Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

jak zablokowac regulacje glosnosci w SBT?

i jakie jeszcze sa sposoby na polepszenie dzwieku?

wiem ze bylo ale wyszukiwarka dziala nieprecyzyjnie a na manualne szukanie to juz za duzo postow wiec napiszcze podsumowanie

chwilowy brak działalności w audio.

możesz zacząć od tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub tego:

Ukryta Zawartość

a najlepiej od razu to:

Ukryta Zawartość

i to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

możesz zacząć od tego:

Ukryta Zawartość

lub tego:

Ukryta Zawartość

a najlepiej od razu to:

Ukryta Zawartość

i to:

Ukryta Zawartość

Popieram :)

Klaus wykonał kawał dobrej roboty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marekzawa
  • 3 tygodnie później...

ok zabieram sie za pelny upgrade SBT, w tym wymiana zasilania i odczyt danych z zewnetrznego serwera

na poczatek pytanie o serwer: jaki mozliwie najtanszy serwer polecacie do SBT tak zeby odczytywac z dysku pliki nie podpietego pod USB w SBT i zeby czytal FLAC WAV i MP3 oczywiscie? chce kupic w najblizszym czasie, nawet w ciaga najblizszych dni,

drugie pytanie czy taki serwer moze sluzyc do polaczenia z kilkoma urzadzeniami chocby dwoma? (to tylko z ciekawosci)

mile widziane szybkie i konkretne wypowiedzi jak i linki do przykladowych urzadzen, moga byc na PW

ACHA i WAZNE: nie chce zeby to byl PC, w ostatecznosci laptop ale preferuje maly specjalny serwer

Takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zewnętrzny serwer to naprawdę duży postęp, zasilanie też robi swoje.

I z innej beczki. Czy ktoś zna aplikacje Squeeze Commander. Czy ta aplikacja jest odpowiednikiem Ipenga. A jeśli tak czy jest lepsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

no ok

a takie cos moze byc bedzie dzialalo z SBT i dekodowalo pliki i polacze sie kablem z SBT?

Ukryta Zawartość

bo akurat w miare przystepny cenowo jest

Ukryta Zawartość

no ok

a takie cos moze byc bedzie dzialalo z SBT i dekodowalo pliki i polacze sie kablem z SBT?

Ukryta Zawartość

bo akurat w miare przystepny cenowo jest

Szukaj takich, ktore w opisie mają napisane że obsługują squeezeboxcenter. np.:

Ukryta Zawartość

W tej cenie ciągle jesteś na poziomie najtańszych urządzeń. Czy będą zadowalająco działać? Nie wiem. Moim zdaniem za te pieniądze kupisz energooszczędny komputer. Ja np. mam komputerek z procesorem via 1GHz i winxp. Procesor pobiera 10W. Kosztował mnie 150zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rambusia

Szukaj takich, ktore w opisie mają napisane że obsługują squeezeboxcenter. np.:

Ukryta Zawartość

W tej cenie ciągle jesteś na poziomie najtańszych urządzeń. Czy będą zadowalająco działać? Nie wiem. Moim zdaniem za te pieniądze kupisz energooszczędny komputer. Ja np. mam komputerek z procesorem via 1GHz i winxp. Procesor pobiera 10W. Kosztował mnie 150zł.

ok jak na razie jestem za tym bo jest taniej i praktycznie do SBT powinno wystarczyc...

chociaz zastanawia mnie czy wczyta dysk 500gb przez USB sformatowany w NTFS bo po opisie zaczynam w to watpic,

no i na koniec: czy da rade przeslac dane z takiego dysku USB na SBT?

................

a cos takiego nadaje sie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez antymalkontent

Witam

mam kilka pytań odnośnie SBT,

1. Panowie czy taki serwer np zyxel nsa-210 mozna podpiąć bezpośrendio pod kartę sieciową LAN w SBT, czy musi byc podpięty poprzez router, bo jeżeli nie zamierzam współdzielić plików w sieci domowej a jedynie mieć biblioteke wyłącznie do SBT to poco obiąciążąć siec domową dodadtkowym przepływem danych. I jeżeli można to czy trzeba tak jak kiedyś wykonać skrętkę z przeplotem jak w przypadku łączenia dwóch PC, komputer w komputer ???

2.Modyfikacje

a) gdzie się wpisuje komendy typu "ttsat" itp.

czy po otwarciu programu WinScp i tam gdzieś w linii poleceń ???

b) komenda ttbuffer 4000 zmienia bufor na 4000milisekund???, dlaczego taka wartość co to daje? skoro domyślnie jest 20000, czy to jest jakoś uzasadnione czy tylko doświadczalnie?

c) nie rozumiem tego zdania jakoś nie gramatycznie dla mnie

"Update to latest firmware 7.5.4. as supplied with squeezebox server stable revisions 7.5.4. , though I do recommend to run 7.5.3. or 7.6. beta."

to znaczy że 7.5.4 jest stabilne dla - Touch Toolbox 2.0,

czy raczej trzeba powrócić do 7.5.3 lub zainstalować beta 7.6,

a jeżeli tak to jak powrócić do 7.5.3 jak juz mam 7.5.4

d) i to wyłączenie sterowania głośnością

"The downside of the mod: You won't be able to control the volume from within the Squeeze environment anymore.

Hmmh!?!? ...I know. You might have to swallow that pill."

w komentarzach znalazłem

Just run ttvol100 again and you'll be back to normal operation.

czy ktoś to wypróbował??? czy rzeczywiście można włączyć sterowanie z powrotem

komendą: ttvol100

e) czy orpogramowanie touchtoolbox20BB1.tar jest tylko do wyłączenia VOLUME i trzeba je koniecznie doinstalować jeżeli chce się wyłączyć sterowanie???

czy wystarczy Touch Toolbox 2.0

czy te ma ktoś inne odnośniki do tych programików bo na stronie:

soundcheck-audio.blogspot.com są niedostępne przynajmniej teraz

Witam

Panowie czy nikt nie konfiguruje SBT ??? napisałem posta i cisza bez odzewu,

prosze o info :-)

no ciezko, chyba nie to forum, tez mnie interesuje czy ten zyxel bedzie dzialal bezposrednio podpiety kablem do SBT czy trzeba dodatkowego routera, jesli wiecie napiszcie bo "juz chce zamawiac ale zebym nie musial znow sprzedawac"

no ciezko, chyba nie to forum, tez mnie interesuje czy ten zyxel bedzie dzialal bezposrednio podpiety kablem do SBT czy trzeba dodatkowego routera, jesli wiecie napiszcie bo "juz chce zamawiac ale zebym nie musial znow sprzedawac"

Jeśli na Zyxelu jest możliwość postawienia SqueezeServera, to może być podpięty bezpośrednio kablem sieciowym do SBT.

Router nie jest obowiązkowy.

jurek13

Pytasz o rzeczy szczegółowo opisane na stronie autora modyfikacji.

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, krok po kroku.

Edytowane przez marekzawa

Jeśli na Zyxelu jest możliwość postawienia SqueezeServera, to może być podpięty bezpośrednio kablem sieciowym do SBT.

Router nie jest obowiązkowy.

jurek13

Pytasz o rzeczy szczegółowo opisane na stronie autora modyfikacji.

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, krok po kroku.

ok, wciaz sie zastanawiam nad zyxel (tanszy ale slabszy) kontra qnap110 (drozszy ale i lepszy)... jeszcze zastanawia mnie czy da rade z materialem hd (muzyka i film) chocby po kablu, to tak na przyszlosc

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dostałem dzisiaj zasilacz transformatorowy do SBT.

Sam zasilacz waży kilka kilo i jest sporych rozmiarów.

Squeezeboxa w tym zestawieniu słucham co prawda od kilku godzin ale przyznać muszę, iż zmiana jest znaczna i to na plus.

W stosunku do standardowego zasilacza - mocniejszy i lepiej zdefiniowany bas, dociążona średnica, nieco łagodniejsza góra, dźwięk jest gładszy, bardziej płynny i melodyjny.

I co najważniejsze gdzieś zniknął prawie cały cyfrowy nalot i nerwowość dźwięku.

W tej konfiguracji SBT jest połączony kablem koaksjalnym z DAC Audio Note.

Wychodzi mi więc na to, że jednak zasilanie części cyfrowej systemu ma znaczenie.

