Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

>a mowiac o wykorzystaniu trafa LL1527 masz na mysli jaka aplikacje (ktoras ze strony audiodesignguide.com) ? na lampach czy na tranzystorach?

Znajomy używa pierwszego, najprostszego, biernego układu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z kondem 4,7uF MKP zamiast 22uF.

>MarekBoro, pamiętaj o tym ze transformator też wprowadza zniekształcenia w tor i to wcale nie małe! To nie jest jedyne i z definicji najoptymalniejsze rozwiązanie.

Jak powiedział A. Ciuffoli w innym miejscu: "I don't search the lowest distortion, but the best sound". Wybór należy do Ciebie, Marku.

>Tego nie powie Tobie ktoś kto ma problemy z podstawami

Dlatego właśnie słuchaj gagacka, w końcu on, Wielki Praktyk, pokazał już w tym wątku tyyyyyyyyyyle swoich działających konstrukcji! Jak mówiłem - mocny w gębie. Chyba widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Dlatego właśnie słuchaj gagacka, w końcu on, Wielki Praktyk,

Z mojej praktyki: AD1865, PCM1792, 1702, 1704, 2702, TDA1543, 41, lampucera i sabre dostępne równocześnie; trochę więcej u przyjaciół do pożyczenia w każdej chwili. Do tego możliwość skonfrontowania z naprawdę dobrymi konstrukcjami.

Jak to ma się do twoich wypocin??!!

W dodatku nie są to rzeczy wirtualne jak w Twoim przypadku, ponieważ nie jestem na forum anonimowy. Jesteś tak durny że jest to niewyobrażalne! :))))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

areg, dzieki za linka

panowie gagacek i ffm_pm mozecie darowac sobie wzajemne uwagi??

wydaje mi sie ze chyba zdecyduje sie na DA jak juz zakupie gdzies sparowane lampy.

Narazie pocwicze jeszcze z obecna konfiguracja czyli SRPP bo wydaje mi sie ze gdzies popelnilem blad bo mam bardzo slaby sygnal wyjsciowy (robilem SRPP na ECC82 i ECC85).

MarekBoro

Ja Tobie proponuję SRPP, ponieważ w typowym układzie może bardzo ładnie zdać egzamin, przy tym nie jest to drogi układ. Zawsze możesz potem poeksperymentować z transformatorami, ale zapewniam że SRPP potrafi zagrać miodnie.

Trochę sensu poproszę.

hhf_pm, ja jestem zweryfikowany, w przeciwieństwie do ciebie. Czujesz różnicę? Po dzisiejszej twojej "sesji" z kreowaniem wirtualnej rzeczywistości i jak się okazuje potwornymi brakami w elementarnej wiedzy możesz sobie dalsze urojenia darować. Naprawdę. Na drugi raz myśl a nie zrobisz z siebie takiego głupka. Ja w każdym razie dziękuję Tobie za miłą rozrywkę;)

Trochę sensu poproszę.

panowie - to jest ciekawy wątek i szkoda by było, żeby trzeba było go "poszatkować" usuwając obraźliwe wpisy

p.s. mam nadzieję, że kiedyś gagacek zechce przynieść tego sabre na krakowskie spotkania (albo da mi do posłuchania w domu ;))

Mam srpp na 6n1p i chciałbym zamienić lampki na ecc83. Czy żeby zrobić taką zamiankę muszę zmieniać pinologie? Bo w datasheecie jest to samo. Wydaje mi się ze powinny zagrać od razu. A ecc83 nie chcą grać... Tylko buczą. Co robię źle? Wiem, że trzeba zmienić żarzenie i takie tam, ale jak wsadzę na chwilkę np. 6n6p, czy nawet pcc88 to działają od razu, coś tam gra. Aha ecc83 działają na 100%

Zdzislav, 13 Maj 2009, 17:38

>Mam srpp na 6n1p i chciałbym zamienić lampki na ecc83.

W jakim celu?

>Czy żeby zrobić taką zamiankę muszę zmieniać

>pinologie?

Tak

>Bo w datasheecie jest to samo.

Nieprawda. Obejrzyj uważnie.

>Wydaje mi się ze powinny zagrać od razu. A ecc83 nie chcą

>grać... Tylko buczą.

Zachowują się prawidłowo, jak przystało na źle podłączone lampy ;-)))

>Co robię źle?

Źle czytasz datasheety.

>Wiem, że trzeba zmienić żarzenie i takie tam,

Skoro wiesz, to dlaczego nie zmieniłeś żarzenia i "takie tam"?

>ale jak wsadzę na

>chwilkę np. 6n6p, czy nawet pcc88 to działają od razu, coś tam gra.

Bo mają taki sam pinout jak 6N1P

>Aha ecc83 działają na 100%

No nie wiem. Po takim podłączeniu mógł je szlag trafić ;-))

Z oburzenia ;-)))

Tu masz pinouty, najpierw 6N1P a potem ECC83. Różnica jest jak byk:

Ukryta Zawartość

post-3550-100005227 1242229765_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig Fine Arts CD3, chyba najtańsze co można dostać na przetworniku DAC7 (TDA1547). Trochę naleśnikowaty, ale jak się pomyśli to się wszystko zmieści, a na zasilanie miejsca jest wystarczająco. Oto foty:

Ukryta Zawartość

post-3550-100004976 1242430263_thumb.jpg

post-3550-100004977 1242430263_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dźwięk:

Równo, barwnie, przestrzennie, dynamicznie. W sumie bardziej mi się podoba niż zlampizowany PCM61, tamten też był barwny i przestrzenny, ale nie tak dokładny i mniej dynamiczny.

PCM1702 ma więcej dźwięczności i jest jeszcze dokładniejszy, ale Grundiga z drugiej ręki można wyrwać za równowartość dwóch płyt CD. Uważam go za wyraźnie lepszą bazę do lampizacji niż cedeki na PCM56 lub PCM61. A przy tym Grundig jest niebrzydki.

mkmar

odpuść TS4/23 to tylko 6v -0,3A --TS4/0603 6v -0,3A zbyt mały prąd 0,3A

trafa do lampizacji 70V 0,01A to trochę mało

Kup TS20/110v wtórne 110v 0,18A

TS20/035 wtórne 110v 0,18A

Jedna lampa nowalowa żre od 0,3 do 0,7A na żarzeniu. Anodowego potrzeba od 90V (ECC88) do 250V (ECC83). Przy SRPP dwa razy tyle. Prąd anodowy od kilku mA na lampę do 25-28mA nja lampę (6N6P).

Wiedząc jakie chcesz zastosować lampy i w jakim układzie ustalisz sobie wymagania dla trafa, i albo dobierzesz gotowe, albo zamówisz nawinięcie.

Od bidy można też zrobić podwajacz, jak trzeba. Kiedyś miałem trafko Indela, miało zaledwie 5W, ale to i tak było więcej, niż potrzebowałem. Trafko miało niby wtórne 2 x 24V, ale Indel podaje przy obciążeniu znamionowym, więc bez obciążenia było 2 x 48V. Po podwajaczu i odfiltrowaniu RC miałem 200V na anody.

Kiedyś zamawiałem pod "wymiar", ale trochę to drogo wychodzi, a z gotowych to wybór nie jest wielki.

Znalazłem Indela TS12/012 (120V 5,5V 6,3V 7,5V)- idealne tylko nie ma w cenniku, więc nie wiem czy jest dostępne, ew. TSL20/T03 - Telto.

stmaniak, kolego, widac, nasz forumowy filantrop sie nie wyrabia, a jak chcesz miec cos darmo to musisz poczekac...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

stmaniak, ale mysle, ze moge przyspieszyc realizacje :) daj znac na PW, jak realizacja zostala przyspieszona :) pozdrawiam!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi