Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zacząć przygodę z sieciowymi?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Darek,

mógłbyś przybliżyć

>Powyższa metoda nie chroni jednak od wpływu pól elektrycznych, elektrostatycznych oraz zakłóceń fal

>w.cz. Dlatego też lepsze IC są zaopatrzone w dodatkowe ekranowanie połączone z masą prządzenia

>wysyłajacego, aby to właśnie u źródła eliminować zakłócenia. I tu uwaga! Nietóre firmy stosują dwa

>lub trzy odseparowane od siebie ekrany "umasione" naprzemiennie.

naprzemiennie to znaczy na przykład w przypadku sieciówki raz przy ścianie a raz przy odbiorniku.

Na przykład znalazłem jakieś opisy uziemień ekranowania okablowania strukturalnego to piszą że z dwóch stron, też mi się tak wydawało, bo jak z jednej to się antena zrobi z ekranowania.

Mówię tu o typowym ekranie kiedy przewód zimny, gorący i PE idzie wewnątrz a na zewnątrz tylko ekran

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w środku strony punkt "obustronne uziemienie kabla"

mówi, że z dwóch stron

kolejny link

Ukryta Zawartość

wyjaśnia kiedy należy przylutować jedną stonę z tym, że druga też powinna być połączona ale przez kondensator, ale to przypadek instalacji dosyć rozległej w tym przypadku raczej nie ma miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Redaktor, 19 Cze 2008, 14:47

Taniej kupić najdroższą sieciówkę świata z ekranem ze światła księżycowego kutego przez kowali Nornów, niż wygospodarować 50

>cm więcej za sprzętem

Chodzi o 5 cm, nie 50 :-)

-> martens

chodzi o sytuację, gdy mamy kabel powiedzmy dwużyłowy (sygnał, masa), całość w izolacji a na tym ekran (e1), potem znowu na całość izolacja i kolejny ekran (e2). Na koniec finalna izolacja. Ekran e1 podłącza się na jednym końcu kabla do masy, zaś ekran e2 na drugim końcu kabla także do masy.

Edward, 19 Cze 2008, 17:38

>chodzi o sytuację, gdy mamy kabel powiedzmy dwużyłowy (sygnał, masa), całość w izolacji a na tym

>ekran (e1), potem znowu na całość izolacja i kolejny ekran (e2). Na koniec finalna izolacja. Ekran

>e1 podłącza się na jednym końcu kabla do masy, zaś ekran e2 na drugim końcu kabla także do masy.

Ale nie ma w takim przypadku możliwości "ściągania" ładunków z obudowy za pomocą takiego kabla. Ale część wzmacniaczy ma zacisk GND ... więc potrzebny dodatkowy kabelek zakręcony po stronie wzm. do zacisku GND a z drugiej strony wkopany do gleby.

Redaktorze,

dobrze wiem ile trzeba wysiłku aby utrzymać porządek w makaronie. A sieciówki tak "miękkie" jak tyczka Kozakiewicza na pewno nie pomagają, nawet same mogą odsunąć stolik od ściany :-D

Kyle,

zwróć uwagę, że kabelek o którym piszę ma w środku żyłę łączącą masy.

Zainspirowali mnie Panowie i zmajstrowałem naprędce sieciówkę z Kimbera 4PR głośnikowego. Trochę go pogrzeję i w weekend poważnie posłucham.

;-)

Może macie jakiś pomysł jak zrobić ekranowanie, bo kabel sieje wokoło okrutnie.

artPaw, 19 Cze 2008, 22:07

>:)

>oczywiście z węża ogrodowego- było o tym pisane w kilku wątkach

ale ja chcę na użytek własny a nie na sprzedaż, nie potrzebuję "ałdiofilskiego" wyglądu ;-)

Zobaczyć minę kobiety na widok mężczyzny owijającego jakiś kabel folią do pieczenia -

BEZCENNE

;-)

folia okazała się być wybitnie audiofilska - sianie poskromione

• Redaktorzy

A propos tytułu wątku: właśnie przed chwilą potknąłem się o kabel sieciowy i omal nie złamałem sobie ręki. To była moja pierwsza większa przygoda z kablem sieciowym od momentu, kiedy w czasach pacholęcych dostałem w zadek sznurem od żelazka.

Sieciówka sieciówką, wiadomo, ma decydujący wpływ na brzmienie, ale jakie podstawki zastosować do niej aby finalnie nie zdegradować dźwięku? Podstawki bywają wredne, już sam Zydelek o tym się rozpisywał, kabel sieciowy "ot tak" nie może walać się po podłodze, no chyba, że jest to modrzew syberyjski to wtedy brzmi dobrze bez podstawek. Kurde, ja chyba w ogóle poproszę Zakład Energetyczny aby trafo w domku mi zainstalowali, oddzielne tylko dla mnie, 15 000V/230V i podepnę się prosto do szyny, musi zagrać!

martens - dzięki za zainteresowanie tematem. Nie mogłem znaleźć dokumentu 276 na stronie Integratora Sieciowego. Połączenie zaś kondensatora sugerowane na stronie PCtherm jest konieczne w przypadku tak długich (1,2 km) linii sygnałowych celem zabezpieczenia systemu przed zbyt wysoką różnicą potencjałów, która może wystąpić na końcach ekranu (czytaj niżej o zakłóceniach galwanicznych).

Zakłócenia przedostają się do sprzętu poprzez:

- bespośredni kontakt elektryczny – galwaniczne

- wpływ pól elektrycznych – elektrostatyczne

- wpływ pól magnetycznych – magnetyczne.

Zakłócenia galwaniczne wystąpią np podczas burzy. W jednym z połączonych urządzeń następuje gwałtowny wzrost potencjału masy (uderzenie pioruna), którego część przedostaje się do układów sygnałowych. W połączeniach nie zbalansowanych i osobno uziemionych wzrost potencjału masy jenego z komponentów spowoduje wzrost napięcia na przewodzie referencyjnym. Napięcie to jest wsprost proporcjonalne do długości połączeń komponentów (impedancji przewodu łączącego) Zakłócenia elektrostatyczne wynikają z faktu, że z dowolnymi dwoma przewodzącymi komponentami jest zawsze związana pojemność wynikająca z różnicy potencjałów. Pojemność jest wprost proporcjonalna do równoległej względem siebie powierzchni przewodników, a odwrotnie do odległości między nimi.

Zakłócenia magnetyczne są rezulatem przepływu prądów. To te są najczęściej spotykane i jednocześnie najtrudniejsze do eliminacji. W 80% jednak zakłócenia wytwarza ta sama instalacja, która ich doświadcza.

Przed zakłóceniami galwanicznymi zabezpieczamy się łącząc obudowy/masy komponentów przewodem o jak najwyższej przewodności, czasami nawet przy użyciu arkuszy blachy miedzianej.

Z zakłóceniami elektrostatycznymi radzimy sobie umieszczając przewody sygnałowe w ekranie „umasionym” z jednej strony. Najczęściej stosuje się taśmę lub folię aluminiową (100% pokrycia), a w drugiej kolejnosci plecionki z miedzi cynkowanej lub srebrzonej (50 -98%). Zamiast ekranu można też użyć tzw. ściek - pojedynczy przewód połaczony z jednej strony do masy.

Najwięcej problemów jest z zakłóceniami magnetycznymi w zakresie częstotliwości sieci (50Hz + harmoniczne). Radzimy sobie z nimi poprzez:

- separację kabli

- skręcenie indywidualnych przewodów (tylko dla połączeń zbalansowanych)

- redukcję pola przez wytworzenie przeciwpola (ekranowanie aktywne)

- ekranowania pasywne materiałem o wysokiej przenikalności magnetycznej.

Z uwagi na to że każda z metod ekranowania ma zalety i wady oraz zabezpiecza tylko przed jednym rodzajem zakłóceń, stosuje się je czasem jenocześnie. I tak kabelki mogą wyglądać jak na załączonych rysunkach.

1. Ekran to plecionka miedziana.

Zaleta: - znakomicie ekranuje interferencje radiowe

Wady: - nie ekranuje zakłóceń elektrostatycznych w 100%

- nie ekranuje pól magnetycznych

- interferencje są obecne w torze sygnału.

2. Ekran to folia aluminiowa.

Zaleta: - 100% redukcja interferencji elektrostatycznych

Wady: - źle ekranuje interferencje radiowe

- nie ekranuje pól magnetycznych

3. Ekrany to folia aluminiowa oraz plecionka miedziana bez wzajemnej izolacji.

Zalety: - 100% redukcja interferencji elektrostatycznych

- bardzo dobrze ekranuje interferencje radiowe.

Wada: - nie ekranuje pól magnetycznych.

4. Ekrany to µ-metal w środku i plecionka miedziana na zewnątrz, wzajemnie nie odizolowane.

Zalety: - 100% redukcja interferencji elektrostatycznych

- bardzo dobrze ekranuje interferencje radiowe

- ekranuje pola magnetyczne

Wada: - z punktu widzenia ekranowania – nie ma.

5. Ekrany to plecionki wzajemnie odizolowane TO JEST TO O CO PYTAŁEŚ.

Zalety: - wysoki stopień redukcji interferencji elektrostatycznych

- szczególnie dobrze ekranuje interferencje radiowe

Wada: - nie ekranuje pól magnetycznych.

Jako, że zasadą ochrony od pól magnetycznych jest ekranowanie źródła pola (w pozostałych przypadkach odwrotnie) najlepiej jest zrobić coś z kablami sieciowymi.

Na „siejący” kabel zmajstrowany przez LTJsonic lekarstwem będzie:

- wystawienie kabla za okno (to się trochę przewietrzy)

- zmniejszyć odległość przewodu aktywnego i fazowego (a uziemiający tam masz?)

- spróbować przewody skręcić ze sobą (ale zwiekszymy pojemność)

- zastosować ekran; magnetyczny lub elektrostatyczny jw., zależnie od tego czym kabel „sieje”.

Edward, a Ty miałeś mieć Marantz DV9600 a nie 9500, czyżby fundusze, a może sieciówka Ci nie podeszła, bo rzeczywiście wygląda za normalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę to długo, ale krócej sie nie dało. i tak wszystkiego nie napisałem.

Reasumując, kable sieciowe ekranujemy magnetycznie, a sygnałowe elektrostatycznie. Sa powody dla których ekranowanie sygnałówek magnetycznie mija sie z celem, ale chyba nie chcecie czytać drugiego elaboratu?

martens

to właśnie takie urządzonko

marekzawa

a czymże taka sieciówka może zaszkodzić?

Nie traktuję tej zabawy zbyt poważnie bo doskonale sprawdza się w moim systemie Vincent (do wzmacniacza)i Helion (do DAC'a). Kimber jest alternatywą do kabla komputerowego przy Holdregonie.

Darek Ocias, 20 Cze 2008, 07:12

>Edward, a Ty miałeś mieć Marantz DV9600 a nie 9500, czyżby fundusze, a może sieciówka Ci nie

>podeszła, bo rzeczywiście wygląda za normalnie.

Fundusze Darku. I jestem bardzo zadowolony! :-)

Darek Ocias, 20 Cze 2008, 08:08

>Sa powody dla których ekranowanie sygnałówek magnetycznie mija sie z celem,

>ale chyba nie chcecie czytać drugiego elaboratu?

Chcemy!!! jeśli masz chwilę, to napisz pliz.

"a czymże taka sieciówka może zaszkodzić?"

Kable glośnikowe niekoniecznie muszą spełniać wymagania dla kabli zasilających, szczególnie te specjalizowane.

Edward,

Naim niedawno wypuscil seciowke,chyba firma przeprasza sie z kablami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.