Skocz do zawartości
IGNORED

SystemdekIIX + Rega250 Jaka wkładka?

Pigmelito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nabyłem SystemdekaIIX900 z ramieniem Regi250 i nową wkładką Regi Super Bias I nie gra TO TO!

Zmieniłem na mojego starego SHURE M75MB i juz jest lepiej ale oczekiwałem więcej!

Wzmacniacz Primare A20,pre Clearaudio basic.Szukam czekoś za ok.500zł.

Proszę o pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/43800-systemdekiix-rega250-jaka-wk%C5%82adka/

Witam,

Mam klona tego gramofonu tj Audio Note TT1 i u mnie gra świetnie z wkładką Shure V15 Type III. Bez igły kupisz za grosze a igłę SAS Jico (superzaawansowana igła) za ok. 250 PLN. M75 jest dość podstawowa i trudno się dziwić, że nie zachwyca zwłaszcza jeśli ma zamiennik zamiast oryginalnej igły. Największą zmianę na superciepło i czysto zanotowałem jednak po zmianie kabla w ramieniu na srebrny kabel Audio Note (kiedyś używałem Cardasa również z pozytywnym skutkiem).

Pozdrawiam,

Oskar

Dzieki!

Dużo dobrego o nich słyszałem,jest to jakiś trop.Czy wiesz może gdzie można kupić poza allegro.

Igły swego czasu koleś miał ale teraz cisza.Wkładek też mało!

I jeszcze pytanko jak pracuje silnik w tym AN,bo mój daje znać ze jest.Lenco jest bezszelestny.

I zauważyłem jeszcze coś dziwnego raz czy dwa silnik zakręcił w drugą strone.

Wydaje mi się, że najlepiej na LPGear, ten człowiek na allegro to zdaje się fonomirek (ja kupiłem od niego ale tylko z racji pośpiechu). U mnie gdy dotknąć silnik to drga bardzo silnie tyle że to nie przekłada się na drgania całego układu. Gdy ucho przytknąć do talerza nie słychać nic. Problem z silnikiem kręcącym się czasem w drugą stronę widziałem gdzie omówiony na audioasylum (tylko nie wiem do końca co po angielsku wrzucić w wyszukiwarkę).

Co do lenco, przez dobre dwa lata uważałem za wyjątkowo ciekawą maszynę, i dalej uważam, że jest niesamowity pod pewnymi względami. Ale jednak od czasu AN uważam za superfajne jednak superlekkie i sprężynowane konstrukcje. Może powinieneś pomyśleć o wymianie talerza na znacznie lżejszy z akrylu, do kupienia do Systemdeka w Audio Note GB. Jestem niemal pewien że to co mnie denerwowało w Redze P3 to właśnie ciężki szklany talerz, zresztą to samo mnie wkurza w lenco, to właśnie sprawia, że mnie się dźwięk wydaje zbyt monumentalny i zduszony. No ale to kwestia gustu.

swoją drogą, jaki własciwie się teraz wydobywa dźwięk z tego Systemdeka z Shure M75. Bo może powinieneś spróbować denona 103 jeśli gra Ci za wiotko i zamazuje wszystko. Ta wkładka ma spory wykop i potrafi wprowadzić sporo ładu.

Nie jest jakoś tragicznie jeszcze troche kosmetyki i jako tako.

Ale zwiało troche szczegółowości i wykopu który był w Lenco z tą wkładką.

I fakt jest to wszystko też troche zamazane. Spodziewałem sie poprawy po samej zmianie na Systemdeka

a potem na spokojnie poszukać jakiejś wkładki.

Dzieki za dotychczasową pomoc i prosze o więcej jak by coś wpadło do dłowy co by mogło tu podziałać!

Polecam shure V15III, polowałem pół roku i trafiłem NOS za całe 130$. Jest coś w tej wkładce, jak posłuchasz to będziesz wiedział o co chodzi. Igła jest orginał. I jak gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17946-100001841 1212705901_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytaj na tym forum jak i na innych. Jaki jest dźwięk z V15III. I nie wciągaj w jałową dyskusję. Wszyscy co mają do czynienia z analogiem napewno dużo czytali albo słyszeli na temat V15III.

>>>vis,

vis, 6 Cze 2008, 09:07

"...Jaki jest dźwięk z V15III. I nie wciągaj w jałową dyskusję..."

Dlaczego zaraz w jałową?

No więc jaki jest dźwięk z tego Shure'a?

jak na moje ucho to problem nie leży w samej wkładce co w dopasowaniu czegoś do Systemdeka.Shure wyszedł bez draśnięcia z pojedynku z Regą Bias którą to nabyłem z Systemdekiem i teraz on gra.Może sie myliłem ale kupując nowy gramofon myślałem ze dostane coś więcej a tak nie jest.Będe jeszcze sie bawił,kombinując coś i majsterkując zeby było lepiej ale mam obawy że cudów nie zdziałam.Wkładka nowa tez dlatego ze chciałbym posłuchać dzwieków które dobrze znam i zobaczyć co mozna jeszcze w nich usłyszec.Jeżeli znacie też jakiegoś szpeca od sprzetu w Krakowie to prosze o cynk.

Wielkie dzieki za dotychczasową pomoc!

Pigmelito sprzet nie zagra tylko dlatego ze ma logo, poszukaj co ludzie najbardziej chwala z tym ramieniem regi i na milosc boska nie wrzucaj do tego zestawu denona103, twojego preampa osobiscie nie slyszalem, ale z wielu opini zaawansowanych analogowcow podobno filozofia clearaudio jest dla gluchych choc i tak pewnie lepsze pre od wkladek. Z latwych spraw mozesz go postawic na czym innym.

Jak bedziesz mial mozliwosci i cierpliwosc zrob dokladny przeglad techniczny, jak sie juz calkiem wnerwisz na zloma wymien kabelki w ramieniu po tym zabiegu albo nieco sie poprawi albo opchniesz dalej na allegro co zreszta juz nie pierwszy raz go spotyka.

Powodzenia

ps. nie napisales czego oczekujesz po dzwieku wiec moge tylko sie domyslac ze ma byc klarownie, dynamicznie i z rozmachem - wez sobie na probe cs blue jak sie spodoba zostawisz sobie na stale.

innymi slowy mozliwosc ustawienia wzmocnienia dla mm 50db i wiecej w przypadku CS oraz dobieranie sobie opampow moze byc jak mi sie wydaje tym czego szukasz. Z wkladek moze jakis zywszy wysoki goldring, shur jak najbardziej tylko nie wiem jak z rega.

a lenco (ktore masz 75? i jakie ramie?)jako podstawowy gramofon i tam denona czy shura moze 44?. Choc ja jak zawsze bym zrobil sobie dwa systemy systemdeck + rega + wysoki goldring? + cs z gain minimum 50db jako wspolczesnoc i denona 103 z lenco stepupem nawet prostym i lampowym pre choc w ciemno absolutnie czegos takiego nie mozna robic bo to specyficzny dzwiek starszych plyt i moze sie roznic od gustu

Piotrze dzięki wielkie za prawde która jednak boli.Co do Lenko to model Wharfedale które posiada proste ramie(nie znam sie ale jest to orginalne ramie z tego modelu)Twój pomysł do reaktywacji Mi sie coraz bardziej podoba.Jestem melomanem i postawie raczej na jeden gramofon a reszta pójdzie na płyty.Jeżeli moge jeszcze prosić w sprawie głośnej pracy silnika i kręcenia czasem w drugą strone.

Rozkrece i może jakieś podkładki ale to jedynie raczej wyeliminuje drgania a nie buczenie!

jestes pewien ze buczy silnik? buczenie czesto powoduje cos tak banalnego jak styki z uziemienia warto je przeczyscic i bardzo mocno przytwierdzic do uziemienia badz przylutowac do kabla od nowa, rozkrecajac wszystko tez warto sprawdzic jak to w srodku wyglada. Pogadaj na priwach z tworcami diy i "technicznymi" moze Ci pomoga. Jesli uda sie uzdatnic gramofon najwieksze zmiany da mozliwosc ustawienia wiekszego gain w pre dla twojej wkladki. A i przed jakimikolwiek zakupami wkladek poszukaj informacji o wkladkach dobrze grajacych konkretnie z danym ramieniem. To co jednym gra swietnie w ich systemach nie koniecznie zagra innym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.