Skocz do zawartości
IGNORED

Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?

Ponoć te pytanie jest niełatwe i skomplikowane. Na szczęście jest banalnie proste :)

Co wprowadza największe zniekształcenia i co może usłyszeć człowiek ?

Człowiek (młody) słyszy pasmo od 20Hz do 20kHz, różnice poziomów rzędu 0,2 dB, zniekształcenia THD poniżej 0,1% (w sygnale sinusoidalnym, w muzyce powyżej 2%.

CD i wzmaki, są grubo poniżej powyższych parametrów, jedynym urządzeniem, który nie trzyma tych norm, są... tak jest, kolumny, tu jest naprawdę kiepsko: pasmo od 40-80 Hz przy spadku 3dB, zafalowania pasma nierzadko +- 5 dB, zniekształcenia 0,3 dB są bardzo dobre, często jest to kilka % na basie.

Teraz każdy może sobie odpowiedzieć na te strasznie skomplikowane pytanie...

Dlaczego więc "słyszymy" różne CD i wzmaki ? Bo człowiek różnice w poziomie od 0,2 dB do 1 dB nie odbiera jako różnice w poziomie dźwięku, ale jako zmianę jakościową, jako "inny" dźwięk, z reguły lepszy jest głośniejszy. Wystarczy więc bardzo precyzyjnie ustawić poziom dźwięku, żeby różnica znikła ;) Szczegóły można znaleźć w "o mnie"

Dlaczego więc są tacy co uparcie twierdzą, że to elektronika jest najważniejsza ? Mają w tym interes po prostu :)

Zapraszam do mądrej dyskusji (wiem, wiem, naiwny jestem, ale co tam ;)

Paweł

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja tam nie mam wyrobionego zdania.

Nie mniej przed laty czytałem wywiad z Kenem Ishiwata, który elektronike przedkładał nad zestawy głośnikowe, jeżeli idzie o kryterium wagi w systemie.

Podobno na Audio Show Ken prezentował topowego Marantza spiętego do Tannoy-a M2.

Paweł, to w końcu jakie pytanie stawiasz?

Czy: ">Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?"

Czy: ">Dlaczego więc są tacy co uparcie twierdzą, że to elektronika jest najważniejsza ?"

Może warto uściślić? Hę?

rochu,

Wydaje mi się że jest raczej odwrotnie, bo co by było gdyby podłączyć tanią ale "poprawną" elektronike do wyrafinowanch "łatwych" kolumn, tannoy M2 raczej by poległ z kretesem.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Co do mnie, praktycznie, przy każdej zmianie systemu budowałem zestaw wokół kolumn.

Dopiero przy ostatniej przesiadce, wzmak na 300B wymógł na mnie poszukiwanie głośników które byłyby odpowiednie do tego ampa.

Gość

(Konto usunięte)

Filut, 2 Cze 2008, 20:52

>Paweł, to w końcu jakie pytanie stawiasz?

>Czy: ">Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?"

>Czy: ">Dlaczego więc są tacy co uparcie twierdzą, że to elektronika jest najważniejsza ?"

>Może warto uściślić? Hę?

Jedno wypływa z drugiego :)

Gość

(Konto usunięte)

byca, 2 Cze 2008, 20:53

>Wszystkie elementy toru są ważne ,bo jedno bez drugiego nie zagra.

Brawo. Ale CD i wzmak kupisz tanie i zniekształcenia będą poniżej percepcji człowieka, a z kolumnami nie jest tak prosto, jest źle. Szczególnie, że producenci utrudniają nam wybór podając bardzo szczątkowe dane techniczne kolumn.

Oczywiście nie twierdzę, że kolumny muszą być drogie. Płacenie 100k$ za kolumny to absurd, gdy siedzą tam przetworniki za 1000$ :) A ile może być warta zwrotnica i obudowa ?!? Drugie tyle ?

No, ale tanio dobrych kolumn nie kupisz, niestety...

Paweł

XYZPawel, 2 Cze 2008, 21:25

>Jedno wypływa z drugiego :)

Uważam, że na pierwsze postawione przez Ciebie pytanie nie doczekasz się odpowiedzi, co mnie wcale nie zdziwi.

Z drugiego pytania wyniknie pyskówka i coś mi się zdaje, że wiesz o tym nadmieniając już w tym pytaniu: "Mają w tym interes po prostu :)"

Znowu chce Ci się grzebać kijkiem w mrowisku?

Ciekawe pytanie.

Nie od dziś wiem że najsłabszym ogniwem w systemie były , są i będą zestawy głośnikowe.

Więc skłaniam sie bardziej do wyboru najpierw odpowiednich zestawów głośnikowych.

Niestety obecnie poprawnie grające zestawy głośnikowe są albo drogie lub trudno dostępne.

Osobiście wolę w ciemno posłuchać starych kolumienek niż nowych ala H-E wynalazków.

Wtedy aż tak bardzo nie rządziła księgowa.

Obecnie przy mocno rozbudowanych zwrotnicach głośnikowych należy stosować mocne wzmacniacze.

Co często kłóci się z elektronicznym kompromisem prąd / szybkość.

Mocne wzmacniacze są często suche , wykastrowane z barwy dźwięku ale za to z łupnięciem.

I na odwrót.

W sumie tak czy siak , rozsądny meloman wyczynowiec zakończy zabawę wieńcząc ja systemem aktywnym , czyli zero pasywnych cewek. Każdy głośnik ma swoja końcówek mocy , filtr aktywny , z podziałem na dane zakresy Hz i regulatory umożliwiające dopasowanie brzmienia do danego pomieszczenia.

Czyli pa high end , witaj techniko studyjna.

Bulba

niby pasmo przenoszenia to samo, ale ja jakos dziwnie wyraznie slysze roznice miedzy moim Technicsem a Nadem, na korzysc Nada, niestety:/ rozwiazanie kwestii pewnie jak zwykle lezy po srodku i jedno ulepszenie w systemie goni drugie..

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

XYZ.

Co ważniejsze, opona czy dętka?

Ważne jest wszystko w torze. Dobry tor, to spójny tor. Równych, dobranych

komponentów. A, że twoim zdaniem niektóre(?) elementy są mniej nieistotne, to

już tylko pokaz braku logiki.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

"Co ważniejsze kolumny czy elektronika ?"

Najważniejsze są kolumny, pomieszczenie z jego akustyką i miejsce, w którym znajduje się słuchacz a także możliwie niski poziom dźwięków otoczenia. To są piorytety. Zaniedbania popełnione na tym polu są nie do odrobienia żadnymi innymi metodami, nawet najdroższą i najbardziej wyrafinowaną elektroniką, a już tym bardziej kablami. Oczywiście zła elektronika nie wykorzysta potencjału kolumn, ale moim zdaniem w pierwszym rzędzie zawsze należy zająć się akustyką i kolumnami.

pomimo,że wszystkie elementy są równie ważne,ja będąc na etapie początkującego zaczynałbym budowe systemu od głośników i adaptacji akustycznej(tu zgodzę się z Edwardem)

?

XYZPawel, 2 Cze 2008, 20:30

Pozwól Pawle że zadam Ci jedno pytanie.

Czy Twoim zdaniem dobrze słyszalnych różnic pomiędzy odtwarzaczami (i analogicznie wzmacniaczami) nie ma w ogóle? W sumie proste i krótkie pytanie, tak-(są) czy nie-(niema).

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Prawdopodobnym kierunkiem w jakim się będzie rozwijać technika to zestawy aktywne w których niedoskonsłości przetworników i pomieszczeń bedą korygowane cyfrowo.Napewno podniesie to poziom jakościowy taniego audio,ale też droższe urzadzenia zyskają na jakosci.Przy okazji zwinie interes paru pseudo hiendowych producentów,a koledzy na forum bedą debatować która podłoga,albo gładź tynkowa brzmi lepiej bo nie będzie w czym kabelków wymienić.Prędzej czy później systemy pasywne zaczną przegrywać w konfrontacji z systemami aktywnymi bez wzgledu na cenę.Możliwosci jakie niesie ze sobą technika cyfrowa pozwolą stosować rozwiązania konstrukcyjne niewykonalne w aplikcjach analogowych i pasywnych,a upgrade systemu audio bedzie polegał na wymianie oprogramowania.

• Redaktorzy

"jak zacząć nowy wątek na tym forum, dawno nie pisałem tutaj, a teraz za nic nie mogę znależć odpowiedniej zakładki do rozpoczęcia nowego wątku???"

Po prawej stronie ekranu, blisko góry. Duże zielone pole.

Gość

(Konto usunięte)

opteron, 2 Cze 2008, 22:33

>Pozwól Pawle że zadam Ci jedno pytanie.

>Czy Twoim zdaniem dobrze słyszalnych różnic pomiędzy odtwarzaczami (i analogicznie wzmacniaczami)

>nie ma w ogóle? W sumie proste i krótkie pytanie, tak-(są) czy nie-(niema).

Przecież na to pytanie już odpowiedziałem w "słowie wstępnym". Odpowiedź jest także w "o mnie", w licznych praktycznych testach.

Ale mogę powtórzyć, nie ma różnicy pomiędzy różnymi CD i wzmacniaczami (oczywiście w zakresie dostępnej mocy), pod warunkiem, że nie są to konstrukcje wydziwiane (typu lampy).

To co uważamy za różnice to są tylko drobne różnice w poziomach sygnału (np. jakieś wyjście CD gra głośniej, od drugiego).

Wiem, że jest to pogląd rewolucyjny na tym forum, ale tak wynika z obiektywnych, ślepych, naukowych testów. Poczytajcie testy z tych linków, jest co czytać (niestety większość po angielsku).

Co do kolumn aktywnych, to jestem ZA :))

Dałem tu jakiś czas temu linka do projektu Orion, moim zdaniem to jest to, i to niedługo będę miał :)

Chciałem kupić akustyka RD2, ale stwierdziłem, że za mało różnicy w porównaniu do LS30, które mam teraz, potrzeba czegoś rewolucyjnego :))

Jaka ładna, kulturalna dyskusja się wywiązała. Jeszcze nikt nie napisał, że jestem trollem, ani że mam budżetowy system ;) fiu, fiu :)))

pozdro

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.