Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość ramienia

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

tutej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

MarkoPolo - nic o tym nie wiem

Do pozostałych - link do metody ustawiania VTA i antyskatingu bez płyty testowej tzn "na ucho" :)

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Witam.

Napisałem, że dodałem płytę szklaną o grubości 6 mm. U mnie to wyglada tak,że nie ramię! ale headshell! jest równolegle ustawiony do płyty - i teraz gra o niebo lepiej niż na początku ( sprawdzone doświadczalnie - patrz początek wątku ). Antis ustawiam kierując się ruchem igły do linii narysowanych pisakiem na szklanej tafli - i wszystko działa jak należy. Ostatnio kupiłem nowa Elektrę i postąpiłem tak samo + ustawienie wkładki wg szablonu. Działa i cieszy uszy.

Pozdr Krzysztof

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>jozwa maryn

Masz rację. Ale wpadłem na pomysł, żeby zrobić tak jak robią na tej płycie testowej: posłużyć się nagraniem częst. 300 Hz lub podobnej i o podobnym poziomie. ma płyt testową Muzy jeszcze, to zobaczę co tam jest, bo nie pamiętam. Przy okzaji: U mnie trzeba podłożyć coś pod płytę ze względu na VTA więc dobiorę grubość na podkładkach z byleczego, aby równego a potem zamówię tarczę szklaną o tej grubości. Będę ja używał do ustawiania antyskatingu, a normalnie będę ją trzymał pod matą, żeby mieć większą bezwładnośc talerza i bo nie mam jej gdzie trzymać.

I jeszcze: Dlaczego jeden producent (Goldring) robi wkładki o VTA 26, 24, 20 stopni? Podobno już w 1963 roku znormalizowano VTA przy nagrywaniu. Myślałem, że przy odtwarzaniu ma być taki sam jak przy nagr. Skąd więc te różne wartości? Możed wiecie?

• 1 rok później...

Do ustawiania antyskatingu używam płyty testowej o gładkiej powierzchni. Płyta wykonana jest z folii o grubości 0,5 mm. i jest wielkości singla. Kładzie się ją na płytę i w prosty sposób ustawia antyskating. Jest to płyta wykonana przez firmę Thomas a Edison. Załączam fotki. Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-11276-100005868 1170286302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płyty winylowe z gładką powierzchnią można niekiedy wyniuchać w komisach. Na mojej jedna strona zawiera nagrania, a druga jest gładka. Opis na tej nagranej stronie odręczny plus pieczątka z datą. Domyślam się, że to płyta indywidualnie nagrywana. Świadczono kiedyś takie usługi, a jakiś czas temu widziałem na Allegro urządzenie do nagrywania takich płyt...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.