Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z monitorem JMLab.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

To już zakrawa na absurd tej dekady, IMHO. Elektrownia do klitki i ma jeszcze dobrze reprodukować dżwięk. Angole już dawno rozwiązali ten problem i powstały Nad'y, BBC monitory itd. do ich klitek na pięterkach.

Gutek,

Kup jakiegoś super 300B, wysokoefektywne monitorki i masz pozamiatane. Pozdrawiam !!!

Nigdy nie ustawiałem kolumn prosto ,zawsze dość mocno doginałem kierując osie na słuchacza,

teraz mam wrażenie ,ze JMLaby Mini Utopie najlepiej graja-znikają w pokoju gdy są równolegle do ścian - prosto- bez dogięcia !.

Problem w tym ,że z racji umeblowania muszę trochę dogiąć je do środka ;-(

-> Gutek

Ad. 1 Możesz próbować adaptacji akustycznej. Sądzę, że na bolączki z basem i sceną, można zacząć od 3 elementów:

- ćwierćwalce w rogach na ścianie za kolumnami (lub przed) - szczególnie jeśli kolumny stoją "po kątach" - u mnie takie rozwiązanie się sprawdziło (podczas naszych wspólnych odsłuchów u mnie ćwierćwalców nie było) - generalnie też najmocniej wpłynęły na rozjaśnienie i wyszczuplenie dźwięku, co i u Ciebie może się powtórzyć.

- ustroje pochłaniające/rozpraszające za/między - to mogą być piankowe piramidki, ale też np. gruba makata - generalnie unikamy pierwszych odbić, szczególnie górny bas i średnica

- Podobne ustroje na ścianie za fotelem odsłuchowym (ale też np. półka z książkami...)

Ad. 2 Zmiana kolumn nie zmieni charakterystyki pokoju. Obawiam się, że potencjał spadnie mimo poprawy paru szczegółów - ja bym jeszcze powalczył z Focalami

Ad. 3 To chyba byłby najmniej przemyślany krok, generalnie chyba pozbyłbyś się najcenniejszego i najlepiej dopasowanego elementu pokoju odsłuchowego ;-)

Pozdr.

"JM Lab podał fajną formułkę w ustawianiu: B(kwadrat)=A(kwadrat)+C(kwadra t), gdzie:

A-najmniejsza odległość "środka" basu do ściany (podłogi)

B-średnia

C-największa"

Panowie bez jaj. Na oko widać, że w zbiorze liczb rzeczywistych to równanie nie ma rozwiązania.

Może powinno być C^2=A^+B^2 ?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

jak to nie ma ?!

w moim ustawieniu: od podłogi jest 55cm (A), od ściany 90cm(C lub B) i to do kwadracika, potem dodać,

pierwiasteczek i wychodzi trzeci wymiar +/- 105cm. Nie chodzi tu o matmę, ale o zasadę wyznaczenia proporcji odległości od ścian :)

Wiem, że się czepiam, ale zgodnie z wzorem, to te otrzymane 105cm powinno być średnią odległością. Czyli być większe niż 55cm, a mniejsze niż 90cm.

W sumie masz racje, nie ma co analizować. Liczy się idea. Ważne , że działa.

Pozdrawiam

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

może coś tez pokręciłem :) chodziło mi raczej o ogół :>

gutekbull

24 Cze 2008, 18:19

Ja mam każde jedne kolumny, dokręcone do środka, przeważnie osiowo, czasem przed głową czasem za się krzyżują. Nie wiem jak można mieć ustawione równolegle ?! Jak tak ustawiałem to scena się sypała, ogólny chaos i nieład, wielka dziura między kolumnami :/

Jak kolumny mają słabsze charakterystyki kątowe to scena się sypać przy równoległym faktycznie szybciej będzie. Tak czy inaczej lepiej je minimalnie skręcić - u mnie skręcenie "na uszy" czyli nieco szerzej niż krzyżowanie w miejscu głowy zdaje egzamin najlepiej i to przy wszystkich kolumnach jakie do tej pory miałem.

No więc właśnie ja też zawsze skręcałem na słuchacza -do środka.

