośnik na zdjęciu wyżej to badziewie. I gdzie tu dokładnie ta technika sprzed parudziesięciu lat. Bo to, że znasz jednego GDNa 25/55 z dawnych czasów, to jeszcze nie argument dający prawo do jazdy po Tonsilu.

Wydaje mi się, że ludzie obserwujący wątek powinni z niego raczej wynieśc informacje, że kolumny Tonsila cieżko posłuchać, cieżko czasem je kupić od kopa, prawie całkowity brak reklam, ale obniżona dzięki temu cena dla takiego brzmienia rekompensuje z nawiązką wszystko...

jak kto woli, jedni chcą być lizani i głaskani po pupie, inni biora sprawę w swoje ręce....

;)

• Redaktorzy

"Wydaje mi się, że ludzie obserwujący wątek powinni z niego raczej wynieśc informacje, że kolumny Tonsila cieżko posłuchać, cieżko czasem je kupić od kopa, prawie całkowity brak reklam, ale obniżona dzięki temu cena dla takiego brzmienia rekompensuje z nawiązką wszystko..."

To też mógłby być rodzaj marketingu, tylko raczej nieodpowiedni w przypadku tanich wyrobów, które muszą być sprzedawane masowo, zeby przynieść zysk producentowi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.