Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do użytkowników SBT, czy ktoś z Was sprawdzał jak działa SBT z podpiętym pod USB dyskiem twardym z własnym zasilaniem?

Na przykład coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na innych forach raportują, że takie rozwiązanie nie wprowadza "mulenia" i do czasu instalacji sieci i serwera lub dla osób z mniejszymi zasobami plików wystarcza.

Rozsądny serwer z dwoma dyskami 1TB to już wydatek minimum 2000 PLN :(

Ukryta Zawartość

Ja wydałem dokładnie 1465zł na ReadyNAS Ultra 2 i 2x2TB HDD ;) Atom 1.8GHz, a dyski budżetowe, ale z listy zalecanych przez producenta NASa. IMHO do domu nie potrzeba jakichś super-hiper wymyślnych modeli...

Masz już SBT? Jeśli tak to spróbuj pożyczyć podobny dysk i samemu sprawdź jak to działa.

Pytanie do użytkowników SBT, czy ktoś z Was sprawdzał jak działa SBT z podpiętym pod USB dyskiem twardym z własnym zasilaniem?

Na przykład coś takiego:

Ukryta Zawartość

Na innych forach raportują, że takie rozwiązanie nie wprowadza "mulenia" i do czasu instalacji sieci i serwera lub dla osób z mniejszymi zasobami plików wystarcza.

Rozsądny serwer z dwoma dyskami 1TB to już wydatek minimum 2000 PLN :(

Sprawdzałem, ale tylko połowicznie. Podpięty dysk 1,5 TB (ok 30 000 plików zajmujących ok 900 GB). Po półtorej godzinie indeksowania dałem sobie spokój. Przeszedłem na połączenie wifi.

Ukryta Zawartość

Sprawdzałem, ale tylko połowicznie. Podpięty dysk 1,5 TB (ok 30 000 plików zajmujących ok 900 GB). Po półtorej godzinie indeksowania dałem sobie spokój. Przeszedłem na połączenie wifi.

No tak, 30000 plików = 3 000 płyt, miałem na mysli nieco mniejsze zasoby :)

Wiem, że ograniczeniem będzie wydajność procesora w SBT.

m0d,

Znalazłem ten serwer: Atom 1,8 jednordzeniowy DRAM 1GB

Ukryta Zawartość

Oferta fajna, tyle, że sprzęt wysyłają z francji więc są też gwarantem, zero wsparcia firmowego :(

Nasze sklepy oferują o 250 PLN drożej.

Jak Ci się udało kupić dwa dyski 2TB w cenie około 500PLN?

Ukryta Zawartość

m0d,

Znalazłem ten serwer: Atom 1,8 jednordzeniowy DRAM 1GB

Ukryta Zawartość

Oferta fajna, tyle, że sprzęt wysyłają z francji więc są też gwarantem, zero wsparcia firmowego :(

Nasze sklepy oferują o 250 PLN drożej.

Ja swojego NASa kupiłem dokładnie na tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Skontaktuj się może z tym sklepem i zapytaj o dostępność i cenę ;)

W Pixmanii też bym nie brał...

Jak Ci się udało kupić dwa dyski 2TB w cenie około 500PLN?

A na dyski to ceny rzeczywiście są obecnie po ch... delikatnie mówiąc :/

Kupiłem do NASa 2 Samsungi HD204UI, jeden w jakiejś "promocji" za 260zł ostatnie sztuka i drugi zaproponowano mi za 270zł.

Teraz zerkam na ceny i widzę coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w sklepie gdzie dokonałem zakupu te dyski kosztują bagatela 799zł... To przez te powodzie w Azji czy "promocja" z myślą o świątecznych prezentach..?

Także przepraszam za wprowadzenie w błąd z tymi cenami, po prostu nie śledziłem rynku na bierząco. Teraz żałuję, że nie kupiłem jeszcze jednego do kompa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma sprawy m0d, dzięki za sugestie.

Ja zwykle kupuję najbardziej wydajny sprzęt na jaki mnie stać, dlatego myslałem o serwerze o 2-rdzeniowym procesorze, ale jeśli ten jednordzeniowy daje radę, to kto wie? Dyski można kupić po około 350 PLN tylko muszę popytać informatyków jakie kupić, żeby o nich zapomnieć :)

Edytowane przez ktm777

Netgear ReadyNAS to to chyba najlepszy wybór. Świadczy o tym już choćby to, że Logitech oficjalnie wspomaga oprogramowanie tych serwerów. Ostatnio kupiłem ReadyNAS Duo, używkę za 250zł i jestem bardzo zadowolony. Nie jest to demon prędkości jeśli chodzi o przeglądanie katalogoów w Squeezeboxie, ale być może wynika to z szybkości samego Squeezeboxa? Nie ma też zawieszeń w strumieniowaniu muzyki. A co do cen dysków, to rzeczywiście podrożały 2-3 razy z powodu powodzi w Tajlandii, dlatego, jak ktoś nie musi kupować teraz, to lepiej się wstrzymać ze trzy miesiące. Mam nadzieję, że do tego czasu ceny wrócą do dawnego stanu.

jeśli ten jednordzeniowy daje radę, to kto wie?

Ja swojego NASa używam praktycznie tylko do muzyki i jako sieciowy magazyn danych i tu nie ma najmniejszych problemów. Serwer Squeezeboksa działa bez zająknięcia, procesor bez problemu dekoduje "zwykłe" jak i "gęste" pliki, indeksowanie całej mojej biblioteki muzycznej (obecnie około 200GB) to kwestia kilku minut.

Można też go wykorzystać do innych ciekawych rzeczy (printserwer, FTP, DLNA, etc). Nie sprawdzałem jak się ma sytuacja ze strumieniowaniem innych mediów jak np. filmy HD - może tu jest potrzebne coś wydajniejszego, a może nie.

Nad modelem DUO też myślałem (nowy był/jest? dwa razy tańszy), ale w końcu przeważyła opcja "raz a porządnie" ;) Niektórzy kupili np. taniego jednodyskowego Zyxela i też to podobno przyzwoicie działa z SBT.

Dyski można kupić po około 350 PLN tylko muszę popytać informatyków jakie kupić, żeby o nich zapomnieć :)

Spróbuj wybrać coś z listy zalecanych modeli, o ile pamiętam ma to powiązanie z ewentualną pomocą serwisową Netgeara.

A co do cen dysków, to rzeczywiście podrożały 2-3 razy z powodu powodzi w Tajlandii,

Moje są o ile pamiętam "Made in China", ale może jakieś komponenty powstają w Tajlandii, albo po prostu podrożały bo czemu nie - skoro można wytłumaczyć to powodzią... Zresztą producent może sobie w ten sposób rekompensować jakąś inną zalaną produkcję.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Nad modelem DUO też myślałem (nowy był/jest? dwa razy tańszy), ale w końcu przeważyła opcja "raz a porządnie" ;)

ja też się zastanawiałem na wymianą mojego Duo na Ultra - tylko po co?

używam wyłącznie do audio i nie mam żadnych problemów ze strumieniowaniem.

a że czasem muli przy dodawaniu/usuwaniu nowych płyt, to aż tak często tego nie robię ;-)

Jest nowy mod Soundchecka do SBT. Już zainstalowałem. To co można wydusić z SBT jest imponujące naprawdę gra znowu lepiej :).

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Moje są o ile pamiętam "Made in China", ale może jakieś komponenty powstają w Tajlandii, albo po prostu podrożały bo czemu nie - skoro można wytłumaczyć to powodzią... Zresztą producent może sobie w ten sposób rekompensować jakąś inną zalaną produkcję.

To raczej pazerni polscy sprzedawcy wykorzystują chwilowy brak dostaw.

A ja z kolei myślę, że to nie tylko kwestia wydajności serwera, ale również wydajności:

a. Sieci. Czy rzeczywiście jest użwana sieć gigabitowa?

b. Dysku twardego.

Tak, dzisiaj w komputerach najsłabszym ogniwem jest dysk twardy i to zazwyczaj on spowalnia komputer.

Edytowane przez rambusia

To raczej pazerni polscy sprzedawcy wykorzystują chwilowy brak dostaw.

Niestety to nie nasi lokalni sprzedawcy są winni. Problem jest z tym, że większość światowej produkcji dysków twardych jest w Tajlandii, albo ma tam poddostawców. W sytuacji gdy spora część tego kraju znalazła się pod wodą. Produkcja wstrzymana. Ceny w górę.

U nas i tak jeszcze są tanie zapasy. Dziś widziałem w necie ceny 2TB dysków Samsunga (Ecogreen) i WD GreenPower i niestety oba kosztowały 230$, mimo iż 3 miesiące temu można je było kupić po 99$. Niestety z ostatnich głosów, jakie da się usłyszeć na rynku IT wynika, że tanio to może, powtarzam może będzie pod koniec przyszłego roku. Bo tyle czasu zajmie fabrykom dojście do stanu, w którym mogą produkować tanio i wydajnie, a poza tym nasycą rynek produktami.

Edytowane przez Bryan

hififreak.wordpress.com

Niestety to nie nasi lokalni sprzedawcy są winni. Problem jest z tym, że większość światowej produkcji dysków twardych jest w Tajlandii, albo ma tam poddostawców. W sytuacji gdy spora część tego kraju znalazła się pod wodą. Produkcja wstrzymana. Ceny w górę.

U nas i tak jeszcze są tanie zapasy. Dziś widziałem w necie ceny 2TB dysków Samsunga (Ecogreen) i WD GreenPower i niestety oba kosztowały 230$, mimo iż 3 miesiące temu można je było kupić po 99$. Niestety z ostatnich głosów, jakie da się usłyszeć na rynku IT wynika, że tanio to może, powtarzam może będzie pod koniec przyszłego roku. Bo tyle czasu zajmie fabrykom dojście do stanu, w którym mogą produkować tanio i wydajnie, a poza tym nasycą rynek produktami.

cale szczescie jestem zaopatrzony w jeden dysk do nasa, drugi na backup i 2 (dwa) do pc wiecej nie potrzebuje ... do czasu az powroca do poprzedniej polityki cenowej

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

Jest nowy mod Soundchecka do SBT. Już zainstalowałem. To co można wydusić z SBT jest imponujące naprawdę gra znowu lepiej :).

Zgadza się, z tt3.0 wyraźnie lepiej niż tt2.0, jeden warunek - komplet modów, łącznie z wyświetlaczem i IR. Rozglądam się za tabletem, HTC ciut za mały do komfortowej nawigacji

Próbowałem z TT3.0, oczywiście komplet modów jak zalecane i szybko powróciłem do dwójki.

W 3.0 jest dynamika, szczególowość, jeszcze wieksza otwartość i bezpośredniość srednicy, lepsze różnicowanie basu, tylko ze wszystko kanciaste, jakby cyfrowe i drażniące przy dłuższym odsłuchu, no nie wiem, ale wydaje mi sie ze to moze być wersja beta ;-)

ps

znam i śledze wątek o 3.0 na slimdevices - aplikowałem komplet modów, wszystko przeprowadzałem skrupulatnie w/g instrukcji z factory resetem i na końcu zabiciem demonów - bardzo bym chciał, zeby grało lepiej, jednak wole dwójke, czyli dzwiek płynny i nie nerwowy, ale próbujcie - większośc jest zachwycona nową wersją.

Edytowane przez ABs

Próbowałem z TT3.0, oczywiście komplet modów jak zalecane i szybko powróciłem do dwójki.

W 3.0 jest dynamika, szczególowość, jeszcze wieksza otwartość i bezpośredniość srednicy, lepsze różnicowanie basu, tylko ze wszystko kanciaste, jakby cyfrowe i drażniące przy dłuższym odsłuchu, no nie wiem, ale wydaje mi sie ze to moze być wersja beta ;-)

ps

znam i śledze wątek o 3.0 na slimdevices - aplikowałem komplet modów, wszystko przeprowadzałem skrupulatnie w/g instrukcji z factory resetem i na końcu zabiciem demonów - bardzo bym chciał, zeby grało lepiej, jednak wole dwójke, czyli dzwiek płynny i nie nerwowy, ale próbujcie - większośc jest zachwycona nową wersją.

A co masz zrobione po stronie HW i SBS, OS?

Mam Qnap 112 podłączony bezpośrednio kablem Eth do SBT,

SBS Wersja: 7.6.1 - r33110,

System operacyjny: Linux - PL - utf8,

Architektura platformy: armv5tel-linux,

Wersja Perl: 5.10.0 - armv5tel-linux-thread-multi,

Model odtwarzacza: Squeezebox Touch

Oprogramowanie układowe: 7.7.0-r9550

SBS skonfigurowany w/g soundcheck.

SBT jest u mnie najtanszym elementem w torze, ale jako transport dla 16/44 uważam ze gra na poziomie mojego CDpro2LF, z TT2.0 jest jakby jeszcze bardziej otwarty na górze i średnicy, z CD gra troszke ciemniej.

Przy TT3.0 jest jak wyżej pisałem, dla mnie "digital", ale moge sie mylic, trzeba samemu próbować, ja poczekam na update...

ps

Może napisz coś jaki masz dac, skoro SBT służy jako transport. Przy dobrym dacu jego otwartość i szczegółowość jest tylko zaletą a nie wadą.

Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

ABS

A ustawienia Advaced-Performance też ustawiłeś wg zalecen Klausa?

Jeśli tak to one nie są chyba właściwe dla QNAP.

>Lucky

moj dac to CS8414, DF1704, 2xPCM1704, trafa Sowtera i 2xECC88, zasilany z dwóch transformatorów (6 stabilizowanych odczepów) + czesci na wypasie - gra celująco i nie ma kompleksów porównywany nawet do bardzo drogich playerów.

>marekzawa

o którym punkcie (podpunkcie) z instrukcji Klausa mówisz? no i jak Twoim zdaniem brzmi nowy TT3.0 ??

Edytowane przez ABs

ABs

Jeśli korzystasz z QNAP to zakładkę w SS "Zaawansowane -> Działanie" zostaw na ustawieniach domyślnych.

Możesz zmniejszyć długość listy odtwarzania jak sugeruje Klaus, ale to moim zdaniem nie ma na nic wpływu.

Na domyślnym ustawieniu 500 jest dokładnie tak samo jak na sugerowanym 50.

Gra bardzo dobrze. Moim zdaniem krok do przodu.

Z czego zasilasz Touch ?

Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem...

Odpalam folder z płytą z poziomu serwera i kolejność utworów 3,5,6,1,2,7,8. Z pozycji SBT wszytko w porządku (od 1-8).

Inne płyty chodzą prawidłowo.

>marekzawa

SBT oczywiscie, ze zasilany porządnym zasilaczem linniowym ze stabilizacją (50VA, 8x2200uF, LT317, Silmic+BG-NX).

Z tym działaniem to ciekawe, rzeczywiscie próbowałem w/g Klausa, teraz mam:

Konfiguracja pamięci bazy danych - zwykły

Statystyka biblioteki - wyłącz

Wstępne buforowanie okładek - buforuj

Priorytet serwera - Priorytet bieżącego serwera (czy tak bylo domyślnie?)

Priorytet modułu przeszukiwania - 0 zwykły

Automatycznie wykrywaj zmiany - wyłączone

Interwał wykrywania udziału sieciowego - 10

Maksymalna długość listy odtwarzania - 100

Przypomnij mi jakie są ustawienia domyślne? bo nie widać tego w podpowiedziach.

ABs

Ustawienia masz OK.

Zasilacze mamy podobne. Ja dodatkowo używam Sboostera tuż przed wtykiem do SBT i jest jeszcze lepiej.

Przy zasilaniu QNAP też się sprawdza.

Znaczy QNAP przyspieszył, się wyciszył i powiększyła się przestrzeń na dyskach?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Już chyba wiem o co chodzi. SBT nie rozpoznaje niektórych czcionek i przez to wychodzą głupoty przy sortowaniu. Nie ma znaczenia czy dana czcionka wypada na początku ciągu, w środku czy na końcu.

Panowie, powiedzcie mi czy dobrze myślę...

Dziś na audioshow widziałem urządzenie pt. olive music server... ciekawe urządzenie, które zaczęło zmieniać moje spojrzenie na konieczność użytkowania odtwarzacza cd. Z tym, że w rozsądnej wersji, wyposażonej w porządny przetwornik d/a kosztuje ponad 10k pln. Poszperałem trochę po forum i oto doszedłem do takiego, alternatywnego rozwiązania:

1. serwer typu QNAP ts-212 + dyski hd

2. squeezbox w wersie duet lub touch

3. przetwornik dac - na jaki będę miał ochotę.

Serwer stawiam w dowolnym miejscu > serwer podłączam do routera wi-fi > squeezbox za pomocą wi-fi ściąga ścieżki i wysyła do > dowolnego podłączonego do wyjścia cyfrowego dac-a > dac do wzmaka i oto mam zastępstwo dla cd?

Edytowane przez ganzz_gut

Panowie, powiedzcie mi czy dobrze myślę...

Dziś na audioshow widziałem urządzenie pt. olive music server... ciekawe urządzenie, które zaczęło zmieniać moje spojrzenie na konieczność użytkowania odtwarzacza cd. Z tym, że w rozsądnej wersji, wyposażonej w porządny przetwornik d/a kosztuje ponad 10k pln. Poszperałem trochę po forum i oto doszedłem do takiego, alternatywnego rozwiązania:

1. serwer typu QNAP ts-212 + dyski hd

2. squeezbox w wersie duet lub touch

3. przetwornik dac - na jaki będę miał ochotę.

Serwer stawiam w dowolnym miejscu > serwer podłączam do routera wi-fi > squeezbox za pomocą wi-fi ściąga ścieżki i wysyła do > dowolnego podłączonego do wyjścia cyfrowego dac-a > dac do wzmaka i oto mam zastępstwo dla cd?

no mniej wiecej tak... ale proponuje wi-fi zastapic kablem reszta ok

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi