Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>Czyli w takim wypadku powinno się dać dwa osobne układy stabilizujące, dwa zupełnie oddzielne

>zasilacze?

dwa osobne układy stabilizujące nie rozwiążą problemu

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mlb

>>Czyli w takim wypadku powinno się dać dwa osobne układy stabilizujące, dwa zupełnie oddzielne

>>zasilacze?

>dwa osobne układy stabilizujące nie rozwiążą problemu

ok dwa nie pomogą jak możesz zrub mi to przyjemność ;) i podaj swoje rozwiązanie zasilania

pozdrawiam

Mam dwa oddzielne zasilacze 5V napędzane z osobnych uzwojeń tego samego trafo, po drodze dobrą stabilizację i filtrowanie. Można nawet lepiej: dwa oddzielne trafo. W dziale DIY kolega bodo_z zbierał zamówienia na płytki do niezłych zasilaczy 5V, można coś takiego zastosować.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ale farmazony. Już pisałem jak to jest u mnie - po pierwsze, szybkie diody soft recovery, po drugie - wziąć 5V z +12V i nie przez ten głupawy ferryt, wtedy będzie ono podwójnie stabilizowane, zysk brzmieniowy jest duży. Poodsprzęgać odbiorniki cyfrowe na płytce dobrymi kondami (Sanyo WG) i po problemie, 3.3V nie będzie śmieciło na 5V. U mnie jest jeden wspólny trafol i mostek Graetza na wszystko.

michelangelo, 29 Mar 2009, 23:41

>Ale farmazony. Już pisałem jak to jest u mnie

A czy jesteś pewien że Twoje rozwiązanie gra najlepiej? ;-)

AudioNote czasami robi razem, czasami oddzielnie - a ich rozwiązania uważam za wzorce brzmienia. Twojego nie słyszałem, może jest lepsze... :)

no własnie "ten gra lepiej tamten gorzej" jak to określic

czy jest możliwe zebrać okołu 10 konstrukcj (10 kostruktorów) i porównania brzmień są chętni na taki eksperyment ?

przepraszam, że tak nie za bardzo w temacie jeszcze .... mlb - to znaczy, że jeden zasilacz 5V masz do cz. analogowej przetwornika a drugie 5V do digital przetwornika i VL+ odbiornika czy też może jeszcze inaczej?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>przepraszam, że tak nie za bardzo w temacie jeszcze ....

Tak, ja akurat zrobiłem w ten sposób - co nie oznacza że nie można lepiej, może propozycja michaelangelo jest lepsza. Nie mam po ręką kondów WG żeby spróbować, używałem ZL.

Po ostatnich eksperymentach z dobrej klasy (o niskim poziomie zakłóceń) zasilaczem bez sprzężenia zwrotnego to wiem, że pierwsza rzecz to ten zasilacz i to na pewno osobny do cz. analogowej przetwornika a zabawa w kondy to już wtedy margines. Sanyo WG są ciężko dostępne .... może prościej Panasonic FM...?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

michelangelo

Czemu od razu negujesz takie rozwiązanie? bez spróbowania.

Ja w lampucerce używam odzielnnych traf na część cyfrową, analogową +5V,opamp odzdzielnie...i jest duży krok w przód.(tylko nie stosować toroidów)

Rambo

Dokładnie, takie same mam wrażenia- spróbuj prawdziwego shunt regulatora tj.źródlo prądowe+stabilizator równoległy(opamp+ mosfet) do zasilania opamów(jeśli masz;) )-wtedy ja już praktycznie nie słysze jakiej kolwiek zmiany dźwięku przy zmianie głównych filtrujących w zasilaniu, co prawda kond odsprzegajacy opamp/wyjście stabilizatora też ma wpływ ale mniejszy niz normalnie;]

Nie neguję, tylko podaje prostsze dające spory postęp. Poza tym - to nieprawda, że toroidy są złe! Ja się przesiadłem na toroid i nigdy już nie użyję zwykłego, przynajmniej. Po prostu wyznaję inną filozofię zasilania jako takiego. Zasilanie jest według mnie najlepsze, gdy stanowi zwarcie dla wszelkich sygnałów, a temu najbardziej służą szybkie diody i transformatory o niskiej indukcyjności rozproszenia.

Rozwiązania wielouzwojeniowe z osobnymi mostkami prostowniczymi są jak najbardziej dobre do aparatury pomiarowej - tak robiłem w pracy dyplomowej, bo na oscyloskopie wyglądało najlepiej - każde napięcie miało swojego Graetza, ale to nie było audio. Osobny tor zasilania dla samego 3,3V to dla mnie przerost formy nad treścią.

Oki rozumiem,mamy inne podejście.

michelangelo

gdzieś słyszałem ze na wejsciu wzmacniacza słuchawkowgo nie stosujesz filtru dolnoprzepsutowego RC... ograniczenie pasama na wejściu naprawde pomaga(i nie z powodu ze sa problemy ze stabilnością tyllko z innych przyczyn ) rezystor 1k i powiedzmy 150-220pF kondensator najlepiej styrofleksowy albo ceramik NP0...prosta rzecz warta wypróbowania

@morris, układ mojego wzmacniacza słuchawkowego to długi temat, nie ma sensu wyrywkowo dyskutować fragmentów schematu. Delikatny RC pewnie by nie zaszkodził, ale pomóc nie może, ani nie musi. ;)

morris - shuta (tl431 + odpowiednio bipolarny) użyłem do zasilania preampa gramofonowego i jakoś nie byłem zachwycony.... być może zła konstrukcja. Przełączyłem na ALW i dostałem to co chciałem, więc zniechęciłem się do tego zasilania... może za szybko. Ewentualnie podeślij swoje rozwiązanie na maila. Teraz zasilam zasilaczem bez sprzężenia zwrotnego jak w AYA II .... może nieco duża impedancja ale do przetwornika cz. analogowej to liczy się głównie parametr 1/f no i ten brak sprzężenia na mój nos jest ok (przynajmniej do tego typu układów). W każdym bądź razie jestem zachwycony. Wcześniej podłączałem klasyczny zasilacz na op ampie z tranzystorem szeregowym i było ewidentnie gorzej.

U mnie są BYV27-200, takie podłużne walcowe 2A prądu max., polecam. Co do 5V - ja mam bardzo dobrze filtrowane napięcie analogowe przy samym DACu, pisałem już - Elna Silmic II, Elna "czerwona", BG STD i Panasonic PX, na napięciach referencyjnych stopnia analogowego Elna Silmic II, a stabilizator 3,3V jest na drugim końcu płytki, więc DAC go nie "widzi". Nie zmieniałem na inny, bo ten jest chyba od ST, czyli wystarczająco dobry. Natomiast dodanie dobrych kondensatorów przy kostkach cyfrowych pomaga - jak nie Sanyo WG to Nippon Chemicon KZJ lub KZM.

>jakie zmiany w dzwięku można zaobserwować w zależności od rodzaju zasilania?

jest jedna uniwersalna odpowiedź: jest lepiej :-)))

a tak na serio to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zmienia się bas, wypełnienie średnicy, dynamika - wszystko zależy od tego co i w którym miejscu zmodyfikujesz - tutaj każdy stroi pod swoje ucho.

Skośnoocy bracia nie zasypiają gruszek w popiele: dla leniuszków jest i gotowe hiendowe SRPP, a nawet prostownikiem na lampie... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niskoszumne staby i dobre kondensatory. Poczytaj wpisy Michelangelo.

A to prace nad obudową do kolejnego DACka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, mam taką, co prawda kupiłem bez wlutowanych elementów USB ale przerobiłem to trochę i wlutowałem wszystko sam. Używa to oczywiście windowsowych sterowników do pcm29xx, nazywa się to USB audio codec.

W oryginale jest to zrypane, bo masa obwodu z pcm2902 jest połaczona z masą daca i cale szumy z zasilania komputera idą na daca, co słychać. Trzeba przerobić płytkę, usunąć połączenia masy, zasilanie pociągnąć z usb przez dobry dławik i kondensator filtrujący, lub dać zupełnie osobne niepołączone masą z pozostałą częścią daca, a wyjście pc2902 z wejściem dir9001 (ja akurat mam wersje z direm) odesparować galwanicznie za pomocą transformatora spdif.

Wtedy to zaczyna grać ! I gra bardzo dobrze, SB X-Fi poszedł do kosza bo gra znacznie gorzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi