Skocz do zawartości
IGNORED

Szczyt AudioVoodoo ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

XYZ

Podstawowy błąd logiczny: jeśli coś jest droższe to MUSI być lepsze. Ile zapłaciłeś za tą czwórkę z

>logiki ?

Niestety, nie dostał żem jej ani za piękne oczy, ani za dużego Rumcajsa. Kurów żem paru ubił, jajków matula nazbirała, a co by za mało nie było - to i świnioka żem wzion i zaszlachtował. Powiózł żem to wszystko do profesora, kuzyna Fiatem. Z kuzynem my potem popili, a profesor czwórkę postawili.

W którym momencie popełniłem błąd? Pisałem o pozycjonowaniu urządzeń względem ceny w katalogu danego producenta. Rozumiem, że wg. ciebie tańszy Roksan Candy jest lepszy od droższego Caspiana. Denon 1500 jest lepszy od 2000, Marantz PM-7001 od PM-11S1 itd. Błąd logiczny popełniłeś Ty. Ten bład to tzw. sofizmat - sformułowanie, w którym świadomie został ukryty błąd rozumowania nadający pozory prawdy fałszywemu twierdzeniu. Chyba, że masz trudności z czytaniem tekstu ze zrozumieniem:)Często też popełniasz uogólnienia. Na podstawie fałszywych wniosków, formułujesz fałszywe tezy np." każda lampa muli". Jakich ty człowieku lamp słuchałeś?

Edward

"ale czy naprawdę uważasz, że ten tekst za rzetelny i wiarygodny?"

Tak. Mój odbiór jest dokładnie taki sam.

Linka podałem jedynie jako przykład że muzycy też się bawią w audiovoodoo.

Velum czy jakaś firma XYZ jest tu bez znaczenia.

ps. Na krawiectwie się nie znam i nic w życiu nie uszyłem ani cienkimi ani grubymi nićmi :)

Były ślepe testy z udziałem muzyków.

Chociażby ten opisany w Audiovideo 5/2003. Brali udział: K. A. Kulka, W. Malicki, K. Radziwonowicz, T. Radziwonowicz, A. Klocek. Testowano elektronikę i "poziom głośności ze wszystkich zestawów został ustawiony na jednakowym poziomie".

XYZPawel, 19 Cze 2008, 19:58

>Ja daję wymijające odpowiedzi ?!? A co powiesz na te kilometry pustych przez Was wypowiadane ?!? Bez

>żadnego, najmniejszego dowodzika (zewnętrznego).

Dowodów dostałeś SPORO, tylko problem w tym że Ty jesteś technicznym analfabetą.

Zadałem Ci proste jak k**wa drut pytanie, dlaczego nie odpowiedziałeś?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 19 Cze 2008, 23:43

>producenta. Rozumiem, że wg. ciebie tańszy Roksan Candy jest lepszy od droższego Caspiana. Denon

>1500 jest lepszy od 2000, Marantz PM-7001 od PM-11S1 itd. Błąd logiczny popełniłeś Ty. Ten bład to

Dźwiękowo to one są takie same :) Wyższe modele, mają np. większą moc, dodane jakies pierdułki: żeby USPRAWIEDLIWIĆ wyższe ceny. O biznesie to też masz nikłe pojęcie.

>Często

>też popełniasz uogólnienia. Na podstawie fałszywych wniosków, formułujesz fałszywe tezy np." każda

>lampa muli". Jakich ty człowieku lamp słuchałeś?

To już szczyt manipulacji. W którym miejscu napisałem: każda lampa muli.

Jak można z Tobą dyskutować ?

Gość

(Konto usunięte)

opteron, 19 Cze 2008, 14:03

>Pawełku czy wpięcie IEDALNEGO (takiego który nie wprowadzi żadnych zniekształceń) kondensatora w

>jeden kanał sygnału audio będzie słyszalne czy nie?

Zależy jakiej wielkości, w tym układzie, to jest filr górnoprzepustowy... Więc z definicji to jest już zniekształcenie :)))

XYZPawel, 20 Cze 2008, 07:58

Zależy jakiej wielkości, w tym układzie, to jest filr górnoprzepustowy... Więc z definicji to jest

>już zniekształcenie :)))

Układ, wyjście przedwzmacniacza więc p-p ~3V. Pojemność 2000uF rozpatrywany zakres sygnału 20Hz-20kHz poziom p-p 2V.

Gość

(Konto usunięte)

opteron, 20 Cze 2008, 08:31

>halo, nie googluj już tyle :-)

>Będzie słyszalne czy nie? Pytanie proste jak budowa cepa.

Nie wiem, trzeb by zobaczyć jaka będzie charakterystyka częstotliwościowa. Prawdopodobnie nie.

XYZPawel, 20 Cze 2008, 08:43

>Nie wiem, trzeb by zobaczyć jaka będzie charakterystyka częstotliwościowa. Prawdopodobnie nie.

Napisałem Ci że stosujemy idealny kondensator, ale nie w tym rzecz.

Pawle. Spojrzmy prawdzie w oczy, koło technikum elektronicznego może przechodziłeś, ale na pewno nie chodziłeś do. Nie wiedziałeś jak się ustala wzmocnienie w WO, nie wiesz jak działa kondensator, dla Ciebie wszystkie wzmacniacze są takie same. Mamy dobry obraz sytuacji.

Kondensator wprowadzi przesunięcie fazowe w sygnale względem drugiego kanału. Będzie to słyszalne z daleka. Widzisz zatem że w oto magiczny posób pojawia się nowy parametr który stanowi o tym że możemy rozróżnić dany układ (przykładowo wzmacniacz) na słuch a nie tego podanego w jego parametrach katologowych. Jak ktoś wcześniej Ci napisał one są mierzone często pod obciążeniem rezystancyjnym a nie rezystancyjno-pojemnościowym. Wzmacniacz-głośnik to układ który trzeba traktować jako całoś ze względu na różne zachowanie wzmacniaczy przy obciążeniu RLC. Nie istnieje tutaj pojęcie poprawnie zbudowany wzmacniacz = zero problemu. Problem jest b. duży ale żeby go chociaż z grubsza ogarnąć trzeba mieć chociaż zielone pojęcie o elektronice.

Pa.

Gość

(Konto usunięte)

opteron, 20 Cze 2008, 08:59

>Kondensator wprowadzi przesunięcie fazowe w sygnale względem drugiego kanału

Jesteś jak dziecko, nie zauważyłem, że chcesz go wpinać tylko do jednego kanału, a Ty już się cieszysz.

Poczytaj lepiej co pisze projektant z McIntosha, jemu też powiesz, że nie przechodził nawet koło technikum ?

XYZPawel, 20 Cze 2008, 07:58

>opteron, 19 Cze 2008, 14:03

>

>>Pawełku czy wpięcie IEDALNEGO (takiego który nie wprowadzi żadnych zniekształceń) kondensatora w

>>jeden kanał sygnału audio będzie słyszalne czy nie?

Czy coś jest ukryte w tym pytniu? Nie bądź śmieszny.

Nie jesteś partnerem do dyskusji z mojej strony ET.

Życzę samych sukcesów w karierze na forum :-)

Pozdrawiam

>Jesteś jak dziecko, nie zauważyłem, że chcesz go wpinać tylko do jednego kanału, a Ty już się

>cieszysz.

>Poczytaj lepiej co pisze projektant z McIntosha, jemu też powiesz, że nie przechodził nawet koło

>technikum ?

Pawełku ...ja na Twoim miejscu NIE dyskutowałbym tak zaciekle...

W stosunku do moich pytań( i nie tylko) NIE otrzymałem, lub otrzymałem żle zinterpretowane odpowiedzi.

Nie zasłaniaj się Mc Intoshem , takich opisów na temat elektroakustyki jest sporo- co inzynier to może być inne rozwiązanie.

A problemy Handlowców bedą zawsze ; jak poszukać klienta i jak najwięcej wyłudzić (czytaj SPRZEDAĆ).

Jak chcesz coś "doczytać" ( bo juz widać że DOKSZTAŁCASZ sie na bieżącą - pomimo ZAPEWNIEŃ że TY..i to, i tamto) to załatw sobie pisma branzowe .POWOLI zmieniasz zdanie:))

Drogi Misiu . Okaleczasz to Forum, nie UDOWODNIŁEŚ nic od SIEBIE, merytorycznie niczego nie ustaliłeś ale sugerujesz innym ...to co sugerują Handlowcy.MYLISZ pojecia.Takie same jak w opisach urządzeń ;"pasmo /zakresy".Opisy mogą dotyczyć parametrów ( technicznych) jak rówierz własnosci (sonicznych)./

Tylko DYLETANT nie rozgranicza takich niuansów (dokonywanych z nonszalancją przez recenzentów)

i z tąd pózniej takie OPINIE kreowane niemal przez Harcerzy !

