Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie jest to "siedząca" wojna, na papierze. Myślałem o wsadzeniu tego dzielnika, ale stwierdziłęm, że ta cała walka z tym w WK nie ma sensu. To jest tak jakby na siłę zmniejszać moc silnika i obniżać jego osiągi, by samochód nie rwał tak do przodu. Lepiej jest poprostu zmienić samochód na taki, jaki trafia w twoje oczekiwania, a nie przewyższa. Mój samochód zmienię na wtórnik katodowy pokazany na stronie 47 tego wątku przez McGyvera, ponieważ taki układ nie zwiększa napięcia sygnału, a jednocześnie zmniejsza rezystancję wyjściową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem tylko za bardzo jakie wartości rezystorów dać do e182cc. Rk czyli na schemacie 240r muszę dobrać sam do swojego zasilacza anodowego ale resztę nie mam pojęcia. Czy ktoś mógłby pomóc w doborze wartości?

Ukryta Zawartość

Dla E182CC proponuje zasilanie 200V, rezystor katodowy 300 omów, i 10k na dole (zwiększa rezystancję w katodzie). Ten 10K musi mieć co najmniej 2W. Kondensatory za DAC 4u7 na co najmniej 160V. Wyjściowy tak jak na schemacie.

500K zostaje niezmieniony?

Kondy za DAC'em ma teraz u siebie: do siatki 0,22uF K40Y-9, do katody 10uF. Czy mogą pozostać takie czy dać 1,5uF K75-10 do katody i do siatki?

Tutaj powinien sam MG się wypowiedzieć. O ile mnie pamięć nie myli, w wątku o DACu na WM8840/DIR9001 MG wycofał się z tego układu ze strony 47. Miał jakieś problemy z nim w lmampucerze. MG, dobrze zarejestrowałem?

Tak, układ jest upierdliwy i lubi zniekształcać. Zamiast z nim walczyć zdecydowałem się na całkiem inne rozwiązanie, jak skończę to wkleję tu gotowca.

OK, zamieniłem wtórnik na katodowy. Godzina roboty z poszukaniem w szafce odpowiednich rezystorów i przelutowaniem układu.

Jak to teraz gra? No jest o wiele ciszej, co rokowało dobrze. Niestety dobrze nie jest. Tak jak pisaliście, układ ma tendencje do znieksztalcania. Na spokojniejszej muzyce jest w miarę ok, prawie tego nie słychać, ale jak wrzuciłem, np. U2- No Line On The Horizon, już jest katastrofa. Zniekształcenia na poziomie głośności na którym słucham są niedopuszczalne. Czy to jest jakiś mój błąd, czy ten układ rzeczywiście po prostu "tak ma"?

Ze zmian dźwiękowych mogę tylko powiedzieć, że sopran nie ma tego rozciągnięcia, co miało miejsce w WK, przez co całę spektrum muzyczne wydaje się mniejsze. Co mogę zrobić by wyeliminować te zniekształcenia?

Wygrałem wojnę, nie ma ani zniekształceń, ani szalejącego głośnością układu. Odpowiedzią był zwykły wtórnik katodowy, najzwyklejszy. Rk 390ohm narazie, siatkę uziemiłem 240k. Ua ok. 175V. Dźwięk narazie nie jest jakiś zaskakujący, muszę popracować z ustawianiem pradu anodowego. Do tak wysokiego napięcia muszę zmniejszyć prąd anodowy, dobrze rozumuję czyli dać większy rezystor.

Poszukam jakiegoś potka w domu, pamiętam, że jakiegoś 2x1kA miałem, wepnę go jako rezystor katodowy do obu kanałów i poszukam optymalnego ustawienia.

Ukryta Zawartość

Rysować nie będę, powyżej masz schemat. Różnica pomiędzy moim a tym powyżej jest taka, ze kond wejściowy to 0,22uF, synał biorę z +, kond wyjściowy to 1,5uF.

Ukryta Zawartość

krisio06

17 Wrz 2009, 20:24

A myslałem, że desymetryzujesz.

Ten układ już widziałem i jest to to samo co buforek z AVT na ECC88 tylko z wyższym napięciem. Zresztą na jednej bańce nic lepszego się nie wykombinuje z sensowna impedancją wyjściową...

Miałem desymetryzację na wtórniku katodowym, z układu McGyvera akle zniekształcało mi to, co opisałem kilka postów wyzej. Z jeden układ, który jeszcze by mnie interesował to WK-WA, ale wzmocnienie i tak będzie za duże więc nic z tego.

Podobny temat a moze walczę z wiatrakami :-) a ma tak byc. Więc lepiej zapytać.Układ to desymetryzacja na trafach lundahl (było 1:1 jest 2:1) i wtórnik na e182cc ustawiony na 10mA potem kond 4,7uF i rezystor 10K do gleby.Wszystko pięknie poza wzmocnieniem ,porównując ze standardowym cd sygnał jest DUŻO mocniejszy .Czy osoby z podobnymi układami zaobserwowały takie zjawisko .

