Skocz do zawartości
IGNORED

Osobna instalacja w scianie

Atx

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie robie w domu gruntowny remont. Pomyslalem, ze przy okazji moglbym pociagnac osobna instalacje do zasilania sprzetu hi-fi. Co o tym myslicie? Powinno to dosc skutecznie odseparowac go od zaklocen od lodowki itp.

Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Jakiego kabla uzyc? Ekranowany pewnie bylby lepszy, ale gdzie go dostac w rozsadnej cenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/4258-osobna-instalacja-w-scianie/

"... Pomyslalem, ze przy okazji moglbym pociagnac osobna instalacje do zasilania sprzetu hi-fi...."

Co rozumiesz przez osobna? najpozniej w skrzynce bezpiecznikowej/rozdzielczej znowu sie wszystkie spotkaja - i z "osobnej" zrobi sie "wspolna"

"...Jakiego kabla uzyc? Ekranowany pewnie bylby lepszy, ale gdzie go dostac w rozsadnej cenie?..."

primo: na to sa przepisy/normy

sekundo: ekranowanie zbedne (jaki sens ma ekranowanie kilku metrow kable jesli pozostale kilometry sa nie ekranowane?)

poswiec przewidziana energie i kase na inne cele (lepszy sprzet, CD, DVD) a bedziesz mial z tego wicej pozytku...

xajas

www.jaschiks.com

Jesli i tak robisz gruntowny remont i wymieniasz instalację, to moim zdaniem, mozna to zrobić. Warto zadbać o dobre, osobne uziemienie, nawet ciagnięte zupełnie niezależnie od uziomu budynku . Wbrew pozorom wydatek nie jest wielki, a efekty czasami znaczące. Kabel ekranowany raczej nie wchodzi w rachubę - Xajas ma rację - przepisy, a efekt prawdopodobnie żaden. I tak potrzebny bedzie jakiś kondycjoner, a ekrany ewentualnie za nim. Myślę, że Ci, którzy tak zdecydowanie pomijają w zestawie kwestie zasilania z sieci maja na ogół to szczęście, że ich instalacje są mało zakłócane.

pozdr

Odrebna instalacja ma sens bo mozna dodatkowo zabezpieczyc

sprzet przed "polska siecia energetyczna" i tak

w gluwnej skrzynce zabezpieczenie przeciazeniowe a zanim przepieciowe,

za tym kabel ekranowany (pojemnosci takiego kabla filtruja zaklucenia)

a na scianie w pokoju odsluchowym kolejna skrzynka z zabezpieczeniem

roznicowopradowym, filtrami, transformatorem separujacym i gniazdkami

rowniez z zamontowanymi elementemi przeciw przepieciowymi.

taka instalacja poprawnie wykonana jes zgodna z obowiazyjacymi przepisami odnosnie zabespieczen typu A,B,C.

pozdrawiam

Dzieki za odpowiedzi.

-> xajas

Przez "osobna" rozumiem wlasnie puszczenie osobnego kabla do sprzetu od skrzynki z bezpiecznikami. Oczywiscie wiem, ze istnieje cos takigo jak normy, nie zamierzam stosowac jakichs kabli nie przeznaczonych do ladowania w sciane - moze ktos po prostu slyszal o ekranowanym kablu sieciowym do instalacji. Inny pomysl, jaki przyszedl mi do glowy, ale raczej teoretycznie, to uzycie zwyklego kabla owinietego folia aluminiowa. W dziedzinie RF nie jestem jednak mocny, wiec nie wiem, czy to ma sens. Kable np. antenowe zazwyczaj maja dwa ekrany, jeden wlasnie z folii aluminiowej, a drugi, troche rzadszy, z plecionki miedzianej - gdzies czytalem, ze zbieraja zaklocenia z oddzielnych pasm. Stad moja watpliwosc, czy sama folia wystarczy.

Co do tego, czy jest sens, to osobna instalacja na pewno pomoze odseparowac sie od zaklocen od innego sprzetu domowego. Ponadto jesli np. inwestuje sie w sieciowke, to chyba logiczne, ze warto tez (jesli ma sie taka mozliwosc) zadbac o to, co jest w scianie za nia.

> poswiec przewidziana energie i kase na inne cele (lepszy sprzet, CD, DVD) a bedziesz mial z tego wicej pozytku...

Zabawa nie bedzie droga (do skrzynki od sprzetu jest ok. 6m), wiec pewnie sprobuje chocby w kategoriach eksperymentu. Potencjalnie niepokoja mnie tylko koszty elektryka, ale o tym nizej.

Kilka szczegolow dotyczacych aktualnej instalacji

- mieszkanie w bloku

- blok raczej nowy, ma moze ze 4 lata

- instalacja wykonana na moje oko fachowo, uziemienie jest osobne (bolce nie sa laczone do zera), zabezpieczenie roznicowe - przeciwpozarowe i przeciwporazeniowe, skrzynka z bezpiecznikami (wylacznikami) na szynach DIN (nie ma natomiast modulow przeciwprzepieciowych, pewnie jesli sa to sa wspolne na caly blok, albo co)

- jar1-> z punktu 1 wynika, ze raczej nie da rady zalozyc oddzielnego uziemienia. Nie wiem, czy gra jest warta swieczki - podejrzewam, ze musialbym niezle pouzerac sie ze spoldzielnia w tym temacie, bo to juz tak latwo nie przejdzie jak przerobka instalacji wewnatrz lokalu.