Pozatym ...pokazujesz SELEKTYWNIE to co CI pasuje.Reszty NIE pojmujesz! I TY przyznajesz się do tego że jesteś po jakimś Elektroniku z maturą??? Jesli bys był po medycynie czy farmakologii, to jeszcze może zrozumiałe....

Rozmawiamy po POLSKU! Prawo Ohma i Maxwella jest tłumaczalne na obydwa języki, muzyka nie rozróżnia takich pojęć za wyjatkiem śpiewanych tekstów. Opisy techniczne sprzętu podlegaja normie na całym swiecie ( ... moze nie wszędzie - ChRL itp).

Odpowiadam do Ciebie, ogólnie ujmując twoje wpisy . ;)

Osobiscie nie mam nic do Ciebie Pawle.

XYZPawel, 20 Cze 2008, 10:11

>Dlaczego mi się wydaje, że większośc moich dyskutantów nie zna angielskiego ?

>Więc, nie ma się co dziwić, że nie można nawiązać równorzędnej dyskusji...

Moze w ramach nowego hobby poucz sie niemieckiego - poczytaj niemieckie testy, slepe i moze gluche i zalej nas linkami, z checia znow poczytamy troche glupoty, nawet mnie to odpreza :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>A tutaj poglądy jednego z głównych emerytowanych projektantów z McIntosha na sprawę wzmacniacza:

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten krótki tekst musiał zrobić na Tobie ogromne wrażenie. Zawiera chyba wszystkie prawdy, które tu głosisz. XYZ w pigułce, rzec by można :)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 20 Cze 2008, 10:39

>>A tutaj poglądy jednego z głównych emerytowanych projektantów z McIntosha na sprawę wzmacniacza:

>>

>>http://www.roger-russell.com/truth/truth.htm#goodamplifiers

>

>Ten krótki tekst musiał zrobić na Tobie ogromne wrażenie. Zawiera chyba wszystkie prawdy, które tu

>głosisz. XYZ w pigułce, rzec by można :)

Nie przyszło Ci do głowy, że jest to po prostu prawda ?

Pokaż mi różne recenzje słuchowe tego samego klocka, czy one będą takie same ? Zupełnie różne - czy to ci coś mówi ?

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71, 20 Cze 2008, 11:52

>Beda rozne poniewaz to samo urzadzenie w roznych konfiguracjach gra inaczej. Poza tym kazdy

>testujacy ma preferencje wlasne i niemal kazdy inne.

Jasne, każdy też widzi inaczej: jeden widzi krowę a drugi samochód (obaj patrza na krowę). Jeden widzi kolor czerwony, a drugi zielony (obaj widzą czerwony). Nieprawdaż ?

Wydawca "The Audio Critic" to jest też niezły pogromca duchów

Ukryta Zawartość

Na początek może nr 26 i felieton

The 10 biggest lies in audio:

1. The cable lie

2. The vacuum-vube lie

3. The antidigital lie

4. The listening-test lie

5. The feedback lie

6. The burn-in lie

7. The biwiring lie

8. The power conditioner lie

9. The cd treatment lie

10. The golden ear lie

Pismo nie jest kolorowym magazynem żyjącym z mnóstwa reklam i barwnymi opisami pisanymi pod reklamodawców.

Konkretne teksy dotyczące też testów (bynajmniej nie jest tak że dla nich wszystko gra tak samo), niestety miejscami dosyć trudne, próbowałem przejść przez artykuł o jitterze (TAC nr 21) i wymiękłem. Przełkąłem jednynie summary.

Ukryta Zawartość

XYZ ..Pokaż mi różne recenzje słuchowe tego samego klocka, czy one będą takie same ? Zupełnie różne - czy

>to ci coś mówi

A tobie coś to mówi? Wszyscy o tym mówia do ciebie (jeśli wiesz co to psychoakustyka )a ty mieszasz inne zjawiska do jednego worka.

Różnice na temat jednego systemu w jednej sesji porównawczej (kilku słuchaczy ) są znane.

Ale to nie oznacza jednocześnie że sprzęt nie jest "odmienny brzmieniowo" , bo ta sama grupa słucha póżniej innego sprzętu w tej sesji i wszyscy mają podobne uwagi .Muzycy także mają swój sprzęt i słuchaja muzyki (dużo więcej od Ciebie !)i to jeszcze z obszarów niszowych (gatunków).Wtedy okazuje się że słuchając kilka godz. dziennie (i tak dużo), nie akceptują pewnych cech brzmienia sprzętu który jest akceptowany przez zwykłych amatorów.Różnice wynikają ze specjalizacji. ...a to takie oczywiste ;)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.