Skocz do zawartości
IGNORED

Szczyt AudioVoodoo ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

XYZ

Zadałem konkretne pytanie i widzę, że nie uzyskam odpowiedzi. Wypisujesz konkretne liczby, a jak się pytam skąd wziąłeś te liczby to w odpowiedzi piszesz, że mam sobie sam poszukać.

To ja postąpię podobnie. Twierdzę , że należysz do grupu osób mających problem ze słuchem.

A jak zapytasz się mnie dlaczego tak twierdzę to odpowiem abyś sam sobie poszukał odpowiedzi.

Z mojej strony EOT.

TUX

>tak samo bas może być wolny lub szybki.

>w ślepym teście bez problemu ro rozróżnienia.

>Ale jaki parametr odpowiada za "szybkość" basu ? We wzmacniaczu ? Jak to zmierzyć ?

konkretne pytanie:

jesteś w stanie odróżnić bas "wolny" (nie chodzi o wolne napieprzanie w bęben) od "szybkiego" (nie chodzi o szybkie napieprzanie w bęben) czy też "twardego", "sprężystego" itp.?

Panowie taka piękna pogoda - takie lale śmigają po ulicach, że az dech zapiera. Niejednokrotnie, któraś ma się ochotę pochylić:))) Szkoda czasu na tego człowieka, on i tak powie w końcowej fazie tej idiotycznej sesji: "ale was wszystkich nabrałem, pewnie że rozróżniam". Przecież gośćiu musiałby być pomylony, ażeby wierzyć w brednie, które wypisuje. To jakiś natchniony jajcarz z dużym zapasem wolnego czasu. Dyskusja z nim nie ma sensu, stanowi dla niego nową pożywkę dla tej samej odpowiedzi - moje linki. Toć widać, że człowieczyna niewiele słyszał(lamp prwdopodobnie w ogóle), jeszcze mniej wie, ale na siłę chce zabłysnąć. Każdy powinien się zastanowić, czy warto dawać mu szansę, na którą liczy. Może warto pozwolić wyjść mu z domu... może akurat wpadnie pod samochód i na skutek szoku zacznie też kochać inaczej. Będzie wówczas przesiadywał gdzie indziej...

Wij, 24 Cze 2008, 17:37

>Panowie taka piękna pogoda - takie lale śmigają po ulicach, że az dech zapiera. Niejednokrotnie,

>któraś ma się ochotę pochylić:))) Szkoda czasu na tego człowieka, on i tak powie w końcowej fazie

>tej idiotycznej sesji: "ale was wszystkich nabrałem, pewnie że rozróżniam". Przecież gośćiu musiałby

>być pomylony, ażeby wierzyć w brednie, które wypisuje. To jakiś natchniony jajcarz z dużym zapasem

>wolnego czasu. Dyskusja z nim nie ma sensu, stanowi dla niego nową pożywkę dla tej samej odpowiedzi

>- moje linki. Toć widać, że człowieczyna niewiele słyszał(lamp prwdopodobnie w ogóle), jeszcze mniej

>wie, ale na siłę chce zabłysnąć. Każdy powinien się zastanowić, czy warto dawać mu szansę, na którą

>liczy. Może warto pozwolić wyjść mu z domu... może akurat wpadnie pod samochód i na skutek szoku

>zacznie też kochać inaczej. Będzie wówczas przesiadywał gdzie indziej...

Wij: przeszedles samego siebie, ja pitole:)

"zacznie kochac i widziec wykresy inaczej..." - tak wij powinno byc:D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

@pawcio, 24 Cze 2008, 16:21

>jesteś w stanie odróżnić bas "wolny" (nie chodzi o wolne napieprzanie w bęben) od "szybkiego" (nie

>chodzi o szybkie napieprzanie w bęben) czy też "twardego", "sprężystego" itp.?

pisałem już wielokrotnie, że słyszałem i słyszę różnice między urządzniami, ale wiem, że to jest złudzenie słuchowe(*)

(*) XYZPawel, op.cit., 24 Cze 2008, 13:07

wygląda na zespół paranoiczny, ale dobrze leczony ;)

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 24 Cze 2008, 15:30

>>Fajnego sobie znalazłeś "eksperta" :))))

>

>Możesz mi podać konkretne zarzuty wobec niego czy tylko tak sobie gadasz z powodu braku innych

>argumentów?

oczywiście, ja zawsze jestem konkretny:

Robert Harley vs Jitter i kompetentne wyjaśnienia faceta z Analog Devices (chyba się zna ? ;)

Str, 21

Robert Harley vs nieistniejąca zrotnica 2,5 rzędu…

Strona 61

http://www.theaudiocritic.com/back_issues/The_Audio_Critic_21_r.pdf

Robert Harley – Czarny Kapelusz świata audio, strona 14

Krytyka poglądów audiofili (z licznymi odniesieniami do publikacji naukowych, TUX: especially for you;) na przykładzie m.in. Harley’a, str. 16

http://www.theaudiocritic.com/back_issues/The_Audio_Critic_24_r.pdf

Poza tym Harley jest „bohaterem” prawie każdego wydania tej gazety, oczywiście zawsze precyzyjnie i merytorycznie obśmiany, co nie jest trudne bo facet lubi pisać o tym, o czym nie ma pojęcia ;)

Gość

(Konto usunięte)

Jorgen, 24 Cze 2008, 17:17

>XYZPawel

>kontra

>pawcio, TUX, mlb, Andy777, opteron

>czyli jeden na wszystkich i wszyscy na jednego..

Nie jest źle, mam wrażenie, że pisze to ciągle ta sama osoba, w kółko powtarza(ją) to samo (w różnych konfiguracjach): ja słyszę, ja słyszę, ja słyszę, ja słyszę,...

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 24 Cze 2008, 16:21

>>tak samo bas może być wolny lub szybki.

>>w ślepym teście bez problemu ro rozróżnienia.

>

>>Ale jaki parametr odpowiada za "szybkość" basu ? We wzmacniaczu ? Jak to zmierzyć ?

>konkretne pytanie:

>jesteś w stanie odróżnić bas "wolny" (nie chodzi o wolne napieprzanie w bęben) od "szybkiego" (nie

>chodzi o szybkie napieprzanie w bęben) czy też "twardego", "sprężystego" itp.?

Wiesz, chyba wiem, ale to jest poezja audiofilska, więc się może okazać, że nie wiem ;)

Teraz Ty: Ale jaki parametr odpowiada za "szybkość" basu ? We wzmacniaczu ? Jak to zmierzyć ?

Na kolumny jest podawany sygnał elektryczny (nie, nie audiofilska magia), więc jeśli coś takiego istnieje to MUSI być mierzalne.

>Teraz Ty: Ale jaki parametr odpowiada za "szybkość" basu ? We wzmacniaczu ? Jak to zmierzyć ?

nie wiem, nie jestem elektronikiem ale mogę Ci powiedzieć jak taki efekt uzyskać we wzmacniaczu lampowym. a wiem to z własnego doświadczenia.

moja wieczorna uczta:

Bach, Satie i Vivaldi.

Wszystko w wykonaniu J.Loussier.

Piękne.

Proponuję słuchać muzyki.

Dla szwagra znalazłem cd Lector Docet- made in Italy.

Piękny i świetnie gra. Jeden z najlepszych cd do 5 tys USD na świecie.

XYZ wkrótce zamieni się w NIC. Wróci do swego początku.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 24 Cze 2008, 23:04

>>Teraz Ty: Ale jaki parametr odpowiada za "szybkość" basu ? We wzmacniaczu ? Jak to zmierzyć ?

>

>nie wiem, nie jestem elektronikiem ale mogę Ci powiedzieć jak taki efekt uzyskać we wzmacniaczu

>lampowym. a wiem to z własnego doświadczenia.

Wzmacniacze lampowe mają problemy z różnymi zniekształceniami i DF, więc to *może* być tam widoczne. Za problemy z basem to są głównie odpowiedzialne kolumny i pokój.

Nie ma problemu "szybkiego" basu we wzmakach (chyba, że małej mocy i lampowe jakieś) i CD. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, niech przedstawi jakieś dowody, wyliczenia, badania... wiem, nudne, ale prawda często taka jest, takie życie...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Drogi Pawle, w wątku pn "Postęp w budowie kolumn,wzm. (1970-2005)" jeden z forumowiczów opisał takie zdarzenie:

"Przypomniała mi się historia.

Jeden z kolegów, konstruktor kolumn nafaszerowany parametrami, których sie nie bał nic a nic, wszedl do sklepu innego kolegi z uzywanym high-endem, ktory parametry rozumiał mało, ale przez dwadzieścia lat handlowania słyszal prawie wszystko.

Grala jakaś stara lampa na starych Snellach.

Ten pierwszy chodził, przykladał glowę, analizował i w koncu mówi z dezaprobatą: Szumi !

Na co usłyszał:

CO Z TEGO, ŻE SZUMI, SKORO GRA!"

Niech to stanowi dla Ciebie pewne memento.

Dobranoc.

XYZ zamienił słuch na czasopisma które tu wciąż cytuje. Przejrzałem to Audiocritic - to nic innego niż dywagacje jakiegoś jednego czy drugiego inżyniera świeżo po studiach który niewiele wie co się wokół niego dzieje. Potrafią czytać schematy ale ich nie nie rozumieją, bo rozpatrują je jedynie w kontekście wzorów poznanych na studiach. Podobnie zresztą jak XYZ - potrafi czytać ale nie rozumie, potrafi słuchać ale wszystko mu gra tak samo - stąd jego zachwyt tym pismem.

