Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

To może tobie wystarcza, mnie - nie.

Z 3 metrów (a tyle mam z fotela do SBT) nie jestem w stanie nic zobaczyć.

Ipoda ani smartfona - nie mam i nie zamierzam mieć.

Nie potrzebuję.

Mam 2 iPody Classic 30GB, mogę tanio sprzedać. I tak nie używam. :)

Od smartfonów jestem uzależniony - wymiana co kilka miesięcy, bo właśnie wyszedł nowy model, kocham te zabawki.

Natomiast SB Duet w przeciwieństwie do Touch obsługuje się z kanapy. Pilot ma duży kolorowy wyświetlacz, ale jest po prostu pilotem, więc nie potrzeba nic innego do zdalnej obsługi.

Wkrótce jednak stanę przed koniecznością zdalnego sterowania komputerem i tutaj tablet może okazać się naprawdę przydatny.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość rochu

(Konto usunięte)

Masz rację. Co zrobić, takie życie. Ale przecież zawsze można trafić gorzej i być np. adwokarzyną...

Gorzej to chyba być wtykiem Rj45 typu męskiego w kolorze niebieskim ; )

Śmiej się, śmiej. Posłuchałbyś, jak ten kabelek gra, to byś się już nie śmiał.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam wszystkich.

Mam następujące pytanie:

Czy pilot z Duet'a - czyli sam SB controller może sterować pracą SB Touch'a.

Wiem, że na stronie Logitecha jest taki wpis:

*Works with Logitech Squeezebox Classic, Logitech Squeezebox Receiver, and Logitech Transporter network music players

ale ... Jeśli tak, to jakie wymagania należy spełnić?

Z 3 metrów (a tyle mam z fotela do SBT) nie jestem w stanie nic zobaczyć.

No właśnie, było sporo wpisów, że jest problem ze sterowaniem bo ekran za mały i bałem się, że będzie lipa, a jednak da się bez problemu wyszukać daną płytę siedząc ok 3 m od SBT.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

A ile masz płyt do wyszukania?

Bo ja mam zripowane jakieś 2 tysiące i jest trochę ciężko w tym się poruszać.

ja na co dzień, korzystam bezpośrednio z SBT. ale na imprezach zmieniam z komórki - ot, kwestia wygody w danym momencie.

A ile masz płyt do wyszukania?

Bo ja mam zripowane jakieś 2 tysiące i jest trochę ciężko w tym się poruszać.

A co, im więcej albumów tym bardziej czcionka na ekranie maleje? ;)

Tylko nie pisz, że tak sobie "klikasz" przez wszystkie te albumy zamiast użyć wyszukiwarki, albo chociaż wklepać pierwszą literkę z nazwy z klawiatury pilota...

Gość rochu

(Konto usunięte)

A co, im więcej albumów tym bardziej czcionka na ekranie maleje? ;)

Tylko nie pisz, że tak sobie "klikasz" przez wszystkie te albumy zamiast użyć wyszukiwarki, albo chociaż wklepać pierwszą literkę z nazwy z klawiatury pilota...

Wybacz - nie jestem z pokolenia, któremu klawiatura telefonu przyrosła do palców.

Nie bawi mnie naciskanie trzy razy tego samego klawisza aby mieć literkę "F".

Mnie też szlag trafia z tego powodu, dlatego używam już od wieków wyłącznie fonów z pełną klawiaturą.

Od razu lepiej się pisze.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam.

Rochu ... z całym szacunkiem ale przy 2000 płyt, słuchając dziennie 2 płyty to całość można przesłuchać po prawie 3 LATACH.

Fajnie mieć dużo, od przybytku głowa nie boli , ....ale .....

pozdrawiam

Gatar

Wybacz - nie jestem z pokolenia, któremu klawiatura telefonu przyrosła do palców.

Nie bawi mnie naciskanie trzy razy tego samego klawisza aby mieć literkę "F".

To rzeczywiście straszne wcisnąć 3 razy przycisk - lepiej przewijać w nieskończoność.

Zresztą to już Twój problem ;)

Za to możesz sobie potem radośnie ponarzekać.

Edytowane przez m0d

O, rochu znowu w formie. Widać się wyspał i żona go dobrze nakarmiła.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A co?

Zabronisz mi euGeniuszu?

Dlaczego mam komuś zabraniać się męczyć? Jego brocha, nie? Jak dla mnie możesz się nawet biczować świeżym porem podczas pełni księżyca mamrocząc przy tym "Odę do sygnatury dysków twardych" ;)

Najwyżej następną razą napisz przy okazji narzekania, że celowo i z pełnym rozmysłem nie korzystasz z pewnych funkcji.