Ciekawe co na to Edward i jego komanda?

Edytowane przez rochu

Dostałem dzisiaj zasilacz transformatorowy do SBT.

Sam zasilacz waży kilka kilo i jest sporych rozmiarów.

Squeezeboxa w tym zestawieniu słucham co prawda od kilku godzin ale przyznać muszę, iż zmiana jest znaczna i to na plus.

W stosunku do standardowego zasilacza - mocniejszy i lepiej zdefiniowany bas, dociążona średnica, nieco łagodniejsza góra, dźwięk jest gładszy, bardziej płynny i melodyjny.

I co najważniejsze gdzieś zniknął prawie cały cyfrowy nalot i nerwowość dźwięku.

W tej konfiguracji SBT jest połączony kablem koaksjalnym z DAC Audio Note.

Wychodzi mi więc na to, że jednak zasilanie części cyfrowej systemu ma znaczenie.

Ciekawe co na to Edward i jego komanda?

Co to za zasilacz o wadze kilku kilogramów ?

Wrzuć fotki. Najlepiej rozbierane.

Edytowane przez marekzawa

Proszę o naukowe uzasadnienie wyżej cytowanego zdania.

Bo cholera nie rozumiem!

mam Zyxela nsa210 ale nie mam routera czy da sie w ogole uruchomic to bez routera? jak?

oczywiscie mowie o uruchomieniu pierwszym i kofiguracji?

czyli co zrobic zeby komputer zobaczyl tego nasa?

Edytowane przez antymalkontent

mam Zyxela nsa210 ale nie mam routera czy da sie w ogole uruchomic to bez routera? jak?

oczywiscie mowie o uruchomieniu pierwszym i kofiguracji?

czyli co zrobic zeby komputer zobaczyl tego nasa?

NAS musi byc podłączony do sieci domowej.

Ten Zyxel ma procesor 370mHz i 128 ram - to będzie masakra na plikach 24/96 i w górę.

NAS musi byc podłączony do sieci domowej.

Ten Zyxel ma procesor 370mHz i 128 ram - to będzie masakra na plikach 24/96 i w górę.

dalem rade zainstalowac ale problem zaczyna sie w momecie jak chce uruchomic sqeze serve - nie ma w standardzie i trzeba pobrac no i bez polaczenia chyba nic nie zdzialam, powiem szczerze ze to wciaz porazka rowiazanie SBT + server, normalnie pc serwer router i kto wie co jeszcze - tragedia

chociaz sciagnalem jakas paczke nadzieja w tym ze ja rozpozna nas ale tego nie wiem okaze sie jutro bo juz nie mam czasu na dalsze grzebanie w tym

zastanawia mnie czy uda mi sie zrobic tak - nas+ sbt polaczone kablem ethernetowym i sprawnie dzialajace bo to wlasnie chce zrobic?

dalem rade zainstalowac ale problem zaczyna sie w momecie jak chce uruchomic sqeze serve - nie ma w standardzie i trzeba pobrac no i bez polaczenia chyba nic nie zdzialam, powiem szczerze ze to wciaz porazka rowiazanie SBT + server, normalnie pc serwer router i kto wie co jeszcze - tragedia

chociaz sciagnalem jakas paczke nadzieja w tym ze ja rozpozna nas ale tego nie wiem okaze sie jutro bo juz nie mam czasu na dalsze grzebanie w tym

zastanawia mnie czy uda mi sie zrobic tak - nas+ sbt polaczone kablem ethernetowym i sprawnie dzialajace bo to wlasnie chce zrobic?

Przed zakupem mojego obecnego serwera (QNAP 259 PRO+) spędziłem ok. miesiąc na czytaniu setek wpisów na forach anglo i niemiecko języcznych. Przeczytałem dziesiątki recenzji. Przeryłem prawie całe forum slimdevices. Dzięki temu uzyskałem masę inforamacji co warto kupić, na co zwrócić uwagę itp. to samo dotyczy odpowiedniej konfiguracji. Na blogu soundcheck's są wszystkie informacje dot. najlepszej konfiguracji toucha z serwerem. jest też info jakich kabelków użyć, jaki nas jest najbardziej odpowiedni itp.

Moja ostatnia rada (ostatnia bo poprzednich nie słuchałes)- poświęć kilka godzin na rozpoznanie tematu - więcej działaj mniej narzekaj.

Radziłem Ci zakup mocniejszego NASA. Kupiłeś najtansze badziewie na rynku. Za jakiś czas pewnie zorientujesz się, że Ci to wszystko źle działa. W tym przypadku warto było dołożyć kilka stówek do lepszego NASA.

Wiekszość osób na forum raportuje, że Squeezebox czy to z NASEM, czy z serwerem postawionym na kompie/laptopie działa rewelacyjnie. To sprawdzone połączenie - Trzeba tylko wszystko robić z głową.

Przed zakupem mojego obecnego serwera (QNAP 259 PRO+) spędziłem ok. miesiąc na czytaniu setek wpisów na forach anglo i niemiecko języcznych. Przeczytałem dziesiątki recenzji. Przeryłem prawie całe forum slimdevices. Dzięki temu uzyskałem masę inforamacji co warto kupić, na co zwrócić uwagę itp. to samo dotyczy odpowiedniej konfiguracji. Na blogu soundcheck's są wszystkie informacje dot. najlepszej konfiguracji toucha z serwerem. jest też info jakich kabelków użyć, jaki nas jest najbardziej odpowiedni itp.

Moja ostatnia rada (ostatnia bo poprzednich nie słuchałes)- poświęć kilka godzin na rozpoznanie tematu - więcej działaj mniej narzekaj.

Radziłem Ci zakup mocniejszego NASA. Kupiłeś najtansze badziewie na rynku. Za jakiś czas pewnie zorientujesz się, że Ci to wszystko źle działa. W tym przypadku warto było dołożyć kilka stówek do lepszego NASA.

Wiekszość osób na forum raportuje, że Squeezebox czy to z NASEM, czy z serwerem postawionym na kompie/laptopie działa rewelacyjnie. To sprawdzone połączenie - Trzeba tylko wszystko robić z głową.

rozumie tylko ze to jest tylko muzyka lossless czy mp3 - a to teoretycznie podczas odtwarzania powinno obciazac max 1/3 zasobow wiec jest ok, wszystkie inne uslugi powylaczam tylko squeze server zostanie

no chyba ze spiepszyli oprogramnowanie w SBT i bedzie niepotrzebnie skanowalo wyszukiwalo i nie wiadomo co robilo przy okazji co jest bardzo prawdopodobne a co za tym idzie mulilo, jesli bedzie stabilne to wytrzymam to kilka sekundowe wlaczenie wiec nie w tym problem

problem jest w tym ze musze mase urzadzen miec... ale coz zamowilem router bo nie mam wyjscia nie zainstaluje squezeservera, zamowilem kablowy wiec nie bedzie dodatkowego mulenia mam nadzieje wiec wytrzymam

napisze jak dostane router skonfiguruje i uruchomie wszystko, bedziemy mysleli nad dalszymi poprawkami

Panowie, a jak wyglada sprawa jesli chodzi o glosnosc pracy serwera (mysle tu o jakims QNAPie) ? Czy nie przeszkadza w sluchaniu muzyki? Wykorzystywalem dotychczas w tym celu netbooka, ale niestety odglosy pracy wiatraczka przeszkadzaly mi w odbiorze muzyki. Teraz rozwazam zakup QNAPa ale jesli tez bedzie szumiał to sie troche wkurzę. Prosze o poradę...

Panowie, a jak wyglada sprawa jesli chodzi o glosnosc pracy serwera (mysle tu o jakims QNAPie) ? Czy nie przeszkadza w sluchaniu muzyki? Wykorzystywalem dotychczas w tym celu netbooka, ale niestety odglosy pracy wiatraczka przeszkadzaly mi w odbiorze muzyki. Teraz rozwazam zakup QNAPa ale jesli tez bedzie szumiał to sie troche wkurzę. Prosze o poradę...

Szum będzie zawsze choćby z powodu dysku. Moim zdaniem takie urządzenie najlepiej gdzieś eksmitować (piwnica, strych, ostatecznie szafka), bo przecież nie musi stać biurku.

najciszej wypada dysk zewnetrzny 2.5 cala ale w SBT slabo sie sprawdza bo sprzet sie zwyczajnie czesto wiesza, ale przy slabszyb NASie jak moj ZYXEL tez jest cicho gdyz nie wymaga on chlodzenia - ale czy dobrze jeszcze nie wiem serwer uruchomilem ale czekam na router i dopiero bede podlaczal do SBT i porownywal

Zawsze będzie szumiał. Przenieś serwer i dysk do innego pokoju,kuchni, przedpokoju,garażu itp. Kolega wsadził na szafę dzieciakom do pokoju. Wszystko było OK aż do momentu kiedy żona rozpędziła się z podlewaniem jakiś kwiatów.

Edytowane przez kuba1961

Mój Qnap-119 nie szumi bo nie ma wentylatora. Ma chłodzenie pasywne - poprzez obudowę.

Mam w nim zamontowany WD15EARS z serii "Green", który się mało grzeje i jest jednym z najcichszych 3.5" dysków mechanicznych.

NAS stoi w głównym pokoju (tam gdzie słucham muzyki) w szafce razem z routerem. Generalnie go w ogóle nie słychać - tylko czasem "zachrobocze" gdy są odczytywane dane. I to też nie za często bo dysk nie jest pofragmentowany, a FLAC'e są duże.

Właśnie zakupiłem drugi NAS - ReadyNas Ultra 2 Plus (na dwurdzeniowym Atomie 1.8 GHz)

Ten ma wiatrak bo jest dwudyskowy. Po pierwszym uruchomieniu wentylator włączył się na maksa i słychać go było jak odkurzacz. Po odpaleniu systemu wentylator wszedł w tryb "smart" i zwolnił tak, że go prawie nie słychać. Tu mam dwa WD20EARS Green.

Niestety po przegraniu danych z Qnapa (12 godzin!) i próbie zainstalowania Squeezebox Server wszystko wybuchło i dyski się rozsynchronizowały. Mam komunikat "Resync 0% estimated time 236543 hours at 12 kB/s". Gdzie normalnie jest "5 hours at 90 MB/s".

Zrobiłem factory reset i tym razem zamiast RAID 1 wywalę jeden dysk do kieszeni USB3 jako backup, a w NAS'ie zostanie tylko jeden. Chrzanię taki RAID 1, który ma mi się wywalać co jakiś czas. Z jednym dyskiem będzie się mniej nagrzewał i rzadziej odpalał wiatrak.

Na razie porównałem tylko tyle, że w Qnapie dysk ma temperaturę pracy 45stC, a w Ultra 2 Plus oba dyski mają po 35stC - przy wolnych obrotach wentylatora. W FAQ wyczytałem, że nawet jak dyski się wyłączą (spin down) to i tak wiatrak chodzi, żeby chłodzić elektronikę.

no i uruchomilem nasa na SBT i jak na razie wrazenia pozytywne (W KONCU), nareszcie przestalo sie wieszac mulic wczytywac te pliki, no i dzwiek tez sie poprawil...

takze dla nowych uzytkownikow, potwirdzam wczesniejsze obserwacje, SBT jest slabym odtwarzaczem i transportem jesli uzywamy dysku przez USB, z serwerem jest juz przyzwoicie

ale niektorych okladek mi nie widzi z nasa to mnie zastanawia dlaczego?

no i mam pytanie poczatkujacego: czy jesli wylacze nasa to podczas kazdego wlaczenia nasa squeze server wczytuje wszystkie pliki?

SqueezeboxServer ma swoją bazę danych opartą o MySQL. Włączenie/wyłączenie servera NAS (zakładam Qnap lub Synology, ponieważ mają swoje paczki - qpkg w przypadku Qnap) nie niesie za sobą żadnego wczytywania plików (nie wiem co pod tym rozumiesz).

NAS po uruchomieniu swojego systemu, a następnie servera SqueezeBox jest po prostu gotowy do pracy. W przypadku Duet'a objawia się to przejściem kontrolki z niebieskiej na przyciemnioną białą na froncie Receiver'a.

Każdorazowe dodanie nowych plików powinno być zakończone ponownym skanowaniem zawartości, a więc updatem w/w bazy danych. Można to ustawić na Auto co 24h w Dodatkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi