Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

A ja myslalem, ze zgodnie z PN-90 E-01242 (IEC-445) p/t "Oznaczenia identyfikacyjne zaciskow urzaden izakonczen przewodow oraz ogolne zasady systemu alfanumerycznego" par.6 - faza w gniazdku mam byc z lewej strony (jesli bolec jest u gory). Tak podlaczylem gnaizdko w sicanie i co ciekawe moj NEEL 7ES Gold musi miec przeplot, bowiem zasilanie wtyczki IEC jest prawidlowe - goracy z prawej. Ale zauwazylem ze w wielu kablach sieciowych jest odwrotnie.

A ja myslalem, ze zgodnie z PN-90 E-01242 (IEC-445) p/t "Oznaczenia identyfikacyjne zaciskow urzaden izakonczen przewodow oraz ogolne zasady systemu alfanumerycznego" par.6 - faza w gniazdku mam byc z lewej strony (jesli bolec jest u gory). Tak podlaczylem gnaizdko w sicanie i co ciekawe moj NEEL 7ES Gold musi miec przeplot, bowiem zasilanie wtyczki IEC jest prawidlowe - goracy z prawej.

Tak jest prawidłowo.

Dzięki Machidiel. Tak się spodziewałem, że interkonekt jest wyśmienity. Ja mam głosnikowego Versusa i jestem bardzo zadowolony. Myśłałem o interkonekcie, ale to już mogłoby być ciut za lekko, bo srebro tu i tu..., zawsze jest pewne ryzyko. W każdym razie Accu z głośnikowcem u mnie mają romans. Jest i szczegół i odpowiednie dociążenie.

Zastanawiam się tylko nad moją Tarą THE ONE do pre. I tu jestem ciekaw poglądu Kolegów. Żebyśmy się dobre zrozumieli, nie mam zastrzeżeń do żadnego z aspektów, ale po audiofilsku zastanawiam się, czy nie może być lepiej? I najważniejsze za ile?

Bo ostatnio jestem na etapie ponurej refleksji, że te ułamkowe przyrosty, które zyskujemy na pewnym etapie - są poprostu nieopłacalne dla kieszeni większości z nas...

Dzięki Kolego. The ZERO traktuję jako Twój żart i raczej nie komentuję z oczywistych względów :). Natomiast kwestia 0,8 mocno mnie intryguje. Czy uważasz, że jest wyraźna (a jeśli tak, to w jakich aspektach) różnica pomiedzy The One i 0,8?

Przyznam, że uwielbiam Tarę, miałem kiedyś Vectora 2, i słychałem AIR 1 i za każdym razem było super. Od kiedy mam The One jestem absolutnie przekonany, że to rewelacyjne kable. Tylko teraz kwestia przyrostu pomiędzy One a 0,8. Czy jest się o co bić?

Gdybyś mógł mi to przybliżyć...

Też mam słabość do Tary. Jest coś w tej marce i samych produktach, co pozwala się cieszyć dźwiękiem i to za relatywnie nieduże pieniądze [z małymi wyjątkami oczywiście... zerowymi można powiedzieć]. Moja wysłużona Decada jest i robi swoją robotę znakomicie, ale... Audioquest mnie zaczął bardziej intrygować.

tadeo, 13 Paź 2009, 18:17

>Oyaide mam podączoną do CD Ayona ,mam też tego co Ty Furutecha ,jest to moja "rezerwowa" sieciówka

>,podłączam okazjonalnie nawet do wzmacniacza.

>Wzmacniacz zasila sieciówka Gigawatt LC-2.

>Używam aktualnie dwóch IC Audioquesta /Sky i Cheetah/,pomiędzy pre Lebena a Luxmanem wykorzystywanym

>jako końcówka mocy , niedługo wymiana jedenego z Audioqestów na coś z "większym dociążeniem na

>basie" bo Audioquesty podają dzwięk zbyt "zwiewnie".

Tadeo, jakiego Oyaide masz podłączonego do Ayona, też szukam sieciówki do swojego Ayona i napisz jak nowy interkonekt gra...ja cały czas szukam.

Czyli Tara pasuje do Accu? Zastanawiam sie nad kupnem, ale wyzszych modeli Tary nie wolno zaginac, a ja niestety musze interkonekt troche zawinac - niezbyt mocno, ale obawiam sie, ze moglbym Tare uszkodzic. Audioquest raczej jest bardziej tolerancyjny wzgledem zawijania/wyginania. Czy Audioquest to bezpieczny wybor do Accu? Mozna brac jakis wyzszy model w ciemno?

Morven=> Testowałem u siebie kilka modeli AQ (m.in. IC Sky, Horizon, Niagara i Colorado oraz głośnikowe Kilimanjaro). To dobre kable (szczególnie Kilimanjaro) ale nie kupię ich, bo niczym szczególnym mnie nie ujęły. Jest to na pewno "bezpieczny" wybór - wszystkie są bliskie neutralności mimo, że każdy ma swój subtelny styl. W moim subiektywnym odczuciu cechą wspólną tych kabli jest MINIMALNE "odchudzenie" brzmienia (szczególnie Sky i Kilimanjaro). Nie ma jednak mowy o żadnym degradowaniu dźwięku. Mimo, że uważam AQ za "bezpieczny wybór" to na Twoim miejscu absolutnie nie podejmowałbym decyzji "w ciemno".

no kusi mnie, bo kable i tak kupuje na Audiogon i nawet jesli sie nie trafi, to cena jest na tyle dobra, ze mozna odsprzedac bez duzej straty. Ale faktycznie kiedys mialem jakiegos Audioquesta - model ze sredniej polki, ale juz z bateryjkami i mimo ze wszsytko bylo niby bardzo dobrze, to jakos mnie nie ujal, nie zachwycil. A co oprocz Tary i Audioquesta? Moze jakis Transparent? Mialem kiedys MITa i pomimo, ze swietny, mial bardzo duzo basu i gral dosc wolno. Z cala pewnoscia to nie bylby dobry wybor do Accu. Ponoc Transparent i MIT to prawie to samo, czyli pewnie sie nie nada... Co o tym sadzicie?

Ha. No to ja trochę namieszam i skorzystam ze swobody wypowiedzi, którą gwarantuje mi Konstytucja. U mnie Acrolink [seria Mexcel], zagrał troszkę za sucho, poprawinie ale sucho. Najlepiej spisał się Versus, ale... kasa, kasa, kasa. Kabelki Audioquesta odbieram inaczej, znaczy że nie odchudzają, lecz zagęszczają, zwłaszcza jeśli chodzi o dół. Po wypięciu Albedo Air III i wpięciu tego Midnighta, poczułem co to znaczy najniższy bas. Takie są moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam.

"A ja myslalem, ze zgodnie z PN-90 E-01242 (IEC-445) p/t "Oznaczenia identyfikacyjne zaciskow urzaden izakonczen przewodow oraz ogolne zasady systemu alfanumerycznego" par.6 - faza w gniazdku mam byc z lewej strony (jesli bolec jest u gory). Tak podlaczylem gnaizdko w sicanie i co ciekawe moj NEEL 7ES Gold musi miec przeplot, bowiem zasilanie wtyczki IEC jest prawidlowe - goracy z prawej.

Tak jest prawidłowo." - dokładnie tak !!!! Wiktor znowu sieje zamęt :D

Z Luxem i Ayonem nie ma problemów ,mają na tylnej ściance specjalną diodkę ,jak jest niewłaściwa polaryzacja czy kable sieciowe połączone na "odwyrtkę" to wystarczy obrócić wtyczkę w gniazdku kondycjonera :-)

Panowie, to jak właściwie jest z tymi kablami IC & głośnikowymi do Accuphase :-) Chyba właśnie znalazłem sie w punkcie wyjścia. Audioquest (Sky, Kilimanjaro i inne) - niby wszystko na swoim miejscu, ale dla mnie bez wyrazu. Nordost (Frey, Heimdall) - charakterek, ale może się szybko znudzić. Synergistic Research (Tesla Apex & Precision Ref.) - dużo dźwięku, ładna barwa i właściwie OK ale moje Acoustic Zen dają niemal to samo no i cena nie do przyjęcia. Acrolink Mexcel - pierwsza liga ale bez fajerwerków. Shunyata (Antares & Orion) - obiecujące ale niedostępne jak Dziewica Orleańska - w PL nie ma możliwości odsłuchu. Co dalej? Tara the 0.8 lub the Zero? MIT lub Transparent? Czy wogóle jakiś inny Stealth lub Furutech??? Chyba pojadę na urlop, bo na dodatek spadł śnieg...

navy1>Moim zdaniem przy dobrze zestrojonym systemie,kable głośnikowe to już dopieszczanie i ja bym się fajerwerków już nie spodziewał,ani żadnych wielkich zmian,tym bardziej,że próbujemy kabli z wysokich półek,więc one między sobą różnią się niuansami.Głośnikowiec to ostatni element w moim torze,który chcę poprawić,i też mnie nosi,bo nie ma czego posłuchać na ten czas.Acrolinka i Transparenta Ref.,nie ma w tej chwili w Wwie,to samo Tara 0.8,była podpowiedź o Albedo Versus,widziałem w ogłoszeniach Harmonixa wysokiego i Straight Wire Crescendo,to były kiedyś świetne kable,ale czy na dziś to dobry wybór?Audioquest Everest też jest do wyrwania za ok.20tys.Ale obawiam się,że to akurat nie dla mnie,chyba,że się mylę?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Panowie, w oparciu o odsłuchy, odradzam Everesta w aplikacji z Accu, bo stracicie muzykalność i przyjazność japończyka. Crescendo to fajny, piekielnie muzykalny i okrągły kabel, który czaruje, ale w też dyskutowałbym, czy z Accu nie idzie za daleko w uprzyjemnianiu popołudnia...

U mnie bardzo sprawdza się Albedo Versus, bo nie gra jak srebro, a ma te cechy, które z Accu tworzą synergię, czyli gra głęboko, a wszyscy wiemy, że Accu nie jest w tym mistrzem. Dalej, gra piekielnie przestrzennie i niuansowo w strefie wysokich, co też wydaje mi się pasować do Accu, które jest gładkie i niebywale spójne. A na koniec - Versus ma niezły niski bas, a to zawsze się przydaje. Poza tym osobiście jestem zdania, że w muzykalny system zawsze jest dobrze wprowadzić nieco srebra. Wtedy Accu zaczyna grać piekielnie precyzyjnie, jak Audio Research, a cały czas nie traci duszy i może nawet jest bardziej lampowe niż jego amerykański kolega.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.