Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak BTW Antymalkontent, co się tak tymi "strumieniami" zachłysnąłeś? Co post to samo ;)

Naprawdę uważasz, że to taka świetlana przyszłość?

Ja tam widzę wielki potencjał do komercjalizacji i kolejnych ograniczeń pod hasłem "ochrona praw autorskich", dlatego podstawą jest dla mnie lokalne przechowywanie swojej muzyki. Radia internetowe ok, jeśli ich jakość będzie coraz lepsza to tym bardziej ok (szybsze łącza -> strumień lossless), ale nie ma co się na zapas podniecać jakimiś serwisami, które nie wiadomo jak wyewoluują.

Mi przestał, ale to nawet ciupkę przed aktualizacją ;) Sprawdź sobie jeszcze możliwość sterowania np. z komputera - zapewne też będziesz miał anomalie.

Zaktualizowałem dziś zarówno firmware Toucha jak i Media Serwer do wersji 7.7.2, trochę się pomęczyłem, naresetowałem i w końcu znalazłem pewien błąd, tylko nie wiem co jest z tym tak naprawdę grane. Okazało się, że chwilę po resecie do ustawień fabrycznych wszystko jest ok, za to zaczyna się sypać po połączeniu z biblioteką na NASie. I tutaj zerknąłem przypadkiem na zegar i stwierdziłem, ze mam jakąś dziwną datę 23 sierpnia 1992... SB zasysa ustawienia zegara z Serwera, a ten z kolei przyjmuje je z urządzenia na którym jest zainstalowany. Co dziwne miałem ustawioną synchronizację z serwerami NTP. Podałem adresy innych serwerów i na trochę pomogło, a potem znowu to samo. Ustawiłem więc czas ręcznie i póki co jest ok.

Na początku podejrzewałem problem z samym SBT, potem z NASem, a teraz Twój wpis - dziwna sprawa...

Na czym masz zainstalowany Media Server?

Myślałem , ze tylko ja mam problem po aktualizacji :) Mój iPad zgubił widoczność 2TB 3,5" , jakiś problem na netbooku , ze niektóre funkcje są dostępne tylko dla administratora (niby ja nim nie jestem ) .

Jednym słowem wszystko zrobiło się do pi... :(

Acta ?

Przeszedłem na Pc audio dla wygody , ale jak tak ma być dalej to chyba wrócę na srebrne krążki lub może winyle .

Tym bardziej , ze na PC znam się jak świnia na ksieżycu.

Pozdrawiam i miłego dnia.

Maciej

Tak BTW Antymalkontent, co się tak tymi "strumieniami" zachłysnąłeś? Co post to samo ;)

Naprawdę uważasz, że to taka świetlana przyszłość?

Ja tam widzę wielki potencjał do komercjalizacji i kolejnych ograniczeń pod hasłem "ochrona praw autorskich", dlatego podstawą jest dla mnie lokalne przechowywanie swojej muzyki. Radia internetowe ok, jeśli ich jakość będzie coraz lepsza to tym bardziej ok (szybsze łącza -> strumień lossless), ale nie ma co się na zapas podniecać jakimiś serwisami, które nie wiadomo jak wyewoluują.

hmmm juz przestaje sie zachwycac strumieniami, chociaz przedwczoraj bedac w domu odkrylek kolejny swietny zespol dzieki strumieniowym serwerze, tego sie nie da w inny sposob osiagnac, tym bardziej ze radia nie slucham wiec jest sie czym zachwycac, tym bardziej ze sa i darmowe a wiec swietna sprawa na wyszukiwanie muzyki dobrej muzyki, a co do praw autorskich i innych sposobow hamerykanskich to domyslam sie ze beda chcieli niszczyc i ta metode dostepu, zawsze tak robili ale na szczescie nie ze wszystkim sie udalo, miejmy nadzieje ze tutaj tez sie nie uda, pamietaj nawet radio i plyte winylowa chcieli zlikwidowac pod ta sama spiewka, teraz nawet internet chca niemal zlikwodowac ale powtarzam nie wszystko im sie udaje...

ps. jak tu sie nie zachwycac kiedy moge niemal wszystkiego natychmiast posluchac, sorry wciaz sie zastanawiam i nie moge znalezc wady (no poza sprawami autorskimi i wyzyskiem ale to dziala wszedzie przeciez plyta z 10 nagraniami 60zl kosztuje wiec nie tylko strumieniom grozi wyzysk absolutny hamerykanska gospodarka dominuje wiec beda tworzyli prawa dla utzymywania swojej gospodarki i swoich monopoli tego nie pominiemy przynajmiej w najblizszym czasie)

acha zapomialem, jest jedna wada, ograniczonosc odtwarzaczy, nie mozna ich szybko dostosowac do nowej zmiany (a w strumieniach to klucz do sukcesu) ok spoify dziala tylko nie w polsce to plus, ale grooveshark nie dziala nigdzie na sbt wiec platforma jest nieprzyszlosciowa jak na razie jesli chodzi o strumienie, ale z plikami i radiem internetowym sobie dobrze radzi... no i deerez zaspokaja potrzeby wyszukiwania i poznawania muzyki wiec nie bede juz narzekal (no gdyby ten grooveshark jeszcze zaimplementowali ale coz trzeba zdac sobie sprawe ze to ograniczony system operacyjny i nie wszystko sie da, moze nowy logitech bedzie lepszy w tym wzgledzie)

chwilowy brak działalności w audio.

ps. jak tu sie nie zachwycac kiedy moge niemal wszystkiego natychmiast posluchac, sorry wciaz sie zastanawiam i nie moge znalezc wady

Wiesz, dziś jest jutro może nie być ;) A co mam na lokalnym serwerze to mam.

Wiesz, dziś jest jutro może nie być ;) A co mam na lokalnym serwerze to mam.

no w sumie tak, tym bardziej ze to jest mp3 ale jako wyszukiwarka ciekawej muzyki i przesluchiwarka przed zakupem/pozyczeniem cd/sciagnieciem wav/lossless sprawdza sie idealnie, oraz jako przesluchiwarka nowej papki ktora za miesiac juz nie bedziesz chcial sluchac tez sprawdza sie idealnia,

takze pozatym gromadze normalna muzyke...

Witam.

Na panelu kontrolnym Logitech Media Server mam taki wpis na czerwono :

Niektóre opcje są wyłączone, ponieważ nie jesteś administratorem. Uruchom to narzędzie jako administrator , aby możliwe było użycie tych opcji .

Wcześniej usunolem dokładnie program , wgralym nowy z nowym adresem i haslo. Gdzie leży błąd ? Przez chwile wszystko było OK ,puki nie wylaczylem netbook-a . Co zrobić , aby to miało ręce i nogi :)

Pozdrawiam.

Maciej

Nasz SBT dostał kolejnego kopa i dostał wsparcie dla 192k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Witajcie .

Szukam odpowiedzi na DIY , ale jest tylko monolog z mojej strony :( Nie wiem , czy temat juz nie ciekawy , czy co .

Był kiedyś temat o dłubaniu i modyfikacji SBT . Były zamieszczone ,,ostre,, zdjęcia poczynań dzielnego speca od DIY .

Czy możecie podpowiedziec kto i co robi , aby wycisnąć z mydelniczki cuda i magię dobrego grania ?

Może jakiś link ?

Pozdrawiam .

Maciej

Witajcie .

Szukam odpowiedzi na DIY ,

Ja również dopisuję się do tej prośby, jak np. krok po kroku wgrać Tollboxa lub ewentualnie inny upgrade, podnoszący jakość dźwięku.

Był kiedyś temat o dłubaniu i modyfikacji SBT . Były zamieszczone ,,ostre,, zdjęcia poczynań dzielnego speca od DIY.

(...)

Może jakiś link ?

Czy był to wątek na forum i czy na pewno dotyczył modyfikacji Squeezeboxa Touch?

Bo ja kojarzę tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nedj

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zrobiłem na swoim SBT Enhanced-Digital-Output - sygnał przez digital out coaxial rca i DAC to poprawnie bezproblemowo rozpoznaje jako 192k - także działa i gra!

Ukryta Zawartość

czy tu można podejrzeć gdzie to włączyć?

już działa :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

i co najciekawsze imho gra lepiej niż mody soundchecka na kazdym materiale! - czyli soft w tych rozwiązaniach jest i pewnie będzie priorytetem pod wzgledem sonicznym - sprobujcie...

ps

nalezy przestrzegac i postepowac step-by-step, zresetowac SBT do factory default, FLAC ustawić jako native na zewnetrznym serwerze SBS i tyle.

Czy był to wątek na forum i czy na pewno dotyczył modyfikacji Squeezeboxa Touch?

Bo ja kojarzę tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Witam .

Faktycznie to chyba o tym kiedyś czytałem . Byłem pewien , że chodziło o Touch-a.

Czy robił ktoś coś podobnego z SBT ? I czy to w ogóle ma sens ?

Dziękuję za pomoc i rozwianie mojego błedu.

Miłego dnia .

Maciej.

Ukryta Zawartość

chłopaki potrzebuję sbt podpiąć dobrym coaxem , kiedyś była moda na belkina synapsa , czy podobny cenowo profigold 4000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest ok?

potrzebuję też jakiegoś optyka z tv do daca coś niedrogiego dobrego możecie polecić?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

ktoś ma może radyjko? szukam czegoś miłego do sypialni z pilotem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

mam takie radyjko, gra to akceptowalnie, córka jest przeszcześliwa z tego powodu (radia dla dzieci ;))))

Jedyne co powinni dodać wg mnie do squeezeboxów to opcja posiadania na jednym LMS kilku bibliotek ( ja mam w salonie swoja i tylko swoja muzyke, córka w pokoju ma swoje bajki, i tylko swoje, przy posiadaniu więcej niż jednego urządzenia) - chyba że ktos wie jak to zrobić?

pozdr

też do sypialni i jako mobilne dla dzieci potrzebuję :)

czy pilot od sbt będzie z tym działał? i czy są jakieś zamienniki akumulatorków do tego radyjka?

znalazłem takie coś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Co do pilota moge jutro Ci to sprawdzic.

