Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli z dnia na dzień stara Lampucera zrobiła się be, bo jest krzykliwa niezrównoważona, słucha się jej z kompleksami- ogólnie do kitu, choć jeszcze parę dni temu była super. Całe forum wymienia stare Lampucery na młode, przepraszam, nowe. Panowie-Alleluja i do przodu!

Moim zdaniem, lampucera zmodyfikowana z zupełnie nowym torem analogowym dorównuje odtwarzaczom z przedziału 16 000-19 000 zł. Ja to wiem, bo słuchałem dwóch takich modeli i potem prezepinaliśmy lampucerę pod wzmacniacz.

Lampucera mini nie jest nagle be ja sugeruję tylko, że jeśli DAC bez przeróbek, modyfikacji przyjemniej jak dla mnie słucha się tego DACa na PCM1793. Dla kogoś innego i na jego sprzęcie może wydać się inaczej, lampucera mini może zagrać lepiej.

Nadszedł czas na lampizacje mojej lampucery mini.

Przeszukałem cały wątek o lampucerze i inne na temat lampizacji i przedwzmacniaczy lampowych.

Nie chce zrobić czegoś z czego nie będę zadowolony i co może spalic mi DACa.

Czy polecicie jakiś sprawdzony i prosty w budowie układ do lampizacji?

Pozdrawiam

antichoice, 8 Lut 2010, 12:24

>Nadszedł czas na lampizacje mojej lampucery mini.

>Przeszukałem cały wątek o lampucerze i inne na temat lampizacji i przedwzmacniaczy lampowych.

>Nie chce zrobić czegoś z czego nie będę zadowolony i co może spalic mi DACa.

>Czy polecicie jakiś sprawdzony i prosty w budowie układ do lampizacji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Le_G

a na jakim transporcie robiłeś te porównania?

widzę że nowa lampucera na 4 stabilizatory czyżby osobno zasilana część analogowa i cyfrowa?

kiedy konkretnie będziesz miał dostępne nowe lampucary?

>macqw i inni

To była już omawiana standardowa lampucera mini. Akurat dac CS4397 to jedna z najlepszych, współczesnych kostek. Nowszy CS4398 jest już słabszy brzmienowo.

Ważne jest, aby dobrze dobrać elementy na niej i rozdzielić odpowiednio stabilizowane zasilania.

Akurat kumpel miał jasną niebieską płytke. Na dostępnych czarnych PCB porozdzielać zasilania kostek to dla mnie męka...

Później to szło na symetryczny, dyskretny stopień na tranzystorach zerżnięty z jakiegoś super CD właśnie pod CS4397.

Podobno robiony przez kogoś - nie wiem co to za analogówka. Niestety...

Ale grało super. A średnie czasem aż wydawały się mi zbyt szczegółowe, ale nie sztuczne.

W mojej doszedłem i rozdzieliłem zasilania analogowe daca. Puściłem zasilanie z forumowego zasilacza Bodo_z mini poprzedzonego LM317. (pewnie można i lepej) Nie mniej poprawa i tak była duża.

To naprawdę polecam !

Ciekawi mnie właśnie, czy z tego na PCM1793 po poważnej modyfikacji, da się zrobić dobrego daca.

Ale dosłownie, który wówczas naprawdę zagra wyśmienicie.

żółwik, 8 Lut 2010, 16:23

>

>Ważne jest, aby dobrze dobrać elementy na niej i rozdzielić odpowiednio stabilizowane zasilania.

>

>W mojej doszedłem i rozdzieliłem zasilania analogowe daca. Puściłem zasilanie z forumowego zasilacza

>Bodo_z mini poprzedzonego LM317. (pewnie można i lepej) Nie mniej poprawa i tak była duża.

>To naprawdę polecam !

A możesz opisać to rozdzielanie zasilania dokładniej.Przepatrzyłem wą tek,kilka razy było takie coś wspominane ale nigdzie nie było dokładniejszego opisu jak to zrobić i jak to gra

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

arkotic

Transportem był PC - karta SB X-Fi po coaxialu (bit-matched) . Nie znam jeszcze szczegółów co do nowej lampucery. Powinienem mieć je koniec lutego/początek marca.

Witam szanownych kolegów konstruktorów ;) Otóż postanowiłem że złoże tego DAC'a i mam pewien problem. Otóż wybrałem lampucerę mini. Z tego co wyczytałem ominięcie opampa i nowe kondensatory miały przynieść znakomitą poprawę dźwięku. Jako że przyszły mi dopiero tylko Jantzeny sprzęgające- ominąłem sekcje opampową i wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt że dźwięk się pogorszył. Co więcej- teraz lampucera gra gorzej od karty zintegrowanej w komputerze. Co jest przyczyną? Czy jak wymienię kondensatory na Sanyo WG i inne Wimy to się to zmieni? Czy może to co teraz jest ma się wygrzać chociaż nie podejrzewam? Ponadto wcześniej gdy przełączałem wejścia dźwięku we wzmacniaczu- komputer czy lampucera- lampucera nie modyfikowana grała dużo dużo lepiej. Co może być tego przyczyną że teraz nie ma różnicy!? Pomóżcie. Pod linkami macie zdjęcia mojego tworu, wynalazku. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GNAKED, 16 Lut 2010, 21:29

>Nie mam schematu lampucery ale jak wyciągnąłeś bezpośrednio z dac-a sygnał to pominąłeś konwersje

>I/V

To jest DAC z wyjściem napięciowym, nie potrzebuje żadnej konwersji.

@artPaw, ja ostatnio biorę sygnał prosto z DACa, a stopień analogowy to mój wzmak słuchawkowy za jednym zamachem. To było właściwe posunięcie IMHO.

@mamut103, nie wiem jaką impedancję wejściową wzmacniacza masz, ale pojemności tych kondensatorów są co najmniej 10x za małe. Ja tam widzę 1uF, a przy Zwe = 10k 10uF to moim zdaniem minimum. Fabrycznie tam było 2.2uF, ale przez rezystory 22k, a i tak te pojemności powinny być większe, żeby nie odcinały basu za wysoko.

>>mamut103

>>17 Lut 2010, 18:29

>> Czy jest możliwość zrobienia do tego bufora lampowego bez tych drogich traf?

Zobacz schemat kolegi

Muzg

23 Lip 2009, 15:43

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 589 / 907 / 0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

• Pokaż nowe odpowiedzi