Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM MONITOR 9 v.5

tec_tom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów,

Zachęcony pozytywnymi opiniami na tym a także innych forach kupiłem w ciemno kolumny PARADIGM MONITOR 9 v.5

W odróznieniu od sąsiadów lubie poczuć bas, recenzje w prasie opisywały bas 9tek jako mocny i głeboki ale nienaturalny.

Po podłączeniu kolumn do Xindaka A06 z CD C06 mocno się rozczarowałem jeśli chodzi o bas (pozostałe tony przyzwoite), nie jest mocny, kolumny stoją w dość małym pomieszczeniu 18m2, rozstawienie wzorcowe. Być może to kwestia rozgrzania, słucham dopiero kilka godzin.

Druga sprawa to wykonanie kolumny, obudowa jak i same głośniki są solidne ale mocowania widoczne na zdjęciach i dokręcane śruby są kiepsko spasowane.

Na pudłku kolumn widnieje informacją iż sprzedawca dostał kolumny od samego dystrybutora czyli Polpaka ale zaczołem się zastanawiać czy te kolumny to nie jakieś chińskie podróbki :)

Czy jakiś posiadacz tegóż zestawu mógłby opisać swoją konstrukcje jeśli chodzi o te mocowania ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/43785-paradigm-monitor-9-v5/

mocowania tych plastików takie właśnie są (nie wiem kto to wymyślił, ja u siebie nawet to dokręcałem)

co do basu to owszem, mają bardzo duże możliwości w tym zakresie (od wzmaka też sporo zależy, nie mam pojęcia jak one grają z Xindakiem) ale one grają przede wszystkim równo, nawet z lekko podkreśloną średnicą dlatego jeśli słuchasz bez żadnych regulacji to bas tu nie jest i nie będzie na pierwszym planie, chyba że tak jest nagrany utwór

wygrzewanie w tym modelu ma bardzo duże znaczenie bo zawieszenie jest bardzo sztywne (ze 3-4 tyg. intensywnego grania i będzie ok), na początku kuleje trochę właśnie bas (jego rozciągnięcie)ale najbardziej się rzuca w oczy (a raczej uszy) troche kartonowe i płaskie brzmienie

ważna też jest akustyka pokoju i odpowiednie ustawienie kolumn, sprawdź czy np basu nie masz za ścianą w sąsiednim pokoju...

mimo wszystko jednak jeśli lubisz mocno konturowe brzmienie to chyba jednak był nie do końca trafiony wybór, ale przecież zawsze możesz pokręcić magicznymi treble/bass :)

Znowu recenzje ! Na poczatku raczej trzeba słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać...

W danych technicznych jest napisane, że Paradigm 9v.5 schodzi do 51 Hz (nie wiem przy jakim spadku?). To ma być BAS ??? Jeśli jest głęboki i mocny (zależy dla kogo?), to na pewno jest nienaturalny.

Ponadto, Xindak A06 nie jest w stanie dać im nawet połowy tego, czego potrzebują, żeby zagrać na maksa.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Poczekamy zobaczymy , jaki ten bas będzie za miesiąc .Jak wcześniej wspomniano dla Paradigm czas rozruchu to jakieś 100 godzin .Poza nowy Paradigm Monitor to nie jest głośnik który gra basem ,gra dynamicznie i szybko ale żeby zaraz powalajacy bas ??? Parametry basu Paradigm podaje bardzo rygorystycznie ±2 dB from 51 Hz - 20 kHz jak żadna inna firma oprócz B&W .O możliwościach wystarczy sie przekonac prównując bezposrednio z konkurentami .

Jest jeszce jeden parametr który duzo mówi o tym co może w basie ten głośnik

Low-Frequency Extension* 39 Hz (DIN 45500)wykazane przy -3dB w typowym pomieszczeniu odsłuchowym .

Pewno, że trzeba pograć i poczekać. Może wszystko się ułoży ?

Tak czy tak - Xindak A06 jest za słabym wzmacniaczem dla nich.

