Skocz do zawartości
IGNORED

jak opanować tylny bas reflex B&W 684

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

mam mały problem z ustawieniem glosników. tylny najblizszy scianie rog odsuniety jest od sciany na 40 cm, boczny na 60 (glosniki sa lekko skrecone do srodka. odleglosc osi glosnikow 240 co daje juz fajne stereo. niestety przy otwartych obu bas reflexach zdaza sie sporadycznie dudnienie i niski bas nie jest juz tak precyzyjny i punktowy jak w salonie na odsluchu, za to jest go duzo.

nie mam za bardzo juz pola do manewru aby bardziej wysunac glosniki. chwilowo najlepsza opcja jest czesciowe zasloniecie tylnego bas reflexu dolaczona przez producenta gabkowa tuleja. i jest to jakas opcja.

zastanawiam sie jednak jak inaczej skutecznie zneutralizowac nadmierne przysuniecie do sciany przy minimalnym naruszeniu estetyki pokoju. wygluszac czy rozpraszac, jak, czym, gdzie?

czyli ogolny temat - tylny bas reflex a naroznik pokoju.

witam. mam ten sam problem. pokoj słabo wygłuszony, itd. jak włącze DIRECT we wzmaku to basior hula po pokoju jak oszalały, jak skręce o jakieś 3db bas na potencjometrze jest w miare OK ale z kolei basu jest za mało. zatkałem jeden bass refleks bo w AE Evo III są dwa otwory. Nawet troche pomogło ale kosztem znowu jakości basu jeżeli wogole mozna mowic o jakości w takim pomieszczeniu. Szlak mnie trafia bo już wszystko pieknie mi się zgrało ale niestety przed przeprowadzką

Do rozwiązywania takich problemów (nie chcemy np. niszczyć estetyki pomieszczenia więc nie możemy wysunąć kolumn o dodatkowy metr w przód) najlepiej zatrudnić coś pokroju Audyssey/YPAO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Regulacja pokrętłami bass/treble we wzm. jest bardzo nieprecyzyjnym rozwiązaniem.

Ukryta Zawartość

takie urządzenia to są dopiero mało eleganckie rozwiązania. rozdzielczość, przejrzystość, przestrzeń lecą na łeb na szyję... :-/

tutaj trzeba się postarać o akustykę, spróbować takich rozwiązań, jak stłumienie BR tylko częściowe - np watoliną, której ilość i gęstość trzeba sobie dobrać. warto pomyśleć o odsuwaniu zestawów daleko od ściany tylko na czas odsłuchu.

>niestety przy otwartych obu bas reflexach zdaza sie sporadycznie dudnienie i niski bas

>nie jest juz tak precyzyjny i punktowy jak w salonie na odsluchu, za to jest go duzo.

>nie mam za bardzo juz pola do manewru aby bardziej wysunac glosniki.

Czy w domu słuchasz na takim samym sprzęcie i kablach jak w salonie? Jeśli nie, to jakby to powiedzieć... masz mały problem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

hehe juz sie zaczyna kabelkologia. masz racje kabelki inne i inny CD. co do CD zakup w najblizszych planach. kabelki zostana takie jakie sa 2.5mm2 posrebrzana miedz. Dla spokoju ducha obralem izolacje w odstepach 5 cm na koncowce idacej do glosnika i wywalilem fabryczne zworki, kabel jest wiec tez lacznikiem terminali. wzmacniacz jest ten sam. pomieszczenie ma inna akustyke i glownie tu dopatrywalbym sie problemu.

Po prostu kupiłeś lepsze kolumny które pokazały wady pozostałych elementów toru, to normalne zjawisko. Witaj w świecie audio ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Prawdopodobnit Twój obecny CD ma słabo kontrolowany bas o stąd te odczucia że jest go za dużo i jest zbyt wolny. W tej kwestii źródło ma kluczowe znaczenie.

IGNAC, 19 Cze 2008, 13:48

>obawiam sie że puszczenie sygnału przez dodatkowe urządzenie jak wspomaniane powyzej moze prowadzić

>do utraty jakosci typu wlasnie przestrzen, lokalizacja zrodeł dzwieku itd

Ja akurat tego modelu konkretnie nie słuchałem ... jedynie czytałem o wrażeniach ludzi którzy tego używali/słuchali.

