Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Ten transformator, który pokazałeś na allegro jest ok, możesz go spokojnie wziąć. Pamiętaj tylko, że zadnych uzwojeń nie odwiniesz bo te transformatory są zalane żywicą i rozebranie go równa się zniszczeniu. Zresztą jest to niepotrzebne, pewien nadmiar napięcia po wyprostowaniu zawsze będzie, ale tak jak mówiłem po to budujesz zasilacz anodowy, gdzie prostujesz napięcie i odfiltrowujesz je z tętnień przy okazji zbijając do pożądanego poziomu przy pomocy układu CRC czy CLC, wedle potrzeb ewentualnie ich wielokrotności. Zresztą dużo do zbijania byś nie miał bo zalecane napięcie anodowe dla 6n6p wynosi 120 V, a 6n1p może pracować nawet przy 250 Voltach.

Edytowane przez majki88

Z tego co widzę, to nie są to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Z jednej strony chcę przyoszczędzić na trafie, a z drugiej muszę więcej wyłożyć na kondy zasilania anody. Niestety elektrolity na 400V się cenią, a kupować najtańsze, to równie dobrze można zejść z napięciem.

Zamówię i zobaczę co z tego zdziałam ;)

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczą na 350V kondensatory do tego trafa z 230V anodowego.A zresztą elektrolity wcale nie są drogie na takie napięcia,ostatnio kupiłem nippony KMH 120uF/450V po 3zł sztuka a 22uF/400V po 60gr sztuka na giełdzie.

Edytowane przez macc666
  • 2 tygodnie później...

Przymierzam się do lampizacji Denona DCD685 lub DCD655 na PCM1702. Czy ktoś może zamieścić tutaj lub podesłać na maila schemat wraz z wykazem elementów do lampizacji którą stosował McGyver? Bo przejrzałem wszystkie posty i nie moglem znaleźć tego schematu. Byłbym bardzo wdzięczny.

Mój mail: [email protected]

Czy w wynalazku typu denon dcd 520 da sie przeprowadzić lampizacje ? Zastanawiający jest fakt, że znalazłem w nim tylko jeden pcm56. Chciałbym powalczyć z lampami, ale jak mam sie do tego zabrać ?, skąd pobrać sygnał ?. Wydaje mi się, że w tym modelu to po prostu niewykonalne.

Jest wykonalne gdy sygnał pobrany jest z multipleksera.

Przy jednym PCM56 lampa uwypukli wady przełącznika elektronicznego, prościej tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy docelowo mogę skorzystać z trafa 6.3V/1.5A dla dwóch 6H6P? Prąd żarzenia będzie na styk i nie wiem czy to w ogóle ma jakikolwiek sens.

Mam wrażenie, że i dla dwóch 6H1P (2x0.6A) to może być mało. Jaki powinno się założyć zapas dla zasilania żarzenia?

6n6p możesz spokojnie żarzyć z uzwojenia 1,5A o ile jest nawinięte drutem o odpowiednim przekroju i nie będzie się ono za bardzo grzało i nie spadnie za bardzo napięcie

Edytowane przez macc666

Na jakie straty ?o ile pierwotne ma odpowiedni zapas to możesz dać nawet trochę więcej na wtórne niż podane znamionowe ,będzie się najwyżej trochę bardziej grzało,wszystko zależy jaki producent przyjął prąd na mm2 przekroju drutu,jeśli to będzie 2,5-3A to nie powinno być problemu,podłącz te dwie 6n6 i zmierz napięcie jeśli nie spadnie poniżej tych 6,3V to nie ma się czym martwić,zwłaszcza jeśli jest to trafo toroidalne które ma wysoką sprawność.

Edytowane przez macc666

Witam, pytanie moje dotyczy dobrania punktów pracy dla poszczególnych lamp. Zrobiłem lampizację odtwarzacza CD na bazie układu Nr.1 ze stron Audiotonu (wspólna katoda połączone równolegle). Sygnał idzie bezpośrednio z nóżek DACa PCM1732. Pokusiłem się o zrobienie na mikrowyłącznikach możliwości zmiany wartości rezystorów anodowych i katodowych (jak na rysunku), więc w pewnym zakresie mogę kształtować punkt pracy lampy bez kombinacji z lutownicą. Trochę bawiłem się tym szukając najlepszego ustawienia "na słuch" lecz mnogość możliwości rozwala takie testowanie. Posiadam następujące lampy: E88CC Valvo, ruskie 6N23P 85r. i 6N1P-EW 84r. Pierwsze dwie już testowałem, trzeciego rodzaju jeszcze nie. Oczywiście zasilacz żarzenia ma regulację napięcia i reguluje to przy zmianie lamp.

