Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się cieszę, że dzięki S-Boxowi mam dostęp do wielu polskich stacji, w tym i lokalnych.

Jakość dźwięku może nie powala, ale lepszy rydz niż nic.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam.

Stacji jest dużo.

Jakość różna. Nie jest to FLAC :-)

Słucham nieco i jest dobrze (jakieś Chilli -- aac).

Jest Linn DS Radio jakość całkiem dobra 320 kb

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dzięki za odpowiedzi. Rozmyślam na temat zakupu SBT. Na chwilę obecną nie posiadam wiele plików muzycznych. Stąd moje pytanie dotyczące jakości odbioru stacji internetowego radia. Widzę, że w Internecie rozgłośni radiowych jest bezmiar. Tylko ich jakość często nie poraża. Bardzo kusząca jest dla mnie możliwość posłuchania lokalnych stacji brytyjskich lub amerykańskich przez system audio, a nie przez komputer.

Mam bardzo dużo cd-ków ale myśl o ich zgrywaniu, tagowaniu i czymś tam jeszcze, lekko mnie przeraża. Abstrahując, że trzeba by jeszcze zainwestować w jakiś dyskowy serwer muzyczny typu NetGear plus DAC. Pewnie nadejdzie kiedyś ta chwila, i to szybciej niż myślę.

Na koniec pytanie. Czy znacie jakiś szybki sposób zrzucenia do plików bezstratnych dużej ilości CD (ponad 3k)? Chodzi mi o takie oprogramowanie, po skonfigurowania którego, wkładam płytę, a ono samo zrzuca utwory, ściąga okładkę i na koniec wysuwa płytę. Ja wkładam następną itd.

Na koniec prośba o sygnalizowanie w tym wątku szczególnie wielkich przecen SBT. Na chwilę obecną, według mojej wiedzy, bez przeceny, można go kupić najtaniej na allegro za około 1050 zł plus przesyłka.

Pozdr.

No i dotarł śliczny SBT :) Teraz proszę podpowiedzcie w jaki zasilacz warto zainwestować ?

Ja nie wiem, w jaki warto zainwestować.

Osobiście zainwestuję dziś w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ryzyko finansowe żadne, w porównaniu do zasilaczy za 200€ a przejście z impulsowego na liniowy powinno przynieść jakieś pozytywne efekty.

Oczywiście zasilacz trzeba wygrzać ;) więc dam znać po jakichś 7 dniach pod prądem, czy coś się zmieniło.

Mam trochę wątpliwości, czy zmiana zasilacza coś mi da, bo ja używam Dueta tylko jako transportu.

Ponoć zmiana zasilania jest bardziej słyszalna na wyjściach analogowych niż na cyfrowych.

Ale w końcu to nie majątek - czemu więc nie spróbować zasilacza liniowego w miejsce "brudnego" impulsowego?

Zaszkodzić - nie zaszkodzi, więc święta zasada "primum: non nocere" będzie w tym wypadku przestrzegana. :)

Tylko - czy pomoże?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Pomogło!

"Zasilanie, głupcze!" :)

Oficjalna ocena dopiero za tydzień, ale już teraz mogę napisać, że z takim groszowym "turbodoładowaniem" Duetowi dużo bliżej (w roli transportu) do kombinacji USB/V-Link. Pojawiło się "ciało" w dźwiękach, nie brzmi już tak chudawo, jest NATURALNOŚĆ (fortepian), kultura i wielki spokój. Wciąż jednak taka delikatna cyfrowa "mgiełka" przysłania obraz w porównaniu z kryształową prezentacją kwartetu Foobar/Fidelizer/USB/V-Link. Poza tym bas w wersji "Foobarowej" jest bardziej zwarty, wyższej jakości. Lepszy atak, sięga głębiej i mocniej uderza. Widać to np. na utworze "Śpij kochanie śpij" z płyty Kayah i Bregovica.

Ciekawym zabiegiem jest obniżenie napięcia zasilania, mówią na angielskich forach, że podanie 7,5V zamiast 9V jeszcze bardziej zdejmuje "cyfrowy nalot". Chyba faktycznie mają rację, różnica jest na granicy percepcji ale ostatecznie pozostałem przy 7,5V. Gra pięknie, bardzo muzykalny transport.

