Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Ważne jest jaka impedancja wisi na wyjściach kostki. CS4397 toleruje mocniejsze obciążenie, a WM potrafi od byle czego już "pierdzieć". Chcąc np. zrobić desymetryzację na trafach do WM trzeba sięgać po trafa 10k na pierwotnym.

Kupiłem ostatnio lampucerę mini na PCM1798, podłączyłem, gra. Na razie bez żadnych modyfikacji. Na pierwszy wrażenie trochę podkręca muzę itp, ale... coś mi nie pasowało, bo subiektywnie wydawało się że jest lepiej, ale to lepiej wynikało z tego że jest głośniej. Zrobiłem mały research i okazuje się, że konstruktor trochę przekombinował desymetryzator i LPF, przy okazji wartości rezystorów przy ostatnim wzmacniaczu operacyjnym są inne niż na schemacie. Oprócz R15 i R18 wszystkie rezystory mają 1k (na schemacie 22k i 6k8), a R15 i R18 mają 1k5, co w rezultacie daje wzmocnienie tego stopnia rzędu 1,5 (3,5dB - już wiadomo dlaczego głośniej ;-) i dodatkowo poza konkursem DC offset rzędu 0,7V! Jak ktoś nie ma kondensatora na wejściu wzmacniacza to może mieć fajnie :-).

Mam zamiar zrobić z tym mały porządek, znaczy się wymienić R15 i R18 na 1k i zobaczę na ile zmieni się działanie układu, czy offset spadnie,czy pozostanie.

hififreak.wordpress.com

Natrafiłem na schemat Philips SACD100. Są w nim użyte 3 CS4397. Ciekawi mnie obecność rezystorów na pinie CMOUT, podobnie jak opisywany tu już dawno temu mod 2x1k. Tutaj jest jednak inaczej. W każdym z trzech scalaków są inne wartości tych rezystorów - bardzo precyzyjnie dobrane. Inne na L-R, inne na LSurr-RSurr i inne na LFE i Center. Zmieniają one też offset napięcia na wyjściach analogowych z "fabrycznego" 0.5*VA na, w tym przypadku, 2,26V. Ten offset jest na wszystkich trzech taki sam. Czemu to służy? Po DAC'ach jest sekcja analogowa, na tranzystorach, identyczna dla wszystkich 6 kanałów.

Nie mogę już edytować, więc sam sobie częściowo odpowiem: ta sekcja analogowa na tranzystorach (taki op-amp tranzystorowy) ma na wejściu LTP i sygnał idzie na te tranzystory bez kondensatorów, a więc napięcie na wyjściu DAC'a bezpośrednio wpływa na napięcie na bazach tych tranzystorów. Czyli, chyba, rezystory na pinie CMOUT służą dopasowaniu napięcia i impedancji na wyjściu DAC'a do konkretnego wykonania stopnia analogowego. Dołączam ten stopień z Philipsa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31970-065998100 1297779628_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, kupiłem lampucerę taką jak bmxman. Po wyjęciu op-ampów bez grzebania lutownicą wziąłem sygnał bezpośrednio z podstawek. Podłączyłem go przez potencjometr 50k i kondensator 2uF do przedwzmacniacza WK-WA zrobionego według kitu Vellmana na lampkach ECC82. Dźwięk jest cichy i bardzo przesterowany. Czy wylutowanie kondów i rezystorów tak jak radzicie poprawi wydolność prądową kostki. Rozumiem, że to jej wina. Zastanawiam się też, jak poprzednio kolega, skąd wziąć masę do przedwzmacniacza. Teraz brałem ją z orginalnego wyjścia lampucery. Dodam, że przewzmacniacz dołączony do np. Beresforda działa bez zarzutów.

Edytowane przez Wojwan

Wojwan,

wyciągnąłeś za dużo scalaków i przy okazji wywaliłeś też konwersję I/V, za którą u Ciebie robi teraz potencjometr 50k. Jak chcesz tak podłączać to musisz albo dołożyć równolegle do potencjometra rezystor konwersji odpowiednio obliczony do wzmocnienia układu lampowego, albo brać sygnał za pierwszą linią op-ampów.

hififreak.wordpress.com

Witam, kolejne testy i modyfikacje mojej L. MAXI:

-nowe stabilizatory niskoszumne na LT1763 do 5V VA i 3.3V VD CS4397, 3.3V do upsamplera i osobny 3.3V do jego generatora 24.576Hz

-aby sprostać niskoszumności stabilizatora w filtrze zasilania wstawiłem nowy szybki niskoszumny opamp AD8052 i tranzystor BC550

-trafo na wejściu S/PDIF RCA w miejscu, w którym na płytce były zwory cynowe (wchodziły mi z komputera zakłócenia na masę i nie mogłem sobie z tym poradzić - separacja trafem idealnie pomogła)

-separacja części płytki z PCM2902 - też będzie trafo (albo transoptor) w tym samym celu j.w.

-drugie wejście USB zdolne do 24/192 przez Musiland'a - też separowane trafem i przy okazji 2 wyjścia S/PDIF: RCA i optyczne

-bawiłem się rezystorami i kondensatorem na pinie CMOUT CS4397. Rezystory rzeczywiście powodują, że napięcie ustalone nimi na CMOUT jest też napięciem na wyjściach L+,L-,R+,R-. Wpływ na dźwięk rezystorów jest dla mnie niezauważalny (może dlatego, że mam wyjście niesymetryczne tylko z R-,L-). Krótko po zwarciu CMOUT do dzielnika następuję 1 sek. wzrost głośności, po czym wszystko wraca do normy (pewnie ładuje się kondensator). Po rozwarciu nie ma słyszalnej zmiany. Natomiast pojemność kondensatora ma bardzo duży wpływ na niskie częstotliwości. Bez kondensatora dźwięk jest praktycznie bez basu, im większy kondensator tym basu więcej, ale duże pojemności np 100uF powodują, że jest on taki "rozciągnięty i buczący". 10uF jest dobrym kompromisem wg. mnie.

Ukryta Zawartość

post-31970-058739300 1297863740_thumb.jpg

post-31970-086392600 1297863746_thumb.jpg

post-31970-078201000 1297863750_thumb.jpg

post-31970-027888600 1297863757_thumb.jpg

post-31970-022515300 1297863763_thumb.jpg

post-31970-054055700 1297863768_thumb.jpg

post-31970-051266000 1297863773_thumb.jpg

post-31970-011685900 1297863778_thumb.jpg

post-31970-040137500 1297863784_thumb.jpg

post-31970-048371300 1297863788_thumb.jpg

post-31970-021407800 1297863793_thumb.jpg

post-31970-003312400 1297863799_thumb.jpg

post-31970-032680300 1297863805_thumb.jpg

post-31970-064996800 1297863810_thumb.jpg

post-31970-092152300 1297863814_thumb.jpg

post-31970-046041300 1297863820_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po zastosowaniu konwersji I/U wszystko działa jak należy. Wylutowałem również według zaleceń 4 rezystory i 4 kondensatory. Zastanawiam się tylko jakie są zależności między prądem jaki płynie od gorącego wyścia daca do neutralnego, a napięciem na danym wyjściu. To jednak doczytam póżniej. Bardzo dziękuje za pomoc

Edytowane przez Wojwan

Rola pinów typu CMOUT i innych w dacach D-S opisana jest tu przez projektanta min. Pink Triangle DaCapo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W nowej lampucerze mini radzę przede wszystkim sprawdzić fazę , nie wiem może to już poprawili ale w mojej sygnał na WO był podany na każdą kość odwrotnie (w jednym kanale + na nogę 2 a - na nogę 6 a w drugim odwrotnie ) co skutkowało odwrotną fazą w kanałach.

W nowej lampucerze mini radzę przede wszystkim sprawdzić fazę , nie wiem może to już poprawili ale w mojej sygnał na WO był podany na każdą kość odwrotnie (w jednym kanale + na nogę 2 a - na nogę 6 a w drugim odwrotnie ) co skutkowało odwrotną fazą w kanałach.

I to jest b.ważne ,sam się na tym przejechałem.

Udało mi się wyeliminować offset na wyjściu: wlutowałem R15, R18 1k zamiast istniejącego 1,5k i jest OK. Przy okazji poziom układu spadł do poziomu 'standardowego' innych urządzeń, łatwiej przez to prowadzić porównania. Na razie jednak idę dalej w 'czyszczeniu' lampucery ze zbędnych rzeczy (U10 i jego zasilanie 6,8V) i poprawiam zasilanie części cyfrowej - oscon i silmic. Do zrobienia będzie jeszcze poprawienie zasilania części analogowej. Na płytce DACa w ogóle nie ma większych kondensatorów przy zasilaniu WO, a kable połączeniowe pomiędzy zasilaczem a płytką przetwornika są dosyć długie.

hififreak.wordpress.com

Rola pinów typu CMOUT i innych w dacach D-S opisana jest tu przez projektanta min. Pink Triangle DaCapo:

Ukryta Zawartość

Tak, czytałem to. Problem z proponowanym tam układem jest w tym, że NE5534 ma min zasilanie +-3V i musiałbym dorobić dodatkowy stabilizator -3.3V albo - 5V (też niskoszumny, bo o to w twej zabawie chodzi) Mogę spróbować z AD8052, ale on ma szumy 4 razy większe niż NE5534, ale skoro pracuje dobrze w filtrze zasilania... Poza tym obawiam się podłączania źródła napięcia o niskiej impedancji na pin, który w założeniu jest wyjściem, a nie wejściem. Przy różnicy napięć wewnętrznego i podanego może popłynąć zbyt duży prąd (np podczas włączania układu). Dobrze byłoby znać, chociaż ogólnie, topologię wewnętrzną CS4397. Poza tym moje próby z rezystorami pokazują, że zasilanie CMOUT z zewnątrz nie ma wpływu (słyszalnego dla mnie) na brzmienie. Czy ktoś zrobił podobny układ i sprawdzał jak działa?

Ukryta Zawartość

U mnie występuje ten sam problem. Myślę, że należało by w takim razie uaktualnić rysunek rafikka:)

To nie mój rysunek, tylko kolegi bmxmena, ja tylko podlinkował ;)

Czy pomylone fazy oznaczają, że na jednej z podstawek po opaampach trzeba zamienić wyjście plusowe z minusowym, tzn na jednej podstawek + ciągniemy z pinu 2 a minus z pinu 6 a na drugiej podstawce odwrotnie, czyli tak jak było wcześniej (oczywiście wszystko prze rezystory konwersji)? Czy ma znaczenia w której podstawce/kanale nastąpi zamiana, czy trzeba wcześniej coś pomierzyć?

Tak ,trzeba zamienić w jednym kanale.Ściągnij sobie program TrueRTA , masz w nim oscyloskop , podłącz lampucerę przez wejście w karcie dźwiękowej (jak masz duże napięcie na wyjściu to przez dzielnik) i puść sygnał w sinusie np. 50Hz i będziesz wiedział czy masz zgodne fazy,w tym programie też możesz sprawdzić pasmo , oczywiście na tyle na ile pozwala karta dźwiękowa.

Na całym ebay`u i alegro nie mogę znaleźc lampucery CS4397. Może któryś z kolegów wie jak ją pozyskać?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Jeśli chodzi Ci o taką:

Ukryta Zawartość

to ja niedawno napisałem do sprzedwcy lawtronic i okazało się że mają jeszcze zapasy (tylko już nie wystawiają na e-bayu) i udało mi się ją kupić poza e-bay (sprzedawca wysłał mi żądanie zapłaty z PayPala)

Ukryta Zawartość

No właśnie. Ja od tego zawodnika kupiłem już łącznie 3 sztuki. Zaraz do niego napiszę. Dzięki.

Mam starą lampucerę mini uszkodzoną. Czy ktoś z szanownych kolegów, oczywiście odłatnie, jest w stanie sprawdzić, czy to CS4379, czy też CS8416 jest uwalony?

Mam 2 lampucery mini na CS4397 nówki do sprzedania. Kupione dawno temu jako baza do zabaw w tunning (łacznie mam 3 lampucery). Mogę odsprzedać lub podrasować w najważniejszych punktach.

Jutro wystawiam też na AS lampucerę mini najstarszą wersję po ostrym tunningowaniu - wersja pod opampy. Opis i zdjęcia jutro.

Zrobiłem tego moda CMOUT z dodatkowym generatorem napięcia. Zmodyfikowałem trochę schemat z przytaczanego już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dźwiękowo zmiana jest na plus, na granicy mojej percepcji :-).Przy dużej ilości instrumentów w utworze jest mniejszy "bałagan", można łatwiej wyławiać pojedyncze. Pomiary nie wykazują zmian ani char. częst., ani THD, IMD ciut niższe, ale na 2-gim mscu po przecinku, jednak powtarza się w kolejnych pomiarach niższa wartość. Moda uznaję za zaakceptowanego i zostawiam w mojej L.

post-31970-006634700 1298279659_thumb.jpg

post-31970-043628700 1298279667_thumb.jpg

post-31970-029167500 1298279672_thumb.jpg

post-31970-082063100 1298279678_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem tego moda CMOUT z dodatkowym generatorem napięcia. Zmodyfikowałem trochę schemat z przytaczanego już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dźwiękowo zmiana jest na plus, na granicy mojej percepcji :-).Przy dużej ilości instrumentów w utworze jest mniejszy "bałagan", można łatwiej wyławiać pojedyncze. Pomiary nie wykazują zmian ani char. częst., ani THD, IMD ciut niższe, ale na 2-gim mscu po przecinku, jednak powtarza się w kolejnych pomiarach niższa wartość. Moda uznaję za zaakceptowanego i zostawiam w mojej L.

Za op ampem używasz tantala?

Ukryta Zawartość

Jako ciekawostka materiały techniczne na temat seryjnie produkowanego DACa z posobnym układem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedstawiam, swoją lampucerę mini. Pierwsza wersja płytki na CS4397, modyfikacje uwzględniają desymetryzator i filtr na opampach. Może komuś przyda się ta informacja.

Opis zmian i użytych elementów:

- wymiana kondensatorów odsprzegających:

- DAC: Vdd - Vdd - Sanyo Oscon SP 680uF, Vda - BC Components 100uF, na Vref - Elna Cerafine 47uF, na Cmout - tantal ROE Vishay 10uF,

- odbiornik spdif: Vda - Panasonic Pureism 47uF,

- odbiornik spdif Vdd i za stabem 3,3V: Sanyo Oscon SP 680uF,

- zasilanie 5V przed stabem 3,3V - Sanyo WG 1000uF,

- zasilanie TORX: Sanyo Oscon SC 68uF,

- boczniki w 9 miejscach do ceramików odsprzęgających foliowymi Wima 68nF i 470nF,

- modyfikacja zasilacza standardowego:pre stabilizacja +5V ciągnięte z +12V, filtr RC (R=20Ohm Dale), w cyfrówce przed stabem +5V Nippon LXY 2700uF, za stabem +5V Nichicon HD 2200 uF,

- kondensatory sprzęgające RCA spdif oraz TORX - usunięty ceramik, w to miejsce MKP ERO Vishay 1837 15nF,

- zmodyfikowana pętla PLL odbiornika spdif na szybką - kondensatroy NPO/COG i X7R Vishay oraz rezystor MMELF,

- modyfikacja toru analogowego - desymetryzator i filtr dolnoprzepustowy na opampie:

- zasilanie opampa: Panasonic FC 47uF,

- usunięte kondensatory sprzęgające pomiędzy wyjściem DACa, a wejściem opampów - w to miejsce zwory (nie ma potrzeby, by śmieciły w tym miejscu),

- modyfikacja filtr DP tak, by nie było obcinane pasmo akustyczne (tak, w "oryginale" obcinana jest góra pasma),

- kondensatory sprzęgające na wyjściu opampa - Panasonic Pureism 10 uF (na zdjęciach jest starsza wersja z Nichicon Muse KZ, wymieniłem ostatnio na spokojniejsze i neutralniejsze Pansoniki),

- pominięta kość CMOS wyciszająca wyjścia.

Zalecany opamp to mój ulubiony AD8599.

W zasadzie zrobione jest wszystko, co powinno, by rozwinąć skrzydła tego maleństwa nie idąc w jakieś dodatkowe pająki. Kondensatory starannie dobrane do funkcji. Jedynie z większych rzeczy można się przyczepić, że w zasilaczu jest mostek, a nie dedykowane diody soft recovery. Ale... cena jest nie z tej bajki ;-).

Gra to zacnie, bez jakiś odskoków i manier, bas nie ciągnie się, ale nie jest przy tym odchudzony, z czego jestem szczególnie zadowolony.

Nie będę zachwalał i poetycko rozpisywał się, bo... w wątku Różne kostki do wzięcia sprzedaję w.w. sztukę i mogę być posądzony o kryptoreklamę ;-). Tam też oferta na gołe lampucery z moich zapasów.

Ukryta Zawartość

post-9373-019945900 1298321897_thumb.jpg

post-9373-058143700 1298321902_thumb.jpg

post-9373-080081500 1298321922_thumb.jpg

post-9373-053917200 1298321939_thumb.jpg

post-9373-041892400 1298321949_thumb.jpg

post-9373-086580500 1298321960_thumb.jpg

post-9373-059171500 1298321974_thumb.jpg

post-9373-011150400 1298321982_thumb.jpg

post-9373-042529300 1298321989_thumb.jpg

post-9373-081100200 1298321997_thumb.jpg

post-9373-096182000 1298322034_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za op ampem używasz tantala?

Nie, tantal jest na zasilaniu op-ampa +5V. Za op-ampem jest 10uF os-con równolegle z 100n ceramicznym przyczepione przy nóżkach dac'a.

PCM1796 jest sterowany soft a wiec raczej odpada.

PCM1798 i 1794 teoretycznie piny mają kompatybilne ale to inne kostki, inny prad na wyjściu a więc powinna być inna analogówka.

• Pokaż nowe odpowiedzi