Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

ChUmI

Przeprowadzałeś testy bez tego DSa ? co myślisz o ominięciu pierwszego bufora, DSa i pozostawieniu jedynie bufora przed TPA i zastosowaniu regulacji głośności przy pomocy potencjometru ?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

>bikoz

- skoro nie możesz/nie chcesz wysyłać płytek i części to zwróć wpłacone pieniądze. To nie wymaga wiele czasu. Wystarczy na kilka minut zasiąść przy komputerze...

• 2 tygodnie później...

Henryk Kwinto, 28 Cze 2009, 13:56

>A może znajdzie się ochotnik, który wgra soft i roześle części. Wówczas wystarczyłoby odebrać od

>bikoz'a i po problemie.

Myślę, że na liście są osoby które same poradzą sobie z zaprogramowaniem atmegi. Pozostałym mógłbym zaprogramować procka i rozesłać. Do tego musiałbym częściowo polutować płytkę.

Muzg, 8 Lip 2009, 20:50

>Myślę, że na liście są osoby które same poradzą sobie z zaprogramowaniem atmegi. Pozostałym mógłbym

>zaprogramować procka i rozesłać. Do tego musiałbym częściowo polutować płytkę.

Świetna wiadomość. Dzięki!

Pozostaje tylko odszukać Bikoz'a.

Ponawiam pytanie, prośbę. Zna ktoś adres, a może zna osobiście. Bardzo proszę o kontakt.

jarekt, 11 Lip 2009, 21:20

>Henryk Kwinto, 8 Lip 2009, 22:31

>

>>Ponawiam pytanie, prośbę. Zna ktoś adres, ...

>

>Każdy kto zamówił pcb lub części i wpłacał na konto zna adres bikoza...

Pasowało by żeby ktoś, kto brał udział z zamówieniu i mieszka w Warszawie podjechał do niego. Z Warszawy nie jest daleko. Ja postaram się dokończyć projekt i porozsyłać wszystkim.

Spokojnie to tylko słuchawkowiec ;)

Ale żeby nie było zrobiłem przed chwilą pomiar i z 50 Omowym obciążeniem, jak i 300 Omowym pobiera tyle samo co poprzednio - czyli ok 2,1W sam wzmak. Oczywiście wysterowałem go z CD z ok 2V na wyjściu.

• 3 tygodnie później...

Wyglada na to ze pod koniec sierpnia bede musial przymusowo wybrac troche zaleglego urlopu i zmniejszyc troche ilosc godzin spedzanych w biurze, wiec pewnie bede mial wreszcie troche wiecej czasu na podlubanie w DIY Audio :) Pomyslalem sobie ze mozna by zrobic nowa wersjie mojego sluchawkowca :) Chcial bym go bardziej dopracowac - bedzie taka wersja MKII :)))

W zwiazku z tym zainteresowane osoby prosil bym o wpisywanie do watku wszelkich uwag na temat obecniej wersji - wszystko co bylo nie do konca dobrze przemyslane, co dalo by sie poprawic, ulepszyc ... oraz mogli bysmy stworzyc liste zyczen co przydalo by sie wprowadzic, dodac do nowej wersji MKII :)

Zaczne moze od moich przemyslen w na ten temat:

1. Pomyslalem zeby wszystko poukladac na jednej wiekszej plytce - lacznie ze zlaczami, trafem, itp, i plytke dopasowac dokladnie wymiarami do jakiejs niedrogiej, ladnej i dostepnej obudowy :) Sama plytka bylaby moze przez to troche drozsza bo wieksza, ale za to calos byla by o niebo latwiejsza w montazu :) Poprostu elementy do plytki, plytke wsunac do obudowy i gotowe - bez poplatanych i polutowanych kabli ktore wiecznie sie gdzies zachaczaja i urywaja ... postaram sie tez tak dobrac elementy zeby wszystko bylo dostepne i nie za drogie.

2. Przydalo by sie na plytke wstawic odrazu procka i jakis wskaznik poziomu glosnosci ale tak zeby byla mozliwosc wyboru obcji: standardowa - czyli klawiszki tak jak jest obecnie, albo full wypas - czyli z prockiem i pokretlem :)

... to by bylo na tyle co mi narazie przychodzi do glowy

podstawowe pytanie jest oczywiscie takie, czy beda jeszcze chetni na takiego wzmaka ???

>podstawowe pytanie jest oczywiscie takie, czy beda jeszcze chetni na takiego wzmaka ???

Ja chyba jako jedyny używam wersji "full wypas" - jestem chetny na wersję MKII

aha moge słuzyć radą odnośnie sterownika i samego sterowania. W obecnej wersji podłacznie sterownika to trochę masakra, ale w nowej sie zrobi ładnie - mam nadzieję :-)

Naprawdę nie ma osoby która mogłaby odebrać od Bikoza te elementy? Zobowiązałem się już do zaprogramowania i rozesłania zestawów. Aktualnie jeszcze znalazłbym czas, bo wrzesień będę miał pracowity ;)

W związku z tym, że użytkuję SOHE chciałbym odsprzedać wzmacniacz (po kosztach wraz z fajną obudową), ale wraz ze sterownikiem dlatego mi tak zależy na tym.

