Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o projektorze optoma h 56?

moss_1

Rekomendowane odpowiedzi

szczerze powiedziawszy nic mi nie mówi ta nazwa, ale wybierając projektor nim w ogóle sprawdzisz go w praktyce powinieneś zdać sobie z kilku spraw. Rozumiem, że ma to być projektor do KD?

- im jasniejsze daje światło projektor to nie znaczy że lepsze. Wręcz przeciwnie - projektory do KD powinny mieć jasność od 700 do 1000 ANSI

- kontrast, to jedna z cech na którą powinieneś zwrócić uwagą. Wartość 1: 1000 uważa się juz za bardzo dobrą. Im wartość wyższa tym lepiej

- głośność pracy. Nowe Panasonici mają 28dB.... Taki szum absolutnie nie będzie Ci przeszkadzał w oglądaniu filmów

- jeżeli masz pokój, to sprawdź jaką projektor ma ogniskową. Niektóre firmy wypuszczają już modele, które dają obrazy o dużej przekątnej z małej odległości

- wejście sygnału obrazu. Obowiązkowo wg mnie to component i monitorowe RGB. Dobre by było jeszcze Scart (Euro), aby móc oglądać telewizję, ale takie wejście mają chyba tylko wspomiane już Panasonici

- żywotność lampy, tzn. jej maksymalny czas pracy i koszt zakupu nowej. Lampy pracują od 2000 do 4000 h. Ich cena średnio wynosi ok. 2000zł i nie pytaj mnie się dlaczego tak drogo

- nieprawdą jest, że DLP biją na głowę LCD. Znam projektory LCD, które w tym samym przedziale cenowym odwzorowują lepszy obraz niż DLP.

- jeżeli nie będziesz używał projektora do giercowania matryca 800x600 w zupełności Ci wystarczy!!!

a tak w ogóle jeżeli masz możliwość to trzeba koniecznie przetestować urządzenie samemu. Jako płytę testową możesz wykorzystać np. Inni z Nicol Kidman, właśnie dlatego, że kolory tam nie są zbyt intensywne.

W tej chwili za 8000 kupisz już bardzo dobre projektory (nówki)... Przynajmniej u importerów

Gość William Kox

(Konto usunięte)

ja mam projektor HP 6120 i uwazam ze jesty to swietne urządzenie.

Jasność ma 2000 ANSI i myśle ze to bardzo dobrze. Obraz jest nasycony i jasny. Kontrast 1:1200.

Naprawde polecam

Optoma H56 nie jest zlym ustrojstwem, ale w ostatnim czasie wyszlo kilka nowych modeli ktore wlasnie w tej klasie cenowej conieco zdominowaly rynek np.: Toshiba Mt500, NEC 1000, Sharp XV-Z200E i napewno sa ciekawymi (albo i ciekawszymi) modelami niz Optoma.

xajas

www.jaschiks.com

• 8 lat później...

szczerze powiedziawszy nic mi nie mówi ta nazwa, ale wybierając projektor nim w ogóle sprawdzisz go w praktyce powinieneś zdać sobie z kilku spraw. Rozumiem, że ma to być projektor do KD?

- im jasniejsze daje światło projektor to nie znaczy że lepsze. Wręcz przeciwnie - projektory do KD powinny mieć jasność od 700 do 1000 ANSI

- kontrast, to jedna z cech na którą powinieneś zwrócić uwagą. Wartość 1: 1000 uważa się juz za bardzo dobrą. Im wartość wyższa tym lepiej

- głośność pracy. Nowe Panasonici mają 28dB.... Taki szum absolutnie nie będzie Ci przeszkadzał w oglądaniu filmów

- jeżeli masz pokój, to sprawdź jaką projektor ma ogniskową. Niektóre firmy wypuszczają już modele, które dają obrazy o dużej przekątnej z małej odległości

- wejście sygnału obrazu. Obowiązkowo wg mnie to component i monitorowe RGB. Dobre by było jeszcze Scart (Euro), aby móc oglądać telewizję, ale takie wejście mają chyba tylko wspomiane już Panasonici

- żywotność lampy, tzn. jej maksymalny czas pracy i koszt zakupu nowej. Lampy pracują od 2000 do 4000 h. Ich cena średnio wynosi ok. 2000zł i nie pytaj mnie się dlaczego tak drogo

- nieprawdą jest, że DLP biją na głowę LCD. Znam projektory LCD, które w tym samym przedziale cenowym odwzorowują lepszy obraz niż DLP.

- jeżeli nie będziesz używał projektora do giercowania matryca 800x600 w zupełności Ci wystarczy!!!

a tak w ogóle jeżeli masz możliwość to trzeba koniecznie przetestować urządzenie samemu. Jako płytę testową możesz wykorzystać np. Inni z Nicol Kidman, właśnie dlatego, że kolory tam nie są zbyt intensywne.

W tej chwili za 8000 kupisz już bardzo dobre projektory (nówki)... Przynajmniej u importerów

No niestety część tych informacji rodem sprzed10 lat. Kolegoteraz HDMI zalatwia wszystko. Lampy owszem i po 2000 złotych są ale sporo jest zamienników oraz teńszych lamp. Polecanie 800x 600 do czegokolwiek to już paranoja. Wiele lmp pracuje do 6000 godzin i więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.