Skocz do zawartości
IGNORED

Pass DIY - płytki drukowane

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem dokładniejszego porównania brzmien Aleph 3 , 30 i X. Wybrałem je dlatego że są najsłabszymi z propozycji czy rad Passa (3 i 30 -30W i X-40W). Też nie chce nimi "kruszyć murów" poza tym ze zwiększaniem mocy szybko rosną koszty budowy i eksploatacji.

A może by tak Aleph - X rozmostkować ?

PS.Ciekawa będzie ta stronka www.firstwatt.com jak pojawią się projekty (dopiero w marcu :P)

>>Beat

"A może by tak Aleph - X rozmostkować ?"

tylko po co?

Wszystkie Alephy oraz Aleph X (to nie jest projekt Pass'a, choć oparty na jego pomysłach) są skalowalne i bez większego trudu można dopasować je pod swoje wymagania. Sam Pass uważa Alepha 2 za najlepszego sonicznie Aleph'a. Ale każdy ma inne preferencje. Na temat brzmienia "dwójki" będę mógł sie wypowiedzieć jak już ją złożę.

Krzysiek

• 2 tygodnie później...

Z następnymi płytkami może zaczekamy, aż obecni zamawiający się wypowiedzą. Jeśli nie będzie zbyt dużo reklamacji, to zamówię następną partię. Myślę że to kwestia tygodnia, dwóch.

Właśnie odpaliłem Alepha Hi-aro na tych płytkach i jest OK. Właśnie czekam na niego i kolegę z kapeli "Soja" na odsłuch.

Na początek jedno zdjęcie produktu finalnego i tylko dwa słowa – GRA PYSZNIE!!!!.

Teraz nie będę się rozpisywał w szczegółach, jak ten zestaw Aleph -ów gra. Powstanie szczegółowy artykuł na ten temat.

Pzdr.

[obrazekLUKASZ-86291_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widok trochę utrudnia ocenę urody. Lepsze byłoby en face lub jak do paszportu. Czy dobrze się domyślam? Od góry CD, Aleph preamp, i 2 x Aleph 5. Środkowy blok troche różni się od dolnego, czyżby wychyłowym wskaźnikiem. Zestaw stosujesz do biampingu?

Witam wszystkich serdecznie!!!

To chyba odpowiednie miejsce dla tego pytania i chyba najbardziej skierowane do Bartka1, który ma chyba największe doświadczenie z Alephami.

Chciałbym spytać - może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, jaka jest różnica brzmieniowa przy sterowaniu końcówek Passa sygnałem z gniazd RCA i sygnałem zbalansowanym.

Przy sterowaniu zbalansowanym sygnał przechodzi przez nieszczęsny kondensator 220 uF. Czy robiliście jakieś eksperymenty wstawiając kondensatory różnychn producentów, a może próbowaliście bocznikować go jakimiś wysokiej jakości MKP? Jaki miało to wpływ na dźwięk?

Czy jeżeli w preampie mamy na wyjściu kondensatory, to czy można w takim wypadku zrezygnować z tego kondensatora wejściowego w Alephie???

Pozdrawiam

Piotr

pytanko;

Co sądzicie o tym aby ścieżki na płytce drukowanej posrebrzać zamiast pozłacać jak to się czasem spotyka.

Srebro jest najlepszym przewodnikiem a jego tlenek ponoć jeszcze lepszym.

Ciekawe czy miałoby to wpływ na przenoszenie najwyższych czestotliwości.

Coś a'la kable.

Czy soldermaska niepowoduje pasożytniczych pojemności.Może lepiej jak druk nie będzi niczym pokryty.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.

Pozdrawiam

Jedyne posrebrzanie to fabryczne tzw.rodowane srebro.

W innym razie tylko zlocenie daje dobre parametry przewodnikowe.

Zlocenie szczegolnie jest zalecane gdy sciezki sa plynnie[nie lamane]prowadzone.

Do złota się lepiej lutuje.

Zamiast przejmować się rzeczami typu pojemność i wpływ posrebrzania na wysokie tony (no tak, przy 5Ghz miało by to kolosalne znaczenie) martwił bym się o same luty.

Żeby dobrze lutować trzeba kilka lat doświadczenia, a w niektórych wątkach czytam, że ktoś bierze cynę na grot ;-)

Srebro w okręgach przemysłowych śniedzieje w wyniku reakcji srebra z siarkowodorem; powstaje siarczek srebra, który jest izolatorem. Kiedyś po pięciu latach użytkowania otworzyłem głowicę UKF i nikt nie powiedziałby, że cewki były kiedyś zrobione ze srebrzanki.

Aby srebro dawało niezawodne połączenia powinno być zabezpieczone przed wpływem reaktywnych gazów. Złoto nie ma takich ograniczeń.

Czy juz ktos odpalil Aleph 5 na zamawianych plytkach? Ja juz poczynilem pierwsze zakupy czesci i ta informacja staje sie dla mnie istotna - jakos nie pale sie do projektowania akurat tej plytki ;-)

Witam.

Panowie którzy zamawiali płytki, wpłynął przelew, ale nie wiem od kogo. Przelew podpisany jest " KIJ PLYTKA 1 KOMPLET". Wpłacającego proszę o kontakt.

> ufolek

z tego co wiem, to tylko ja.

Moze ktos potrafi ocenic tą płytke?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przymierzam sie wlasnie do zrobienia plytek i ten projekt wyglada wmiare zachecajaco..

mam nadzieje, ze te lenistwo mnie nie zgubi ;>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może się zbłaźnie tym pytaniem,a raczej na pewno ale czemu nie może iść do okoła? Co do reszty to się z Tobą całkowicie zgadzam zgadzam.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Jezeli chodzi o wielkosc to juz kwestaia gustu raczej, jezeli kluczowe połączenia są krótkie.

(gdyby była troche mniejsza, to bym sie nie obraził)

Masa tez wzbudzila u mnie mieszane uczucia, wiec trzeba ja przeciąć faktycznie.

Tranzystory na kablach? Na to bym nie wpadl ;-) wyjasnienie wizualne ponizej:

Ukryta Zawartość

Dzieki za uwagi i chetnie poczytam kolejne, a moze jakas sprawdzona propozycja (mam malo czasu na zabawe).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.