Skocz do zawartości
IGNORED

DOXA 70 -konkurent Krella KSA 50

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na realnego konkurenta dla klona Krella KSA 50. Może znajdą się chetni żeby zbudować ten wzmacniacz rodem z Norwegii. Ponoć szczegółowość i przestrzeń nie ma sobie równych. Jest to połączenie cech lampy, Passa i dobrego tranzystora. Ponieważ elementy nie są najwyższych lotów, jest szansa na poprawienie oryginału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/43205-doxa-70-konkurent-krella-ksa-50/

na diyaudio.com chłopaki piszą że ten schemat który umieściłeś ma błędy i nie bedzie działał.

ten na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest inny.

post-4291-100002694 1211369554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ten który wkleiłem jest po poprawkach, ale (ponoć) to nadal nie jest to o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wygląda wnętrze oryginału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten schemat jest zaciągnięty z norweskiego forum, wygląda na dobry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dlaczego DOXA 70, ktoś to słyszał? Firma nawet nie ma strony internetowej działającej a wzmianek o tych wzmacniaczach jest mało jak kot napłakał...

Nie lepiej sklonować sprawdzonego Accuphase A50V (?), gotowe płytki kiedyś zdaje się sprzedawali na ebay. Ta Doxa jest tak wybitna czy poprostu łatwa i dlatego "pociągająca"?

Konstrukcja w ogolnym zarysie nie jest w tym momecie wyjatkowa (pewne podobienstwo do konstr. NAD-a ).Czesciowo zastosowane elementy jak w prototypie wypasionej wersji eksportowej Diory z wiadomych czasów :) co oczywiscie nie powinno przekreslac mozliwosci tego wzmaka.Niepokoi mnie tylko podlaczenie petli NFB do wejscia wzmacniacza -raz,ze wydaje sie nieprawidlowe ,a dwa, ze w tej konfiguracji wzmak mialby imp. we. ponizej 1 kOhm

Pozdrawiam

Koszt kopiowania Accuphase A50 jest nieporównywalny, klasa A i drogie Mosfety na wyjściu. I kto powiedział ,że zagra lepiej. Tutaj mamy stosunkowo prostą konstrukcję, tanią w wykonaniu a efekt ponoć rewelacyjny. Czytłąme ,że kładzie wszystkie Electrocompanienty itp. A takiej przestrzeni nie ma żaden znany wzmacniacz na ziemi :-)

Trzeba wziasc poprawke na to ze przestrzen w konstrukcji stereo jest w duzej mierze wtornym efektem sposobu prowadzenia masy , stopnia rozbudowania zasilania , jakosci kondow zasilania itp,itd. Przy wykonaniu kopii tego wzmacniacza przy nawet bezkompromisowym prowadzeniu masy ten walor brzmieniowy moze byc rownie dobrze lepszy jak i gorszy od orginalu. Moze to wynikac z tego ze czasem masa nie poprowadzona "idealnie" wprowadza pewna modyfikacje dzwieku ktora moze byc wlasnie wrazenie przestrzennosci wzmacniacza (efekt superstereo).Tylko ze oczywiscie trzeba od czegos zaczac i najlepiej od dobrej masy miedzy innymi

• 3 tygodnie później...

Prostota do granic, to lubię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaczne tak.

Moja koleżanka :) słyszała kiedyś Krella KSA 50 i mówiła, że nie wiedziała co się dzieje z wrażenia.

Jak to opisywała muzyka była taka enetgiczna wokół niej, ale tak przyjemnie się tego słuchało. Ja wiem oco jej chodziło. Miałem okazje słyszeć nie jeden świetny system.

Zrobić dobry wzmacniacz i dobrać go do reszy systemu to naprawdę jest sztuka !!!

Akurat krell KSA 50 przy dobrym "wpasowaniu" w system jest jednym z najlepszych wzmiacniaczy jakie kiedykolwiek skonstruowano.

To nie tylko moje zdanie.

Dlatego wybacz, ale mogę się założyć, że większośc ludzi, którzy chwalą takie wzmacniacze, jak DOXA 70 (zwłaszcza na forum) nie słyszeli nigdy w życiu Krella.

Nie twierdze, że ten wzmacniacz źle gra, być może dobrze. Ale niektórzy budują wzmacniacze, które udadzą się im i naprawdę dobrze zagrają.

Wówczas są oczarowani, że jest zupełnie inaczej słychać...

A tak wielu tych gadatliwych porównywało to przecież do drogich modeli Technicsa, Sony itp.

Jednak, z doświatczenia patrzyłbym na to z przymróżeniem oka, jako zaliczając wzmacniacz do absolutej klasy Hi-End.

Też wykonałem kilka dobrych wzmaciaczy, z zagranicznych forum większość oraz z audiostereo z nadzieją, że w końcu się kiedyś uda.

Jedne grały gorzej, drugie lepjej. Dopieszczałem je, ale jeszcze brakowało.

Dlatego teraz wolę uzbierać, ale zrobić naprawdę sprawdzoną końcówkę.

Oczywiście nie twierdzę, że wszystko dobre, ale niesprawdzone w produkcji to zło :-)

Jednak, już w klasie najwyższej ciężko o coś równie wspaniałego.

Zrobić zawsze można...

Ja koncepcję klona Krella KSA 50 wymyśliłem i go zbudowałem, ale szukam dalej. Jestem noga w projektowaniu PCB, więc potrzebuję w tym względzie pomocy. Ostatnio kupiem Dali Grand i z klonem czegoś mi brakuje. DOXA przez swoją oryginalność bardzo mi się podoba, konstruktor DOXA nie poddaje się ogólnym trędom, tylko szuka nowych rozwiązań. 99 % wzmacniaczy na świece zbudowanych jest w oparciu o może 5 generalnym koncepcjom układowym, ale są uparciuchy jak Nelson Pass, itp. który szukają dalej ideału.

Mnie zaesze korci żeby próbować.

Z nudów narysowałem schemat ,i zaznaczyłem na nim dwie opcje rezystorów R19 - Ra1,RB1, ,R20 - Ra2,Rb2 niestety nie doczytałem się która wersja jest ok :o)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O! Dopiero dziś zauważyłem, że sterujące są na BD139 i BD 140.

Wiem że tu stosuje się już stare, zwykłe, ale za to tanie tranzystory. Ale nie przyszło mi to do głowy że na BD139 i BD140.

Ten wzmacniacz nie ma prawa zagrać tak, jak Hi-Endowe konstrukcje.

Choćby była nie wiem jak dobra aplikacja innych, to tranzyastory nie są za dobre do audio i to akurat słychać.

A do super sprzętu to...

Należało by je zmienić na inne, bo dobre sterujące to ponad 60% jakości brzmienia wzmacniacza w klasie B.

To nie tylko moja opinia.

Pokzaywałem ten schemat przed chwilą gościom co się jeszcze niedawno zajmowali produkucją wzmacniaczy w UK przez wiele lat!!!

Ich komentarz: to już fajnie nie zagra, stery BD na coś innego...

To że kotś chwali, a niech chwali.

Polecam pomajstrować, wtedy możemy zacząć gadać, czym ten projekt nas być może zaskoczy.

Pozdrawiam.

zagra , zagra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>żółwik;

przepraszam, bez obrazy; zobaczyłeś bd139/140 i twierdzisz że są stare i za tanie! LOL kupa innych audiofylskych tranów jest starsza bądź conajmniej równie tania.... zrobiłem kilka wzmaków z tymi bd-kami i jakimś cudem grały (dobrze) te BD to bardzo dobre trany, ich ograniczeniem jest tu dość niskie napięcie pracy; i nie jest to tylko moje zdanie:))

jasne, że może to zagrać świetnie...

w tak prostych układach ważne jest dopieszczenie zasilania, inaczej będzie na 2 dużych (jak pierwsze zdjęcie kondach) a inaczej na takiej baterii jak zdjęcie następne, poza tym trafa duże koniecznie.

Można by się pokusić zrobić zasilacz w oddzielnej obudowie (odseparowanie traf + konkretna bateria elektrolitów, dobre diody) a w obudowie stopnia wzmacniacza dać tylko 2 duże multicapy PPMFX 30uF 200V zbypasowane cynkowymi PPFX-S 0.47uF 600V blisko płytek.

Choć można to wcisnąć w jedną obudowę również.

PS. Gdybym miał czas to pewnie bym zaryzykował budowę... Może next time. Ale popieram inicjatywę.

Mam jeszcze wcześniejszy model, napięcia powinny być podobne , bo moce rozwijają podobne.

Ukryta Zawartość

post-1532-100001311 1213471567_thumb.jpg

post-1532-100001312 1213471567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się, że głupotę napisałem - porównanie parametrów - napięcie musi być wyższe niż w Doxa 60.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.