Co wyczytałem ? -

+ o dziwo przestrzeń jest lepsza

+ wyrównanie pasma/likwidacja rezonansów jest bezcenna - nic nie jest "przykryte/przewalone" inną częścią pasma ... jest po prostu naturalniej

z minusów -

- rozdzielczość jest subtelnie gorsza

W ostatecznym rozrachunku jest zdecydowanie/wyraźnie lepiej razem z korekcją audyssey niż bez niej.

tor torem, jedyny podejzany z toru to CD, moze mi szczeka opadnie ale cos mam wrazenie ze to akustyka szwankuje. w salonie podejmujac decyzje o zakupie sluchalem na swoim wzmacniaczu wiec pls nie mowcie ze to yamaha nie daje rady, bo daje, przynajmniej na poziomie glosnosci akceptowalnym przez otocznie zywe.

szukam patentu na unieszkodliwienie zbyt bliskiego polozenia kolumn wzgledem tylnej sciany. sciana pokryta gruba strukturalna winylowa tapeta ale zdaje sie ze niskie czestotliwosci maja to gdzies;) potem wrzuce fotki.

mlb, doradz moze jakis cd do 2000. sluchalem na marantz 6002 i rotelu 06 tam bas byl ok ale moze cos jeszcze innego?

bas ma byc niemal punktowy, szybki, z atakiem. cd moglby tez minimalnie ocieplac wokale

Kyle, ile kosztuje takie ustrojstwo bo dzwonilem nawet juz do jednego z dealerów wymienionych na liście partnerów handlowych tej firmy ale cos mało wiedzą o co chodzi :) widac mało popularne jest to urządzenie .. chyba

Yyyy ... ten tego ... nie będziesz pocieszony ceną.

Ukryta Zawartość

The Balanced Sound Equalizer is now available, priced at $5000

... jedynie pozostaje mieć nadzieję że cena realnie jest niższa + będzie spadać

Ukryta Zawartość

Rotel może i ma dobry bas, ale nie ma barwy. Do 2 kzł nie kupisz nowego CD z dobrym dźwiękiem, odpuść sobie te chińskie wynalazki z lampą w roli wabika na komary. Obecne ceny nowego i sensownie grającego CD rozpoczynają się od 4-5kzł (np. Naim 5i) W kwocie 2kzł pozostaje zakup używanego + ewentualny tuning (w zależności od tego co kupisz). Dla przykładu koszt mojego CD960 z tuningiem to są okolice 1,5-2kzł (w zależności od tego za ile uda się kupić oryginał), a gra rewelacyjnie.

1.zastanawiam sie nad mozliwoscia uzycia obrazow (zdjęć w formie wydruku na płótnie) rozpietych na ramach wypelnionych materiałem wygłuszającym. jakiej grubosci/rozmiarów musialbybyc taki element aby cokolwiek wnosił? zakladalem ze 4cm grubosci na dystansach 1cm od sciany i wymiary ok 80/150cm sztuk dwie/trzy cos powinny wniesc a wizualnie byloby to akceptowalne. Ktos eksperymentował?

2. czy umieszczenie maty dzwiękochłonnej pod blatem duzego stołu stojącego za miejscem odsłuchu moze coś wniesc? powierzchnia stolu to niecale 2m2.

I daj sobie spokoj z jakas kosmetyka jak wymiana kabli czy inne takie. Jezeli jestes zmuszony do ustawienia kolumn blisko scian to nie ma lepszej metody na dudniacy bas niz obnizenie strojenia bas refleksu.

Pozdr.

Na pewno, ta gabka nie zatyka calkowicie rury BR tylko zmniejsza jej srednice. Efekt tego zabiegu jest tu:

Ukryta Zawartość

a za przyklad sluza B&W CM1.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

GuS, 19 Cze 2008, 12:27

>czyli ogolny temat - tylny bas reflex a naroznik pokoju.

Kiepska sprawa z basem, oblukaj wątek z akustyką, gościu założył sobie potężne pułapki basowe, skuteczne, ale mało efektowne.

Możliwe, że Twoje kolumny mają podbicie średniego basu (raczej na pewno), który sobie hula, dodatkowo wzmacniany przez rezonanse pokoju...

Cóż, najlepszy rozwiązaniem na takie problemy są kolumny otwarte, z aktywną zwrotnicą.

Jak chcesz regulować ilość basu poprzez CD, to równie dobrze możesz to kablami zrobić :)))

>Czy aby napewno gabka wlozona w otwor BR spowoduje obnzenie basu ?

Niektóre kolumny miały w komplecie gąbkowe korki do tuneli bassreflexu. Panowanie nad basem polegało na płytszym lub głębszym wsunięciu korka w tunel. Fizycznie to jest tłumik pneumatyczny, który mniej lub bardziej zmniejsza dobroć (powiedzmy cos jakby skuteczność) tego dodatkowego bassreflexowego rezonansu niskotonowego. Nie pamietam czy lezy on nad czy pod drugą z niskotonowych częstotliwosci rezonansowych. Jeżeli pod, to głębsze wsunięcie korka chyba może byc słyszalne jako zanik niższego basu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.