Jakbyś jeszcze miał ochotę na jakieś wtręty, to dopiszę, że nie uważam tego rozwiązania za arcywygodne i nigdy tak nie twierdziłem, ale skoro jest, to czemu z niego nie korzystać zamiast bawić się w zgrywanie męczennika.

Jego brocha, nie?

Brocha rocha ;)

Gość romeksz

(Konto usunięte)

z całym szacunkiem ale przy 2000 płyt, słuchając dziennie 2 płyty to całość można przesłuchać po prawie 3 LATACH.

Fajnie mieć dużo, od przybytku głowa nie boli , ....ale .....

o kurcze, to ja wg ciebie jestem nieśmiertelny.

Witam wszystkich.

Mam następujące pytanie:

Czy pilot z Duet'a - czyli sam SB controller może sterować pracą SB Touch'a.

Wiem, że na stronie Logitecha jest taki wpis:

*Works with Logitech Squeezebox Classic, Logitech Squeezebox Receiver, and Logitech Transporter network music players

ale ... Jeśli tak, to jakie wymagania należy spełnić?

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź - hmm, zdaje się, że pomyliłem forum.

m0d

"Jak dla mnie możesz się nawet biczować świeżym porem podczas pełni księżyca mamrocząc przy tym "Odę do sygnatury dysków twardych" ;)

:))))) :))))) :))))) ............świetne :)

jfmmfj

Będzie pracował z każdym SB bez żadnych specjalnych wymogów.

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...) Jak dla mnie możesz się nawet biczować świeżym porem podczas pełni księżyca mamrocząc przy tym "Odę do sygnatury dysków twardych" ;)

Rozumiem, że piszesz na podstawie osobistych doświadczeń w tym zakresie?

Jak było?

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź - hmm, zdaje się, że pomyliłem forum.

Oj pomyliłeś, pomyliłeś... No, akurat trafiłeś na pyskówkę.

Tak się składa, że mam oba odtwarzacze. Tak, jak w komplecie Duet pilot (czyli controler) działa jako pilot sterujący Receiverem (czyli tym płaskim) - którry też można kupić osobno, tak samo może sterować Touchem. Właśnie zainspirowany Twoim problemem sprawdziłem to. Połączyłem jednak samego Cotrolera do sieci lokalnej i potem wybrałem jako odtwarzacz Toucha. Nie wiem czy można połączyć bezpośrednio wi-fi w Touchu.

Edytowane przez rambusia

Witam,

trochę z nudów zapytam,

kto z Szanownych korzysta z możliwości słuchania muzyki na SB Controller? (przez tę dziurkę na górze)

Odkąd takię funkcję uruchomiłem, nie mogę doprosić się córki, żeby mi oddała pilota :)

Postanowiła, że to będzie jej "empetrójka". Oczywiście, w obrębie mieszkania.

Ktoś?

Jak wrażenia?

Witam,

chcę zakupić Squeezebox-a jako transport który będzie podłączony do zewnętrznego DAC. Serwerem plików tymczasowo będzie PC. Sterował będę przy pomocy iPoda Touch . Mam pytanko do użytkowników Squeezebox-ów:

Która z wersji Squeezebox (Classic, Duet, Touch) daje najlepszy jakościowo sygnał SPDiF (bez modyfikacji hardwear, no może co najwyżej wymiana zasilacza na lepszy)?

Niewiele jest w sieci opinii bezpośrednio porównujących te urządzenia w tym aspekcie (większość skupia się na walorach użytkowych). Po lekturze tego wątku i nie tylko, mogę chyba napisać, że najmniej pochlebnymi opiniami "cieszy" się Duet.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Grisza_1982

Duet cieszy się bardzo pochlebną opinią. :)

Po krytycznym posłuchaniu naprawdę jest tylko tylko minimalna różnica w stosunku do USB/SPDIF (nie jednoznacznie gorzej, a inaczej, żadnego dyskomfortu) a myślę że po zmianie zasilacza żadnej różnicy już nie będzie.

Z tego co mi wiadomo Duet (gwoli ścisłości mówmy raczej receiver - bo to on w duecie zwykle służy za odtwarzacz)nie obsługuje gęstych plików, a Touch tak.

Co do dziurki słuchawkowej w controlerze, to rzeczywiście fajna opcja.

@il Dottore - jak długo trzyma Ci bateria w controlerze. Moja niestety bardzo krótko, bo zaledwie pół godziny.

Mi trochę dłużej, na pewno 2 godziny, dłużej chyba nie sprawdzałem.

Gęstymi plikami nie zawracam sobie głowy. Nie mam takiego sprzętu, który by je obsłużył i nie potrzebuję.

Yep, konwerter.

• Pokaż nowe odpowiedzi