Oczywiście w całej tej zabawie z zasilaczem mowa jest o zmianie w dźwięku w zakresie kilku % a nie o całkowicie nowym urządzeniu. Takich efektów niech się nikt przy zdrowych zmysłach nie spodziewa.

Wygląda jednak na to, że zdecydowanie warto zapewnić S-Boxowi "lepszy prąd". Nawet uniwersalny zasilacz liniowy za grosze będzie lepszy od impulsowego dostarczanego fabrycznie. No i można bawić się z przełączaniem 7,5V-9V... :)

Dam zasilaczowi teraz tydzień na dotarcie i ostatecznie dam znać o efektach. "So far" - jest OK! :)

Ale nie kosztuje 200 euro

Zasilaczem bez stabilizacji można bardzo łatwo uszkodzić zasilane urządzenie, tym łatwiej, kiedy podłączamy zasilacz z dużym zapasem mocy (małe obciążenie, mniejszy spadek napięcia, a tym samym większa różnica względem znamionowych 9V).

Edytowane przez Tomanek1

Zasilacz stabilizowany raczej nie kosztuje 200E, chyba że jest super audiofilski z odpowiednim logo.

Zasilacz, który zakupiłeś nie nadaje się do zasilania SB ze względów elektrycznych jak również bezpieczeństwa.

Jak się nie nadaje, skoro się nadaje? :)

SB Receiver jeszcze się jakoś nie spalił i naprawdę gra lepiej.

No nie przesadzajcie - pół Zjednoczonego Królestwa śmiga na tym zasilaczu i nie słychać zastrzeżeń na listach dyskusyjnych brytyjskich użytkowników SB.

Czemu my wciąż musimy być świętsi od papieża? Bo zasilacz nie nazywa się XXX i nie kosztuje kilkuset euro?

Okazuje się, że nie musi.

Edytowane przez il Dottore

No dobra. Ale jaka jest tania alternatywa takiego zasilacza? Bo skrytykować każdy potrafi...

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Ktoś wie, jaki jest symbol/ rozmiar wtyku do SBT, żeby dobrac dobry przy zakupie zasilacza stabilizowanego.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

11mm długość, 3,5mm szerokość, pasują wtyki od poprzednich Nokii - nie te maleńkie obecne ale te nieco większe.

To w przypadku Dueta 9V, jak inne - nie wiem.

Za text o gównie dziękuję - to bardzo miłe i bardzo polskie.

Edytowane przez il Dottore

W SBT jest zasilacz na 5v i 3A, więc nie wiem czy to ten sam model

Mam do wyboru takie wtyki:

ZS5/3.0J3.5 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk "jack" 3.5 88,50

ZS5/3.0DC0.7 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC0.7/2.35 88,50

ZS5/3.0DC1.4 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC1.4/3.4 88,50

ZS5/3.0DC1.5 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC1.5/5.5 93,50

ZS5/3.0DC1.7 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC1.7/4.0 88,50

ZS5/3.0DC2.1 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC2.1/5.5 85,50

ZS5/3.0DC2.5 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC2.5/5.5 85,50

ZS5/3.0U Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk uniwersalny "krzyżak" 93,50

Edytowane przez dziemian

Jak się nie nadaje, skoro się nadaje? :)

SB Receiver jeszcze się jakoś nie spalił i naprawdę gra lepiej.

No nie przesadzajcie - pół Zjednoczonego Królestwa śmiga na tym zasilaczu i nie słychać zastrzeżeń na listach dyskusyjnych brytyjskich użytkowników SB.

Czemu my wciąż musimy być świętsi od papieża? Bo zasilacz nie nazywa się XXX i nie kosztuje kilkuset euro?

Okazuje się, że nie musi.

Ja akurat nie pisałem, że się nie nadaje, bardziej chodziło mi o to, że zasilacz niestabilizowany do tak precyzyjnej elektroniki jak Squeezebox to ryzykowne posunięcie, co nie oznacza, że jego zastosowanie od razu musi oznaczać kupę dymu:) Przedstawiłem problem bardziej od strony technicznej, a kto czego użyje to już naprawdę indywidualna sprawa.

Pozdrawiam!

Dzięki - takie postawienie sprawy jest jasne i przejrzyste.

Jedni mówią konkretnie inni mówią o g(***)...

To się fachowo nazywa: koprolalia! :)

W SBT jest zasilacz na 5v i 3A, więc nie wiem czy to ten sam model

Mam do wyboru takie wtyki:

ZS5/3.0J3.5 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk "jack" 3.5 88,50

ZS5/3.0DC0.7 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC0.7/2.35 88,50

ZS5/3.0DC1.4 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC1.4/3.4 88,50

ZS5/3.0DC1.5 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC1.5/5.5 93,50

ZS5/3.0DC1.7 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC1.7/4.0 88,50

ZS5/3.0DC2.1 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC2.1/5.5 85,50

ZS5/3.0DC2.5 Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk rurkowy DC2.5/5.5 85,50

ZS5/3.0U Zasilacz Stabilizowany 5V 3000mA wtyk uniwersalny "krzyżak" 93,50

Jeśli nie podłączasz do SBT dysku HDD po USB, bez własnego zasilania, to wystarczy zasilacz o wydajności 1500mA.

Sam SBT spożywa około 800-900 mA.

Dzięki - takie postawienie sprawy jest jasne i przejrzyste.

Jedni mówią konkretnie inni mówią o g(***)...

To się fachowo nazywa: koprolalia! :)

Przykład g(****) i much to był argument przeciw połowie Zjednoczonego Królestwa :)

Jakiegoś cenzora te muchy uraziły i post został usunięty :)

Edytowane przez marekzawa

Do SBT wtyk 5/2,5

Najbliższy to DC 2.5/5.5. MOże być?

Ok. Dzięki. Jeszcze jedna informacja, jak wygląda polaryzacja we wtyczce. W bolcu jest plus czy minus? Bo mam do wyboru i taką informację muszę podać producentowi.

witam.

Pytanko: jak w SBT ponownie zmienić dane do logowania na mysqueezebox.com ?

Na ww..mysqueezebox.com mam inne konto a na SBT inne.

Resetowanie hasła z www nie działa. Niezły bałagan tam mają.

witam.

Pytanko: jak w SBT ponownie zmienić dane do logowania na mysqueezebox.com ?

Na ww..mysqueezebox.com mam inne konto a na SBT inne.

Resetowanie hasła z www nie działa. Niezły bałagan tam mają.

Witam

Ja napisałem do wsparcia Logitecha i tam mi pomogli .

Witam,

użytkuję w swoim systemie SB Duet (wspomagany Logitech Media Serwer w wersji 7.7.2.) oraz zewnętrznego daca na TDA 5141. Ostatnio bawiąc się ustawieniami zaawansowanymi serwera zmieniłem nieświadomie sposób konwersji pilików WAV i FLAC. Uprzednio obydwa typy plików konwertowane były do standardu VBR. Obecnie na moim pilocie odczytuję, dla szybkości transmisji, że są one przekonwertowywane do 705 kb/s FLAC. Niestety dźwięk w moim odczuciu się pogorszył. Czy ktoś wie co trzeba zrobić, aby powrócić do konwersji VBR? Dodam, że zmiana ustawień w typach plików dla WAV i FLAC (w kolumnie dekoder) nie przynosi efektu w postaci zmiany metody konwersji.

lem

@lem - co to za DAC, który używasz? Jakaś własna konstrukcja czy Zanden? :)

Czeski błąd ;) chodzi rzecz jasna o dac na TDA 1541 NOS. Konstrukcja DIY z dobrym zegarem MR Elektronik i na dobrych częściach. Gra wyśmienicie, ale szczegóły konstrukcyjne bliżej nie znane, jako że jestem jego użytkownikiem, nie konstruktorem...

Czeski błąd ;) chodzi rzecz jasna o dac na TDA 1541 NOS. Konstrukcja DIY z dobrym zegarem MR Elektronik i na dobrych częściach. Gra wyśmienicie, ale szczegóły konstrukcyjne bliżej nie znane, jako że jestem jego użytkownikiem, nie konstruktorem...

• Pokaż nowe odpowiedzi