Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz - jaka to melodia?

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jak, Waszym zdaniem, gra Marantz (w ogóle, jako marka)? Pytanie brzmi może zbyt ogólnie, ale... jest ogólne. Chodzi mi o rodzaj brzmienia, zwłaszcza w stereo (mówimy o amplitunerze AV). Wiem, że dużo zależy od kolumn, akustyki pomieszczenia itd., ale nasłuchałem się do tej pory że:

* Yamaha - żywo i dość ostro (radośnie?)

* Denon - miękko, aksamitnie (czasem mdło?)

* HK - nisko, z dobrym basem i wykopem

A Marantz? Bardziej muzycznie czy kinowo? Przykładowo taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak ma się to do Yamahy RX-V661 + DVDS1700 + Heco Victa 500 / Mordaunt Short Avant 908? W mniejszym stopniu chodzi mi o wyposażenie (bajery), bardziej zależy mi na dobrym brzmieniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/44092-marantz-jaka-to-melodia/
Gość ata77

(Konto usunięte)

Marantz i denon to ta sama firma. Opinie o mulacym denonie to efekt braku wydajnosci pradowej ktora jest mocno ewidetna w nizszych modelach. Osobiscie bardzo lubie dzwiek produkowany przez produkty nippon co. ale to kwestia gustu. Denon i marantz graja "ladnie" muzycznie bardziej wysublimowanie niz inne ampli z podobnej polki. Faktem jest, że h/k potrafi walnac ale szczegolowosci i przejrzystosci tam nie znajdziesz. Onkyo wg mnie w kinie jest the best" w srednim przedziale ale do muzyki hmmmm. Jest tez Nad, Mcintosh i inne ale to juz raczej nie ta polka.

Tak wiec na pytanie "Marantz jaka to muzyka" mozna powiedziec poprawna. Bez fajerwerków z duza ingerencja w odtwarzanie, poukładana, w miare zwarta czasami z przesada w wysokich, fajna srednica i momentami zbyt plaskim basem. Sprzet do kolumn ktore da sie w miare latwo wysterowac minimum 6 omh.

Ma wady ale dla mnie jedna z propozycji najbardziej rozsadnych w sredniej połce.

chattab

dysponuje obiektywnymi testami wyzej wymienionych marek amplitunerow przez fachowy miesiecznik AV oprocz Maranza, mysle ze one tez powinny cie nakierowac na sprzet o dobrym brzmieniu, wiec jak jestes zainteresowany daj maila na priv, pozdro

Marantz i denon to ta sama firma - skąd masz takie sensacyjne informacje ?

Marantz jest wyżej notowany niż Onkyo czy Denon. Jeśli do muzyki to zależy od słuchu ale powinieneś dość wyraźnie odczuć różnicę szerokości pasma i głębi dźwięku.

Szczęściem jest już sporo miejsc gdzie możesz dokonać odsłuchu.

Ważne jest w jakim przedziale cenowym szukasz?

Gość ata77

(Konto usunięte)

Marantz i denon to ta sama firma - skąd masz takie sensacyjne informacje ?

Ze sklepu, z internetu itp. I nie jest to ogolnie sensacyjna informacja.

np. info w artykule:

http://www.hi-fi.com.pl/news_txt.php4?id=684

Ja wstępnie przymierzam sie do Denona 4306. Trafiła mi sie sztuka za 3000zł i jest jeszcze z 2 letnią gwarancją. Myśle że to dobra okazja.

Jakie do tego byście polecili głośniki? Oczywiście będą odsłuchy ale chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwage. Mogą być urzywane. Narazie będe poszukiwał frontów i centralnego.

Pozdrawiam

Gość ata77

(Konto usunięte)

Raczej szukaj 8 omh. Podłogówki musza dac sie latwo rozpedzic. Zalezy czego sluchasz i jaki dzwiek prefrerujesz?

Jaki ma byc stosunek muzyki do kina i jaka to muzyka? No i chyba podstawowe pytanie jaka kasa na glosniki? 4306 za 3000 to dobra cena moim zdaniem. jeszcze niedawno kosztował duuuuzo drozej ale, za niwiele wieksze pieniadze mozesz miec a1 i kilka innych zabawek. Kwestia wyboru.

I tak już dołożyłem bo w planie był zakup 3806.

W wyborze będe sie bardziej kierował jakością w stereo, ale też aby w kinie dawały rade gdyż muzyka będzie w granicy 70% przy 30% kina.

preferuje różny rodzaj muzyki. Wychowałew sie na ciężkim roku i ewoluowałem z czasem do klimatów Furtado, Jopkowej czy Turnała. Oczywiście do korzeni też czasami powracam.

Oczywiście najlepiej aby do tych podłogówek i centrala można było łatwo dokupić efektowe. Na subie mi nie zależy. Chciałbym aby fronty doś dobrze wypełniały także dolne rejestry.

