Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Poszedłem i zmierzyłem 11 raz. Na wejściu 7805 i pinie, które jest połączony do masy jest 3V. Tak samo na kondach przed stabem. Na wyjściu 7805 nie ma napięcia, tak samo na kondach za nim.

Przede wszystkim odłącz zasilacz od płytki DACa. Następnie sprawdź czy masz poprawnie podłączony transformator do mostka, w dalszej kolejności pomierz napięcia na mostku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb- Wszystkie ppomiery wykonywałem na odłączonej płytce DACa.

Sprawdziłem, jest poprawnie połączony. Na mostku pomiędzy pinami + i - mam ok. 18,6V DC. Traffo normalnie powinno podawać 14V AC ( od Lachowskiego, a na mostku pomiędzy pinami do ktorych dochodzi prąd od traffa jest ok. 15,5V AC.

do zasilacza lampucery potrzebne są dwa uzwojenia transformatora aby uzyskać -12 +12 do zasilania części analogowej.Jeśli nie wykorzystujesz analogówki( a jak masz lampy to raczej nie wykorzystujesz) to możesz przerobiś zasilacz tak by mu wystarczało jedno uzwojenie.Uzyskasz wtedy napięcia +5 +12 a nie będzie -12(niepotrzebnego do części cyfrowej)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

To jak to nalezy zrobić?

Na poprzedniej stronie napisałem, że mam analogówkę na lampach więc op-ampów nie karmię. Wylutowałem nawet zasilanie 12+ i 12- by mieć więcej miejsca.

nie mam rozkręconego zasilacza i nie chcę Ci narobić kłopotów jak coś źle doradzę z pamięci.Ogólnie musisz podać zasilanie z transformatora bezpośrednio na mostek a "-" mostka zewrzeć do masy płytki zasilacza

Czyli powiniem zrobić tak jak na obrazku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

uzwojenie wtórne 14v transformatora podłącz do pinów 1 i 3 złączki pin 2 pozostaw wolny."-" mostka podłacz do punktu AG (wylewka masy na płytce lub np pin 3 złaczki od transformatora)

Ekran trasformatora powinien być połączony z przewodem ochronnym PE (ziemia, zółto-zielony, środkowy styk gniazda IEC) w kablu sieciowym, który pewnie łączy się z obudową za pomocą jakieś śruby, blaszki i nakrętki. Jeśli nie ma takiej możliwości to ekran powinien być połączony do masy a nie "wisieć w powietrzu".

ekran transformatora nie ma żadnego wpływu na pracę zasilania ,służy tylko do redukcji zakłóceń,możesz na razie zostawić go w spokoju,nigdzie nie podłączać,a zająć się nim jak już zasilacz będzie działał prawidłowo.Istotne jest prawidłowe połączenie uzwojenia 14v do płytki zasilacza(do pinów 1 i 3 według Twojego rysunku) i zmiana połaczeń masy na płytce,bo przy połaczeniu jak do tej pory po prostu masa nie była nigdzie przyłączona,wisiała w powietrzu.Obejrzałem swój zasilacz i ja mam wylutowany kondensator wejściowy gałęzi -12V (środkowy elektrolit 3300 w pierwszym rzędzie za mostkiem) i założoną tam zworkę.To daje połączenie minusa mostka do masy ,a gałąź -12 V i tak nie jest potrzebna.Napisz czy udało Ci się uruchomić swój zasilacz.

Ok, wszystko działa. Dzięki za poradę.

Odpaliłemm wszystko, zadziałało od pierwszego kopa :). Narazie zdecydowanie za którko by pisać o jakichkolwiek wrażeniach ale podoba mi się. :)

Jedno mnie martwi, jest diabelnie głośno. Na wszystkich DAC'ach komercyjnych jakie u siebie mialem, zwiekszanie głosności w GC odbywało się spokojnie. Tutaj lekkie podkręcenie głośności i słuchawki ( bo GC mam jako słuchawkowca ) zaczynają doprowadzać mój słuch do granicy bólu. Co mogę zrobić by to uspokoić?

Układ mam taki jak z tego linku:

Ukryta Zawartość

Lampa to E182CC

Co bedzie rozwiazaniem kłopotu? Dzielnik na wejsciu lampy? Jeżeli tak, to jakie wartości i jak?

Ukryta Zawartość

zobacz ile możesz zmniejszyć wzmocnienie GC,sprawdź ile możesz zmniejszyć wzmosnienie lampy(jaki masz rezystor w anodzie pierwszej lampy?)a w ostateczności dzielnik przed lampami(jaki masz rezystor w siatce pierwszej lampy i co jest między lampucerą a lampą?)

Przed anodą mam 10k/2W. A jakby dać za kondem wyjściowym rezystor szeregowo? Mam akurat pod ręką 680ohm Rikkena co zostały mi od GC. Czy one się nadadzą czy może jakieś większe?

Pytanie do osób, które słuchają niezlampizowaną lampucere (czy w ogóle jest ktoś taki?).

Przeszukując google trafiłem na taki post:

Ukryta Zawartość

Czy faktycznie jest aż tak źle z niezmodyfikowaną wersją DACa?

Ukryta Zawartość

Dzisiaj eksperymentowałem z dwoma sposobami opanowania głośności w DACu. Najpierw za cs wstawiłem Rikeny 680r co zostały mi z budowy GC. Efekt: założę się, że nit nie usłyszałby różnicy. Gałka w GC chodzi tak samo jak wcześniej. Wylutowałem Rikeny i począłem szukać u siebie jakiegoś potka, co możnaby dzięki niemu zmieniać rezystancję. ODszukałem Rk27 Alpsa 2x 100k ( fakt trochę za duży ale się nadał ) co został mi z jakiegoś nieskończonego projektu ( sam nawet nie pamiętam co to było ).

Efekt: po odkręceniu do ok. 10k ucinało mi trochę lewy kanał, a dalej do 100k zmian praktycznie nie było ( ! ).

Myślę o zmianie wtórnika anodowego na katodowy czyli WA. Z tego co wyczytałem, ten układ nie ma wzmocnienia napięciowego i sygnał nie będzie tak mocny. Wtedy również zmieni się dźwięk, bo to inny układ. Jak gra wtórnik katodowy w porównaniu do anodowego? Użyłbym tego co McGyver zaprezentował kilka stron wcześniej.

krisio06,

W układzie jaki podałeś masz ok 20V sygnału za lampą. Ponadto brakuje rezystora siatkowego lampy i masz punkt pracy bliżej nieokreślony. Potek gdzie wstawiasz? Musiałbyś mieć potencjometr 4-ro kanałowy. Daj na wejściu przed lampą dzielnik taki jak na moim schemacie 8k + 2k. To da ok 4-5V sygnału. Jeżeli dalej będzie za dużo zwiększaj rezystor 8k

Panowie a może jakieś kompendium wiedzy jak sobie radzić z za dużym wzmocnieniem ??

Póki co zam dwa sposoby:

1) dzielnik rezystorowy na wyjściu - to to trochę jak jazda na samochodem na ręcznym ;-))

2) wtórnik katodowy - często jest za cicho i w sumie jest to tylko bufor ..

Jakie opcje układowe są jeszcze dostępne ?

• Pokaż nowe odpowiedzi