Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak robię

żelowy 12v 7 Ah + 10 000uF + stab /starcza na 5 dni bez wyłączania /

Różnica znaczna. Głównie w stereofonii i lokalizacji. Reszta jest raczej do rozważenia w ślepych testach.

Podobnie jak w przypadku phonostage CS BLUE /pana Bogdana /

Nikt chyba tego nie słucha z zasilaniem sieciowym.

To sie nazywa poswiecenie :) Moja polowka by mnie chyba z domu wywalila gdybym postawil akumulator w pokoju. Kiedys moze wymontuje jakis 50Ah na probe, nie zelowy co prawda, ale ich parametry wcale nie sa lepsze. Mozna za to obracac do gory nogami :).

bamarek

Mały żelowy wystarczy

Są po 60zł czy jakoś tak.

Schować go za sprzęt i już.

Moja żona jest Aniołem. Poza tym mam swój pokój z zabawkami. To sporo zmienia w życiu rodzinnym.

Marcin_gps, 15 Lip 2008, 19:29

>Jak to się ma do Beresforda?

Podobnie sie blyszczy i obudowe mozesz wybrac pod kolor oczu kochanki :)

artPaw -> maly u mnie tez nie przejdzie, bo obiecalem, ze czesci od motoru beda tylko w schowku. Przeboleje...najwazniejsze, ze zaakceptowala budowe kolejnych odgrod. Lampy w pre pewnie uda mi sie wymienic bez jej wiedzy :)

bamarek

Rozumiem teraz,

Twoja połówka jest tylko anielicą. Taką z jednym skrzydłem.

Może zapakuj ten żelowy w ładną obudowę. Chyba się nie kapnie.

:)

Za chwilę puszczę sobie trudne dla systemu nagranie. Zasilanie żel/sieciowe na przemian.

Dam znać.

bamarek

słuchałem 4you anielicę imieniem Elizabeth.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Track 1

z żelowym:

-Lepszy bas , baaaaardzo niski.

oraz gładka, magiczna średnica.

soprany porównywalne, ale w ślepych testach, chociaż może głuchy już jestem. /47 lat/

stereofonia jak pisałem wcześniej. Bardziej precyzyjna .

ap

Ukryta Zawartość

Artur, moja anielica jest dosc wyrozumiala, ale odkad pojawily sie w domu dwie pralko-suszarki z 15-calowym pseudootworem, zaczyna powoli tracic cierpliwosc.

Dzieki za test, bede musial sprobowac.

BTW, wciaz nie moge sie do konca przekonac do tych osconow. Az mysle, zeby na probe wylutowac te male tantale.

Probowales swoje cacko podlaczyc bezposrednio do integry?

bamarek, nie tantale, nie oscony, tylko Sanyo WG, takie zielone. :) Żeby Osconów SP dało się słuchać, musisz mieć w w urządzeniu jeszcze inne kondensatory dorzucone o uzupełniającej je sygnaturze dźwięku. U mnie grały muzyką dopiero w towarzystwie Nippon Chemicon KZJ i Jamiconów SK przy zasilaniu komponentów analogowych. Nie była to wprawdzie Lampucera, ale wnioski właśnie takie. WG + np. Elna Silmic na odsprzęganiu analogu, i będzie sensowny dźwięk, lepszy niż kombinowanie z Osconami.

bamarek

Same tantale odradzam. Brakuje im basu. Oscony takie czy inne, to już zalezy od reszty systemu.

Trzeba lutować i słuchać. Za którymś razem trafisz w swój dzwięk. Z integrą nie słuchałem. Nie mam żadnej sensownej pod ręką.

Nie no, same tantale to juz byly i to rozwiazanie odpada, choc bylo znacznie lepiej gdy wpialem w C19 1000uF. Mysle, zeby moze zamienic 3 i dodac tym samym nieco gory.

Myslalem, ze u Ciebie gra MA845 wiec moglbys sprobowac. U mnie jest po prostu naturalniej bezposrednio na integre.

Bamarek, czy dobrze zrozumiałem, że wyprowadzasz na wzmacniacz sygnał prosto ze scalaka, który dokonuje konwersji cyfrowo analogowej? Jeśli tak się da zrobić to po co w ogóle opamy?

I jak się to ma do lampizacji?

McGyver, robiłeś takie porównania?

Czy to co jest na załączonym obrazku to Lampucera Mini?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czupet, 17 Lip 2008, 14:50

>Bamarek, czy dobrze zrozumiałem, że wyprowadzasz na wzmacniacz sygnał prosto ze scalaka, który

>dokonuje konwersji cyfrowo analogowej? Jeśli tak się da zrobić to po co w ogóle opamy?

Nie jestem Bamarek, ale powiem co nieco. Można wyprowadzić sygnał ze scalaka z pominięciem opampów, ale nie całkiem bezpośrednio, bo na pinach scalaka jest 2,5V napięcia stałego. Trzeba wyprowadzić sygnał przez kondensatory.

>I jak się to ma do lampizacji?

>McGyver, robiłeś takie porównania?

Robiłem. Sygnał jest trochę cichy, z pomiarów wynika że ma poziom o połowę niższy niż z większości cedeków. Ale to nie problem, wystarczy podkręcić wzmacniacz troszkę głośniej. Gra nieco lepiej niż przez opampy, ale prawdziwy odjazd pojawia się dopiero po lampizacji. Dobrze zrobiona lampizacja przenosi ten mały DAC do zupełnie innej ligi, może śmiało stawać przeciwko odtwarzaczom po 5000-8000zł, i w wielu wypadkach będzie górą. To nie żart, piszę to z całą powagą, robiłem takie porównania.

>Czy to co jest na załączonym obrazku to Lampucera Mini?

Tak, to jest lampucera mini. Sprzedawana w takim zestawie, zawierającym wszystko co potrzeba do jej uruchomienia, prócz samej obudowy i ewentualnie wyłącznika sieciowego. Niemniej polecam zrobienie tuningu oraz lampizacji. Wartoooo!!!!!!!!

..witam , mam jedno pytanie , jezeli korzystac bede tylko z daca bez ukladu wyjsciowego , czy wystarczy mi zasilic go 5 V ? , jezeli tak ( a kit mam taki jak na zdjeciu powyzej) to pod ktore kabelki mam podlaczyc transformator ? , pzdr Jacek

W tym kicie jest już podłączenie tych 5 v

ale jeżeli chcesz robić oddzielne / żelowe? / to patrząc na to zdjęcie i kostkę zasilania na samej górze kolejno od prawej:

2 pin minus

5 pin plus 5.00 volt.

..jasne , tylko ktory z tych kabli z trafa to masa , a ktory ma isc na mostek ? , sa trzy zolty , czrny i czerwony :)....z tej plytki ciezko cos wykumac:) , a nie chce zjarac tego od razu:)

masa pewnie czarna, sprawdz miernikiem z buzzerem. Podaj małe napięcie, np 6v raz na żółty raz na czerwony i sprawdz kiedy się pojawi 5v na 5-tym pinie od prawej /kostka na górze/

jacekG, 18 Lip 2008, 18:37

>..jasne , tylko ktory z tych kabli z trafa to masa , a ktory ma isc na mostek ? , sa trzy zolty

>, czrny i czerwony :)....z tej plytki ciezko cos wykumac:) , a nie chce zjarac tego od razu:)

A co za problem? Podłączasz trafo do sieci, bierzesz miernik, i mierzysz.

• Pokaż nowe odpowiedzi