Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

artPaw, 27 Cze 2009, 17:09

>Moje ulubione zajęcie to "rób co innego niż wszyscy" toteż dokonało się.

>By by lampucero...

>Teraz behringer z AKM DAC rządzi.

U mnie też SRC na warsztacie i pełna zgoda - gra co najmniej dobrze, zwłaszcza na średnicy. Wychodzę na razie SE z tego samego miejsca co Ty ale przez kondzie.

Widzę podmienione kondzie w zasilaczu na sanyo i tantale. Ja zapodałem bg std i oczywiście zamuliły.

Myślę o oddzielnym zasilaczu 5 i 3.3.

btw. dysponuję schematem

Andy777

na razie to się zmienia, roszady trwają

jedno jest pewne:

Bardzo łatwo sknocić dzwięk choćby jednym nieodpowiednim kondem. Można spokojnie nic nie ruszać i też jest fajny.

Koleś w necie tak zapodaje:

"I finished the direct out mod on a SRC2496 I got about a week ago and it greatly improved the sound.

Another mod that really adds to the weight and resolution of the unit is to install a choke in series on the outlet leg of each of the 4 voltage regulators. I used some small toroidal chokes 100mH, 1 ohm dcr. Seems to do a better job than decoupling caps alone to clean up the dc power to the chips.

With mods it can sound good because of the high quality ADC and DAC and resampler. It has the typical low cost opamps, surface mount caps and resistors, and cheap electrolyics for coupling combining to give less than exciting stock performance. However, with the features it has and the potential for modifying to a much higher level, it is definately worth the price."

To bardzo mądre, ale kolega idzie lekko po bandzie i pod prąd. Interesować się trzeba tylko 5v.

Dwa żółte kable należy po prostu przeciąć i więcej nie interesować się sekcją +-12v. Nawet wtedy gdy biorę sygnał z dac jakiś syf z 12v rozlewa się po całości.

Wkleję fotę co i gdzie bo na razie mnie zamurowało, zbieram szczękę z podłogi i zamykam klapę.

u mnie tylko to:

Różnie było,

Ale tak podoba mi się najbardziej.

wymienione

dwa staby, lepsze niż były, ale wciąż standardowe 7805, trzeba jednak będzie włożyć jak najlepsze.

diody fast/soft BYV 26D

3x 47uF BGnxHQ

2x 10uF tantale z philipsa 104, ponieważ inne mocno dają ciała w tym miejscu. / BGnx SanyoWG też./

2200uF przed stabami- również stary wylut z filipka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kilkukrotnie przejrzałem cały wątek szukając schematu układu pokazanego na zdjęciu ze str 35. Czy można gdzieś znaleźć pełny schemat tego układu wraz z listą elementów?

(zdjęcie zapożyczone ze str 35)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest SRPP. Wartości elementów zależą od tego jakich lamp użyjesz. Ten układ ma wzmocnienie, więc będziesz musiał wstawić na jego wejściu dzielnik. Ten układ nie ma też desymetracji. Lepsze rezultaty da Ci układ który wkleiłem na tej stronie, z desymetryzacją na trafach.

Jeżeli trafa uznasz za zbyt drogie, to możesz również sporządzić taki układ:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy desymetryzacji trafem 1:1 lampa na wyjściu jest niepotrzebna z trywialnego powodu - CS4397 jest specyfikowany dla obciążenia różnicowego 1 kiloom. Wejściowa impedancja (przed)wzmacniacza ma z reguły sporo więcej. Polecam dać w szereg kondensator z wejściem trafa, a wyjście wiadomo, jeden koniec uzwojenia na masę, drugi jako sygnałowy. I po robocie.

artPaw,

>Ale tak podoba mi się najbardziej.

A mnie się nie podoba! Czemu ten elektrolit jest taki ufajdany?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

michelangelo, 1 Lip 2009, 14:46

>Przy desymetryzacji trafem 1:1 lampa na wyjściu jest niepotrzebna z trywialnego powodu - CS4397

>jest specyfikowany dla obciążenia różnicowego 1 kiloom. Wejściowa impedancja (przed)wzmacniacza ma z

>reguły sporo więcej.

Tak jest, sprawdzone empirycznie. Na samych trafach z lampowcami wszelkiej maści gra bez zarzutu. Z tranzystorowcami niestety nie zawsze. Z niektórymi tranzystorowcami dźwięk się robi "zdechły", dlatego dodałem wtórnik. Wtórnik likwiduje tego rodzaju "niespodzianki".

>Polecam dać w szereg kondensator z wejściem trafa

A możesz wytłumaczyć po jakiego grzyba kond na wejściu trafa?

>, a wyjście wiadomo, jeden

>koniec uzwojenia na masę, drugi jako sygnałowy. I po robocie.

Tu pełna zgoda.

Wtedy masz pewność, że ani gram offsetu się nie odkłada na transformatorze. Do przetestowania. Tak samo można pomyśleć o kondensatorze na wyjściu, na wypadek gdyby wzmacniacz takowych nie miał i popuszczał prąd baz tranzystorów wejściowych na źródło.

Kondensator na wejściu trafa jest całkowicie zbędny, bo we wszystkich lampucerach jakie miałem nie było "ani grama offsetu" pomiędzy dodatnimi a ujemnymi wyjściami. Offset jest, i owszem, ale tylko pomiędzy wyjściami a MASĄ.

Panowie, czy ktos moglby napisac jakąś sprawdzona konfiguracje kondow do mini lampucry. zjaralem aktualna wiec w nowej moze pokombinuje. c20 i c19 kazdy zaleca wieksze ale jakie? przy osconach 680uf czy wiecej. a ktos nawet dal panasony 2200. fikus zaleca TEAPO 470uf, ktos nippony tez 470uf. a reszta to oscony 220uf. jak bedzie najlepiej.

mialem nippony c20 i c19 - 470uf, c16- 27uf, c25-100uf, reszta 150uf, no i bylo dla mnie troche suchawo , analog wywalony.

moze ktos to przerabial i znalazl złote i analogowe bardziej wartosci w brzmieniu. mowie od razu ze z analogiem na lampce juz walczylem. rozne lampki ale zmiany nie znaczace. albo za szybko i twardo albo za jasno.

Z forum theartofsound:

"C19: replace with 220-3300μF, low ESR. Bigger value not always better, my choice is 470μF Sanyo WX. Try Panasonic FC 1000μF.

C21: replace with 100-220μF. MUST be smaller value from C19. My choice is 100μF Oscon

C14: (wrong marked as C41): leave SMD, bypass with 0.33μF MKP

C17: replace with 470μF Oscon

C3: leave original, not worth replacing. Intended only for reset. Or replace with any value 10-220μF. No effect on sound.

C18: important, replace with your best cap, BG or Oscon or....., value 150-220μF. My choice is 220μF Oscon

C2: replace with 100μF Oscon

C20: replace with 470μF Oscon

Next 5 capacitors have big impact on sound

C9: very important. Capacitor MUST have small dimensions & very short leads & very low ESR. Use your best MKP 0.1μF or ceramic, value 10nF-100nF. Lytic, tantalum or polyester is NO NO, sonic spectrum will be distorted, unbalanced. My choice is ceramic 100nF (0.1μF), glued & sealed with big drop of hot melt glue or wax, to prevent microphonic effect. This is negative side of ceramic capacitor.

MKP's have no microphonic effect, but they will remove upper part od spectrum (some of high frequency will be lost & bass will have some kind of boombox effect, not very precise).

C25, C16: very important. C25 is connected to pin FILT- and C16 is connected to pin FILT+.

Please look to datashet:

Common Mode Voltage - CMOUT

Pin 25, Output

Function:

Filter connection for internal bias voltage, typically 50% of VREF. Capacitors must be connected from

CMOUT to analog ground, as shown in Figure 6. CMOUT has a typical source impedence of 25 kΩ and

any current drawn from this pin will alter device performance

Reference Ground - FILT-

Pin 26, Input

Function:

Ground reference for the internal sampling circuits. Must be connected to analog ground.

Reference Filter - FILT+

Pin 27, Output

Function:

Positive reference for internal sampling circuits. External capacitors are required from FILT+ to analog

ground, as shown in Figure 6. The recommended values will typically provide 60 dB of PSRR at 1 kHz

and 40 dB of PSRR at 120 Hz. FILT+ is not intended to supply external current.

C25: replace with 10μF-47μF. Bigger value=better ripple rejection, but you will loose high frequeny details & dynamic. Sound will be some kind of "slowed down". If you increase C25 value, you should decrease C16 value, they are correlated. It is very difficult to find balance.

Without C25, transparency is the best, with very good details, but also bright & kind of harsh on highs.

My choice is 10-22μF, if C16 is 100μF.

C16: replace with 100-220μF. Bigger value=better ripple rejection, but you will loose high frequeny details & dynamic. Sound will be some kind of "slowed down". Same as for C25, but even bigger impact on sound. Bigger capacitor= bigger boombox My choice is 100μF, if C25 is 10-22μF.

I like open transparent system with good highs and open vocals and my bass speakers are very good in bass range (3 x bass driver). For tube amp with less bass, try to slightly increase C25 and C16. Please experiment by yourself & choose wisely.

Sprawa się finalizuje :-) desymetryzacja na 6N1P wtórnik na e 182cc .I co lepiej zasilać lampucerę z normalnego trafa 12v czy z toroida bo mam wolne 6,3v tylko gdzieś w wątku przewinął się temat że min.8v

saxofon, 2 Lip 2009, 00:14

>(...)I co lepiej zasilać lampucerę

>z normalnego trafa 12v czy z toroida bo mam wolne 6,3v tylko gdzieś w wątku przewinął się temat że

>min.8v

Potrzebujesz tylko zasilania do cyfry, stab 5V. Jak na niego podasz 12V z trafa to będzie się przecholernie grzał i musi mieć spory radiator. Najlepiej mieć trafo 8V, choć i te 6,3V obleci jeżeli dasz mostek z diod schottky i stab typu LDO.

Ijeszcze dziwne zjawisko jak coś montuje to staram się wszystko mierzyć i w dzielniku do dysemetryzacji podzczas parowania rezystory miały po8kOhm a po zmontowaniu bez podłączania zasilania rezystory z gałązek + mają wartości ok. 4 kOhm ?????Norma czy błąd.A z minusowych po8 nie rozumiem

Postaram się wytłumaczyć :-) robię dzielnik 8kOhm+1kOhm +2k do gleby rezystancje sprawdzonę łączę to z gałązkami lampucery i rezystory w torze R+ i L+ na mierniku pokazują 4,5 kOhm odlutowywuję tylko jedną połączenie + z lampucerą i rezystory mają wszystkie po 8 ???????>bez obciążenia

Cześć,

dłuższy już czas obserwuję ten topic.. nawet skusiłem się na zbudowanie własnej lampucery na lampach (tutaj podziękowania za większość prac dla adigrzelczaka). Wszystko jest już złożone i działa bez zarzutu. Bardzo podoba mi się brzmienie, gra to pod NADem i Monitor Audio. Jednak wiem że standarowa płytka DACa ma jeszcze spory potencjał do tuningu (mówię w odniesieniu do jej toru cyfrowego).

Stąd następujące pytanie: Gdzie w torze cyfrowym umieścić następujące kondenstory które posiadam:

- 2x kondesator Black Gate NX Hi-Q 47uF

- tantale które załączyłem na zdjęciu (nie wiem jak je opisać ;P)

Obecnie dźwięk jest przesunięty w kierunku średnicy, w zasadzie wiele mi nie brakuje mi wiele, przydałoby się trochę więcej kontroli i wypełnienia w basie. Oczywiście w pozostałym paśmie częstotliwości, scenie i ogólnej jakości dźwięku też chciałbym uzyskać poprawę :)

Mogę też jakieś kondenstorki dokupić, jednak zależy mi na wykorzystaniu tych które już mam.

A więc gdzie polecacie je wsadzić? (jeśli mógłbym prosić o podanie symboli miejsc na płytce DACa)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi