Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Jakbym zrobił obudowe z blachy aluminiowej 2mm bedzie ok?Mam możliwość dostania takiej blachy anodowanej ale zastanawiam się czy nie będzie za cieńka;/

A jakie wymiary będzie miała ta obudowa?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Polecam obudowę z metalu niemagnetycznego, czyli aluminium albo odpowiednia stal nierdzewna.

Co za kuglarstwo. We wzmacniaczach lampowych powinno się stosować stal i to najlepiej miękką stal im grubsza tym lepsza. Miękka stal najlepiej ekranuję pola elektromagnetyczne z transformatorów, dławików i innych źródeł. Aluminium nie daje żadnej ochrony.

@zulus, czy według Ciebie stal magnetyczna w pobliżu transformatorów im pomaga? Po co ekranować lampy? wszelkie hi-endy mają je na wierzchu. Poza tym, gdzie jest powiedziane, że DAC będzie na lampach? W moim DACu nie ma lamp, przynajmniej na razie, więc ja nie myślę tymi kategoriami.

pawcio, 20 Gru 2008, 23:04

>>@zulus, czy według Ciebie stal magnetyczna w pobliżu transformatorów im pomaga?

>nie tyle im co elementom wokół ;)

Eee? Jak wszystkie razem będą siedziały w tej samej skrzynce, to jak im to pomoże? Pytanie było o obudowę, a nie ekranowanie elementów. Można nasadzić kaptur stalowy na transformator pod warunkiem, że nie pracuje on w pełni obciążony, inaczej prądy wirowe w tej puszce dodatkowo go obciążą. Słyszałem parokrotnie, jak transformator EI w pobliżu blachy stalowej zaczynał buczeć, co się potem roznosiło w postaci brumu po sygnale, czyli objaw nasycania rdzenia. W sumie lekarstwo może być gorsze od choroby, więc trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć. Poza tym to musi być transformator przystosowany do nowych warunków chłodzenia, a raczej ich braku puszki ekranującej, czyli jego specyfikacja odnośnie temperatury i warunków pracy się kłania, itd.

zulus, 20 Gru 2008, 22:16

to co piszesz to dopiero kuglarstwo.

pola magnetyczne można albo ekranować, albo tłumić.

aluminium tłumi. stal ekranuje.

pamiętaj o tym że dla pól mag. o różnej częst. potrzebna jest różna grubość użytego materiału.

adigrzelczak - 2mm alu to mało. łatwo będzie wpadać w drgania. słabo tłumić pola około 60Hz (trafa).

• 2 tygodnie później...

Kolejny Onkyo z zaintubowaną lampucerą "na grzbiecie" ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MG - łaczysz ze sobą dwa trafa żeby otrzymać anodowe czy też z jednego takiego maleństwa bierzesz wysokie napięcie?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Każde z trafek zasila jedną lampę. Są małe po to, żeby się zmieściły w tej ciasnocie, dlatego każde z nich daje za mały prąd na dwie lampy, ale wystarczający na jedną.

fachowa robota .... ciekawe jak jest różnica z oryginalnym dakiem i lampkami a lampucerą. U mnie w arcam 5 alpha+ same lampy nie dały tego co bym chciał poza charakterystyczną otwartością dźwięku. Tak więc problem leżał też w kiepskiej konstrukcji całości np. reclocker na jednym układzie scalonym! Może więc takie radykalne podejście jest optymalne.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Odpaliłem lampucerę mini po przeróbkach wg sugestii Ł. Fikusa - elektrolity wymienione na 2xSanyo Oscon 220uF, przed regulatorem napięcia Panasonic FC 2200uF, za regulatorem 470uF, reszta Rubycon ZL 220uF. Pozostałe kondensatory zbocznikowane WIMA 0,22uF. Jakimś cudem udało mi się jej nie uwalić :)(nie jestem elektronikiem). Oczywiście pominięty stopień analogowy, bez lampizacji. Gra to zdecydowanie lepiej niż przed modyfikacją, przy czym przed i po słuchałem niewygrzanej. Gra też lepiej niż Zero Dac po modyfikacji wg Fikusa (a jego słuchałem już wygrzanego).

Mam dwa pytania:

1. Czy 4uf MPHP-1 przed RCA to nie za dużo?

2. Czy upchnięcie lampucery, AVT2850 i Gainclone'a do jednej obudowy do dobry pomysł?

>1. Czy 4uf MPHP-1 przed RCA to nie za dużo?

Zależy co masz po drugiej stronie interkonekta, może nawet być za mało. Musisz uważać - rezygnując z bufora narażasz kość cs4397 na uszkodzenia nie mówiąc już o możliwości nieotymalnej pracy DACa - wg danych producenta rezystancja obciążenia wyjścia napięciowego nie powinno być niższa niż 1k.

>2. Czy upchnięcie lampucery, AVT2850 i Gainclone'a do jednej obudowy do dobry pomysł?

Dobry jeśli chcesz mieć all-in-one ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

....ze tak do PC Linka wroce bo w/w temat rozwija sie znacznie. Nada sie takie ot cos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

może coś bardziej ambitnego.... bo juz wieje nudą od tego nosa ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Half- mój wpis nie był do ciebie tylko ogólnie żeby zacząć już coś nowego i ambitniejszego niż ten niefiltrowany nos.

>

Ukryta Zawartość

no tak, ale... cena ponad $300 i do tego "out of stock" :)

Ukryta Zawartość

zrobiłbym coś na WM8740 ale i z dostępnością tego coś krucho

mlb, dzięki.

Na razie jest podpięta bezpośrednio do wzmaka.

Później chciałbym właśnie zrobić takie all in one, o ile będzie to w kupie przyzwoicie grało. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie. Potencjometr powinien być pomiędzy lampucerą i przedwzmacniaczem, czy pomiędzy przedwzmacniaczem i końcówką mocy?

kjeld, 30 Gru 2008, 01:20

>mlb, dzięki.

>

>Na razie jest podpięta bezpośrednio do wzmaka.

Bez stopnia analogowego gra nieźle, ale nie zawsze i nie ze wszystkim.

>

>Później chciałbym właśnie zrobić takie all in one, o ile będzie to w kupie przyzwoicie grało. W

>związku z tym mam jeszcze jedno pytanie. Potencjometr powinien być pomiędzy lampucerą i

>przedwzmacniaczem, czy pomiędzy przedwzmacniaczem i końcówką mocy?

Pisałem już wcześniej, że odpowiednio podłączony tzw. "preamp Barszczyka" można wykorzystać jako stopień analogowy do lampucery. Ten preamp ma potek na wyjściu. Jak tak zrobisz, to będziesz miał dwa w jednym.

>McGyver, 30 Gru 2008, 01:25

>>Na razie jest podpięta bezpośrednio do wzmaka.

>

>Bez stopnia analogowego gra nieźle, ale nie zawsze i nie ze wszystkim.

Gra z Rotelem 930AX, po wymianie elektrolitów i włożeniu WO LME49722. Fajny opamp, bardzo szczegółowy, lepiej się sprawuje niż OPA627 czy różne LT.

>Pisałem już wcześniej, że odpowiednio podłączony tzw. "preamp Barszczyka" można wykorzystać jako

>stopień analogowy do lampucery. Ten preamp ma potek na wyjściu. Jak tak zrobisz, to będziesz miał

>dwa w jednym.

Chyba na razie w lampy wchodził nie będę. Mam stracha - wiedza szczątkowa, mogę tylko narobić bałaganu ;)

>zrobiłbym coś na WM8740 ale i z dostępnością tego coś krucho

Po przeczytaniu artykułu final dac też się na nie go napaliłem :)

Tylko ja sobie wymyśliłem w końcu na WM8741. WM8804 potem dac WM8741 w układzie dual mono, potem filtr na opampach i na końcu wtórnik na e812cc

Bez sensu ten filtr na opampach a za nim wtórnik na lampie.

Zrób albo cały analog na krzemie (najlepiej na dyskretniakach), albo cały na lampach. Mieszanie opampów z lampami daje słabe rezultaty, było to wielokrotnie wałkowane.

>Mieszanie opampów z lampami daje słabe rezultaty, było to wielokrotnie wałkowane.

Ja z kolei znam przypadek kiedy taka hybryda gra bardzo dobrze. Nigdy nie mów nigdy ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi