Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Konstrukcja kolegi Mc Gyver pokazana na zdjęciu jest niestety potencjalnie niebezpieczna. Są różne klasy ochrony przeciwporażeniowej, z których żadna nie została wykorzystana. Wpis mój nie ma na celu wywołania polemiki. Pragnę jedynie zwrócić uwagę, iż oprócz aspektów brzmieniowych i estetycznych, są jeszcze zasady bezpieczeństwa - podwójna izolacja przewodów wysokonapięciowych, podłączenie obudowy do bolca z przewodem ochronnym itp. Jest wiele materiałów na ten temat w sieci i warto o tym pamiętać.

Pozdrawiam MaciekW

adigrzelczak, 2 Gru 2008, 19:27

>>McGyver czy ja dobrze widzę że dajesz elektrolity jako kondensatory separujące w lampówce?

Nie, te elektrolity są w zasilaniu.

maciekw, 2 Gru 2008, 21:30

>Konstrukcja kolegi Mc Gyver pokazana na zdjęciu jest niestety potencjalnie niebezpieczna. Są różne

>klasy ochrony przeciwporażeniowej, z których żadna nie została wykorzystana. Wpis mój nie ma na celu

>wywołania polemiki. Pragnę jedynie zwrócić uwagę, iż oprócz aspektów brzmieniowych i estetycznych,

>są jeszcze zasady bezpieczeństwa - podwójna izolacja przewodów wysokonapięciowych, podłączenie

>obudowy do bolca z przewodem ochronnym itp. Jest wiele materiałów na ten temat w sieci i warto o tym

>pamiętać.

>Pozdrawiam MaciekW

Po pierwsze, większość instalacji domowych i tak nie ma w ogóle gniaz z bolcem uziemiającym.

Po drugie, podłączenie obudowy do bolca uziemiającego powoduje powstanie pętli masy (przez listwę sieciową i połączenie obudowy wzmacniacza z bolcem uziemiającym) która uniemożliwia prawidłową pracę systmu w którym znajduje się DAC.

Poza tym nigdzie w urządzeniu nie wystepuje napięcie wyższe niż napięcie sieci. Przewody użyte do tych napięć pochodzą z pociętych kabli sieciowych produkcji japońskiej.

Są też bezpieczniki, jakby ktoś nie zauważył.

Mam jeszcze pytanie odnośnie kondensatorów separujących. Nie wiem co zastosować na wyjście?Czy wystarczą np Philipsy MKT czy wimy a może pojsc dalej i zamówić jentzeny czy scr ale na razie te budżetowe. Jakie macie doświadczenia z kondensatorami separującymi?Jakie polecicie?Na wejście dam chyba Black Gate N 1uF/50V.

Mc gyver. Bezpieczniki nie ochronią Cię skutecznie przed porażeniem :) Pętlę masy przerywasz za pomocą rezystora 10 ohm i równolegle połączonego kondensatora 100 nF łączące masę układu z obudowę podłączoną pod przewód ochronny. Oczywiście możesz zamiast tego prostego sposobu zastosować transformatory: impulsowy dla sygnału cyfrowego i akustyczne dla wyjścia analogowego. Alternatywą zabezpieczając przed porażeniem (gorszą) jest też m.in. podwójna izolacja (koszulka na przewód w izolacji) przewodów sieciowych idących od gniazda do włącznika i trafa. Produkt bez tych podstawowych zabezpieczeń nie byłby dopuszczony do obrotu handlowego i te wymagania nie są abstrakcyjne.

Ponadto a propos sieci i gniazdek, to żadna dzisiejsza instalacja nie może być dopuszczona bez przewodu ochronnego i wyłączników różnicowo-prądowych. No chyba, że mówimy o instalacjach wykonanych za Gierka lub Gomułki :) lub przez amatorów-elektryków :)

I tyle.

Ponadto zwracam uwagę, że mój post nie był po to by kogokolwiek krytykować, ale zwrócić uwagę na rzecz, która jest powszechnie pomijana w konstrukcjach DIY, a może skończyć się nieszczęściem. Nota bene wcześniejszy DAC zamieszczony na wklejonym zdjęciu też pomija ten ważny aspekt sprawy.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy, gdyż dla mnie temat został już wyczerpany.

Maciekw

Jeszcze się zapytam o kondensatory w DACU. Z sanyo oscon 100uF/25V nie ma problemu ale z nipponami takie jak McGver zastosował już gorzej.Zakładając same os-cony bedzie duzo gorzej niż z nipponami?Można wstawić nippony nie 100uF tylko większe np 330uF?

Korzystam w tej chwili z CD-63 SE. Chciałbym coś poprawić w swoim źródłeku i tak się zastanawiam czy podłącznie tego cedeka przez lampucere wniesie coś pozytywnego do odbioru?

Rozumiem, że takiego CD-63 można spiąć z lampucerą za pomocą wyjścia optycznego. Dobrze rozumiem?

Pozdrawiam

wszystko fajnie , tyle że to już moje 3 mieszkanie i bolec podłączony jest ciągle pod "0". Z racji tego muszę wykorzystywać rozwiązanie jak Mc Gyver.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

maciekw, 2 Gru 2008, 23:03

>Mc gyver. Bezpieczniki nie ochronią Cię skutecznie przed porażeniem :) Pętlę masy przerywasz za

>pomocą rezystora 10 ohm i równolegle połączonego kondensatora 100 nF łączące masę układu z obudowę

>podłączoną pod przewód ochronny.

To w tym wypadku nie działa. Z rezystorem 10 ohm nadal występuje problem z petlą masy, ale nie objawia się on brumieniem, tylko nieprawidłową pracą urządzeń wpiętych w system (transport, tuner, itp, zakłócają się). Gdyby nie ten problem, to zapewne obudowa byłaby podłączona do bolca.

>Ponadto a propos sieci i gniazdek, to żadna dzisiejsza instalacja nie może być dopuszczona bez

>przewodu ochronnego i wyłączników różnicowo-prądowych. No chyba, że mówimy o instalacjach wykonanych

>za Gierka lub Gomułki :)

Takich instalacji nadal jest mnóstwo, w blokowiskach są wyłącznie takie instalacje.

>Ponadto zwracam uwagę, że mój post nie był po to by kogokolwiek krytykować, ale zwrócić uwagę na

>rzecz, która jest powszechnie pomijana w konstrukcjach DIY, a może skończyć się nieszczęściem. Nota

>bene wcześniejszy DAC zamieszczony na wklejonym zdjęciu też pomija ten ważny aspekt sprawy.

>Pozdrawiam i życzę dobrej nocy, gdyż dla mnie temat został już wyczerpany.

>Maciekw

Podłaczenie obudowy do bolca uziemiającego w gnieździe IEC nie zabezpiecza przed niczym jeśli dane urządzenie będzie użytkowane w wyżej wymienionych Gierkowskich i Gomułkowskich blokowiskach. Co więcej, użytkowanie w takich blokowiskach zwykłej pralki, lodówki, zmywarki, ekspresu do kawy, tostera, kuchenki mikrofalowej - jest faktycznie niebezpieczne, mimo że zostały one dopuszczone do obrotu. Mówiąc wprost - kopią prądem jak cholera, i jest to niebezpieczeństwo rzeczywiste i realne, a nie teoretyczne jak w przypadku rozsądnie wykonanych urządzeń DIY.

dinus, 2 Gru 2008, 23:33

>Korzystam w tej chwili z CD-63 SE. Chciałbym coś poprawić w swoim źródłeku i tak się zastanawiam

>czy podłącznie tego cedeka przez lampucere wniesie coś pozytywnego do odbioru?

>Rozumiem, że takiego CD-63 można spiąć z lampucerą za pomocą wyjścia optycznego. Dobrze rozumiem?

>

>Pozdrawiam

Dobrze rozumiesz.

Nota bene, lampucerę z lampkami możnaby nawet upchnąć w środku, aczkolwiek to jest trochę naleśnik, więc trzeba się nieco nagimnastykować.

Ja z kolei mam przepisową instalację, ale... i tak wolę II klasę ochronności niż życie z ciągłą niepewnością że jakiś pijany monter coś źle podłączył i na obudowie pojawi się 240V.. Trzecią żyłę wykorzystuję tylko w filtrze sieciowym, tam rzeczywiście może coś pomóc.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

..ale z racji pewnej wiedzy elektrycznej muszę przyznać MaćkowiW rację: McGyver, niedostatecznie zabezpieczasz przewody które są pod napięciem powyżej 50V, powinny mieć conajmniej podwójną izolację jeśli je prowadzisz w pobliżu metalowych elementów obudowy...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

no ale elektryka prąd nie tyka ;) (oczywiście jeśli to urządzenie na potrzeby wlasne MG)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mlb, 3 Gru 2008, 00:02

>..ale z racji pewnej wiedzy elektrycznej muszę przyznać MaćkowiW rację: McGyver, niedostatecznie

>zabezpieczasz przewody które są pod napięciem powyżej 50V, powinny mieć conajmniej podwójną izolację

>jeśli je prowadzisz w pobliżu metalowych elementów obudowy...

No to zajrzyj do swojego DACa (zdjęcie zamieszczałeś ze dwie strony wstecz), bo też nie masz podwójnej izolacji na przewodach sieciowych. No chyba że masz obudowę z plastiku, ale sądząc po fotce, to nie wydaje mi się:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zgadza się, ale jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz że przewody wysokim napięciem są prowadzone w powietrzu i nie nigdzie nie dotykają obudowy ;)

... a dodatkowo zdradzę pewną tajemnicę - ta czerwono - niebieska skrętka posiada podwójną izolację. Taki kupiłem razem z filtrem, ale i tak nie czułem się komfortowo, zwłaszcza że moja lampucera stoi w zasięgu małych dzieci.

Wnętrze Marantza PM68/PM7000. Napięcie z wyłącznika sieciowego do transformatora dostarczają przewodziki przyczepione wprost do metalowej obudowy, podwójnej izolacji nie ma. Urządzenie ma II klasę ochronności, kabel sieciowy jest dwużyłowy. I nie jest to żaden mod, tak było fabrycznie. Ale tego akurat nikt nie raczył skomentować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

II klasą ochronności tego nikt w dzisiejszych czasach by nie nazwał a taki klocek nie uzyskałby atestu. Aż dziwne że udało im sie to wypuścić na rynek...

Next piece to go ;-)

Onkyo Integra DX7711. Duży, solidny, ciężki. W oryginale dynamiczny, ale szorstki i "drewniany" dźwięk. Bezinwazyjny tuning nie dał zadowalajacych rezultatów, więc skończyło się tak jak na obrazku. Jestem pod wrażeniem klasy pracy transportu. Mechanizm jest całkowicie metalowy, nawet szuflada to odlew z metali lekkich. Laser z silnikiem Haala jest całkowicie bezgłośny i błyskawicznie zmienia ścieżki. Z jeszcze lepszą pracą napędu spotkałem się tylko w Accuphase, Teacach VRDS, Pioneerach PD75 i podobnych, i niektórych Sony ES. Z tym, ze do nich już nie ma laserów, a laser do Onkyo jest dostępny, i niedrogi.

Ukryta Zawartość

post-3550-100009985 1228311414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i prąd tak strasznie nie pierdyknie, bo to jednak izolacja ;)

a tak na serio, zastanawia mnie wpinanie po drodze zbędnego odbiornika .... czyli zwiększenie jitteru, po to by wprowadzić subiektywne "fikusy" dźwiękowe. w sumie można i tak ....

Ludzie, co wy z tym Fikusem, macie jakiś kompleks Fikusa, czy co? Czy wszystko co ludzie zrobią musi być zaraz skomentowane w kontekście Fikusa? Nie zdziwię się jak ktoś zaraz walnie stwierdzenie że Fikus wymyslił SRPP ;-)))

A lampucera jest podłączona tak a nie inaczej, bo to jest SMD, i nie mam ochoty drutować tego przewodzikami cienkimi jak włos, ryzykując po drodze uwaleniem czegoś. Takie podłączenie jest proste, skuteczne, uniwersalne, bezinwazyjne, i gra bardzo dobrze. Ci co mają jakieś uwagi powinni tego posłuchać. Albo samemu zrobić.

McGyver, 3 Gru 2008, 14:36

>Next piece to go ;-)

Oooo tu już jest dobrze - kabel jest w podwójnej izolacji (na każdej żyle - raz oraz czarna warstwa zewnętrzna - dwa :)

Jakby ktos szukal ukladow scalonych do Lampucery :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zulus, 4 Gru 2008, 15:01

>Hmm to jest wersja cs4398 a w lampuceerze jest cs4397? Czy te kości można zamieniać między sobą? W

>czym cs4398 jest lepsza?

To jest pytanie z kategorii "nie przeczytałem datasheetów". CS4398 ma wbudowany moduł regulacji poziomu wyjściowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi