Skocz do zawartości
IGNORED

Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

XYZ

takich bzdur już dawno nikt tutaj nie wypisywał i tak zażarcie przy okazji nie bronił. robisz z siebie idiotę i dyskutujesz z osobą, która akurat wie na ten temat "trochę" więcej od Ciebie. piszesz jak człowiek, któremu się wydaje, że wszystko sam wymyślił. tym czasem to tylko Twoja wybujała wyobraźnia płata Ci figle.

Gość

(Konto usunięte)

depawelo

>piszesz jak człowiek, któremu się wydaje, że wszystko sam wymyślił. tym czasem to tylko Twoja

Jak chcesz ze mną rozmawiać, to musisz więcej szkół skończyć: piszę się "tymczasem".

buahahaha, dobre. szkół skończyłem już trochę i nadal się uczę. Ty już wszystkiego się nauczyłeś. teraz uczysz elektroników jak to wszystko działa i wmawiasz audiofilom, że wszystko co słyszą, to haluny, bo tego nie można usłyszeć. Świetne !

Gość

(Konto usunięte)

darkul

>Sorry , ale nic nie kapujesz.

Poczytaj linki z mojego "o mnie" może Ci się rozjaśni, ale Ty już wszystkie rozumy pozjadałeś, czujesz się jak guru, to nie musisz, nie ? ;)

A ty chociaż jakąś elektronikę skończyłeś, czy "praktyk" jesteś ? Stawiam na to drugie...

Kondensatorów też słuchasz ? ;)

Słodkich audiofilskich snów.

XYZ

Nudzisz.

Pseudo teoretyk.

Gdybyś kumał to byś wiedział że w teorii jest wsiech traktowane jako ideał.

Gdybyś trybił to byś wiedział że kondensatory są wykonywane w różnych technologiach i też posiadają różne parametry.

Ale rozumiem , luzak jesteś , szerokiej drogi.

Gość rochu

(Konto usunięte)

XYZPawel>

Ja to widze tak.

Masz swoje zdanie. Fajnie.

Wiele osób na tym forum własnego zdania nie ma, bądź też posiada coś na jego kształt ale jest ono wynikiem nie własnych doświadczeń lecz zasłyszanej/przeczytanej informacji/dezinformacji.

Jest tu jednak także sporo osób które ma i wiedze i doświadczenie.

I własne poglady na audio ugruntowane duzym osłuchaniem i sporą wiedzą teoretyczną.

Nie lekceważyłbym tego.

Powiedz mi do której grupy należysz?

Dobrze jest dyskutować, wymieniać poglady. Jednak po kiego grzyba urządzac jakieś krucjaty?

Tak się nie przekona nikogo.

Zamiast tego proponuję - powtórzmy w naszych warunkach (obiektywnie i oczywiscie maksymalnie wiernie co do metodologii) powoływane przez Ciebie testy, rzetelnie to udokumentujmy i zobaczmy co nam z tego wyjdzie.

Wyjdzie na Twoje - będziesz wielki.

Wyjdzie na cudze - będziesz miał temat do przemyśleń.

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 8 Cze 2008, 01:38

>Jest tu jednak także sporo osób które ma i wiedze i doświadczenie.

>I własne poglady na audio ugruntowane duzym osłuchaniem i sporą wiedzą teoretyczną.

>Nie lekceważyłbym tego.

>Powiedz mi do której grupy należysz?

Średnie wykształcenie elektroniczne (inżynier byłby lepszy, ale z tego forum chyba pouciekali, na bezrybiu i rak ryba, ale poziom szkoły był naprawdę wysoki), ponad 25 lat zainteresowany audio, w słuchaniu i składaniu konstrukcji audio. Audiofil (oficjalnie) od 1991 do 2007 (z przerwami). Teraz możesz sobie wybrać

>Dobrze jest dyskutować, wymieniać poglady. Jednak po kiego grzyba urządzac jakieś krucjaty?

>Tak się nie przekona nikogo.

Krucjaty ? To ja jestem non-stop obrażany. Zamiast argumentów słyszę tylko wyzwiska, tylko dlatego, że ktoś ma zupełnie inne poglądy. Od Ciebie zresztą też, wcześniej.

>Zamiast tego proponuję - powtórzmy w naszych warunkach (obiektywnie i oczywiscie maksymalnie wiernie

>co do metodologii) powoływane przez Ciebie testy, rzetelnie to udokumentujmy i zobaczmy co nam z

>tego wyjdzie.

>Wyjdzie na Twoje - będziesz wielki.

>Wyjdzie na cudze - będziesz miał temat do przemyśleń.

Wprawdzie było już takich setki, ale OK może być jeszcze jeden ;)

Ma być test kabli w Poznaniu, ale coś organizator przycichł...

pozdro

Paweł

opowiadasz bzdury,podajesz dziwne linki,do gluchych recenzentow,

inni recenzenci dla ciebie nie istnieja,doswiadczonym ludziom na tym forum zarzucasz ze sie myla,doswiadczonym konstruktorom wmawiasz herezje,nie odpowiaqdasz na trudne dla siebie wpisy,twoje doswiadczenie jest teoretyczne,i jak smiem twierdzidz masz problem ze sluchem,moze nosisz aparat sluchowy,moze masz brudne uszy.moze nalezysz do gupy ludzi z uposledzeniem sluchu?

i ty sie dziwisz ze forumowicze maja cie za blazna i pajaca?

XYZPawel, 2 Cze 2008, 20:30

>Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?

Oczywiście kolumny są ważniejsze ponieważ jeżeli chodzi o sprzęt,potrafią najwięcej zmienić a skoro tak to powinny w systemie kosztować mniej niż wzmak czy cedek.Osobiście jestem zwolennikiem dwukrotnej (mniej więcej) przewagi cenowej np.wzmacniacza nad kolumnami.

Co to znaczy brzmią różnie ? różnie brzmią, np. gitary, bo mają różną zawartość harmonicznych w sygnale Paweł.Gitary brzmią różnie bo są zrobione z różnych gatunków drewna oraz zastosowanych przetworników.Np.Gibson brzmi ciemno z mięsem bo jest wykonany z machoniu i hebanu plus hambakery a fender jasno i szkliście materiał to klon,pikapy to głównie single.

Co to znaczy brzmią różnie ? różnie brzmią, np. gitary, bo mają różną zawartość harmonicznych w sygnale To oczywiście był wpis Pawła.Tak jakoś mi się skleiło.

Gość

(Konto usunięte)

stumm, 8 Cze 2008, 10:46

>Co to znaczy brzmią różnie ? różnie brzmią, np. gitary, bo mają różną zawartość harmonicznych w

>sygnale Paweł.Gitary brzmią różnie bo są zrobione z różnych gatunków drewna oraz zastosowanych

>przetworników.Np.Gibson brzmi ciemno z mięsem bo jest wykonany z machoniu i hebanu plus hambakery a

>fender jasno i szkliście materiał to klon,pikapy to głównie single.

Ok. Piszesz, *dlaczego* gitary bo mają różną zawartość harmonicznych w sygnale. Pewno masz rację :) Musi to wynikać z ich odmiennej budowy.

miętowy, 8 Cze 2008, 11:36

>to co mam w końcu zakupić sobie z budżetówki?

Na początek dobry kabel sieciowy, a cała reszta to wiesz, co tam Ci się spodoba.

I tak wszystko gra tak samo, to po co przepłacać ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

XYZPawel

8 Cze 2008, 11:16

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 89 / 443 / 0 stumm, 8 Cze 2008, 10:46

>Co to znaczy brzmią różnie ? różnie brzmią, np. gitary, bo mają różną zawartość harmonicznych w

>sygnale Paweł.Gitary brzmią różnie bo są zrobione z różnych gatunków drewna oraz zastosowanych

>przetworników.Np.Gibson brzmi ciemno z mięsem bo jest wykonany z machoniu i hebanu plus hambakery a

>fender jasno i szkliście materiał to klon,pikapy to głównie single.

Ok. Piszesz, *dlaczego* gitary bo mają różną zawartość harmonicznych w sygnale. Pewno masz rację :) Musi to wynikać z ich odmiennej budowy.

a ja ci harcerzyku mowie,ze nie ma w slepym tescie roznic miedzy gitarami.

ci ktorzy slysza roznice sa pod wplywe sugestii.

parametry wszystkich gitar sa takie same,wiec nie ma powodow,aby brzmialy roznie,jesli ktos twierdzi ze jest inaczej niech mi to udowodni swoimi doswiadczeniami w slepych testach.

a najlepiej niech je zorganizuje,12 prob,slepych prob.

nie moga brzmiec inaczej,nie ma do tego podstaw.

Gość

(Konto usunięte)

darkul

Ja nie jestem dla Ciebie autorytetem, to może profesjonalny projektant audio ?:

Odpowiada na wszystkie Twoje wątpliwości:

http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/pseudo/subjectv.htm

A nie mówiłem, żeby nie gadać z Trójwymiarowym?

Zostawcie go tu samego, niech pisze co chce, nawet, że każde piwo w jednakowych puszkach 0.5l smakuje tak samo :).

X Y Z

Pudło.

Pan J.L.Hood jest bardzo miłym i doświadczonym konstruktorem ale .... trąci archaizmem.

Praktycznie każdy miłośnik dłubania z konstrukcjami tego pana się zetknął.

Ale niestety żaden z jego układów nie wprowadził mnie w efekt zawstydzenia czy czegoś podobnego.

Dziwny jesteś , i jakiś nerwowy.

Poprosiłem ciebie o sprecyzowanie twojego wniosku, zarzutu ...problemu jak zwał tak zwał.

Dla mnie osobiście jednym z najlepszych projektantów był [ nie wiem czy obecnie coś działa ] Mark Levinson ..ale z okresu jego konstrukcji asygnowanych jako Cello Audio.

Mam kilka schematów i dobrze znam te klocki. Cena ogólnie jest z kosmosu, ale mimo wszystko to GRA.

Gość

(Konto usunięte)

darkul, 8 Cze 2008, 18:29

>Pożyjemy zobaczymy, czy jest to troll czy pseudo autorytet.

A kim Ty jesteś pseudo konstruktor czy forumowy guru ?

Bo rozumiem, że żadnej elektronicznej szkoły nie skończyłeś.

Nie miałeś dawać mi komentarzy kim jest ten facet, bo mnie nie obchodzi co sądzisz na jego temat, ale czy masz jakieś kontrargumenty na jego jasne wywody ?

Ale to jest oczywiste, że nie masz.

Jeśli dla Ciebie wzmacniacz gra, to jakie biedaku możesz mieć pojęcie o elektronice ?!?

XYZ zadam Ci konkretne pytanie, na które proszę żebyś odpowiedział TAK lub NIE. taka prośba.

czy uczestniczyłeś w dobrze opisanym i rzetelnie przeprowadzonym ślepym teście różnych wzmacniaczy?

(ostatnio pisałeś jedynie o quazi ślepym)

XYZ

Nudny jesteś jak flaki z olejem. Na dodatek buc , z rodzaju wiem że nic nie wiem ale czytałem ...

Nigdy siebie nie uważałem za guru , ani nie mam swojego guru. Nie mam kompleksów.

Czy ty masz lub chcesz mieć jakiegoś szpeca to już twój ból łba. Nie mój.

Moim argumentem są moje nowe wzmaki , na tym polu nie jeden i nie dwóch poległo.

Ich brzmienie samo je obroni. A nie teoria kwantowa z rodzaju fet, lampa czy tranzystor.

Nieważne co to gra , tylko jak !

X Y Z

Gdybyś ukończył [ z pozytywnym wynikiem ] budę o profilu elektronicznym to byś takich farmazonów nie opisywał. A że jesteś gazetowym hobby-oglądaczem no to trudno.

Witaj,

wg mnie kolumny i pomieszczenie określają górną granicę jakości dźwięku, i w tym zakresie możesz wpływać na niego przez dobór elektroniki. Słyszałem jednak kiedyś zestawienie bardzo kiepskich kolumn z dobrą lampą - dźwięk był co najmniej przyzwoity, jeżeli nie dobry. Co prawda pomieszczenie było dość specyficzne - głośniki stały w rogach i w sztuczny sposób uzupełniały bas, co jednak specjalnie nie przeszkadzało. Wydaje mi się, że dobierając system należałoby zacząć przede wszystkim od przyjrzenia się pomieszczeniu odsłuchowemu i dopiero do niego dobierać najpierw kolumny, a potem resztę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.