Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Jest preamp lampowy od Feliksaudio wiec może sie zgra.. ale ze względu na cene to na dzieńdobry kupie 6N1P bo widze że są bardzo tanie i pierwsze próby zrobie na nich.

Jeszcze musze sie dowiedzieć czy napięcia 12V i 110V mogą być z osobnych traf? Bo można tanio dwa osobne trafa kupić i razem 50 pln to wyjdzie. W przyszłości dopiero zamówie porządny toroid.

Jest preamp lampowy od Feliksaudio wiec może sie zgra.. ale ze względu na cene to na dzieńdobry kupie 6N1P bo widze że są bardzo tanie i pierwsze próby zrobie na nich.

Jeszcze musze sie dowiedzieć czy napięcia 12V i 110V mogą być z osobnych traf? Bo można tanio dwa osobne trafa kupić i razem 50 pln to wyjdzie. W przyszłości dopiero zamówie porządny toroid.

A do czego Ci są potrzebne takie napięcia?

Nie wiadomo co to za denon, ale jeżeli ma kości DAC z wyjściem prądowym, to można poziom sygnału wyjściowego łatwo dopasować.

Denon już jest zlampizowany przez kogoś innego.Chce inną lampizacje zrobić dla innych walorów dzwiekowych-ma być chłodniej i może troszke ostrzej.

Ja wybrałem Onkyo z takim DAC SM5874AM, zresztą którykolwiek bylebym miał datasheet dostępny żeby wyjścia sygnału znaleźć.

P.Fikus w dokumencie lampizator ma dla anody i żarzenia takie trafo z dwoma odpięciami 110 i 12V

110V to jest mało , nawet dla ECC88 przy srpp będzie tylko z 70V anodowego , 170V albo i więcej by się przydało, ja mam 255V z trafa , po wyprostowaniu niecałe 400V a po filtracji- 320V anodowego czyli po160V na anodę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napewno znasz ten dokument bo to chyba 1 rzecz na która sie trafia szukając info o lampizacji,już kiedyś się do tego przymierzałem. Niewiem co to tam jest czy przetwornica czy co bo zbytnio się nie znam, w każdym razie na anodzie ostatecznie jest 180V na schemacie.

Ukryta Zawartość

Na tym schemacie jest 180V napięcia zasilającego co daje przy srpp 90V na anodę , ale z trafa 110V nie będzie tyle , max 160V będziesz miał a jeszcze jakąś filtrację by się przydało zrobić rezystorami.

Na tym schemacie jest 180V napięcia zasilającego co daje przy srpp 90V na anodę , ale z trafa 110V nie będzie tyle , max 160V będziesz miał a jeszcze jakąś filtrację by się przydało zrobić rezystorami.

No tak ale na 6N1P to stanowczo za mało. Przynajmniej 140V na anodę.

Chyba mi tylko pozostaje to zlecić,bo sam tego nie przeprojektuje. Ktoś kiedyś napisał że tam w tym Fikusowym to jest coś do przerobienia naprawienia,pamiętam.

Jakie trafo sobie kupić? takie 180V i 6,3V czy 270V i 6,3V? oba są z Telto i mają 50VA

Jak 6n1p w datasheet ma rekomendowane dla anody 250v to dobrze by było wpuścić jej około 200 V ?

Czy jak wezme ten schemat Fikusowy to doborem elementów w torze filtracji napięć swobodnie wyreguluje wartość napiecia które podam na anode? Tylko moglibyście powiedziec jakie trafo najoptymalniej kupić.

Porównywał ktoś sonicznie SRPP z mu follower ? (jak to będzie po polsku?).

Przeróbka jednego układu w drugi trwa pięć minut.

Mu follower teoretycznie powinien lepiej zagrać z tranzystorowymi końcówkami mocy o niskiej imdedancji wejściowej. Wzmocnienie podobne jak SRPP, R wyjściowa taka sama jak w WK-WA - czyli stosunkowo niska nawet z lampą ECC83/1. Konstrukcja sprytniejsza.

Edytowane przez jurek
  • 2 tygodnie później...

A nie zajrzałeś do datasheet ECC85 ?, prościej i pewniej ;) np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko kontrolne podłączenie,bo docelowo to E88CC póki co bo prąd anodowy z trafa 110v niestety,kiedy indziej załatwie inne trafo. Ampery mnie nurtują bo trafo ma 270VA i nie jestem pewien czy to nie za dużo,a jestem początkujący w temacie lamp.

Bedzie coś z mojego trafa?

115V 0,7A

12V 5A

Po prostowaniu i filtrze 14 volt zredukowałem do 12,6V dużymi rezystorami w filtrze i kilka diod zenera w szeregu na koniec. Do anody po filtrze to też wiadomo te 170V wychodzi. Mam takie pytanie czy te prądy są dobre.Nie wiem zabardzo jak posprawdzać ten amperaż.

Boje się że kupie drogie cd na TDA1543 a okarze sie że z tej pajęczynki wyjdzie brzmienowa klucha muł albo żyleta.

Jak na coś co na dzieńdobry będzie rozbierane przez amatora to G. Finearts CD3 to jest drogo dla mnie.

Może poucze się najpierw na DVD Kiss dp1000 jest tam Wolfson z wyjsciem napięciowym ale jak tam zajrzałem do środka to grot w lutownicy chyba z włosa będe musiał zrobić:)

Przepłaciłem za trafo,mogłem kupić Telto z porządnym napięciem na anode i pewnie taniej by było.

Jak na coś co na dzieńdobry będzie rozbierane przez amatora to G. Finearts CD3 to jest drogo dla mnie.

Może poucze się najpierw na DVD Kiss dp1000 jest tam Wolfson z wyjsciem napięciowym ale jak tam zajrzałem do środka to grot w lutownicy chyba z włosa będe musiał zrobić:)

Przepłaciłem za trafo,mogłem kupić Telto z porządnym napięciem na anode i pewnie taniej by było.

Kiss ma Wolfsona ? którego ?

trafo ma 270VA i nie jestem pewien czy to nie za dużo,a jestem początkujący w temacie lamp.

Niepotrzebnie kupiłeś takie mocne, do małych lampek spokojnie wystarczyłoby 20-30 VA. Telto robi w sumie fajne transformatory i niedrogie, kupiłem ostatnio parę do lampy i sobie chwalę, przedział napięciowy jest szeroki i łatwo dobrać coś pod swoje potrzeby.

Edytowane przez majki88

A wiesz kupiłem jeszcze za pare groszy taki vintage:) z urządzeń lampowych i jest odczep 350V czyli 480V po wyprostowaniu:) ostro. Teoretycznie może być skoro dwie anody są połączone szeregowo.

Mam pytanie czy z wyjścia napieciowego DAC podpinać sie pod OUT+ czy OUT- ? Mase podepne do nóżki kondensatora która prowadzi prosto do GND analog w DAC MN6474

Póżniej będe robić Wolfsona a później jescze następne:)

jest odczep 350V czyli 480V po wyprostowaniu:)

Takie wysokie napięcie to dobra sprawa, ale ma jeden minus- nie znajdziesz żadnych kondensatorów na dopuszczalne napięcie 500V o sensownej pojemności, o cenie nie wspominając. Czyli prosty zasilacz w formie filtra CRCRC się nie sprawdzi, pozostaje użycie dość drogich dławików i zasilacz CLC.

Ale kupiłem kilka kondensatorów np 220 mikroF, 400V i dwa takie w połączeniu szeregowym mają 110mikro i 800V.

Spróbuje też 450mikro 250V trzy szeregowo. Chyba mogę w ten sposób?

W dławiki trzeba by kiedyś zainwestować,czytałem że jakość prądu anodowego to ważna sprawa.

Ale kupiłem kilka kondensatorów np 220 mikroF, 400V i dwa takie w połączeniu szeregowym mają 110mikro i 800V.

Spróbuje też 450mikro 250V trzy szeregowo. Chyba mogę w ten sposób?

W dławiki trzeba by kiedyś zainwestować,czytałem że jakość prądu anodowego to ważna sprawa.

Simon nie chce Cię martwić ale z takim trafem to nie zajedziesz za daleko. Przy tak wysokim napięciu masz dwie opcje zbijać napięcie na rezystorze. Lub stosować układy SRPP i to tez nie dla wszystkich lamp ponieważ i tak będzie ono bardzo wysokie ;-(. Generalnie zima ;-(

To właśnie SRPP jest Cypher. Ale dzisiaj zrobiłem na 110V i lipa.Jak dam preamp na full to cicho trzeszczy i równie cicho słychać muzyke z cd.

Na wejściu mam 0,50 mikroF, rezystor wejściowy 250K,kond wyjściowy 1 mikroF

Rezystory katodowe 500ohm

Dobrze to zlutowałem choć prowadzenie masy dość wariackie. Mase mam przypietą w DAC prawie że bezpośrednio do GND analog.

Może coś z nóżką nr 9 ? zapiąłem ją prosto do masy według Fikusa a pamiętam Mcgyver kazał ją zapinać przez rezystory do masy.

I jeszcze jedno,przy lampkach nie dawałem kondensatorów 100nF pomiedzy anodą a masą. Nie wiecie co z tym jest?

JUŻ GRA powyższe pytanie nieaktualne:) okazało sie że miałem zwarcia w bardzo starym kablu zasilającym cały układ.Przy wtyczce ukiwane.

Szumy tylko są za mocne. gdzieś tu czytałem jak usunąć szum.

Sam z ciekawości zbudowałbym jakiś zasilacz na dławikach, jak na razie w obu odtwarzaczach zasilacz anodowy mam w formie filtra CRC, kondensatory 2x220 uF i autentycznie nie ma najmniejszego przydźwięku z sieci, ale żarzę dobrze odfiltrowanym napięciem stałym.

Już mi nic nie szumi. Lepiej wyprowadziłem mase z cd i wywaliłem opampy.

Kupiłem kit z LM350, fajny regulowany stabilizator,zasilacz? doszedłem do wniosku że tylko to wystarczy i tylko ten układ zasila mi żarzenie.

jest ciekawiej pod względem sceny,muza swobodniej płynie,większe przestrzenie,mega bas... ale też miodnie słodko lampowo muląco? Może mi brakuje chłodniejszego ostrego tranzystora a może to właśnie słychać lampy bo w końcu to te najdroższe są neutralne bez ciepła ani zimna.

Będe okablowywał system jubilerskim srebrnym drutem może to doda detali ostrości.

Porównanie odnosiło sie do lampizowanego cd na 1 duotriodzie którego słuchałem dotąd.

Przerobiłem układ w sony z pcm56 na pokładzie na podstawkę octal i wsadziłem tam radziecką 6N8S w układzie wspólnej katody. Dało to świetne brzmienie, jak dla mnie znacznie lepsze niż z ecc82, ecc88, 6n1p-ew i 6n2p-ew w różnych konfiguracjach. Lampa pracuje przy 226 V napięcia anodowego przy prądzie anodowym 11 mA, innego punktu pracy nie ustawiałem bo ten patrząc w charakterystykę lampy wydawał się dość naturalny, rezystory obciążeniowe o wartości 47 kilo Ohmów. Polecam wypróbowac tą lampę, w połączeniu z pcm56 może dać bardzo fajne rezultaty, a kosztuje grosze.

Edytowane przez majki88
  • Pokaż nowe odpowiedzi