Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Że czeski błąd to wiadomo.

Dbaj o niego! :) Te chipy to dzisiaj skarb!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Panie i panowie czy SBT też doczeka się lampizacji :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czy Touch to nie wiem, ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już od dawna lampizują. :)

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam,

Posiadam SBT od ponad roku i póki co gram muzę z dysku 2,5" podpiętego po USB. Najwyższy czas na zmianę (po USB nie chodzi to jak bym chciał) i zamierzam kupić Synology DiskStation DS712+.

Serwerek będzie postawiony w pokoju gdzie jest główny komputer i router WiFi (APPLE AIRPORT EXTREME BASE ST. 802.11n). Generalnie cały hardware w innym pokoju niż ten w którym będą odsłuchy. Na Synology w standardzie jest Squeezebox Server. Zamierzam strumieniować pliki FLAC po zdekodowaniu ich na Synology, bezprzewodowo po Wi-Fi do SBT umieszczonego w salonie. Czy to zagra, czy też kombinować aby SBT kabelkiem połączyć bezpośrednio z routerem, do którego również będzie podpięty server Synology?

Z góry dziękuję za konkretne, praktyczne porady.

Pozdrawiam

WildStar czy możesz napisać, dlaczego pu USB SBT nie chodzi tak jak byś chciał ? Bo jakby ktoś chciał nabyć SBT to będzie wiedział co mu grozi. U mnie zewnętrzny dysk magazynowy to podstawa, nie lubię bawić się w NASy, połączenia z komputerami...

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

W przypadku odtwarzania FLAC z dysku podpiętego po USB, czasami potrafi się wieszać i jest to trochę wkurzające. Poza tym przerzucenie dekodowania FLAC do PCM na serwer odciąży SBT

i mam nadzieję wpłynie korzystniej na jakość dźwięku. Dodatkowo przy serwerze każdy zrzut będzie bezpośrednio do biblioteki a ta zaktualizuje się np. raz na tydzień w godz. 02:00-04:00, czyli w godzinach w których zazwyczaj śpię ;-) Przy dysku każde zgranie wiąze się z wypinaniem i aktualizacją a ta przy obecnych 12000 utworów zajmuje SBT ok. 1h20 min. Oprócz tego interfejs zarządzania, kopiowanie, tagowanie itp. np. w Synology jest dostępne przez przeglądarkę internetową i np. siedząc w pracy w "wolnym czasie" będę mógł sobie zrobić porządek np. w tagach okładkach a w domu tylko czas na słuchanie. Względy bezpieczeństwa też są bardzo ważne i co najważniejsze raz ustawię automat i z głowy, moge zapomnieć samo się w tle zrobi. Kolejny aspekt przy wieczornych cichych odsłuchach np. dysk 3,5" było słychać. z 2,5" jest znacznie lepiej. I ostatnie co mi przychodzi na korzyść: ogólnodostępność tzw. sharing i to w obrębie sieci domowej ale takze np innym uzytkownikom z drugiego końca polski, w celu użyczenia np. dobremu koledze kilku płytek do odsłuchu.

Witam,

Mam pytanie jak zainstalować logitech media serwer na dysku nas (synology DS211j), mam SBT sterowanie z IPADA2 ale do prawidłowego działania muszę mieć uruchomiony komputer z tym programem, da się jakoś ominąć komputer?

Pozdr

Witam,

Mam pytanie jak zainstalować logitech media serwer na dysku nas (synology DS211j), mam SBT sterowanie z IPADA2 ale do prawidłowego działania muszę mieć uruchomiony komputer z tym programem, da się jakoś ominąć komputer?

Pozdr

strumieniowiec, lampy i tuby

czy sqeezbox nowy obsługuje strumienie radiowe? jaka jest baza polskie stacje też są?

Wyszukuje pełno stacji, polskich również, od internetowych lokalnych do Polskiego Radia, jakość różna,ale niektóre grają naprawdę fajnie.

tylko zapytam jeszcze o stacje radiowe czy korzystając z tej usługi trzeba się gdzieś rejestrować płacić ?czy full free?

Focal + Naim

WildStar streamowanie po wifi ma jeden minus, jak sieć będzie przeciążona, to może przerywać. Co prawda nie korzystam z SB, muzyka leci z nettopa z XBMC, który bezprzewodowo łączy się z routerm Apple Time Capsule, na którego dysku jest cała muzyka zgrana z płyt i w momencie jak zgrywam coś z laptopa (np film) na dysk w routerze, to muzyka na nettopie się tnie. Po prostu pliki kopiują się chyba z maksymalną przepustowością routera (około 12MB/s). Jeżeli nie będziesz na Nas zbyt często coś przegrywał, to nie będzie to jakoś męczące.

tylko zapytam jeszcze o stacje radiowe czy korzystając z tej usługi trzeba się gdzieś rejestrować płacić ?czy full free?