Już wiem, jaka to melodia. Piękna! :) Poszedłem na odsłuch: Yamaha RX-V663 + DVD-S1700 vs. Marantz SR4002 + DV4001. Obydwa zestawy na kolumnach Yamahy NS-555. Byłem przekonany, że Yamaha rozłoży Marantza na łopatki... A jednak. Nie mam jakoś specjalnie wytrenowanego audiofilskiego ucha, choć muzyki (różnej) uwielbiam słuchać, ale brzmienie Marantza wydało mi się dużo bardziej szczegółowe, głębsze, po prostu przyjemniejsze. Strzygłem uszami z niedowierzaniem. Ponieważ jednak nie stać mnie na NS-555, zastanawiam się nad 3 innymi zestawami kolumn.

1) Yamaha NS50/NSP60 (zestaw 5.0)

2) Jamo 506 (zestaw 5.0)

3) Mission m34 (same przody)

Cenowo we wszystkich trzech przypadkach zmieszczę się w 3000. Co Wy na to? Co, Waszym zdaniem, opłaca się najbardziej?

Dzisiaj byłem na wstępnych odsłuchach.

Miałem okazje posłuchać triangli luna z lampowcem. Te kolumny słyna z tego że mają ostra góre. W tym przypadku niestety tego nie było. Być może starsze seria tak miały. Za to niby słyna dynamika szczegółami itp. Tego też brakowało choć są to kolumny za 16000 zł. Potem podłaczyliśmy niewielkie kolumienki Tannoy DC3 i banan pojawił sie na gębie. Jak triangle nie miały polotu tak te grały super. Wydawało by sie że sa to duzo wieksze kolumienki. Baskik był precyzyjny, punktowy. Schodził doś nisko, a jednocześnie lekko sprężysty i miękki taki lubuie. Wysokie nie męczyły i miały w sobie sporo zycia. Scena była ulokowana ponad kolumnami. Przejżysta i czysta. Przydało by sie tylko więcej powietrza. Może to wna pomieszczenia (ściany z płyt gipsowo-kartonowych).

W sobote testuje kolumny już na swoim 4306. Do testów tannoy DC3, Triangle luna, jakieś focale, kef iQ3 oraz reference, Cabasse i może dla samego posłuchania Usher Compas 760

Gość ata77

(Konto usunięte)

jezeli podobaly ci sie DC3 to moze bedziesz mial okazje posłychac Opusów Wharfedalea. Ja mam opus 2. Kolumny za 1/5 ceny innej brytyjskiej firmy a graja prawie identycznie i "prawie" wcale nie robi tu wielkiej róznicy.

Niestety Dali to tylko jak już sie na nie zdecyduje i dam zaliczke to w innym salonie mi sprowadzą więc kiszka. Co do Twoich kolumn to troszke sa w cenie. jakie to sa z "prawie" niewidoczną różnica?

Co do Tannoy to troszke poszperałem w sieci i tylko o jakiś budrzetówkach jest. Te co słuchałem to były pierwsze klolumny więc nie mam odniesienia i myśle że może być coś o wiele lepszego. Na stanie w saloniku są Tregle i chętnie sie przekonam czy rzeczywiście aż tak dają po uszach jak to po opiniach można wywnioskować. Triagle luna grały na lampowcu. ale to juz przediał cenowy sporo po za zasięgiem. Zresztą grały pod nim jak ciepłe kluchy. Zobaczymy jak bedzie z denonem

Chattab--- za 3 tys kupisz system 5.0 złozony z Mission. Miałem okazję słuchac tego zestawienia właśnie z ampli Marantz (tyle ,że model starszy 4500). zestawienie bardzo przyjemne. Duża dynamika i w tym połączeniu ciepły dzwięk o nieco wydłużonym brzmieniu basu (punktowego, krótkiego basu tutaj nie znajdziesz). Więc zależy co preferujesz.

Jezeli wolisz wiekszą kontrolę i precyzję uderzenia to polecam AE Evo 3, widziałem , że na allegrowie nówki juz za 2 tysiące talarów mozna kupić. Tylko pamietaj to nie oznacza, że własnei taki dzwiek bedzie dla Ciebie ciekawszy, musisz posłuchac.

Gość ata77

(Konto usunięte)

Prawie to znaczy (czepiajac sie, mniejsza selektywnosc) Tylko, że kolumny to B&W za ponad 40000 z elektronika krella w sumie zestaw za 150000 a u mnie to kolumny z elektronika denona z szitowym kompletnie zrodłem bo dvd 20 HK Roznica naprawde nie jest duza i nie mowie tak dlatego, że kupiłem wlasnie te kolumny tylko odsłuchy roznosci przez ponad rok w czasie poszukiwan daly mi jako taki obraz. Trafialem tez na koumny nad ktorymi uzytkownicy tego forum rozplywaja sie w zachwytach a dla mnie to byla porazka. Subiektywizm odbioru muzyki powoduje, że dla kazdego cos dobrego. Moim zdaniem jezeli zdecydujesz sie na jakies kolumny to przewierc oferty internetowe itp. Mozna sporo zaoszczedzic. Ja po decyzji i poszukiwaniach znalazłem o ponad 20% taniej niz poczatkowa cena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.