Desymetryzacja 1:1 syngału z lampucery to już więcej niż 2Vrms standardowe, a Ty masz 2:1. Poza tym nie zrozumiem nigdy idei wstawiania w tor elementów, które niczemu nie służą oprócz wydłużania ścieżki sygnału, w tym przypadku wtórnika.

saxofon, 21 Wrz 2009, 10:03

>Układ to

>desymetryzacja na trafach lundahl (było 1:1 jest 2:1) i wtórnik na e182cc ustawiony na 10mA potem

>kond 4,7uF i rezystor 10K do gleby.Wszystko pięknie poza wzmocnieniem ,porównując ze standardowym cd

>sygnał jest DUŻO mocniejszy .

"Za kondem 4,7uF rezystor 10K do gleby".

Dlaczego używasz za kondensatorem tak małej rezystancji = 10k, a nie np. 470K? Ten rezystor ma za zadanie tylko ustalić potencjał sygnału "gorącego". No chyba, że podajesz, jakie jest obciążenia stopnia wzmacniającego.

Idąc pierwszym tropem i zakładając przeciętną rezystancję wzmacniacza na 47K, Twój stopień analogowy jest obciążony rezystancją ok. 8,2K, co wymusza użycie kondensatora sprzęgającego o większej pojemności, obciąża się też bardziej ten stopień. Stąd konieczność użycia wtórnika, który zmniejszy impedancję wyjściową układu desymetryzacji na trafie. Trafem 2:1 zmniejszasz sygnał, dodatkowo ciut wtórnikiem. Strzelasz sobie sam bramki w imię panującej mody na trafa i lampy ;-)

Jest taki wątek :"Co sprawia że dźwięk jest angażujący?" I tego czegoś bez wtórnika na samych trafach brakowało.W moim przypadku to nie moda ale zabawa i poszukiwanie (trafa i lampy) było juz wiele konfiguracji i "nausznie" ta gra najlepiej tylko zastanawia mnie poziom sygnału 2:1 to eksperyment w celu właśnie osłabienia sygnału bez degradacji dźwięku .Z rezystorem za kondem spróbuję pokombinować.

Saxofon, może nie wynika to z wpisu, nie chcę krytykować mody, tylko niepotrzebnego popsucia sobie stopnia analogowego tym rezystorem o wartości 10K. Z punktu widzenia czysto inżynierskiego.

:-) Gdy zmienisz ten rezystor, namawiam do ponownych testów bez wtórnika tylko z samym trafem. Efekt może być pozytywny ale to zależy od reszty toru i wpasowania się.

Właśnie zastanawiała mnie taka kwestia nie jestem elektronikiem ale wiem ze wtórnik osłabia sygnał takie połączenie traf również to dlaczego on jest taki silny niby to nie problem ale...

Zmieniłem ten rezystor i popołudnie spędziłem na słuchaniu bez wtórnika no.. nie przekonam się gra to?? książkowo przykładnie ale dalej twierdzę bez tego czegoś .Może wkleję schematy połaczeń tych traf z prośbą o rade fachową jak to skonfigórować żeby zgrało się poziomem sygnału z tuningowanym Marantzem PM 7000 impedancja w/w to 150mV/40K

Ukryta Zawartość

post-21924-100005260 1253548124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze schemat :-)( przepraszam za jakość) jak to jest sprzęgniete razem jest to wariant C tylko odwrotnie był też wariant A center tape ale z innym rezystorem było 10K teraz jest 2K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja się na tym nie znam ale czy trafka do lampucerki nie powinny mieć więcej omów?

wcześniej chyba było pisane, że tak 1 - 2kohm

moja z sowterem 3575 (10kohm) działa z tranzystorem też, jak dla mnie, bez uwag

a ten sam sowter, AKMa w Behringerze udusił na amen

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

McGyver, 21 Wrz 2009, 12:08

>Jakbyś używał transformatorków Lundahla bądź Sowtera to byś nie gadał że wtórniki niczemu nie

>służą.

Służą celowi, którego ja nie uznaję, no chyba że masz końcówkę mocy o niskiej impedancji wejściowej i jej perfidnej charakterystyce częstotliwościowej, wtedy się przydadzą.

Mam pytanie. Od czego są i jakie maja oznaczenie kondensatory przy wtyczce od zasilania (2x 100uF, na zdjęciu zakreślone żółtym kółkiem) wydaje mi się ze od zasilania opampa ale nie jestem pewien.

W swojej lampucerze wymienilem już kondensatory w sekcji cyfrowej na OSCON-y (Sanyo WG zamówione - w drodze). Chciałbym zmodyfikować sekcje analogową. Wymieniłem już NE5532 na OPA2604. Co jeszcze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi