Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

wyjdzie na jedno.wysyłka tylko 2$.więcej wyjdzie na rozsyłaniu potem przez pocztę.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Witam

Mam pytanie może bardzo lamerskie ale za bardzo nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie ... a mianowicie, czy odbiornik optyczny musi być bezpośrednio na płytce czy można do wylutować i połączyć na przewodach?

Witam wszystkich,

Pytanie - być może - nawet trywialne:

właśnie przygotowuję lampucerę MAXI (CS4398) do niejakich wstępnych przeróbek.

Płytka jest miejscami usiana zielonymi "Nichiconami MUSE" (zarówno w zasilaniu jak i w torze audio).

Podglądałem na stronie producenta ale do żadnej serii mi nie pasują. Oznaczenia kodowe tych które już wylutowałem: A0339 . Wartość 3,3uF/50.

Czy ktoś pomoże je zidentyfikować ?

Pozdrawiam - Wojtek

To powinny być kondensatory z serii Muse FX, bo tylko te miały zielony kolor, nie licząc bipolarnych ES. Widocznie nie są już produkowane, bo nie widać ich na stronie Nichicona.

Ale można PDF-a pobrać z innych witryn.

Dzięki,

też doszedłem do tego wniosku po doczytaniu w pdf "green sleeve with silver marking". Zmyliły mnie obrazki w pdf. FX niby już "audio" ale znajdą się lepsze.

Zamierzam zastosować w zasilaniu DAC układ MIC5209 za LM317 podniesionym do 6V. Parametry ma obiecujące.

Stosował to ktoś w zasilaniu audio ?

Pozdrawiam - Wojtek

Witajcie,

Stoję przed wyborem stopnia analogowego dla DAC'a. Aktualnie robię SRPP na E182CC, ale myślę o desymetryzacji na traffach Sowtera, Lundahla. Ciągle nie mogę się przekonać do desymetryzacji.

Który stopień wyjściowy będzie lepszy i jakie będą różnice dźwiękowe?

Które traffa nadawałyby się najlepiej do lampucery:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Sowter 3603

3. Lundahl LL 1527

Pytam, bo nie wiem czy nastawiac się na zakupy w UK czy może zakupić Lundahla lub Neutrika?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A czy istnieją dobre trafa o rezystancji wejściowej powyżej 1k ?

W datasheet CS4397/8 piszą aby minimalna rezystancja obciążenia wynosła 1k, a jeszcze lepjej 2k.

Poniżej DAC pogarsza jakość brzmienia i mogą rosnąć również lawinowo zniekształcenia.

Podane trafa to typowe na linie przesyłowe 600 Ohm.

Czy ktoś porównywał jakość dźwięku po desymetryzacji względem tego z jednego wyjścia? W końcu niezależnie od tego czy desymetryzujemy czy nie, każde z wyjść SE musi być równie wysokiej jakości, korzyści z desymetryzacji to tylko pewien bonus do DACa z wyjściami symetrycznymi. Datasheety niestety nie podają parametrów THD dla wyjść SE, a przy THD na poziomie 0,001% ewentualne różnice mogą okazać się niesłyszalne.

Transformator sam z siebie nie ma żadnej impedancji oprócz indukkcyjności rozproszenia i strat w rdzeniu. Trzeba wziąć tego Sowtera, który jest do wysokich impedancji 1:1. Jak poczytacie kartę produktu, to się okazuje, że przy impedancji wyjściowej źródła 40 omów 3575 ma 10x mniejsze zniekształcenia od 3603, więc interesują nas tylko impedancje obciążeń. Wtórnik za takim trafem jest psu na budę, służy tylko do "poprawienia" dźwięku harmonicznymi. W datasheecie piszą o obciążeniu symetrycznym to fakt, ale desymetryzator na trafie jest widziany przez DACa właśnie jako obciążenie różnicowe, a nie względem masy, więc nie wiem o co chodzi? Potencjometr wzmacniacza z reguły ma co najmniej 10k, więc wszystko jest OK.

3575 bardzo ładnie zgrywa się z lampucerą - mam i jest ok (a behringerem nie - 10k to za dużo)

wyjście SE (po kondku 0.2 - 0.47) jest po prostu cichsze

bez konda, mimo DC z daca, tak samo jak z kondem - ciszej niż po desymetryzacji

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

artPaw, 16 Sie 2009, 21:51

Czy w Behringerze porównywałeś desymetryzację na traffach i desymetryzację na traffach i za tym wtórnik? Zastanawiam się czy iść we wtórnik po Sowterach czy nie.

krisio06

Gram Behrem tylk z sowterami 9545 bez wtórnika. Nie mam zastrzeżeń. Mając już dobre trafa zabawa z lampami nie ma sensu.

Lampy mam we wzmacniaczu, to wystarcza. W radomiu u kolegi gra taki sam behr+ sowter 9545 ze Strussem Chopin. Równiez bez lampki.

Do szczęścia brakuje mi tylko pozbycia się kondów wyjściowych :-)może ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł na trafko na wyjście w rozsądnej cenie czyli nie sovter ( lub inne rozwiązanie ale chyba nie ma)

Tak Ci się zdaje. Ja świadomie wróciłem do kondensatorów na wyjściu, a konkretnie na wejściu wzmacniacza. Na połączeniu DC grało po prostu nieco gorzej, zapewne dlatego, że stopień wejściowy wzmacniacza jakieś tam nano, a może i mikroampery biasu pociągnie, a przy dobrym kondku bilans zysków i strat jest dodatni.

Mam poważny dylemat co dać na zasilanie analogowe odbiornika CS8416, a co w pobliżu cyfry.

Przyszły dziś do mnie Sanyo WG 330uF. W wątku wszyscy je polecają do DACa. Lecz czy dobre będą na szynę VA+ albo VD+ ?

Mam i myśle jeszcze o BG STD 47uF, standardowych niebieskich Philipsach od Javoreczka 47uF albo Rubyconach ZL 100uF na analog VA+. Chyba, że macie już tam po czasie naprawdę pewne typy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z innej beczki, trochę.

W lampucerze maxi wymieniłem opampy na 2 szt. OPA 627 i 2szt. Ad 797.Czy można tak zrobić bez jakiś szczególnych regulacji i ustawień całej reszty urządzenia? Dżwięk bardzo się zmienił na lepsze po tych wymianach. Ale niepokoi mnie to ,że te opampy się dość mocno grzeją.Jak widać "elektronik" ze mnie ,że hej! Uprzejmie zatem proszę o odpowiedż.

Pasowałoby sprawdzić oscyloskopem czy się nie wzbudzają. Poczytaj noty katalogowe tych układów pod kątem od sprzęgania zasilania, i połączeń rezystorów w sprzężeniu zwrotnym (długości ścieżek).

Dzięki za odpowiedż, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Niestety.A jesli beda się wzbudzac , to co wtedy należy zrobić? Czy może coś ulec zniszczeniu ?

Nie proadzi nikt jaki ten kondensator na zasilana VA+ odbiornika ?

Nie mogę wielkokrotnie tego sprawdzać - lutować i odlutowywać, gdyż już to wcześniej czyniłem kilka razy.

Te ścieżki są dosyć słabe, niestety.

żółwik, no pech chciał, że nikt między 0:30 a 2:00 nie pełnił dyżuru przy forum. Możesz dać WG przy Vd, na Va można bardziej "audiofilskie" kondensatory stosować. Osconów nie używam od kiedy znam WG, są po prostu lepsze, na papierze zresztą też.

• Pokaż nowe odpowiedzi