Pytanie jest takie: jakie wartości rezystorów anodowych i katodowych ustawić dla każdego rodzaju lampy aby najbardziej zbliżyć się do jej najlepszego punktu pracy? Niestety ograniczeniem będzie maksymalne napięcie anodowe, które u mnie wynosi około 122V przed rezystorami anodowymi. Nie będę już przebudowywał tego układu, chcę wycisnąć ile się da tak jak jest.

Drugie pytanie. Chcę zainwestować w bardzo dobre lampy, jakie brać pod uwagę aby sprawdziły się w tym układzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie (Panie?) pomóżcie!

Z lamp jestem kompletnym laikiem i to moja pierwsza styczność z nimi.

Po mocno pochlebnych opiniach p. Fikusa, postanowiłem zlampizować swojego CD753 na TDA1549. Poza tym liczę na testy w karcie MsFalcona na PCM2702 (a'la Ibuki DAC :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Po skompletowaniu części wziąłem się za składanie. Od razu postanowiłem, że nie będę się bawił w uniwersalny rozrzut rodem z tutoriala p. Fikusa i starałem się przeliczać wykorzystane elementy.

W załączniku przesyłam to, co udało mi się do tej pory zrobić.

Niestety nie wszystko jest takie, jakie powinno. Właściwie nic nie jest, bo nie gra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafo to 200V(0.1A) i 6,3V(1.5A) od Trafbera. Na razie wybrałem lampy 6N1P ze względu na wysokie napięcie zasilania. Po wyprostowaniu wychodziło mi ok. 300V. I teraz nie wiem, czy dobrze kombinuje próbując zbijać napięcie w filtrze CRC do 250V (doszedłem do rezystorów 51k). Myślałem jeszcze na szeregowym połączeniu obu lamp, ale nie jestem tego pewny.

Przy obecnej konfiguracji lipa na wyjściu. Na RCA pojawia się kilkuwoltowe napięcie. Szybko sprawdziłem jak to jest za wzmacniaczem, ale w słuchawkach tylko brum.

Na anodzie drugiej połówki lamp jest kilka V więcej niż połowa napięcia anodowego.

Rezystory katodowe po przeliczeniu wyszły mi 3.26k i coś koło tego wstawiłem. Powinno być ok, bo tu jest 3.3k

Ukryta Zawartość

Rg = 470k

Prąd, to ok 1.3mA na triodę, czyli ok 5.2mA na układ.

Strzelam, że coś pominąłem, ale wolę się zabezpieczyć jakąś poradą niż dalej eksperymentować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj bardzo pobłądziłeś.

Po pierwsze zasilanie.

Trochę dziwne, że z 200V uzyskujesz 300V ale skoro tak jest, to znaczy, że trafo daje więcej niż 200V.

Skoro rezystor 51k zbija napięcie o 50V to znaczy, że przez niego płynie prąd ~1mA co oznacza, że lampy praktycznie nie pracują.

6N1P bardzo dobrze pracuje przy 280V i 300V, więc nie musisz tyle zbijać.

Rezystory katodowe dla tych prądów ustaliłeś prawidłowo ale układ nie pracuje, Czy aby na pewno lampy są żarzone? Pobierany jest prąd? Widać, że żarniki się żarzą? I pewnie masę żarzenia połączyłeś z masą anodową jak na schemacie!

Do których pinów podłączyłeś żarzenie i co masz podłączone do pinu 9?

Proponowałbym na początek żarzenie zmiennym i symetryzację.

Za dużo znaków zapytania. Uruchamiasz wpierw jedną lampę od razu dwie? Jeżeli obie, to czy objawy na nich są identyczne?

W SRPP lampy są złączone w szeregu czyli przyjmą na anode dwa razy wiecej napięcia no nie? dlatego ja od wielu miesięcy ładuje na anode 380V czy nawet ponad 400V,niepamiętam dokładnie.

Trafo bez obciążenia miało chyba 220V. Z datasheetu wyczytałem, że maksymalne napięcie anodowe to 250V i tym się kierowałem.

Lampy są żarzone 6.2V i lampy świecą. Muszę podpatrzyć czy i żarnik.

Starałem się połączyć masy w gwiazdę tak jak tutaj

Ukryta Zawartość

Żarzenie połączyłem do 4 i 5. 9 leci do masy oraz po nodze Rk i Rg.

C3 jeszcze nie wstawiałem.

post-25495-0-41900300-1328804987_thumb.jpgpost-25495-0-28506400-1328804998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W SRPP lampy są złączone w szeregu czyli przyjmą na anode dwa razy wiecej napięcia no nie? dlatego ja od wielu miesięcy ładuje na anode 380V czy nawet ponad 400V,niepamiętam dokładnie.

280V anodowego daje po 140V na triodę, co dla 6N1P jest już wystarczające napięcie. Zresztą rozchodzi się o uruchomienie układu, a nie dobór punktu pracy.

Starałem się połączyć masy w gwiazdę tak jak tutaj

Ukryta Zawartość

Link prowadzi do ???

Wstaw między elektrolity w zasilaniu anodowym rezystor o wartości około 7,5k lub mniej. Uruchom układ, poczekaj z minutę aż się lampy porządnie zagrzeją i zmierz spadek napięcia na rezystorach miedzy elektrolitami.

Ukryta Zawartość

Link prowadzi do ???

...do archiwum Audiotonu, ale źle wygenerowało link. Tu jest kopia strony. Chodzi mi o ten poddział

Ukryta Zawartość

Wstaw między elektrolity w zasilaniu anodowym rezystor o wartości około 7,5k lub mniej. Uruchom układ, poczekaj z minutę aż się lampy porządnie zagrzeją i zmierz spadek napięcia na rezystorach miedzy elektrolitami.

Już dzisiaj tego nie zdążę zrobić, ale przy 1k miałem 1,13mA.

Ukryta Zawartość

Już dzisiaj tego nie zdążę zrobić, ale przy 1k miałem 1,13mA.

OK. Zmień ten rezystor i zostaw go tam do końca zabawy z prawidłowym uruchomieniem układu.

Przy okazji zrób zdjęcia tego co masz, bo schemat jest poprawny ale czy układ się z nim zgadza to inna bajka.

A jeśli chodzi o gwiazdę masy z linku, to jest pokazane wyraźnie, że od każdego symbolu wzmacniacza, kondensatora, potencjometru masa poprowadzona jest osobnym przewodem do punktu centralnej gwiazdy i piszesz, ze się na tym wzorujesz, a masę poprowadziłeś pin9 -> Rk -> Rg -> punkt centralny. Wzorujesz się ale nie do końca.

Opcja symetryzacji żarzenia jest dla początkujący dużo bardziej bezpieczna i sprawia mniejsze problemy ale do tego też dojdziemy.

A jeśli chodzi o gwiazdę masy z linku, to jest pokazane wyraźnie, że od każdego symbolu wzmacniacza, kondensatora, potencjometru masa poprowadzona jest osobnym przewodem do punktu centralnej gwiazdy i piszesz, ze się na tym wzorujesz, a masę poprowadziłeś pin9 -> Rk -> Rg -> punkt centralny. Wzorujesz się ale nie do końca.

Opcja symetryzacji żarzenia jest dla początkujący dużo bardziej bezpieczna i sprawia mniejsze problemy ale do tego też dojdziemy.

Tylko masa Rk i Rg jest połączona z pinem 9 i on leci do punktu wspólnego. Zrobiłem lekkie uproszczenie by nie ciągnąć przewodów do dwóch rezystorów.

Zaraz zrobię zdjęcia.

Gdybyś coś przeoczył przy lampach to powinienieś już się kapnąć w którym miejscu, więc może jednak sygnał z DAC jest źle pobrany i tutaj powinieneś sprawdzić?

Tylko masa Rk i Rg jest połączona z pinem 9 i on leci do punktu wspólnego. Zrobiłem lekkie uproszczenie by nie ciągnąć przewodów do dwóch rezystorów.

To lekkie uproszczenie jest częstą praktyką na tym forum ale nie oznacza to, że nie możesz zrobić poprawnie.

1 sposób:

Masę od wejścia poprowadź do Rg -> Rk -> punkt centralnego

Masę z pinu 9 osobnym przewodem do tego punktu, a jeszcze lepiej bezpośrednio do masy zasilacza anodowego

Masę od wyjścia do punktu centralnego

Masę z symetryzacji żarzenia bezpośrednio pod masę zasilacza anodowego

2 sposób:

Blisko wejścia i wyjścia tworzysz punkt centralny i tam pojedynczym przewodem doprowadzasz masy z wejść, wyjść, Rg i Rk może być razem,masę zasilacza anodowego (grubszym Przewodem), a masę żarzenia i pin 9 łączysz z masą zasilacza anodowego. Obudowa do osobna bajka w przypadku gdy oprócz lampy są w niej jeszcze inne układy.

Gdybyś coś przeoczył przy lampach to powinienieś już się kapnąć w którym miejscu, więc może jednak sygnał z DAC jest źle pobrany i tutaj powinieneś sprawdzić?

Lampa bez sygnału z DACa powinna mieć ustalone punkty pracy i pracować poprawnie. Potem można się zająć sygnałem z DACa. Inaczej będziemy obracali się w kółko.

Jeszcze jedna prośba do krz. Do czasu uporania się z lampą odłącz lampę od DACa, a wejście zewrzyj do masy.

Gdzieś się zapodział mój post ze zdjęciami. Przynajmniej mogłem porobić nowe, przy dziennym świetle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-25495-0-44660200-1328885081_thumb.jpgpost-25495-0-32639300-1328885097_thumb.jpgpost-25495-0-99056300-1328885109_thumb.jpg

Bez odpalonej lampy wychodzi z DAC równo po 2,5V. Z lampą nieźle miota na wyjściu DAC.

Błędy w podłączeniu raczej wykluczyłem, bo nawet piny w podstawce mam ładnie ponumerowane. Coś mogłem w kablach na zasilaniu popieprzyć.

Niestety pewnie nic nie ruszę do poniedziałku, bo mam niezapowiedzianych gości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z lampą nieźle miota na wyjściu DAC.

Możesz to napisać po Polsku abym zrozumiał w czym problem?

Widzę, że szkoła Fikusa łączenia układu w totalnym nieładzie ma swoich zwolenników.

Ja też będę musiał poświęcić analizie zdjęć sporo więcej czasu niż myślałem aby się rozeznać w tym bałaganie, więc goście przyjechali w dobrym czasie.

Sygnał z DACa ma wartość 2,5V. Gdy lampa jest zasilana wartość napięcia lata od 0 do 1V (po stronie DAC). Nie zauważyłem nic takiego przy połączeniu DAC -> kondensator sprzęgający -> RCA.

Połączenie niestety a'la Fikusowe. Z jednej strony składałem układ pod testy, by móc go sprawdzić zarówno w zewnętrznym DACu, jak i odtwarzaczu, a następnie zrobić docelowe połączenie w odtwarzaczu. A z drugiej strony moje umiejętności techniczne i finezja nie pozwala na idealny ład. Poza tym warsztat z którego korzystam, mieści się razem ze mną w jednym pokoju, więc i sprzęt do dyspozycji mam ograniczony.

Przykro mi.

Z tymi pojemnościami na anodowym dałeś czadu:) spokojnie by tam wystarczyło 100uF -220uF i po 22-47uF za rezystorami.

Przy pierwszym uruchomieniu i to w przypadku gdy się nie ma doświadczenia, takie pojemności są nawet wskazane. Przynajmniej jest się pewnym, że brum nie pochodzi od tętnienia zasilania, a zmienić i dopieścić gdy układ już prawidłowo pracuje, to nie problem.

Przy wkładaniu lampowej analogówki do kenwooda dp-5020 przydarzyło mi się coś niemiłego. Mam wrażenie, że uszkodziłem przetworniki, usterka objawia się charczeniem w głośnikach w momencie kiedy w nagraniu wchodzą wysokie lub niskie tony z mocnym wysterowaniem, gitara basowa, kontrabas, talerze itp. Nie mam pomysłu o co chodzi, nieco wcześniej identyczny stopień analogowy wbudowałem do kenwooda dp-6020 i tam działa wszystko jak należy. Błąd w układzie wykluczam, uwszkodzone lampy też, nawet podmieniałem całość z dp-6020 do tego uszkodzonego i bez zmian. Macie jakieś pomysły czy faktycznie przetworniki na straty? Dziwi mnie tylko to, że oba równo charczą...

Przy wkładaniu lampowej analogówki do kenwooda dp-5020 przydarzyło mi się coś niemiłego. Mam wrażenie, że uszkodziłem przetworniki, usterka objawia się charczeniem w głośnikach w momencie kiedy w nagraniu wchodzą wysokie lub niskie tony z mocnym wysterowaniem, gitara basowa, kontrabas, talerze itp. Nie mam pomysłu o co chodzi, nieco wcześniej identyczny stopień analogowy wbudowałem do kenwooda dp-6020 i tam działa wszystko jak należy. Błąd w układzie wykluczam, uwszkodzone lampy też, nawet podmieniałem całość z dp-6020 do tego uszkodzonego i bez zmian. Macie jakieś pomysły czy faktycznie przetworniki na straty? Dziwi mnie tylko to, że oba równo charczą...

Jakiego typu DAC jest w dp-5020 prądowy czy napięciowy ?

• Pokaż nowe odpowiedzi