Stacje radiowe są darmowe, przy normalnym użytkowaniu wraz z dwoma podłączonymi komputerami nic się nie rwie i odbierają bez przerw

Jest jedynka i trójka. Program czwarty również. Milion zetek i rmf. A Touch sprzedaje Rochu z nowym zasilaczem (jest w dziale ogłoszeń)

>>>>cube_6

Też mam oprócz AirPort Extrema Time Capsule z 2TB dyskiem, nowe nieużywane bo niebardzo miałem czas i chęci na konfigurowanie. Czy jest możliwość podpięcia SBT właśnie pod Time Capsule najlepiej kabelkiem i tak aby bezproblemowo działał. Wiem, że dostęp do dysku Time Capsule może być chroniony hasłem. Czy można również ustawić dostęp bez hasła - pytam bo nie wiem jakby SBT z tym wspólpracował. Wtedy wstawiłbym Time Capsule do salonu i po ethernecie spiął z nim resztę urządzeń: SBT, PS3 i Denona AVR-4311. Dysk w urządzonku Apple naprwdę pracuje z duża kulturą więc byłby niesłyszalny nawet przy cichych odsłuchach. Bardzo będę Ci wdzięczny za wszelkie informacje, które byćmoże uchronią mnie przed zakupem NASa.

Jest jedynka i trójka. Program czwarty również. Milion zetek i rmf. A Touch sprzedaje Rochu z nowym zasilaczem (jest w dziale ogłoszeń)

dzięki chłopaki, w końcu zamówiłem nowego, zobaczę co jest wart :)

Focal + Naim

dzięki chłopaki, w końcu zamówiłem nowego, zobaczę co jest wart :)

Mnie zaskoczył pozytywnie, chociaż uczciwie przyznam, że robi tylko za radio internetowe (ze wskazaniem na wszelkie stacje nadające jazz i klasykę których naziemne stacje w Szczecinie nadają szt.1- RMF Classic). Jeśli lubisz taki repertuar koniecznie sprawdź Linn Jazz/Radio/Classic.

Szkoda tylko, że żaden z serwisów typu Last.FM nie działa w Polsce, ale może z czasem :).

Mnie zaskoczył pozytywnie, chociaż uczciwie przyznam, że robi tylko za radio internetowe (ze wskazaniem na wszelkie stacje nadające jazz i klasykę których naziemne stacje w Szczecinie nadają szt.1- RMF Classic). Jeśli lubisz taki repertuar koniecznie sprawdź Linn Jazz/Radio/Classic.

Szkoda tylko, że żaden z serwisów typu Last.FM nie działa w Polsce, ale może z czasem :).

czyli Squeezebox jak transport jest ok?

Focal + Naim

Póki co, nie mam najmniejszego pojęcia, czytając wpisy w tym wątku -tak, w innych wątkach - różnie.

Kupiłem go dla radia, ale na dniach planuję postawić NAS-a (HP microserver + vortex) i wtedy będę mógł Ci odpowiedzieć.

Ale chyba większość kupuje go jako transport (odtwarza 24/96, jest gapless itd) więc pewnie jest co najmniej poprawny.

Jako transport plus dac to bardzo dobre rozwiazanie. Tylko musisz koniecznie zrobić mu moda Soundchecka . Zdecydowana poprawa ogolnie wszystkiego.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jako transport plus dac to bardzo dobre rozwiazanie. Tylko musisz koniecznie zrobić mu moda Soundchecka . Zdecydowana poprawa ogolnie wszystkiego.

:) a co to takiego? Soundcheck

wielkie dzięki

Focal + Naim

:) a co to takiego? Soundcheck

wielkie dzięki

po 2 dniach dostałem mejla że nie mają Squeezebox dostępnego na magazynie oczekiwanie 3 tygodnie :)

rewelacja sprzedający na allegro

Ukryta Zawartość

jaja sobie robią na maksa!!! albo ceny podnieśli i musieli wymyślić "wytłumaczenie"

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

A oto tajemniczy soundcheck ;)

Ukryta Zawartość

Jest tam zestaw modyfikacji do wykonania na mydelniczce celem poprawy brzmienia :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GT

Ukryta Zawartość

W ubiegłym tygodniu u nich kupowałem.

Opis "W magazynie" oznacza co prawda w magazynie Logitecha, ale zamówienie złożone w poniedziałek dotarło w czwartek, więc polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ubiegłym tygodniu u nich kupowałem.

Opis "W magazynie" oznacza co prawda w magazynie Logitecha, ale zamówienie złożone w poniedziałek dotarło w czwartek, więc polecam.

właśnie u nich zamówiłem tam , conrad ma oddać kasę zobaczymy jak im to sprawnie pójdzie

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Nic tylko brać.

Ja u nich także kupiłem, ale nieco drożej.

Jednak 200 zł taniej niż u nas.

Pamietajcie, ze Amazon, zgodnie zreszta z prawem, do ceny podanej na stronie, dolicza POLSKI VAT (23% obecnie...)

OK, wygrzało się już chyba dostatecznie... a więc informuję, że tani jak barszcz zasilacz z Halfordsa w miejsce dostarczanego seryjnie zasilacza do SB Duet sprawdził się znakomicie.

Znalazłem dziś czas na naprawdę krytyczne porównanie i nie ma obecnie żadnej różnicy dźwiękowej w konfiguracji: komp>>>SB Duet>>>łączówka Viablue>>>DAC w stosunku do: komp>>>kabel USB>>> V-Link>>>łączówka Viablue>>>DAC

Edytowane przez il Dottore

• Pokaż nowe odpowiedzi