Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie co do bus powered hub, czy moze to degradowac dzwiek przy polaczeniu przez USB/EDO i jaki hub najlepiej nabyc.

posiadam rdacka i zauwazylem ze squeezbox najlepiej brzmi przy polaczeniu usb/edo, wymaga jednak zewnetrznego huba jezeli chcemy odtwarzac pliki hi res

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Edycja nazw plików nic nie daje.

Należy edytować tagi (dobrze pomyślałeś), np. Mp3tag (free).

W przypadku wydawnictw kilku-płytowych, z utworami zlokalizowanymi w jednym katalogu (np. koncert, opera itd.) można edytować numerację utworów np. CD1 utwór 1: 101, CD2 utwór 3: 203 itp., lub np. 1.01, 2.03 itp. Mp3tag pozwala także na wpisanie nr płyty bezpośrednio w tagu.

Po każdej edycji musisz włączyć program Logitech Media Server na komputerze, i przeszukać bibliotekę multimedialną. Gdy zmieniłeś tagi, wybierz opcję "wyczyść", inaczej stare i zmienione tagi są obecne obok siebie.

Mam nadzieję, że pomoże.

Od wczoraj działa Spotify. Chciałem porównać z Deezerem, którego obecnie używam, ale nie widzę w appki Spotify w galerii?

Co może być przyczyną?

Od wczoraj działa Spotify. Chciałem porównać z Deezerem, którego obecnie używam, ale nie widzę w appki Spotify w galerii?

Co może być przyczyną?

Przylaczam sie do pytania dajcie znac jak bedzie sie dalo u nas w PL w squezeboxie wlaczyc spotify

chwilowy brak działalności w audio.

• 2 tygodnie później...

Niestet ta aplikacja nie jest już dostępna. Nie była dopracowana, a wraz z wycofaniem się Logitecha z produkcji SB, software usunięto z galerii. Co ciekawe pozostał w panelu LMS, wystarczy wejść do zakładki zaawansowane, gdzie są wszystkie zasoby i jak wół stoi "Spotify 1.0" niestety zaptaszkowanie nic nie daje, nadal, nawet po restarcie, nie mamy możliwości dodania do listy wybranych aplikacji Spotify w SBT. Generalnie tego się właśnie obawiałem/ obawiam... braku zainteresowania, wsparcia firm trzecich. W sumie trudno się dziwić takiemu nastawieniu, jak producent się wypina.

Podsumowując - z serwisów streamingowych mamy tylko Deezera, którego apka działa bardzo dobrze, jest funkcjonalna, spełnia swoje zadanie. Szkoda Spotify, bo serwis ma parę przewag nad wspomnianym D. ale na SBT już się o tym nieprzekonamy. Sam software w wersji 1.0 był mocno niedopracpwany. Gdyby wprowadzili to kapkę wcześniej, może doczekalibyśmy dopracowanej wersji, która zostałaby w mysqueezebox.com. Rzecz jasna na nowości w tym względzie nie ma co liczyć. Takie rzeczy tylko w (tfuuuu...) UltimateEar, "następcy" Squeezeboksa.

Bubusia, przez analogię do PC Audio, aktywny tzn. zasilany zewnętrznie imho.

Edytowane przez einsturzende

NIe do końca. MOżna zainstalować Spotify z 3rd party apllications. Ja do tego musiałem dodać nowe repozytorium. Szczegółów nie pamietam, jak komuś zależy jest do poczytania i znalezienia w sieci. Z tym, że do odpalenia Spotify na SBT trzeba wykupić abonament za 29 zł, na co się nie zdecydowałem. Na darmowym i tym za 19 zł nie pójdzie, a to wynika z warunków samego Spotify.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Witam,

jestem laikiem w sprawach PC Audio, a mam zamiar zbudować wygodny system do odsłuchu plików FLAC.

Mam już DAC z wejściem usb/optyk/koaksjal. Natomiast nie podoba mi się konieczność podpinania laptopa kablem. Dlatego myślę o zakupie jakiegoś w miarę taniego odtwarzacza sieciowego.

Zwróciłem uwagę na SB Duet, ale mam kilka wątpliwości:

1. czy odtwarza on pliki w rozdzielczości 24/96?

2. jakie jest najlepsze połączenie z DAC - optycznym, czy koaksjalnym?

3. czy urządzenie to dobrze funkcjonuje poprzez wifi? Niestety nie mam za bardzo możliwości puścić kabla.

4. czy jest różnica w jakości dźwięku pomiędzy SB Dueta a SB Touch? I czy warto jednak dozbierać pieniądze na ten drugi?