Ja mam swoje osobiste doświadczenia i wiem jak jeden kondensatorek może zmienić dźwięk całego urządzenia, a nawet ten sam kondensatorek zamocowany na dłuższych przewodach powoduje różnicę w brzmieniu - więc ta techno-paplanina XYZ jedynie kwalifikuje się do tego żeby ją permamentnie ignorować bo to jak gadanie ze ślepym o odcieniach zieleni.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Sęk w tym, że jemu (nie koniecznie) gra tak samo!!! Facet wystartował z paranoiczną tezą, której celem było wszczęcie zamieszania - w fekcie jakiś jeden Jasio, w jakimś wątku odpisał PAWŁOWI pozytywnie- odnośnie odtwarzaczy. Jak popatrzyłem co gość ma, to sie ku...ropatwa przestałem dziwić, że się idioten dał na to dźwignąć. Reszta, no cóż... Panowie Audiofile - kupą atak odparli, co dowodzi, że w piłkę to kiedyś grać potrafiliśmy, słyszymy natomiast bez zarzutów...

Pawełku - popatrz na to z innej strony. Wszak ty odbierasz ludziom radość z budowania systemu stereo - wszystko gra tak samo... Na szczęście nie;))) Na szczęście świat, w którym żyjemy nie jest utopijną żydokomuną, wręcz przeciwnie - jest jaskrawy, wielobarwny, wspaniały i czekajacy na odkrycie - mamy różnorodność, z której możemy korzystać i wybierać, Ty proponujesz UTOPIĘ, której nawet sam nie jesteś chyba w stanie zrozumieć. Może już wystarczy?

XYZ

Jeśli zbyt mało mocnych wrażeń - to przy 170/h łoś mi wylazł na jezdnię. Mi jeszcze żyły pulsują...

Oczywiście dostałem zjebkę od żony a i dzieciaki patrza na mnie z podziwem...na szcząście kierowała mną Cudowna Ręka Wielkiego Diego i Nieomylna Noga Boskiego Ronaldinho. Tłumaczenie, KOBIECIE, że zabawa zaczyna się dopiero od 200/h, jest równoznaczna z wyjawianiem tobie różnic mięcy Nad'em i Krell'em.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 25 Cze 2008, 01:36

>XYZ zamienił słuch na czasopisma które tu wciąż cytuje. Przejrzałem to Audiocritic - to nic innego

>niż dywagacje jakiegoś jednego czy drugiego inżyniera świeżo po studiach który niewiele wie co się

>wokół niego dzieje. Potrafią czytać schematy ale ich nie nie rozumieją, bo rozpatrują je jedynie w

>kontekście wzorów poznanych na studiach. Podobnie zresztą jak XYZ - potrafi czytać ale nie rozumie,

>potrafi słuchać ale wszystko mu gra tak samo - stąd jego zachwyt tym pismem.

Ciekawe, że ja ktoś nie ma argumentów to sięga do wieku :))

Elberoth twierdził, że oni są za starzy, a Ty, że za młodzi :))

Twój zarzut, że nie rozumieją schematów jest niemądry. Zobacz kto tam pisze, a później pochyl głową z pokorą.

Pytałem, kto tutaj pisze po studiach elektronicznych - cisza...

Gość

(Konto usunięte)

Wij, 25 Cze 2008, 03:34

>Pawełku - popatrz na to z innej strony. Wszak ty odbierasz ludziom radość z budowania systemu

>stereo - wszystko gra tak samo... Na szczęście nie;))) Na szczęście świat, w którym żyjemy nie jest

Przeczytaj relacje ludzi, którzy brali udział w ślepych testach. Powtarza się jedno: szok, że po wyrównaniu poziomów z dokładnością do 0,1 dB, różne graty grają TAK SAMO. Człowiek różnice poziomu od 0,1 dB do 1 dB odbiera jako zmianę jakości dźwięku, a nie ilości. Dopiero od 1 dB jest odbierana jak zmianę głośności.

>utopijną żydokomuną,

ups - jakies problemy rasistowskie mamy ?

>odkrycie - mamy różnorodność, z której możemy korzystać i wybierać, Ty proponujesz UTOPIĘ, której

>nawet sam nie jesteś chyba w stanie zrozumieć. Może już wystarczy?

Utopię to Ty prezentujesz: wystarczy zapłacić, żeby mieć lepszy dźwięk. Bez podstaw teoretycznych i praktycznych. Tylko zwodnicze odsłuchy.

Gość

(Konto usunięte)

Andy777, 25 Cze 2008, 08:27

>jeśli nie dowierzasz, przejdź się, może znajdziesz dyplom z 87 roku o zjawiskach na styku

>wzmacniacz - głosnik

Ale odpisz konkretnie. Jakiś dyplom mnie nie obchodzi. Zadałem konkretne pytanie. Boisz się odpisać, że nie wiesz ? Bo taka jest prawda. NIE WIESZ. Ale słyszysz. Przynajmniej tak Ci się wydaje. Ale to trochę za mało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.