Moja koncepcja - puscic w scianie od skrzynki do sprzetu oddzielna instalacje, a dokladnie dwie: jedna do wzmacniaczy mocy (i/lub przedwzmacniacza), druga do CD. Pierwsza kablem 6mm2 (=== 32A) lub 10mm2 (ale ten jest ciezki do kladzenia) *). Druga - mniejszym **). Wpiac to wszystko w skrzynke ***), dolozyc w niej filtry i elementy przeciwprzepieciowe ****). Na scianie w pokoju gniazda - znalazlem konkretne przemyslowe, powinny sie nadac.

Pytania:

*), **) Tak jak wspomnialem wczesniej, czy jest sens szukac kabla instalacyjnego ekranowanego? Czy taki w ogole istnieje? Jesli nie ma sensu, to po co robic sieciowki z przewodu ekranowanego? Moze organizatorzy niedawnych zapisow na kabel sie wypowiedza? Co z pomyslem owiniecia zwyklego kabla folia aluminiowa?

*), **) Zalozmy, ze uzywam zwyklego kabla do instalacji (solid core, niepalna izolacja itp). Zazwyczaj uzywa sie kabla typu 'tasma' - najczesciej spotykany, blala izolacja zewnetrzna pokrywajaca wszystkie zyly, wiadomo o co chodzi. Spotkalem sie jednak rowniez z kablem, rowniez do instalacji, majacym jedna zyle oddzielona - uziemienie (E) jest odsuniete od fazy (L) i zera (N). Wyglada to w przekroju mniej wiecej tak:

(L)(N)---(E)

Skoro go produkuja, to po cos. Czy moze to jednak tylko fanaberia producenta? Ktos wie, po co taki kabel egzystuje na tym swiecie?

***) Nie bede sie bral za to sam, co prawda nie wyglada na skomplikowane, ale lepiej niech to zrobi elektryk. Pytanie: ile elektrycy biora za takie uslugi? A moze nie bawic sie we wlasnoreczne kucie, tylko niech przyjdzie i zrobi wszystko? Ile takie cos mogloby kosztowac? Ktos na forum orientuje sie w cenach uslug?

****) Tu niestety nie wiem, co moglbym sobie konkretnie zazyczyc. Przypuszczam, ze elementy takie produkuje sie w formie modulow na szyne DIN. jjp pisze o przeciwprzepieciowych, istnieja tez podobno filtry przeciwzakloceniowe. Czy sa to oddzielne moduly, czy "2 w jednym?" Co jeszcze godnego rozwazenia istnieje?

jjp -> skrzynka w pokoju - proponujesz po prostu taki "stacjonarny", nascienny kondycjoner? Po co dodatkowe roznicowopradowe, skoro i tak bedzie w glownej skrzynce?

Pozdrowienia dla wszystkich!

'z punktu 1 wynika, ze raczej nie da rady zalozyc oddzielnego uziemienia. Nie wiem, czy gra jest warta swieczki - podejrzewam, ze musialbym niezle pouzerac sie ze spoldzielnia w tym temacie, bo to juz tak latwo nie przejdzie jak przerobka instalacji wewnatrz lokalu.'

Ja nie miałem w ogóle uziemienia.. Dobre, standardowe może w zupełnosci wystarczyć. Ze spóldzielnią nie miałem problemów - dogadałem się z elektrykiem z administracji i za 50PLN pociagnął mi oddzielne (prywatne) uziemienie do gniazdka w pokoju.

pozdr

A co do ekranowania kabla w ścianie.. Nie wydaje mi sie to potrzebne. Ekranowane przewody stosuje się dopiero po kondycjonerze i to też głównie aby zmniejszyć zakłócenia przedostające się z kabla sieciowego do innych kabli i sprzetu. Tak, czy inaczej, ekranowany kabel sieciowy i tak nie zastąpi jakiegoś 'odkłócacza' (filtru, kondycjonera itp)

pozdr

Ja mam taką instalację. Mimo, że mój zestaw nie jest z Naj...wyższej półki nie słyszałem dotychczas by stereofonia, cholografia, głebia były lepsze niż u mnie. Prawdopodobnie jest to zasługa połączenia instalacji z fenomenalnymi warunkami akustycznymi. Jesli masz taką okazje wykonuj bez wahania.

(L)(N)---(E) w tym przewodzie E jest oddzielone od L i N poniewaz w czasie np. przepalenia sie izolacji miedzy L a N przewod uziemiajacy E jest oddzielony od nich. Taka konstrukcja ma na celu zabezpieczenie E i nic wiecej.

Nie wiem co moze dac robienie uziemienia na wlasna reke przeciez w nowych blokach uziom zrobiony jest z dziesiatkow metrow plaskownika lepszego nie ma szans zrobic!

Jeśli codzi o sam przewod to 6mm2 wydaje mi sie przesada napewno bedzie problem z ukladaniem 2.5mm2 spokojnie wystarczy.

Jesli chcesz sprawdzic czy cos da oddzielna instalacja to poprostu wylacz wszystkie uzadzenia z gniazdka i udaj sie na odsluch najlepiej slepy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.