Wg mnie najlepsza opcja to urzadzenie (tel, ipad) ktorym mozesz sobie przez wi-fi sterowac oboma urzadzeniami - ja ipadem z calego domu moge sobie sterowac dwoma squeezeboxami, ostatno robilem ognisko, siedze sobie 15 m od domu, kolumny przez okno wystawione, puszczasz co chcesz. Czad ;))))

Pozdr

witam.

jestem cierpliwym człowiekiem ale moja wytrzymałość osiągnęła poziom krytyczny.

Podłączyłem SBT z dyskiem 1 TB iOmega (35 000 utworów + okładki) a ich "współpraca" doprowadza mnie

do szału ilekroć mam ochotę posłuchać muzyki. Ciągłe wieszanie i powtórne indeksowanie (ok. 20 min) bez pewności czy w ogóle zadziała.

myślałem że jestem sam ale dobrze to opisał kolega WildStar.

proszę o podpowiedz jaki dobrać serwer NAS - dość stabilny i przystępny cenowo.

witam.

jestem cierpliwym człowiekiem ale moja wytrzymałość osiągnęła poziom krytyczny.

Podłączyłem SBT z dyskiem 1 TB iOmega (35 000 utworów + okładki) a ich "współpraca" doprowadza mnie

do szału ilekroć mam ochotę posłuchać muzyki. Ciągłe wieszanie i powtórne indeksowanie (ok. 20 min) bez pewności czy w ogóle zadziała.

myślałem że jestem sam ale dobrze to opisał kolega WildStar.

proszę o podpowiedz jaki dobrać serwer NAS - dość stabilny i przystępny cenowo.

kupujac squezeboxa nalezy zapamietac ze on nie nadaje sie do odsluchu przez usb, chyba ze podepniemy tam pendriva 4-16 gb to da rade ale z dyskami nie daje rady przez usb

a co do nasa kazdy nas bedzie dzialal prawidlowo z sbt pod warunkiem ze da sie na nim postawic serwer squezeboxa, ja mam tani zyxel i tez daje rade, jedyny mankament to wolne przeszukiwanie folderow... wiec zalezy czego oczekujesz chcesz szybkiego na kilka dyskow to i ponad 1000 trzeba przeznaczyc chcesz najprostszy to okolo 250 i masz nasa zalezy czego oczekujesz

Dokładnie tak jak wyżej.

Sam przerabiałem muzyke po USB - brak komfortu, niby to chodzi, ale sie wysypuje dośc często - ogólnie nieakceptowalny poziom zamulenia...

potem przerabiałem serwer NAS SYNOLOGY ds112j (ram 128, PROC 1.0)- chodziło to ok z jednym squeezeboxem, teraz przeszedłem na SYNOLOGY DS112 (256 ram, proc 1.6), chodzi to juz super, mozesz na dwóch urządzeniach słuchać jednocześnie, zero zmulenia ;))))

Jakbym miał doradzić to własnie taki układ jest idealny ;))), nie wspominajac o innych zaletach NAS ;)))

Sam Logitech podaje, ze serwer NAS powinien mieć min 256 ram, i z doswiadczenia wiem juz że ma to uzasadnienie (chula o wtedy aż miło...)

Witajcie .

Wtrąca swoje 3 grosze. Dzisiaj przesiadlem się z M2tech HiFace na Evo . Miazga :)

Nie inwestujcie w złote kable USB tylko w asynchroniczne przejśćowki , bedzie wiecej frajdy i pożytku .

Odradzam KAŻDEMU używania kabli USB do słuchania muzyki . USB jest dobry do drukarki :)

Swoją droga jest jakieś wsparcie dla Foobara , aby widzieć i sterować bibliteką ipad-em ?

Pozdrawiam.

Maciej

kupujac squezeboxa nalezy zapamietac ze on nie nadaje sie do odsluchu przez usb, chyba ze podepniemy tam pendriva 4-16 gb to da rade ale z dyskami nie daje rady przez usb

a co do nasa kazdy nas bedzie dzialal prawidlowo z sbt pod warunkiem ze da sie na nim postawic serwer squezeboxa, ja mam tani zyxel i tez daje rade, jedyny mankament to wolne przeszukiwanie folderow... wiec zalezy czego oczekujesz chcesz szybkiego na kilka dyskow to i ponad 1000 trzeba przeznaczyc chcesz najprostszy to okolo 250 i masz nasa zalezy czego oczekujesz

a jaki masz model zyxel'a?

wszyscy piszą o aplikacjach zamieniających smartfony z systemem "android" w piloty do SBT.

czy są takie aplikację dla systemu symbian? ja mam nokię N8.

• Pokaż nowe odpowiedzi