Paradigmy mają faktycznie bardzo dobry dolny zakres pasma, ale raczej nie schodzą do piekła...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

chcialem kupic te kolumny po podlaczeniu siest tonsila i tych paradigm ! po prau minutach wiedzialem ktore beda moje !

oba zestawy niewygrzane

moim zdaniem to juz nei te paradigmy co kiedys dzisiaj te monitory na bank sa produkowane w chinach ! za miche ryżu czy proso

zuk dobrze prawi, ludzie dają ciała KUPUJAC wzmaki z moca minimalną wymaganą do mocy kolumien. co to jest 80w przy kolumnie 150w w sinusie? za malo. minimum to powyzej 100. a inny calkiem do tego bajer to wydajnosc. ampli maja po 120 - ale jakich, zlodziejstwo i chamstwo producentow.

No powiedzmy - 80 W audiuofilskich, albo lampowych, a już nie wspominając o kl. A - byłoby nawet za dużo...

Niestety klocek, który kosztuje nowy 1600 zł, takich watów (o wydajności prądowej nie wspominając) nie jest w stanie zapewnić !

Oczywiście najważniejsza jest kwestia pieniędzy (przeważnie ich braku). Mając w/w głośniki i 1600 złotych na wzmocnienie szukałbym raczej starszych kombinacji pre+amp, ew. integr. (potężne aplitunery vintage też wchodzą w grę - hehe).

Taniej wyjdzie, a jestem przkonany - będzie znacznie lepiej brzmiało. Ale, każdy ma prawo wyboru. Pozdrawiam.

Ja bym jeszcze spróbował podwójnego drutowania ,zawsze wtedy wzmacniacz ma lepsze warunki pracy ,ale basu nie bedzie wiecej , bedzie tylko lepiej kontrolowany .

A seria Monitor V5 z tego co wiem jeszcze w dalszym ciagu jest robiona w Kanadzie. Na to wskazuja kody paskowe oraz świadectwo pochodzenia .Pewnie gdyby były składane w Chinach tak jak 90% światowej produkcji Audio , były tańsze i lepiej złożone :-)ale niekoniecznie lepsze !!!!

jesli nie w chinach to koło chin:)a tak na powaznie jesli one sa skladane w kanadzie to przypuszczam ze ta seria monitorów po raz ostatni zagosci w tych krajach ! bo to co teraz stworzyli to zasluguje na miano tandety samym wykonaniem i brzmieniem !!

=> kerikawon

Zaproś marcinka1982 na odsłuch - zapodaj mu w wygrzane Monitory z dobrą elektroniką, potem Studio, a na końcu chociażby Signature S 6, niech dziecko szczeny szuka :))) Zapomni o Siestach oraz paźdierzach Technicsa po minucie odsłuchu i skończy walić swoje farmazony na każdym kroku :)))

zyzio ty jestes zakochany w paradigmach :)

jest jeden problem ! ty czytasz recenzje :)a nie odwiedzasz laryngologa jesli chcesz w poznaniu są dobrzy specjalisci ! maja dobrą recepte na taki drewniany słuch jaki ty posiadasz

te monitory sie do siest chowaja basu zero totalne drewno wysokie swistaja po uszach a srednica jak z kartona bez zadnego uwypuklenia tak jak by byla przyklejona do przetworników

powiem poraz enty moje sbm500 z dobra elektronika gonia te tandentne paradigmy

Pewnie mnie zaszczekają, jak marcina 1982, ale sorry, wykonanie tych paradigmów to porażka na całej linii, kosze to zwykłe tworzywo sztuczne!!! A z czego ścianki? Z płyty wiórowej jak w Altusach... Panowie, czym się tu podniecać i czego tu bronić...? Ciekawe czy reprodukcja basu poprawia się w tych Paradigmach po dociśnięciu scianki nogą? :) W Altusach to działa :)

"Siesty zagrają lepiej od serii Monitor, ale gorzej od Studio."