JMLaby Mini Utopie moim skromnym zdaniem lepiej się prezentują stojąc równolegle do ścian bocznych -prosto. Zdecydowanie lepsza scena i dźwięk oderwany od kolumn -proszę spróbować, to nic nie kosztuje ;-)

U mnie z kolei przy ustawieniu z kolumnami skręconymi w kierunku miejsca odsłuchu zawsze było za dużo wysokich. W moich warunkach najlepiej sprawdza się równoległe ustawienie, dźwięk jest całkowicie oderwany od głośników, tak jak by ich nie było w pomieszczeniu.

andras, 25 Cze 2008, 13:26

>U mnie z kolei przy ustawieniu z kolumnami skręconymi w kierunku miejsca odsłuchu zawsze było za

>dużo wysokich. W moich warunkach najlepiej sprawdza się równoległe ustawienie, dźwięk jest

>całkowicie oderwany od głośników, tak jak by ich nie było w pomieszczeniu.

Kolumny mają najczęściej najwięcej "góry" na osi głównej. Jeśli ktoś ma problem z nadmiarem sopranów to ustawienie kolumn równoległe do ścian bocznych nieco przytłumi soprany (bo uszy już nie są na osi głównej promieniowania kolumn)

Wg manuala Electry (pewnie tez Utopie) powinno ustawiac sie rownolegle, bez dogiec.

Natomiast inaczej przedstawia sie sprawa jak ma sie za maly pokoj odsluchowy, lub cos z akustyka pomieszczenia jest nie tak.

Gutekbull =>

Wymiary pokoju - 4,20 x 3,50. Sprzęt jak w "o mnie". Rotel wg specyfikacji ma około 120 watów na 4 omach. Rozstaw kolumn to 210 cm od osi głośników.

Na zdjęciu w wątku "Akustyka wnętrz" widziałem obok kolumn płytę A. Jopek "Bosa". Jeśli do testów używasz nagrania nr 8, to u mnie jest tak samo jak opisałeś. Bas jest podbity i spotęgowany, a reszta ok. Jak teraz to analizuję to właśnie na płytach Jopek, Bosa i Upojenie jest to najbardziej odczuwalne. Ściana za głośnikami u mnie jest podobna jak u Ciebie, tyle że zamiast regału z książkami i komody są kwiaty.

Electry 926 ustawione na dluzszej scianie ma takze annawroc. Odleglosc za kolumnami okolo 0,5m, od sciany za kolumnami do sciany za sluchaczem jest tylko 3,5m. Zastosowal ustroje akustyczne i teraz milo sie slucha.

Myślę ,że cały "problem" to końcówka Accu 50W w klasie A i JMLaby nie chcą grać na dłuższej ścianie -wyraźnie się duszą, mogę nakupować ustrojów akustycznych (ok.1000-2000zł)

Problem w tym ,że oszpecę pokój (według mojej pani) ,a efekt i tak wielce niewiadomy.

>gutekbull

oj bedziesz sie jeszcze meczyl chlopie ;-)

Masz kultowa koncowke, ktora zagra wszystko, poprostu teraz wszystko slyszysz, zreszta wiem to po sobie bo mam 20v, ktora w malym pomieszczeniu jest podobno jeszcze lepsza, z drugiej strony w niektorych aspektach gorsza od starego Krella...

Jak masz nerwa to poprobuj z kablami, pozyczaj i sprawdzaj!, Tara ISM powinna spokojnie teraz grac swoje, zostaw kolumny - pracuj nad pomieszczeniem, czyli buduj nowy dom :-)), odnosnie zonki nic nie moge podpowiedziec ;-) i tak w kolko...

ABs>

w normalnym (obecny) ustawieniu na krótkiej ścianie jest bajeczny dźwięk ,tylko coś mnie k....a

podkusiło przestawić na długą ścianę i moja pani piała z zachwytu ,ze pokój teraz taki funkcjonalny itd.

>gutekbull

rozumiem, najwazniejsze to zachowaj pogode ducha i sie niczym nie przejmuj, troszke popusc z hihi, ukochaj swoja Pania, zapros na spacer a wyjdziesz napewno na tym lepiej niz walczac z gąbkami i akustyka w pokoju w ktorym razem przebywacie, to jest bez sensu, ja mam inne spojrzenie na temat bo mam swoj pokoj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.