I wreszcie ostatnie pytanie: Czy jest jakaś ciekawa alternatywa wobec urządzeń SB? Jak do tego się mają urządzenia Dune HD Smart albo Teac Wap?

Z góry dziękuję za pomoc.

Niestet ta aplikacja nie jest już dostępna. Nie była dopracowana, a wraz z wycofaniem się Logitecha z produkcji SB, software usunięto z galerii. Co ciekawe pozostał w panelu LMS, wystarczy wejść do zakładki zaawansowane, gdzie są wszystkie zasoby i jak wół stoi "Spotify 1.0" niestety zaptaszkowanie nic nie daje, nadal, nawet po restarcie, nie mamy możliwości dodania do listy wybranych aplikacji Spotify w SBT. Generalnie tego się właśnie obawiałem/ obawiam... braku zainteresowania, wsparcia firm trzecich. W sumie trudno się dziwić takiemu nastawieniu, jak producent się wypina.

Podsumowując - z serwisów streamingowych mamy tylko Deezera, którego apka działa bardzo dobrze, jest funkcjonalna, spełnia swoje zadanie. Szkoda Spotify, bo serwis ma parę przewag nad wspomnianym D. ale na SBT już się o tym nieprzekonamy. Sam software w wersji 1.0 był mocno niedopracpwany. Gdyby wprowadzili to kapkę wcześniej, może doczekalibyśmy dopracowanej wersji, która zostałaby w mysqueezebox.com. Rzecz jasna na nowości w tym względzie nie ma co liczyć. Takie rzeczy tylko w (tfuuuu...) UltimateEar, "następcy" Squeezeboksa.

Bubusia, przez analogię do PC Audio, aktywny tzn. zasilany zewnętrznie imho.

do strumieniowej muzyki za wyjatkiem radia squezebox jak i kazdy inny obecnie produkowany audiofilski strumieniowiec sie nie nadaje i nic nie da sie zrobic z obecna sytuacja bo zmiana jej zalezy od producentow sprzetu a przy obecnym rozwoju firm audiofilskich dopiero najwczesniej za 2-3 lata powinnismy dostac cos audiofilskiego co w ogole obsluguje strumieniowa muzyke

Do spotify używam iphone/ipad i apple tv podłączone toslinkiem do dac. Do dac podłaczam nie w celu poprawienia jakości strimingu tylko z wygody. Można podłączyć do amplitunera itp.

Użytkowo nie do pobicia. Jakościowo już gorzej. Ale to kwestia kompresji po stronie spotify. Do sprawdzenia nowej muzyki - idealna zabawka.

www.youtube.com/watch?v=pQ67zJ562FY

Witam .

Potrzebuję Waszej pomocy .

Tak krok po kroku uruchomić radio internetowe na serwerze i sterowanie ipad2 .

Zainstalowałem na serwerze logitech media serwer , a na iPada iPengHD .

Z tableta leci dźwięk z radio , ale nie widzi serwera :(

Powtarzam cały czas jakiś błąd w konfiguracji .

Czy ktoś może podać numer telefonu na PW , aby skonfigurować na odległość moje zabawki ? Odzwonię , aby nie naciągać na koszty :) i na kratę piwa dam jak trzeba :)

Pozdrawiam.

Nie mam SBT , mam tylko wgrany program na serwer . Na IPadzie słyszę wszystkie stacje , ale iPad nie widzi źródła (serwera) . iPengHD go nie widzi .

Wpisałem MAC AD , port itp adresy.

Powielam gdzieś już z nerwów błąd :)

Miłego dnia.

• 2 tygodnie później...

gdy po wejściu spotify do Polski i nie pojawieniu się tegoz serwisu na squezeboxie stwierdziłem ze strumieniowce sa tak ograniczone ze nie mam co dalej się bawic tym systemem i planuje przesiadke na cos z zewnętrznym systemem operacyjnym (windows, android, ios... ) a zarazem zakonczyc raz na zawsze stara i nieskuteczna droge wybierania urzadzen bez zewnętrznego systemu operacyjnego jako przestarzale i nieprzyszlosciowe, teraz oczywiście największy problem i poszukiwania, co?

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

Nawet jak się pojawi to pewnie obsługa tego będzie podobnie "przyjazna" jak Deezera. poza tym, trzeba wykupić najwyższy abonament,

jeśli chcesz zachować funkcjonalność squeezeboxa to nie pozostaje nic innego jak tablet/smartfon a jeśli masz obrzydzenie do tego rodzaju rzeczy to laptop z win8 i ekranem dotykowym. W pierwszym przypadku można zastanowić się nad czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba, że musisz mieć coś co pociągnie gry itd..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Pytanie do tych co zainstalowali sobie EDO i puścili sygnał po USB na DAC-a. Czy też tak macie, że jak odłączacie DAC-a na dłużej, to potem musicie reinstalować Kernela, żeby ponownie Squeezebox zaczął wydobywać z siebie dźwięk?

Mam wersję EDO 0.8. Czy coś można pogrzebać w ustawieniach, żeby obejść ten problem?

nic takiego nie doswiadczylem

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

W ramach eksperymentu podłączyłem do USB SQT 2,5 calowy WD 1TB, który kupiłem do backupu. Nawet serwer ruszył, nawet zindeksował, nawet grał, nawet się zawiesił po pewnym okresie bezczynności ;), ale nie o tym. Dźwięk z tej konfiguracji - TRAGEDIA!!! Teraz rozumiem tych, którzy tak próbowali i narzekali na SQT, SQT gra ciszej(!), przynajmniej mnie się tak wydaje, wynika to pewnie z tego, że jest to na poziomie jakiegoś stereo z Biedronki ;), czyli szczegółowość szlag trafił, wysokie przytłumione, bas jest, a jakoby z kartonu, wogóle wszystko 2-3 klasy gorzej, wszystko płaskie jak Keira Knightley ;) Tak sie kończy brak odpowiedniego zasilania dysku, a mnie się zawsze wydawało, że jak działa, to nie powinno być różnicy w dźwięku :) Do tego wynalazku HDD jednak MUSI mieć oddzielne zasilanie, nie mam w tej chwili aktywnego huba USB, ciekawy jestem jak po kupnie takowego zadziała ta konfiguracja. BTW, jakby ktoś polecił sprawdzony hub USB z własnym zasilaniem to z góry dziękuję.

Oddzielne zasilanie HDD wiele nie poprawi jeśli będzie on nadal podłączony do SBT. Dalej będzie się zawieszał, ślimaczył i grał słabo.. Postaw serwer na kompie albo NASie.

Do czego potrzebny jest aktywny Hub ?

Oddzielne zasilanie HDD wiele nie poprawi jeśli będzie on nadal podłączony do SBT. Dalej będzie się zawieszał, ślimaczył i grał słabo.. Postaw serwer na kompie albo NASie.

Do czego potrzebny jest aktywny Hub ?

Nie zgadzam się, dysk 3,5 calowy, który oczywiście MUSI mieć własne zasilanie, jaki używam od paru lat (właściwie 2 różne przez ten czas), i zero problemów z podłączeniem po USB. 2,5 calowy jest zasilany tylko z USB SQT i prawdopodobnie nie wyrabia prądowo (pomimo, że niby działa), ale zaskoczony jestem, że to kompletnie dewastuje dźwięk z porównaniu do używanego na codzień 3,5 calowego. Aktywny hub USB (z własnym zasilaczem) daje właściwe zasilanie dla dysku 2,5 calowego, powinno to zrównać dźwiękowo z 3,5 calowym.

Zgadzam się, SBT z dyskiem to nieporozumienie. Dlaczego? Z prostego powodu zewnętrzny serwer przejmuje dekodowanie flac do pcm. SBT kiepsko to obsługuje. I tutaj żadna wymiana zasilacza do dysku nie pomoże.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Na temat tego gdzie korzystniej sie dekoduje sa rozne zdania, na slimdevices nawet udowadniaja ze lepiej jesli dekoduje sbt, z mojego doswiadczenia wynika ze roznice sa, ale nie jakies ogromne, obecnie jednak wole jak dekoduje serwer- dzwiek jest b namacalny. Wszystko przy zastosowaniu EDO. Oczywiscie zgadzam sie ze SBT z dyskiemn to nieporozumienie.

Edytowane przez bubusia

• 2 tygodnie później...

Robię pierestrojkę w zestawie.

Jaka cena będzie rozsądna za Squeezebox Classic w dobrym stanie?

Żeby nie wspierać handlarzy - podpowiedzi może na PW.

Z góry dziękuję.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Posiadam SB Duet i ruter z wew dyskiem Netgear WNDR 4700 Centria. Z poziomu PC(SB receivera) wszystko chodzi poprawnie z dysku w ruterze. Chciałbym wykorzystać ten ruter jako NAS (obsługa z pilota bez włączania PC), czy to możliwe? Jeśli tak, to proszę łopatologicznie - krok po kroku jak to zrobić.

Czekam cierpliwie na jakieś pomysły, bo kombinuje od dłuższego czasu i ręce mi już opadły.

• Pokaż nowe odpowiedzi