A ja sie nie zgodzę, że studio zagrają lepiej od siest. Miałem siesty oraz studio .v3 i ciężko byłoby wyłonić zwycięzce.

Pewne aspekty przemawiają za studio, a pewne za siestami. Jakby na siłę ocenić procentowo to dla mnie 55:45 dla siest.

GT, 6 Cze 2008, 21:22

nie masz się do czego doczepić to wymyślasz jakieś bzdety tak samo jak Marcin (odsłuch niewygrzanych kolumn w połączeniu z amplitunerami, ale chłopak twardo obstaje przy swoim zdaniu.... szkoda dalej komentować)

jedynym kontrowersyjnym rozwiązaniem jest ta plastikowa nakładka na przedni panel (to chyba w założeniu miało być ozdobne, dla mnie nie ma ona znaczenia) i nic poza tym

możliwe że obudowa to płyta wiórowa ale jest dobrze wykonana, kolumna jest ciężka (20kg) i sztywna, zresztą przez oba BR możesz zajrzeć do środka i zobaczyć jakie wykonanie jest w środku

kosze są z cyt. "odlewanego ciśnieniowo aluminium" nie z tworzywa sztucznego, niżej macie zdjęcie przetworników - no faktycznie wyglądają bardzo mizernie :P... więc trochę obiektywności panowie bo troche się zapędziliście

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> GT

Jak masz obiekcje do wynkonania Monitorów - to rozbierz Studio - zwróć uwagę na przetworniki, obudowę w środku i masę -80-tki v.2 ważą 100 kg w parce.....

Poza tym nie ma się co licytować.

Na Miły Bóg ,po co ta dyskusja ,kolega nabył najtańszego Paradigma i jeszcze nie miał szansy się osłuchać .Pamietam w czasach kiedy pracowałem jeszcze w Alejach w Panasonic Shop ,sprzedawaliśmy z kolegą B&W .Wielu z naszych klientów przesiadało się wtedy z Tonsili ,i na początku zawsze narzekali ,i na wykonanie i na to ze za mało wysokich a ten bas jakiś taki nie tego ....

Po czasie przyznawali nam rację że nowe głośniki grają znacznie lepiej i przede wszystkim naturalniej i wiarygodniej ,z czego do tej pory sobie nie zdawali sprawy .

Tak jest i teraz ,wielu odbiorców szuka wymyślonego przez siebie dźwięku i uważa że tak powinien grać

jego głośniki .A to nieprawda dźwięk prawdziwy zgodny z wolą realizatora płyty wcale nie jest zgodny z wyobrażeniami młodych gniewnych pseudo audiofili .Więc to że komuś się bardziej podoba bas jakiegoś głośnika wcale nie oznacza tego że ten bas jest wiarygodny i poprawny .A do tego trzeba osłuchania i długoletniej praktyki .Dlatego śmieszą mnie wypowiedzi ludzików którzy myślą że coś wiedzą ,bo mieli w domu dwa głośniki i już mają punkt odniesienia.

kerikawon ty sie podniecasz tez tymi monitorami ? heheh no z ciebie jest super audiofil

one nawet namiastki audiofilizmu nie maja tylko odpustowe copstwo don111 magnesami to one nie grzesza przyjrzy sie na magnesy w siestach niczym nie ustepują tym chinskim z paradigma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oj pomyłka Marcin, złe zdjęcie wkleiłeś ! bo na tym jak widać jednak ustępują, zdecydowanie :)

a tak na poważnie to kogo obchodzą jakieś magnesy Siest czy Paradigmów ? wkleiłem zdjęcie bo już głupota przez poniektórych przemawia, głupia plastikowa nakładka czy obudowa z nie-MDFu nie oznacza od razu że kolumna gra źle a przetworniki są do d... żałosne

zresztą jako posiadacz paździeżowych Technicsów sam się o tym przekonałeś, bo pisałeś że grają wybornie :)

To moze dla porównania Studio 40 v. 2 :)))))) Biedne siesty :))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.