ChUmI, 12 Sie 2009, 14:53

>podstawowe pytanie jest oczywiscie takie, czy beda jeszcze chetni na takiego wzmaka ???

Jestem chętny!!!

Oprócz tego co wymieniłeś prosiłbym aby zastanowić się nad zastosowaniem lepszego zasilacza. Sprawdziłem na zasilaczu TT z zamówienia Bodo_Z i muszę przyznać, że jest jeszcze lepiej. Nie sugeruję żeby zastosować akurat ten zasilacz ale wzmak zasługuje na lepszy niż ten na pospolitych LM317/337.

I jeszcze jedna drobna prośba. Troczę mało miejsca jest na 4 x 100uF przy TPA6120 (C16,17 C22,23). Może pady pod raster 3,8mm i 5mm o średnicy 12,5mm.

OK, w takim razie pady pod kondy powstawiam tak zeby sie standardowe WIMY miescily. Mozna dostac tez bardzo dobre kondensatory foliowe do SMD, robi takie Panasonic, AVX i Wima, choc WIMA jest z nich zdecydowanie najgorsza, ale sa dostepne tylko w Farnellu i kosztuja znacznie wiecej niz przewlekane ... a i trudno sie je lutuje bo jak sa gorace podczas lutowania to staja sie troche miekkie, szczegolnie Panasonic ... i mozna latwo je uszkodzic dociskajac albo trzymajac penseta :( Moge tez zrobic tak, ze tam gdzie bedzie sens wsadzic rezystor przewlekany, np w stopniu wejsciowym zeby mozna bylo sobie wsadzic dobre rezystory, tam dam przewlekane. Wokol TPA jest raczej malo miejsca i dobrze jest trzymac krotkie sciezki sygnalowe wiec tam zostane przy SMD.

Narazie jestem na etapie wyszukiwania sesownych elementow. Rozgladam sie za dobrym gniazdem sluchawkowym i gniazdami wejsciowymi do montazu w plytce. Trafo chyba najlepiej wziasc jakies nie za duze z Telto (tak sie chyba nazywaja) z oferty TME? Takie zalewane klocki do montazu na plytce ...

Jak bede mial jakies konkretne propozycje to bede wrzucal do watku :)

Jeżeli mowa o elementach przewlekanych to mogę zaprezentować swojego wzmaka, na podstawie schematu ChUmIego. Przy płytkach robionych w domu ciężko jest estetycznie polutować elementy SMD więc zrobiłem wszystko przewlekane. Na fotkach nie widać jedynie kilku kabelków na spodzie PCB którymi połączyłem zasilanie - takie uroki płytek jednostronnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17933-100007919 1250595526_thumb.jpg

post-17933-100007920 1250595526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, bardzo ladna plytka :) Tak sobie na nia patrze i to chyba faktycznie dobre rozwiazanie zeby wejsciowe cinch'e umiescic na samej plytce ale gniazdo wyjsciowe sluchawkowe podlaczyc juz kabelkiem ... hmmm ... Jest spory wybor gniazdek sluchawkowych i szczeze mowiac te najlepsze sa do montazu na obudowe a nie do plytki ...

Widze tez trymery przy stabilizatorach - mam tez dac takie ??? bedzie mozna dokladnie wyregulowac napiecie ... A moze poprostu zamiast regulowanych stabilizatorow LM317/LM337 dac poprostu takie zafixowane na +/-15V ??? np LM2940/2990 ???

drzejk0b ~ a jak Ci ten wzmak gra? jestes zadowolony? jakies zastrzezenia? :) Napisz jak mozesz pare slow :)

Henryk Kwinto ~ sugerowal bys lepszy zasilacz do calosci czy np. tylko do sekcji z FETami ... bo ja szczeze mowiac myslalem o zasileniu samego TPA prosto z mostka ... ale co do tego to jeszcze musze najpierw to dokladnie w domu przetestowac ...

Sam nigdy nie testowalem tego wzmaka z lepszym zasilaniem wiec niemoge sie w tej kwestii wypowiedzec. Mozesz napisac kilka slow co u Ciebie dalo lepsze zasilanie?

Ktos jeszcze jest za poprawieniem zasilania?

Dzięki za dobre opinie :) Niestety nic nie napiszę o dźwięku bo nie mam dobrych słuchawek. Słucham głównie na kolumnach a ten wzmak miał mi służyć czasami do nocnego słuchania. Niestety jako uczeń technikum nie mam za dużo kasy więc zakup słuchawek muszę odłożyć :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.